- 16 Eylül 2017
- 7.438
- 13.760
- 248
- Konu Sahibi Bir fikrim var
-
Benim anlamadığım da bu zaten yaşıtları 3-4 kelimeli cümle kurarken detayları da anlatabiliyo benim kizmdq cümle birleştirme soru sorma ve cavap verme varken bunun geri kalması biraz geç konuşmaya başladığı için oluyo muhtemelenbenim oglum kizinizdan kucuk (2,5 yasinda yaklasik) asagi yukari oda belli cumlelerle anlatiyor derdini, soru sordugunda cevap veriyor "baban nereye gitti ise gitti arabaya bindi gitti " filan diye, ama herseyi anlatmiyor mesela gecen gece cis cikmis bende fark etmedim uyumuyo bi donup duruyo yatakta sonra baktim islanmis ondan huzursuz olmus uyuyamiyo ama demiyo ki anne islandim degistir diye mesela.
acikcasi konusmanin boyle basladigini zamanla gelisecegini dusunuyorum sizin kiziniz icin de durum boyle bencr. doktorlar hakli 3-4 kelimeli cumle kurmasi yeterli. doktorlar da cocuklardan herseyi konusmasini beklemiyor bence, derdini anlatabilecek sorulara cevap verebilecek duzeyde konusma yeterlidir. nitekim psikologlar konusma seklinden cok iletisim kurup kuramadiginiza bakiyorlar cocukla...
bu arada eltimin 4 yasinda bir kizi var. yurt disinda yasadiklari icin ben cok goremiyorum. sadece 2,5 yasinda ulkeye geldiklerinde cocugun henuz anne bile demedigini hatirliyorum. gecenlerde babasi ulkeye geldi misafirimiz oldu basladimi ufaklik konusmaya dedim ohooooo laf bile yetistiriyo dedi, sonra esi ve cocuklarla goruntulu konusma yaparken 4 yasindaki kizin konusmalarini duydum, nerdeyse hicbisey anlamadim, cunku cok yarim yamalak konusuyo ve cok belli basli cumlelerle. krese gidiyo, anne hemsire ayni zamanda cocuk gelisimi okuyor, kaldiki cocugun takipli doktoru var duruma hakim. herkes normal kabul ediyor mesela.
anlattiklariniza gore sizin cocugunuzda gayet normal. kiyasa girerseniz mutlaka acik bulursunuz
Çok teşekkür ederim benim kızım hiç susmaz her gördüğünü her yaptığını devamlı anlatır ama bizim yetersiz kaldığımız düşünüyorum1-)Gelisimde bireysel farklılıklar vardır.
2-)Yaşı daha küçük
3-)Belli ki konuşmayı çok sevmiyor rahat bırakın.
4-)Sosyal yönü zayıf muhtemelen içedönük zekası yüksek olabilir.
Eksikliklerini göreceğinize artılarını farkedin. Mesela ne kadar olgun diye. Bir de gözlemleyin bazı cocuklar bireysel oynamayı sever tek başına oyun kurar bozar. Kardeşi de yoksa evde sürekli konuşacağı onun dilinden biri yoksa kendi kendine yetmeyi öğrenmiştir. Ben olsam sevinirdim ne kadar akilli bir kızım var diye.
Bı de çok hareketli oturup dinlemeyi seven bı çocuk değil çenesi de aynı şekilde biraz da dinlemeyi sevmediği için olabilir. Meseal bu akşam seni anlamıyorum düzgün konuş dedim sen anlamiyosun ben anliyom dediDaha çok küçük ki ama, olur öyle. Siz bol bol sohbet edin onla yavaş yavaş çözülür illa ki. Tek çocuksa pratik yapamadığından bu şekilde gelişme gösteriyordur.
Benim kardesim anaokuluna gidene kadar duzgun cumle kurmuyordu. Etraftanda surekli neden bu cocuk tam konusmuyor diye surekli soyleniyordu annemde panik yapiyordu. Dr a goturdugunde doktor bi sorun yok sadece konusma tembelligi var diyordu. Cunku biz ne dedigini hemen anladigimiz icin uzun cümle kurma gereksinimi duymuyordu.Merhaba arkadaşlar kızım var 3 buçuk yaşında tam artık konuşuyor herşeyi diyorum bazı yasitlarini görüp tekrar üzülmeye başlıyorum. Öncelikle belirtim kızım konuşuyor ama konuşma geriligi yaşıyor mu işte bunu anlayamıyorum her derdini duygularını anlatıyor beni çok uzdun anne markete gidelim böyle yiginlarca cumle.. basit soru cevap şeklinde konusabiliyo neden yemiyosun kizm cunku istemiyorum bugün nerete gittik markete gibi. ama gel gelelim bazı yaşıtları hikayeler anlatiyo başlarında. Geçen olayları anlatiyo kızım kreşe gidiyo kreşte ne yaptınız dediğimde dans ettik sulu boya yaptık gibi temel şeyleri anlatabiliyo okulda ki olayları arkadaşlarıyla diyalogları anlatamiyor bazen ufakta olsa anlatmaya calisiyo ama detayı sorunca bilemiyorum anne diyo çünkü anlatamadiginin farkında şimdi bu gecikmiş konuşma mi oluyo 3 yaşında 3 lu cümleler kurması yeterli deniliyo 4-5 cumlelikte kuruyo ama bu cümleler genelde istekleri için kuruyo soru cevap var tabii basit soru cevaplarda var mı aranızda böyle bişey yaşayan??
Psikiyariye hiç gitmedim ama çok çocuk Dr u gördü tabi hemen bunu al ver bu hangi renk gibi muayeneler oldu zamanı gelince konuşacağını kreşe vermemi söylediler 5 aydır yarım gün kreşe gidiyo 4 saat zaten kreşten sonra açıldı dile basit kelimeler cümleler vardı ama bu derece büyük cumleler kuramiyodu çok yanlız büyüdüğü için ve tek çocuk olduğu için normal gördülerBenim kardesim anaokuluna gidene kadar duzgun cumle kurmuyordu. Etraftanda surekli neden bu cocuk tam konusmuyor diye surekli soyleniyordu annemde panik yapiyordu. Dr a goturdugunde doktor bi sorun yok sadece konusma tembelligi var diyordu. Cunku biz ne dedigini hemen anladigimiz icin uzun cümle kurma gereksinimi duymuyordu.
1. Sinifa gectiginde artik duzelmisti bittiginde ise tam cumleler kurabiliyordu. Bazi cocuklarda boyle olabiliyormus bir cok spikerinde cocuklukta konusma zorlugu yasadigi biliniyor
Su an kardeşim 16 yasinda arada nerden nereye diyoruz simdi de susturamiyoruz
Dert etmeyin yani dr a goturduyseniz ve sotun yok dediyse her cocugun konusma yasi farkli olabilir. Cocugunuzu surekli bu konuda kiyaslamayin bence
Yok hiç öyle düşünmeyin bir de konussun diye zorlarsanız içine kapanır. Siz sorun o cevaplasın. Bir de yanlış söylerse düzeltmeyin ben r'yi çıkartamıyorum diye annem cok kızmıştı anaokulunda hâlâ daha tam söyleyemem daha çok ğ ye yakın söylerim. Siz de zorlarsanız ters tepebilir.Çok teşekkür ederim benim kızım hiç susmaz her gördüğünü her yaptığını devamlı anlatır ama bizim yetersiz kaldığımız düşünüyorum
Aynen bu şekilde oglunuz gibi ama bence cümle haznesi yetmiyo dicem çünkü kelime haznesi çok geniş yani anlayamıyorum istese anlatabilirde hem hiç susmuyo hem anlatmiyo beceremicegini mi dusunuyo aslında dikkatini vermiyo bana kalirsaanlatmak istemiyodur. benim çocuk gayet konusur uzun cümleler kurar. birbirine olaylari ve cumleleri baglar. ama kreşte bugün ne yedin deyince cevap vermek istemediği için bisey yemedim diyone yaptiniz diyorum oyun oynadik diyo. sordugum kadarına cevap veriyo.
kitap okumuyosaniz kitap okuyun bol bol kızınıza. bence bi sorun yok çocukta. üşeniyodur dikkat etmiyodur herkes birbirinden çok farklı :)
Her çocupun gelişimi farklı.Merhaba arkadaşlar kızım var 3 buçuk yaşında tam artık konuşuyor herşeyi diyorum bazı yasitlarini görüp tekrar üzülmeye başlıyorum. Öncelikle belirtim kızım konuşuyor ama konuşma geriligi yaşıyor mu işte bunu anlayamıyorum her derdini duygularını anlatıyor beni çok uzdun anne markete gidelim böyle yiginlarca cumle.. basit soru cevap şeklinde konusabiliyo neden yemiyosun kizm cunku istemiyorum bugün nerete gittik markete gibi. ama gel gelelim bazı yaşıtları hikayeler anlatiyo başlarında. Geçen olayları anlatiyo kızım kreşe gidiyo kreşte ne yaptınız dediğimde dans ettik sulu boya yaptık gibi temel şeyleri anlatabiliyo okulda ki olayları arkadaşlarıyla diyalogları anlatamiyor bazen ufakta olsa anlatmaya calisiyo ama detayı sorunca bilemiyorum anne diyo çünkü anlatamadiginin farkında şimdi bu gecikmiş konuşma mi oluyo 3 yaşında 3 lu cümleler kurması yeterli deniliyo 4-5 cumlelikte kuruyo ama bu cümleler genelde istekleri için kuruyo soru cevap var tabii basit soru cevaplarda var mı aranızda böyle bişey yaşayan??
Biz biseyler öğretme konusun da evet geriyiz yada öğretici oyunlar açısından da yetersizis ama iletişimi bizimle coook iyi her an iletism halinde az önce babasıyla ortamiza alıp optuk beni çok seviyosunuz dediHer çocuğun birbirinden farklı güzel yetenekleri vardır .Önemli olan sağlıklı olması herşey zamanla hallolur insaallah üzülmeyin.Kitaplar okuyun hadi sen de anlat ben dinleyim deyin.Belki biraz anne babasıyla özel iletişime ihtiyacı vardır.
Aynen bu şekilde oglunuz gibi ama bence cümle haznesi yetmiyo dicem çünkü kelime haznesi çok geniş yani anlayamıyorum istese anlatabilirde hem hiç susmuyo hem anlatmiyo beceremicegini mi dusunuyo aslında dikkatini vermiyo bana kalirsa
Kesinlikle çok haklısınız Dr da demişti hani bazı kız çocukları olur 2 buçuk yaşında bıcır bıcır konuşurlar onlarda detayları 3 -3bucun yaşında anlatmaya baslarlar şu an seninki 3 buçuk yaşında ama iki buçuk yaşında çok konuşan çocuk gibi düşün demişti 4 -4 bucuga tamamlar dediHer çocupun gelişimi farklı.
Kızınız gayet herşeyini anlatabiliyormuş diğer yaşıtlarıyla kıyaslamayın.
Bazı bebekler 1 yaşında konuşmaya başlıyor haliyle 3 yaşında iken akıcı konuşuyorlar, bazıları 2 buçuk gbi konuşmaya yeni başlıyor. Şimdi 2 yıldır konuşan bebek ile 6 aydır konuşan ikiside 3 yaşında olsalarda aynıymışlar gbi bakamayız.
Bir yıl içinde düzeltir kendini bol bol kitap okuyun onada masal anlat bana diyin , bol bol pratik yapın.
Ama sizin sadece bı konuda öyle benim kızım her konuda detaya giremiyo ne yazik kiyani el kadar çocuk nasil o kadar dikkat etsin:) şahsen ben o kadar dikkatli detayli anlatabilen biri değilim. benim oğlum da üşeniyodur büyük ihtimalleişe gidiyorum 40 tane olay olsa bile "ayni ya değişik bişey yok is işte" deyip geçiyorum. vallahi kim anlatacak amaaannnm diyorum içimden.
canı isterse anlatır bence takmayin. benim oğlum dikkat çekmek için başkalarıyla muhabbet etmeye çalışır mesela:) kreşte diğer çocuklarla diğer çocukların ogretmenleri velilelriyle falan konusmaya çalışıyo. kendindem büyük çocukların adını falan öğrenmiş hepama ne yedin diyorum bisey yemedim anne diyo
Ama sizin sadece bı konuda öyle benim kızım her konuda detaya giremiyo ne yazik ki
Kitap okuyoruz özellikle 2 aydır her gece bu saydığımız cümleleri zaten anlar sorar ve konuşur. Benim demek istediğim mesela anne bugün okula Ali gelmedi Mehmet bana sen oynama dedi gibi muhabetlet yokmizaci o demekki:) bu sorun olduğunu göstermez bence. konuştukça değişir inanın. bazı çocuklar kendine tam güvenip yapabileceğini düşünmeden konuşmaz.
evde çok fazla çocuk kitabi yoksa kitap alın. pearson yayınları is Bankası yayınları kitapları çok güzel oluyo. bide organik kitap var ama onun yayını tam hatırlamıyorum. her gün okuyun birlikte. okurken soru sorun. sarı ağaç nerde gorebildin mi. burda kuş mu varmış. çizgili yılan nereye saklanmis. fare gofret neden cama vurmuş gibi. çocuğa cümle kurmayi soru sormayı hu şekilde ogretebilirsiniz.
"seni kreşten almaya geldim çünkü kreş saati bitti"
"sana çorba yaptım çünkü sen çorba seversin"
"uyku saati geldi bence uyumalisin"
"benimle oynamak ister misin yoksa kendin mi oynamak istersin"
"olmadi mı kızım ama sen bunu basarabilirsin tekrar dene istersen"
bu tarz cümlelerle örnek olacak şekilde konusmayi deneyin bı sure:) tabi belki bu şekilde kısa ama uzun konuşmanin mantığını kavratacak sekilde konusmuyosaniz. bu şekilde konusuyosaniz devam edin. zamani vardir. ben hep bu şekilde konusuyomusum farkında olmadan. benim bıdık da bu şekilde konusmaya başladı birden:)
Kitap okuyoruz özellikle 2 aydır her gece bu saydığımız cümleleri zaten anlar sorar ve konuşur. Benim demek istediğim mesela anne bugün okula Ali gelmedi Mehmet bana sen oynama dedi gibi muhabetlet yok
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?