- 12 Haziran 2010
- 648
- 0
- 316
- Konu Sahibi balbocugu_85
-
Konyadaki düğünlerde kaşık ekibi tutulduğunu hiç görmemen çok normal(gerçi ben gördüm ama neyse) Çünkü konyada düğüne katılan hemen hemen herkes tam olarak oynamasını bilmesede kaşık oyununu bilir. Kendileri oynarken ekibe ne hacet:) Ayrıca her etkinlikte, şenlikte gördükleri kaşık ekibide sıradanlaşmış olağanlaşmıştır bence o yüzden çağırılmıyordur. Ama istanbulda arkadaşında dediği gibi Konyalı olan nerdeyse herkes düğününe kaşık ekibi çağırıyor. Hatta Konyalı birinin düğününe giderken ya kaşık ekibi çıkacak ya semazen diye tahmin etmek bile kolay. Sonuçta amaç kendi kültürünü tanıtmak, kendi oyununu tanıtıp onunla oynayıp eğlenmek. Dediğim gibi Konyada zaten herkes bildiği için kaşık havasını çağırılmaması doğal. Ama misal ben konyalıyım, nişanlım zonguldaklı. Düğünümüz istanbulda olacak inşallah ve düğünümüzde benim akrabalarımdan başka konyalı, nişanlımın akrabalarından başkada zonguldaklı olmayacak. Memleketin her bir tarafından farklı kültürden gelen misafirler de neden bizim kültürümüzü oyunumuzu görmesinlerki? Mesela düğünümüze nişanlım Zonguldaktan göçek, bende Konyadan kaşık ekibi çağırıcaz. Amaç eğlenmekse kendi kültürümle eğlenip misafirlere de farklılık yaşatarak bunu yaparız. Ki arkadaşında dediği gibi İstanbulda çoğunluk çağırıyor ama sen hiç görmedin yada sana garip geliyor diye arkadaşa kültürsüz demek olmamış.
al bendende okadar bunca yıldır konyadaymış kaşık ekibi görmemiş ben istanbulda hemen hemen her konyalının düğününde görürken arkadaş konyada görmemiş ne garip :hulya:
hatta burda kına gecelerinde kadınlarda kaşıklarla oynar
aaa ama pardon arkadaş dediyse doğrudur kendisi konya genel başkanı ya
valla herkez kendince yamış söylemiş sanki mecburi gibi anlatılmış ama ben doğma büyüme buralıyım ve yüz açımı falan görmedim ki çokta saçmadır ve düşüncesizliktir sanırım eski bi adet .... kaşık oynanır ama herkez bilmez belli başlı yerleri oynar gerçektende eğlencelidir.... ayrıca kınanın düğünden sonra yapıldığınıda hiç duymadım... yorgan kaplamasınada bi komşumuzda şahit oldum yorgan falan yoktu ama eğleniliyodu ben yine sıkıldım tabi ben bu tarz şeyleri sevmiyorum kendi adıma ama adetlerin günümüze kadar gelmeside güzel bişey
hanımefendi siz konyada oturduğunuz için ince ayrıntısına kadar herşeyi bilebilirsiniz bu demek değildir ki herşeyi siz anlatın az bilenler sussun yok öyle bişey :hulya: ve ayrıcada belirttiğim gibi yerli konyalıların belirgin adetleri olabilir BEN ÇOK FAZLA BİŞEY DUYMADIM dedim belirttim ve ayrıca burası konya değil dedim burdaki kızların nişanlıları hepsi konyadamı oturuyor da bütün adetlerini yerine göre uygulasın hayır hiç zannetmiyorumlmaz:
biçok konyalının düğününe gittim hiç özel bişeye rastlamadım addettir diye
ve ayrıca kısalık konusuna gelince nasılki bi karadenizliyi gördüğünde burnundan anlıyoruz yada şivesinden buda öyle bişey evet büyük çoğunluğu kısadır
HEPSİ DİYEN OLMADI ZATEN :1closedeyes:
burdada herkes bildiklerini paylaşır buda kimseyi ilgilendirmez
söz biliyorsan söz söyle örnek alsınlar,söz bilmıyorsan susta adam sansınlar.buraya gıdecek tek şey budurbuyrunnnnnnnnn
bende konyaya gelin geldim ve çok seviyorum burayı
tabiii herkesin memleketi başka ama burda oduğum içinde şanslı hissediyorum kendimi...
bikere insanları çok sıcak ve samimiii
ben mersinden gelin geldiğim için bazı adetlerini yapmadık tabii yorgan dürü vs..
ama yüz açımım oldu.kayınvalidem tam anlamıyla adetlerimizi yapamadık dediği için kabul ettim
bide hemen ertesigün olması zor oldu biraz...
ama artık konyalı olup yüz açımını saçma bulan kızlarda var
güzel adet ama ben adetleri yaşatmayı seviyorum yorgan kaplaması daha bi keyifliii
herkese sevgiler:)
bu arada kayınvalidem de uzundur 1 70
bende konyaya gelin geldim ve çok seviyorum burayı
tabiii herkesin memleketi başka ama burda oduğum içinde şanslı hissediyorum kendimi...
bikere insanları çok sıcak ve samimiii
ben mersinden gelin geldiğim için bazı adetlerini yapmadık tabii yorgan dürü vs..
ama yüz açımım oldu.kayınvalidem tam anlamıyla adetlerimizi yapamadık dediği için kabul ettim
bide hemen ertesigün olması zor oldu biraz...
ama artık konyalı olup yüz açımını saçma bulan kızlarda var
güzel adet ama ben adetleri yaşatmayı seviyorum yorgan kaplaması daha bi keyifliii
herkese sevgiler:)
bu arada kayınvalidem de uzundur 1 70
Kızlar bende Konya'ya gelin gideceğim. kaydirigubbakcemile3 Ama sevgilim dedi ki onların 3 gün düğün yapılıyormuş.Fakat 3 gün düğün boyunca kadınlar ve erkekler ayrı ayrı yerlerde eğleniyorlarmış.Gerdek odasında buluşuyormuş gelinle damat doğru mu kaydirigubbakcemile3 Gerçi artık gençler tek gün düğün salonunda yapılıyormuş normal bir düğün gibi adetsiz
bu arada hoş geldın demeyı unuttum canımvereliniortak
bazıları konyalı olduklarını savunup profıllerıne istanbul yazar.bazılarıda senın gıbı oldugu yere yaygı duyar.hoş konyalı olduklarını savunanlar konyalarını savunmak yerıne yermeyı tercıh esıyorlar.insan ne kadar adetlerını sacma bulsada memleketıne laf söyletmemelı bız böyle gördük.benım kaynanamda 167 canım:roflol:
söz biliyorsan söz söyle örnek alsınlar,söz bilmıyorsan susta adam sansınlar.buraya gıdecek tek şey budurbuyrunnnnnnnnn
sen kendi çapında eğlenmeye devam etayrıca bende buraya bi söz yazarımda
site izin vermiyor seninde bünyen kaldırmaz
güzelim profilinde memleket neresi yazmıyo ki insanlar konya yazsın
YAŞADIĞI ŞEHİR yazıyor bilmem okuman yazman varmı yaşadığım şehir istanbul ankara yozgat vs. niye konya yazıyım canım ne alaka :hulya:hee ama kimlikte yazar o ayrı onu biliyorsundur heralde
bu boy meselesine de çok takıldınız he ingilizce yazıcam sonunda belki onu anlarsınız
HEPSİ KISADIR DİYEN OLMADI BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU GENELDE KISADIR DENDİ
AYRICADA BU TOPİCTE MEMLEKETİNE LAF SÖYLETEN HİÇ OLMADI
sen kendi çapında eğlenmeye devam etayrıca bende buraya bi söz yazarımda
site izin vermiyor seninde bünyen kaldırmaz
neyseki benım bünyemın neleri kaldırmıycagı konusunda baya tecrübe edınmıssın:roflol:
ya arkadaşlar neden bu kadar tartışıyorsunuz ki..
Konya ilçeleriyle kasablarıyla köyleriyle çok güzel bir il..
Konya adeti denince sadece merkezde yani konyalı olup merkezde yaşıyanların adetlerinden bahsettik......
Bir sarayönünde beyşehirde kadınhanda ılgında yunakta seydişehirde
akşehirde yada diger ilçelerde farklı yapılıyordur.dügünler.
Konyanın merkezinde eskiden adetler daha net belliymiş...öncedende dedigim gibi zamanla bazı adetler zor gelmiş gerek maddi gerek manevi.
Eger erkek ve kız gerçekten konyalıysa bu adetleri yapsalarda eskisi gibi degil artık...
Ama bir taraftan biri konyalı degilse..adetler ailenin istekleri gibi oluyor.bu durumdada adet filan yappılmıyor....gelip gitme masraflı olur dügün masrafı falan derken en masrafsız haliyle yapılıyor artık.
Yani karşılıklı anlaşmalarla.
O zamanda bırakın konyayı türkiye bilinen her yöresinde uygulanan
söz yüzük takma yada nişan kına ve dügünle sonuçlanıyor detaylı yapılmıyor.
Konyalı olup konyada yaşayımda adetleri saçma bulmaya gelincede yine önceden dedigim gibi.......yapılsada yapılmasada saçma densede bu konyanın adeti olmuşmu evet olmuş...üzerinden asırlar geçsede adetimiz.
Kısa boya gelince ki gereksiz bir uzatma bence.
Burası türkiye ve her yörede yaşıyan insanlar var.kısa uzun şişman zayıf.
Mesela dogudakiler genelde esmer kara kaşlı kara gözlü olur.ama sarışın olanları yokmudur vardır.
Karadeniz kadınları beyaz tenli acık gözlü düzgün ciltleri vardır.denizin havanın temızligi ciltlerinden belli olur.genelde kocaman uzun burunları vardır.
Ama cildi bozuk esmer güzel burunlu olanları yokmudur vardır.
Ege akdeniz.sarşırın güzel renkli gözlü bembeyaz ciltleri vardır.genelde öyle bilinir.dimi
ama esmer kara gözlüsü kumrali çirkini yokmudur vardir
iç anadolu galiba tüm türkiyenin toplamı her çeşit insan vardır.
Konyamızda esmer yada sarışın kısa şişman vardır ama bakamıyacagınız kadar güzel kadınlarda vardır.
Sarışın renkli gözlü uzun esmer güzeli kadınlarda vardır.
Bu topikke yazıyoruz konyalıyız diyoruz..birbirimizi görsek kimbilir nasılız kesin biri birinden uzun......yada açık koyu tenli sarışın esmeriz.
Yani o memleket şöyle şu böyle demek kalıplara sokmak dogru degil.
önemli olan boy degil huydur.
önemli olan görünüş degil insanlıktır ki konya kadar insalcıl memleketine sahip çıkan ilçesi köyü merkezi fark etmez bir bütündür.
Heleki temizligi trafigi yerleşimi.ve herşeyiyle iyiki konyadayım diyecem ama ankaraya gidiyorum.
Olsun nereye gidersem gideyim gonyalıyım ariuvvvvv gıııııı
nörüyüm yani....
ohooo kizlar burasi kari$mi$ yahu alsanaalsanasmile noluyo guzeller soz duellosu topikine dondu de haberim mi olmadi giiii....zzz. lutfen agresifle$meyin..
pitircikim ben bozkirimizin bir koyundenim ve bizim koyumuzde eskilerde dugunlerde gelinler ba$larina ciga takarlarmi$. tabiki $imdi koyde dahi her$ey moderinle$ti haliyle (dunya çok degi$ti). boyle i$te..
ayrica ben çok kez $ahit oldum konyamda, dugunlerde ka$ik ekibi vardir, bizim dugunumuzdede tutulmu$tu.. yani biz koylulerimiz olarak konyamizda dahi geleneklerimizi surdururuz. adetler olarak tek yorgan kaplamasina $ahit olmami$imdir.. yapiliyor fakat ben hiç bulunamadim.
neyse kizlar tarti$ma sona ermi$ olmasini umarak eyi gunleeeeeeer sırnaşık şey
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?