Konyalı gelin adayları ve taze gelinler. Haydi buyrun :)

genel kültürü sizden öğrenicek değilim heralde bu 1
2,ci ise ben zaten hepsi kısadır demedim büyük bi çoğunluğu kısadır dedim ve öyledir de
kaşık ekibine gelince zaten bizde kalkar gelin oynar demedik kaşık ekibi tutulur düğünlere getirilir ben istanbulda bi çok düğünde gördüm belli bir ilçesine ait olması diğer ilçelerin kaşık ekibi tutmuycağı anlamına gelmiyor ne alaka şimdi onuda anlamadım alsanaalsanasmile

ayrııcada yok şuna dürü denir ona bu denir vs .vs. burası konyanın köyü değil İSTANBUL

tabiki araştırsak biçok adeti vardır babaaanneme sorsam neler neler anlatır ama onlar eskide kaldıııı şimdi kimse yapmıyor.dediğim gibi ben burda gittiğim düğünlerde hiç özel bi adete denk gelmedim aa bizim oranın adetidir dendiğini duymadım

heee konyada özel bişey yapıyolarmı orasını bilemiycem :icecream:

ve vee veee ayrıcada bunlar benim özel fikrim kendi bildiğim şeyleri paylaştım yargılamak kimseye düşmez hele sizin gibi agresif tavırlarla anlatmak sizehiç düşmez tamammıııı lmaz:

bu arada bunca yıldır konyadayım daha hiç bir dügünde kaşık ekibi tutuldugunu görmedım.o sadece senlıkler bu gıbı özel törenlerde yapılır..

bu arada bunca yıldır konyadayım daha hiç bir dügünde kaşık ekibi tutuldugunu görmedım.o sadece senlıkler bu gıbı özel törenlerde yapılır..

Konyadaki düğünlerde kaşık ekibi tutulduğunu hiç görmemen çok normal(gerçi ben gördüm ama neyse) Çünkü konyada düğüne katılan hemen hemen herkes tam olarak oynamasını bilmesede kaşık oyununu bilir. Kendileri oynarken ekibe ne hacet:) Ayrıca her etkinlikte, şenlikte gördükleri kaşık ekibide sıradanlaşmış olağanlaşmıştır bence o yüzden çağırılmıyordur. Ama istanbulda arkadaşında dediği gibi Konyalı olan nerdeyse herkes düğününe kaşık ekibi çağırıyor. Hatta Konyalı birinin düğününe giderken ya kaşık ekibi çıkacak ya semazen diye tahmin etmek bile kolay. Sonuçta amaç kendi kültürünü tanıtmak, kendi oyununu tanıtıp onunla oynayıp eğlenmek. Dediğim gibi Konyada zaten herkes bildiği için kaşık havasını çağırılmaması doğal. Ama misal ben konyalıyım, nişanlım zonguldaklı. Düğünümüz istanbulda olacak inşallah ve düğünümüzde benim akrabalarımdan başka konyalı, nişanlımın akrabalarından başkada zonguldaklı olmayacak. Memleketin her bir tarafından farklı kültürden gelen misafirler de neden bizim kültürümüzü oyunumuzu görmesinlerki? Mesela düğünümüze nişanlım Zonguldaktan göçek, bende Konyadan kaşık ekibi çağırıcaz. Amaç eğlenmekse kendi kültürümle eğlenip misafirlere de farklılık yaşatarak bunu yaparız. Ki arkadaşında dediği gibi İstanbulda çoğunluk çağırıyor ama sen hiç görmedin yada sana garip geliyor diye arkadaşa kültürsüz demek olmamış.

ki ne olmuş yani kaynanan büyük ihtimalle kısa ve şişman olur dediyse? Bu bir genelleme sende söylemişsin. Genellemeler hiç bir zaman kesinlik içermez ve bahsi geçen konunun tamamını kapsamaz. Adı üstünde: genelleme. Gereksiz yere güzel güzel konuşulacak bir topicte gerginliğe-sen sus bilmiyorsun sen git şunla ilgili konuş demeye hakta yok gerekte yok bence

Son düzenleme:

al bendende okadar bunca yıldır konyadaymış kaşık ekibi görmemiş ben istanbulda hemen hemen her konyalının düğününde görürken arkadaş konyada görmemiş ne garip :hulya:
hatta burda kına gecelerinde kadınlarda kaşıklarla oynar

aaa ama pardon arkadaş dediyse doğrudur kendisi konya genel başkanı ya

AAA ama kızlar tartışmayın...konyalıyız kk sanki kaç kişiyiz adetleri bilmeyen olabilir duymayanda.

ama konyada yaşıyor ve dügünlere gidiyor yakın akraba yada abi abla evleniyorsa adetleride az çok biliyorsunuz..
çok daha eskiden daha detaylı adetler varmış zamanla onlar kaybolmuş..şimdi dedigimiz bazı adetlerin çoguda yapılmıyor istege baglı.

mesela yorgan kaplaması mesela çetnevir mesela dürü mesela yüz açımı gibi...
ama yapılsın yapılmasın eskiden kalsın konyanın dügün adetimi evet adeti ne kadar eski saçma yada gereksiz olursa olsun adet..o yüzden bilmek lazım bilmedende yorum yapmamak lazım...

kısa olmaya gelince ben ankaraya gelin gitcem ankarada hem kısa hem şişman dolu kadın var...türkiyenin her yerinde var kısalar uzunlar şişmanlar ama yok konyalılar böyledir demekte olmaz...

kaşık ekibine gelince ben çogu dügünde görmedim.genelde şenliklerde yada dügün degilde sünnetlerde filan parayla gelen ekipler oluyor...zaten konyalılar genelde kaşıkla oynarlar hatta oynarken kaşık filan kırara ki bu da ayrı bir lafı sözü olur kaşık kırdık diye bu ne diye önemlidir bunuda bilmem...

bozkır ekibi vardır...yada başka ekipler genelde çetnevir denen erkeklerin eglendigi şimdilerde bekarlıga veda partisi denen gecelerde yapılır bu ekip işi bunun dışında dedigim gibi çok eskilerde kalma adetler mutlaka vardır......hani modernleştik ya bu süreçte çogu şeyi unuttuk yada yapmak istemedik..

yada modernleştik ya bu tarz adetler sanki köylerde yapılır yada köylüler yapar oldu adı köy dügünü oldu...hatta köylü degilmi deyip yapanlar küçümsenir oldu....

şimdi tut bir salon bir gecede nikah eglence herşey bitiyor.

aman kızlarr yapmayın böyle sen biliyorsun o bilmiyor sen konuşma olur mu hiç
herkes ne biliyorsa söylesin paylaşsın küçük detayları (mesla kısa boy) bu kadar büyütmeye ne gerek güzel güzel paylaşım yapmak varken buyrunnnnnnnnn

bende konyalım...yeni evliyim ve şu an konya dışında yaşıyorummafoldumben
çok zor hala alışamadım ..üniversiteyide dışarda okumuşdum ama bu başka ...
memleketimin değerini biliyordum daha da iyi anladım...gurur duyuyorum Konyalı olmakdan...
Mevlanamızın huzuru,maneviyatı...Alladdin tepemizin ihtişamı...zafer ve anıt meydanı...
meramımızın hoş rüzgarları ..şehrimizin düzeni ve temizliği ...
konya düğün pilavımız..her şey çok özeldir...
ben evlenirken her adetini yapmadım..eşimde konyalı değil..
mesela yorgan kaplama..yüz açımı olmadı bende...yüz açımıda sanki eskiye göre kalmadı gibi
yeni nesil gençler biraz daha hafifiletti adetleri ama halen uygulayanlar var tabi ki ....
kaşık ekibi olayıda abartılmış bende her düğünde görmedim o şahsi biraz da isteyen getirtir...
ama özellikle kaşıkla oynama vardır hatta erkeklerin evlenmeden önce yaptığı çetnevir
denilen gecede oynandığını biliyorum...
bir de şu kısa boy meselesine bende katılmıyorum her memlekette iri,kısa,uzun
binlerce kişi var bunu sadece konyayla genellemek pek hoş olmamış...

canım konyalıyım ama hiç öyle bişey duymadım ben. bende konyadan istanbula gidicem kısmetse

valla herkez kendince yamış söylemiş sanki mecburi gibi anlatılmış ama ben doğma büyüme buralıyım ve yüz açımı falan görmedim ki çokta saçmadır ve düşüncesizliktir sanırım eski bi adet .... kaşık oynanır ama herkez bilmez belli başlı yerleri oynar gerçektende eğlencelidir.... ayrıca kınanın düğünden sonra yapıldığınıda hiç duymadım... yorgan kaplamasınada bi komşumuzda şahit oldum yorgan falan yoktu ama eğleniliyodu ben yine sıkıldım tabi ben bu tarz şeyleri sevmiyorum kendi adıma ama adetlerin günümüze kadar gelmeside güzel bişey

ohooo kizlar burasi kari$mi$ yahu alsanaalsanasmile noluyo guzeller soz duellosu topikine dondu de haberim mi olmadi giiii....zzz. lutfen agresifle$meyin..

pitircikim ben bozkirimizin bir koyundenim ve bizim koyumuzde eskilerde dugunlerde gelinler ba$larina ciga takarlarmi$. tabiki $imdi koyde dahi her$ey moderinle$ti haliyle (dunya çok degi$ti). boyle i$te..
ayrica ben çok kez $ahit oldum konyamda, dugunlerde ka$ik ekibi vardir, bizim dugunumuzdede tutulmu$tu.. yani biz koylulerimiz olarak konyamizda dahi geleneklerimizi surdururuz. adetler olarak tek yorgan kaplamasina $ahit olmami$imdir.. yapiliyor fakat ben hiç bulunamadim.
neyse kizlar tarti$ma sona ermi$ olmasini umarak eyi gunleeeeeeer sırnaşık şey

yazıyolar yazıyolar yüz açımı odur budur şudur sonra sen sus bilmiyosun yanlış biliyosun diyolar bazıları bu adetleri ananesinin kızlık zamanından biliyo heralde :hulya:

kk da pek çok yerde karşılaşıyoruz demek konyalısın ha.memnun oldum....
sende yeni evlisin galiba mutluluklar.a.s.

konyamız pek çok yere göre küçük yer ama düzgün şehir her anlamda.
adetleriylede bir başka tabi...

arkadaşlar şu var yüz açımı yada yorgan kaplaması yada dürü bazı adetler eskiye göre yapılmıyor.çogu adet ya hafifletildi yada artık gereksiz bulunuyor yapılmıyor.

mesela dürü adeti yani bohça götürme denen olay.eskiden kız tarafı bohçalar hazırl bohçalarda özenli olcak ve bu bohçalar damat beyin bütün akrabalarına gidermiş..
dayı teyze amca hala gibi tabi enişteler yengeler varsa çocukları.....
damadın evine götürürlermiş.yemekli olarak bu zamanla agır gelmiş şimdi sadece damadın annesine babasına damada bohça gidiyor.
bunun gibi bazı adetler kaldırılmış ha bazı yerlerde yapılmıyormu halen devam ediyordur mutlaka...
yüz açımıda annemiz yada nenemiz zamanından kalsa sonuçta adetmı evet adet olmuş.şimdi çogu kişi yapmıyor ama yapanda vardır.

yani şunu demeye çalışıyorum artık insanlar kendilerine bütçelerine yada durumlarına ne uygunsa onu yapıyorlar.
o olcal bu olcak diye zorlama adettir yapılması gerekir diye şartlat konmuyor...

ben yorgan kaplaması yapıcam....konyada adet çeyizler serilir gelen çeyizlere bakar ve oynanır yenir içilir.

benim çeyizler ankara gittigi için çeyiz serme olmuyacak.birazda bizler duruma ayak uyduruyoruz anlıyacagız...

herşey degiştigi gibi adetlerde degişti ama yapmasakta gitmesekte konyamız ve adetlerimiz güzel

Kızlar bende Konya'ya gelin gideceğim. kaydirigubbakcemile3 Ama sevgilim dedi ki onların 3 gün düğün yapılıyormuş.Fakat 3 gün düğün boyunca kadınlar ve erkekler ayrı ayrı yerlerde eğleniyorlarmış.Gerdek odasında buluşuyormuş gelinle damat doğru mu kaydirigubbakcemile3 Gerçi artık gençler tek gün düğün salonunda yapılıyormuş normal bir düğün gibi adetsiz

mutlaka sevgilin konyanın ya ilçesinden ya köyündendir...konyanın bazı yerlerinde 3 gün süren dügünler oluyor ama merkezde .konyada 3 gün sürmez dügün..pazar yemek olur aynı gün gelin arabası önde konvoy şeklinde gelin alma olur.kadınlı erkekli gidilir dügüne...
sevgiliniz nereli acaba CADIARZU

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…