Cogu kisi dikkat etmiyor ki, vucudun mikroba da ihtiyaci var diyor genelde insanlarMaşallah, pek titizmişsiniz. İnanmazsınız ama ben böyle şeylere hiç dikkat etmezdim. Hele yalnız yaşadığım zamanlarda, öyle koyardım dolaba ne aldıysam, işsiz kaldıktan sonra ailemin yanına geçtim mecbur. Onların düzenine uydum. Şimdi ise çok zor geliyor, dikkat etmek.
Artık biz de böyleyiz. Buhar makinesini hazır bekletiyoruz, kapı girişinde. Ne yazık ki.... Allah kuryelere ve çalışmak zorunda olan işçilere kolaylık versin.
Arkadaşlar başlıktan da anlaşılacağı gibi her bir şeyi internetten almaya başladık. Samimi söylüyorum ailem yaşlı ve kanser geçmişi olmasa markete bakkala giderim ama onları düşündüğümüzden iki haftadır balkondan başımızı uzatamıyoruz. Her bir şeyi internetten alıyoruz, tahminimce birçok kişi öyle yapıyor. Aldıklarımızı nasıl temizleyeceğiz? Sonuçta virüs taşıdığını bilmeyen ya da bilen biri paketlemiş olabilir. Şimdi abartmayın diyebilirsiniz ama bir sipariş size ulaşana kadar kaç kişinin elinden geçiyor bilemezsiniz, tedbirli olmak gerek. Farkında olmadan öksürüp pakete dokunmuş olabilir, siz nasıl yapıyorsunuz? Nasıl temizliyorsunuz?
Ogun haberlere çıktı canim meyve ve sebze kesinlikle sabunla veya sirke ile yıkamamalı icine giriyormuş sanırım ve tehlikeliymis kabuklular dahil,(muz,soğan ) suyun altından geçirilecek. Yani sadece su ile yıkanmasını tavsiye ediyorlar.Paketsiz hiç bir şey almayıp paketleri sabunlu suyla yıkayıp 20 sn bekletip durulamanız lazım. Meyve sebze de aynı şekilde sabunla yıkanmalı. Poşetleri koyduğunuz ve dokunduğunuz her şeyi çamaşır suyu, sabunla temizlemeniz gerekiyor. Plastiklerde 9 güne kadar yaşıyor. Bir de alış verişi toplu yapıp az çıkmanız lazım. 3 haftada bir gibi
Ogun haberlere çıktı canim meyve ve sebze kesinlikle sabunla veya sirke ile yıkamamalı icine giriyormuş sanırım ve tehlikeliymis kabuklular dahil,(muz,soğan ) suyun altından geçirilecek. Yani sadece su ile yıkanmasını tavsiye ediyorlar.
Zaten bu yüzden ınsanların kafası karışık. Bir uzman sirke ile temizlik yapmayın klor kullanın çamaşır suyu derken öteki de sirke diyor. Bir diğeri de alkol diyormus onu da burda okudum. Bunda da ayni hesap olmus o zaman..Bunu öneren uzmansa benim dediğimi öneren de uzman. Bununla ilgili virüsle çalışma yapıp temizleme konusunda araştırıyor ve ona göre söylüyorlar. Sabun normalde toksik değildir. Varsın kalsın, saçını yıkarken de elini yıkadığında da cildin az da olsa emiyor.
Zaten bu yüzden ınsanların kafası karışık. Bir uzman sirke ile temizlik yapmayın klor kullanın çamaşır suyu derken öteki de sirke diyor. Bir diğeri de alkol diyormus onu da burda okudum. Bunda da ayni hesap olmus o zaman..
Vileda suyuna az sirke az çamaşır suyu ile işlem tamam. O uzmanda bu uzmanda mutlu sende mutlu. İçine boca etmedigin sürece ortamda ağır çamaşır ya da sirke kokusu olmadığı sürece sıkıntı yok diye düşünüyorum. Pazar market alışverişini balkonda 12 saat bekletip sonra iceri alıyorum. Çabuk tuketmem gerekse ambalajini sabun ve su ile yıkıyorum. Geçen gün muzuda yıkadım canım çekti napiyimZaten bu yüzden ınsanların kafası karışık. Bir uzman sirke ile temizlik yapmayın klor kullanın çamaşır suyu derken öteki de sirke diyor. Bir diğeri de alkol diyormus onu da burda okudum. Bunda da ayni hesap olmus o zaman..
Yeşillik neden almıyorsun sabunlu suda olmuyor mu ki o? Ben seyi de anlamadim ki paketlerin üzerinde 2,5 saat yaşıyor 3 gun yaşıyor 1 gun yaşıyor olayını. Kargo soyletiyorum bende bekletiyorum ama hemen açmıyorum 3 gun bekletiyorum.Virüs alkali ortamlarda yaşayamıyor. Bunu zaten sabunla el yıkama olayından biliyoruz. Çamaşır suyu ve sabunla paketleri yıkama ve silme yapmak lazım. Ben bu şekilde yıkayıp üç gün uzak bir yerde bırakıyorum. Yeşillik almıyorum. Portakal vs alıp onları sabunla sıcak suda bekletiyorum. Mutfak levyesinde. Bir tane Pekin’de yaşayan bir İspanyol bşr kadın var. Üç haftada bir paketli gıda alıp, meyve ve sebzeler için bu anlattığımı yaparak 9 hafta karantinadan hastalıksız çıktı. Alışverişe tel biri gidip koruyucu gözlük, eldiven ve maske ile alış veriş yapmışlar.
Ben en az 12 saat bekletip balkonda normal her zaman kullandığım gibi kullanıyorum. Çok yerde 3-6 saat diyor. 3 güne bozulan şeylerde oluyor bende. Buzluga atilacagi direk atiyorum çünkü o ortamda zaten virus ölüyor.Virüs alkali ortamlarda yaşayamıyor. Bunu zaten sabunla el yıkama olayından biliyoruz. Çamaşır suyu ve sabunla paketleri yıkama ve silme yapmak lazım. Ben bu şekilde yıkayıp üç gün uzak bir yerde bırakıyorum. Yeşillik almıyorum. Portakal vs alıp onları sabunla sıcak suda bekletiyorum. Mutfak levyesinde. Bir tane Pekin’de yaşayan bir İspanyol bşr kadın var. Üç haftada bir paketli gıda alıp, meyve ve sebzeler için bu anlattığımı yaparak 9 hafta karantinadan hastalıksız çıktı. Alışverişe tel biri gidip koruyucu gözlük, eldiven ve maske ile alış veriş yapmışlar.
Zaten izlediğim haberde oyle gördümVileda suyuna az sirke az çamaşır suyu ile işlem tamam. O uzmanda bu uzmanda mutlu sende mutlu. İçine boca etmedigin sürece ortamda ağır çamaşır ya da sirke kokusu olmadığı sürece sıkıntı yok diye düşünüyorum. Pazar market alışverişini balkonda 12 saat bekletip sonra iceri alıyorum. Çabuk tuketmem gerekse ambalajini sabun ve su ile yıkıyorum. Geçen gün muzuda yıkadım canım çekti napiyim
Temizlikçi almaman en iyisi şuan gerçekten. Ekmeğimi de evde yapıyorum. En tedirgin olduğum ekmek çünkü normalde bile cok insan dokunup dokunup almıyor diye sinir olurdum. Tek negatif yönü normal ekmekten çok yemem ve fırın pır pır döndürüyor sayacı.Zaten izlediğim haberde oyle gördüm
Muz da yıkanmalıymış. Sogan falan da. Yarın benimde temizlik günüm,temizlikçi geliyordu normalde bu durumlardan ötürü gelemiyor azar azar dökerim bende. Çamaşır suyu nefis bisey zaten
Çamaşır suyu=sirke kalp benZaten izlediğim haberde oyle gördüm
Muz da yıkanmalıymış. Sogan falan da. Yarın benimde temizlik günüm,temizlikçi geliyordu normalde bu durumlardan ötürü gelemiyor azar azar dökerim bende. Çamaşır suyu nefis bisey zaten
peki sebze meyveyi napıcaz onlardan gecer miBiri kargonuzun uzerine bilincli olarak defalarca tukurmedigi surece hicbir sey olmaz. Virusler, bakteriler gibi canli degiller. Yasamak icin konak organizmaya ihtiyac duyarlar. Bu yuzden normal gunluk sartlarda sicaklik, gunesten gelen uv isinlari gibi sebeplerden dolayi gunluk hayatta viruslerin birinin dokunmasindan o urune bulasmasi ve oradan sizi enfekte etmesi olasiligi yok gibi bir sey. Ayrica sizi enfekte etmesi icin bir adet virus olmasi yeterli degil, virusler belirli bir sayiya ulasmadan etkinlik kazanamazlar. O yuzden psikolojinizi saglam tutmaniz gereken zamanda surekli bir seyleri silmeye ugrasarak kendinizi yipratmayin. Bu plastikte su kadar yasar, gibi yapilan aciklamalar laboratuvar ortaminda yapilan deneylerden olusuyor. Cogunlukla temel bilime, yani virusu anlamaya yonelik yapilan calismalar bunlar. Ya da hastane ortaminin sterilizasyonu icin arastiriliyor. Gunluk hayata aplikasyonu cok kolay seyler degil.
Bu arada hep okuyorum sirkeli suyla silmeyi ama sirke antibakteriyel ve antifungaldir. Virusler uzerinde etkisi yoktur. Virusler dis yapinin bozulmasi gereken yapilar, o yuzden deterjan kullanilmasi gerekiyor.
Dip not: Ben yapay zeka ile ilac ve asi gelistiren ve doktora yapiyor olan bir muhendisim, esim ilac sektorunda calisiyor ve immunoloji doktorasi var. Bilgilere neden guvenelim diyen olursa belki diye:)
meyve sebze sabunlanacakmiPaketsiz hiç bir şey almayıp paketleri sabunlu suyla yıkayıp 20 sn bekletip durulamanız lazım. Meyve sebze de aynı şekilde sabunla yıkanmalı. Poşetleri koyduğunuz ve dokunduğunuz her şeyi çamaşır suyu, sabunla temizlemeniz gerekiyor. Plastiklerde 9 güne kadar yaşıyor. Bir de alış verişi toplu yapıp az çıkmanız lazım. 3 haftada bir gibi