Merhaba, kadınlara dair ne varsa paylaşım ve yorumlarına çoğunlukla güvendiğim bir platform burası. Yaşadığım sorunu başkaları da yaşamasın diye yorum yazmaya karar verdim. Pek çok konu altına da yazarak bu tecrübelerim daha çok kişiye ulaşsın diye zaman harcamaktan vazgeçmeyeceğim. Üye olalı 5 sene geçmiş, bu ilk mesajım olacak. 33 yaşındayım, 13 aylık evliyim, bu ilk gebeliğim ve 20. Haftamızdayız. Normal şekilde hamile kaldım. Öncesinde adet düzensizliği nedeniyle 3 aylık bir tedavi sürecim oldu. Hastanelerle çok fazla işim olmamakla birlikte bu tedaviden önce adet düzensizliği nedeniyle toplamda en fazla 3-4 defa kadın hastalıklarına başvurmam gerekmişti. Gebelik takibimin başlarında başka bir hastanede çok sevdiğim bir hanım doktor ile başlamışken, her doktorun doğuma katılma ihtimali çok düşük olduğu için, hem hastane eski ve yoğun bakım ünitesi olmadığı için eşimle uzun araştırmalar ve tavsiyelerle Koç Üniversitesi hastanesinde doğum takibi yapmaya karar verdik. İlk randevumu 2'li tarama testini de orada yaptırmak ve doktor ile normal doğum arzumu yerine getirecek şekilde tahmini doğum tarihlerimde müsait olup olmayacağını görüşmek için 11. Haftamda randevu aldım. Uzman doktorun adını yazmayacağım. Eğer sizin için önemliyse özelden mesaj atabilirsiniz. Hastaneye heyecanla ve kendi inisiyatifimle erken geldim. Ancak muayene saatimden sonra 1 saat daha bekletildim. Görüşmemiz çok pozitif geçti, üstelik normal doğumu da destekliyordu, ve takvimi de uygundu. 12. Haftamda yapılacak 2'li tarama testi için hemen randevu alamamı çünkü yoğun olduklarını ifade etti. Ben de muayeneden çıkar çıkmaz hastanenin ayrıntılı ultrason yapan tek perinatologu Ebru Çelik'ten randevu aldım ve hiç bir zorlukla karşılaşmadım. Randevu günü randevu saati geçirilerek yaklaşık 30-35 dakika sonra tetkik için içeriye alındım. Burada da muayene koltuğunda hazır şekilde 10 dk daha bekletildim. Ebru Hanım bilgilendirerek ve hiç bir sorun olmadığını ifade ederek yaklaşık 15 dakikada işlemimi tamamladı. Plasenta ile benim aramdaki Dopler da bir tıkanıklık vardı bunun için Ecopirin verdi. Kan vermem için laboratuvara girmem gerektiğini,sonucu bizzat kendisinin telefon açarak 3-5 gün içinde vereceğiniifade etti. Yaklaşık 11-12 gün sonra arayıp down sendromu olasılık hesaplamasına göre yüksek risk grubunda olduğumuzu ancak bunun doğru sonuç olamayabileceğini Amniyosentez veya Anne kanında Fetal DNA tarama testi yapabileceğimi. 1:260 olasılıkla düşük ihtimali olan Amniyosentezin daha doğru sonuç verdiğini ifade etti. Ben ağlayınca üzülmemem gerektiğine dair telkinlerde de bulundu. Eşimle bu dönemde ne kadar zor bir dönem geçirdiğimizi ifade etmeme gerek bile yok sanırım. Kadınlarkulübü konularında öteden beri yorum yapan herkese çok teşekkür ediyorum. Sağlıklı bebeklerini Amniyosentez ile kaybetmiş olan anneler buraya yazmasa belki de yanlış kararlar almış olacaktık. Eşimle konuşup tartışıp uzman doktorun da bilgilerine danışın bir karar vermeye çalıştık. Doktorun Amniyosenteze daha sıcak baktığını ifade etmek istiyorum. Amniyosentezi de Ebru Hanım yapıyormuş. Markası Nifty olan NIPT testi yaptırmaya karar verdik sadece kan veriyorduk ve hiç bir riski yoktu. Uzman doktor Ankarada yapıldığı bilgisini iletti. Eskisi gibi yurtdışına gitmiyormuş. Testin sonucu 3-7 gün arasında çıkıyor bilgisi de verildi. Kendi sitesinde bile Amniyosentezden bu açıdan da daha hızlı sonuç verdiğine dair bir avantaj olarak aktarılıyor. Doktora sonucu nasıl öğreneceğimi sorduğumda kendisine ve bana email geleceğini ifade etti. Ancak 2li tarama testinde farklı ifadeler olduğu ve sonucu geç öğrendiğim için bir de hastaneyi aramaya karar verdim. Kan verdiğim süreden binbir stresle sonucu öğrendiğim 13. Güne kadar pek çok görüşme yaptım. Sonucu nasıl öğrenebileceğime dair fikirler çelişkiliydi, bana email gelmeyecekti, online sorgulama yapacaktım, test yurtdışında yapılıyordu, testin adını kimse bilmiyordu, anne kanında Fetal DNA tarama testi değildi onun adı Nifty'ydi! Oysaki biri markası biri onun ne olduğu. Genetik birimi ilgilenmiyordu, laboratuvar da ilgilenmiyordu, kadın doğum da bilmiyordu... Kan verdiğim 17 Nisan'dan sonucu en azından telefon ile öğrendiğim 29 nisana kadar hep çelişkili bilgiler verildi. 29 Nisan da artık telefonda ağlayıp sinirlenince birden testin sonuçlandığına kanaat getirdiler. Üstelik sonuç o anda çıkmıştı güya. Ancak raporu sonradan temin edince aslında yine arayıp sorduğumda çıkmadığı söylenen 25 Nisan'da sonuçlandığını öğrendim. Online sorgulamaya ise yükleme 30 Nisan'da yapıldı ve sadece sonuç çıktı bilgisi yer almakta. Sonuç raporu ayrıca email ile temin edebildim. Doktor bir sonraki randevuyu 16. Haftaya almamı söyledi. Ama nedendir ki Mayıs ayı programı bir önceki ayın son günlerinde çıkmaktadı. İlk bilgiye göre 26-27 si gibi çıkacaktı. Nifty test sonucu öğrenmeye çalışmak bir yana bir de randevu almaya çalışıyordum. Her gün bir sonraki gün çıkıyordu program.. En sonunda 4 mayısa alabildim randevu. Nedeni tam açıklanamayan bir aksilikten dolayı randevumu değiştirmemi talep ettiler 2 mayısa aldım. Yine randevu saatimden 30 35 dk sonra içeri alındım. AFP için kan vermem için kabaran yönlendirildim. Saat 17:50 de testin ödemesini yapmama rağmen laboratuvarın kapandığı bilgisi iletildi. Doktorun yönlendirdiğini ifade edip binbir rica ile kanımı almaya kanaat getirdi çalışan. Eşi ve çocuğu beklediği için çok acelesi vardı ve kolumu morartıp 2 hafta ağrımaya şekilde kan aldı. Kimseye şikayet etmedim bu süreçte. Herkes insandı bir şekilde olabilirdi. Ayrıntılı ultrason ve 24. Hafta muayenemde sormayı planladığım bir ton konu yanına sakladım bunları. Bu arada doktor detaylı ultrason için 20. Haftayı uygun gördüğünü 24. Haftada 1 ay sonra muayeneye gelmemi söyledi . Bebeğimizin cinsiyetini de tam görememişti, bebek odası için ayrıntılı ultrasona kadar 1 ay kadar beklememizi tavsiye etti üstelik. Ve şimdiden randevu almamı dolacağını, ayrıntılı ultrason için önceden randevu alınabileceğini de ekledi. Ama randevu sistemi yine hem fikir değildi. Randevu önceden verilmiyordu. Haziran programı Mayıs ayının son günlerinde çıkmaktaydı. Oysaki benim 20. Haftam 1 Haziran da başlayıp 8 Hazirana kadar sürüyordu. Yine yanlış bilgi vardır diye defalarca aradım mayısın son 4 günü mutlaka aradım. 31 Mayıs da aradığımda istediğim tarihlerin dolduğunu en erken 18 Haziran da alabileceğimi söylediler. Dr.un tavsiye ettiği sürenin çok geçmiş olduğunu nasıl randevuların dolmuş olduğunu kabul etmeyip itiraz edince kadın doğum sekreterin bağladılar. Dolu olan tarihlerden bana yer açmaya çalıştılar, üstelik doktorun bu saatlerde çok düzgün bakamayacağını da söylediler! Yardımcı olmaya çalıştıklarını yoksa gidin başka yerden randevu alın diyeceklerini bile eklediler. Hal böyleyken 21+5 e gün verdiler. Kabul etmek istemedim doktor 20. Haftayı tavsiye etmişken ben o randevuyu almak için günlerce uğraşmışken üstelik randevu verdikleri saatte doktorun iyi bakamayacağını da eklemişler nasıl için rahat edebilir ki? Telefonda öfke krizlerine girmem, emailler atmam hiçbiri ne özür getirdi ne de çözüm. 24 saat içinde dönüş yapacaklardı 1 hafta geçti. İnsana cana verdikleri değer bu kadar. Kesinlikle tavsiye etmiyorum. İlgi alaka saygı itina hepsi sıfır. Dalga geçen konuşmalar, baştan savma ifadeler... Bu haftaya birilerini doldurdukları aşikardır. Kurumsal davranış sergileyip önceden söyleselerdi bu kadar uğraşa istediğim uzmandan istediğim tarihe alırdım randevumu. Bu arada çelişkileri devam etti o süreçte programlar benim aradığım gün açılmıştı . Nasıl olurda 18 gün 3 saatte dolabilir?! Ben yaşamam demeyin yaşayanlar da paylaşsın. Eğer 1-18 Haziran arasına randevu alan varsa nasıl ve ne zaman aldığını da yazarsa konu muallaktan çıkmış olur!