Kizlarimizin gögüsleri belirginlesince, babalari " güle güle kullan memelerini"

weiss

Hayr-ül a-bı dıde
Kayıtlı Üye
7 Mart 2012
3.387
428
198
Almanya
Emzirmenin mucizesi - Ayşe ARMAN - Hürriyet

Ayse Hanimin yazisi uzun kopyalayamadim, okumak isteyenler icin link koydum.

Ben sadece su kismina inanamadim yazinin.

"Yani Avrupa'da ya da Amerika'da geçmediğiyse ilk gençliğiniz, böyle olmuştur... O yüzden de, bir babanın kızına, "Güle güle kullan memeleri" demesi, diyebilmesi…Güle güle, yani keyif alarak, “Kahkahalar atarak seviş” diyor."

Ben kendi düsüncemi yazayim;

Evet, Kiz cocuklarimizin gögüsleri belirginlesince, Babalari yani eslerimiz gidip, " kizim memelerini güle güle kullan, zevk al memelerinle sevisirken" demeliymis.

Allah im aklimi koru diyorum.

Bilmesem, birlikte yasamasam, her milletten Avrupa lilarla ic ice olmasam eyvallah diyecegim yani.

Ayse Hanim, avrupa da insanlarin böyle yaptigini söylemis.
Bizde yasakta yasak demis.
Avrupa da, kiz cocuklari ailecek yasadiklari eve erkek arkadasi ile gelebilirler, hatta gece kizin odasinda kalip, sevisedebilirler.

Ama ben simdiye kadar bir babanin gidip kizina " kizim memelerini güle güle kullan, onlarla sevisirken kahgaha at" dedigini duymadim.

Tersine, yabanci annelerle cocuklar üzerine konusurken " kizimin gögüsleri cikmaya basladi, cok utaniyor, kimsenin farketmesini istemiyor, ona genis kiyafetler aldik, alisana kadar vakit alacak" gibi konusmalar olur.

Yani cocuktaki utanma, SIKILMA, yadirgama durumu sadece bizim cocuklarimizda degil, her toplumda var.

Asil cocugun yadirgadigi bir duruma alismasi icin firsat vermeden " kizim hayirli ugurlu olsun memelerin, iyi kullan, kahkaha ile kullan, memelerinle sevisirken bol kahkaha at" demek nasil bir aklin ürünü yahu.

Tersine uzmanlar özellikle, ergenlik döneminde bu tür davranislarin kötü etkisi olacagini anlatir.

Tamam siz bizim toplumumuzu, kültürümüzü, yasam tarzimizi begenmeye bilirsiniz ama kalkipta olmayan birseyi ( avrupalilar böyle yapar gibi) bize örnek vermeyin.
Ayrica biz avrupalinin yasam tarzini, kültürünü, davranislarini örnek almak zorunda degiliz.

Bizim örnek almamiz gereken, insan haklari konusundaki olumlu uygulamalari, teknolojileri, hayat standartini yükselten uygulamalaridir.

Son düzenleme:
Yok, bunun ülkemizde benimseneceğini sanmıyorum, her ne kadar artık anne babalar kızlarının, oğullarının gelişimini daha iyi gözlemleyen, büyümesi, gelişmesiyle daha fazla ilgilenen, çocuklarını bilinçlendirmeye çalışan ebeveynler olsalarda, yine de gelenekçi yapıya sahibiz.

Hiçbir baba bunu kızına söylemez, söylemeye kalkana da kızı izin vermez çünkü gelişim çağında erkek evladım olmadığı için bilmiyorum ama kızlar anneden bile utanıyor, ne kadar konuşan, anlatan anne olsanız dahi utanıyor çocuklar, bol giyme, otururken vücudu kamburlaştırarak saklama ihtiyacı duyuyorlar.

Geçtiğimiz günlerde de bir babanın kızının adet görmesini paylaşması konusu vardı, bu da ona benzer bir konu aslında. Burada bahsedilen konu aykırı gibi dursa da temelde çocukların gelişimindeki cinsel eğitim bence. Günümüzde kadınlar ilişkilerinde erkeklerden daha korkulu, daha sıkıntılı durumlar yaşıyorsa bunun sebeplerinden birisinin de çocukluktaki cinsel eğitimin olduğu görülüyor.

Emzirmenin, gögüslerin büyümesinin, kıllanmanın, penisinin ereksiyon olmasının, v.b ergen/cinsel değişimlerin sıradışı bir şeymiş gibi görülmemesi gerektiği söylenmek istenmiş. Anlatım biraz bizim toplumumuza aykırı ki Ayşe Arman biraz sıradışıdır biliyorsunuz.

Erkekler çocukluğunda "amcanlara pipini göster" diye büyütülürken, kız çocukları vücutlarını tamamen gizleme içgüdüsüyle büyüyor. Normal olanın ne amcasına pipisini göstermek, ne de gögüslerini göstermek olduğunu düşünmüyorum. Ama konudaki babanın kızına "güle güle kullan memelerini" kavramı ise sadece bir benzetme. Burada söylenmek istenilen baba veya annenin erkek çocuklarını da kız çocuklarını da cinselliğe hazırlaması. Babanın ve annenin kızının ilk kez adet görmesini, gögüslerinin büyümesini izlemesi ve en önemlisi çocuğunu buna hazırlaması gerekliliğinden bahsediyor. Aynı şekilde erkek çocuğunu da.

Son düzenleme:
Ben kullanilan kelimelerede, verilen örnegede " böyle yapacak babaya alkis" tarzindaki sözlerede asla katilmiyorum, tersine coook abesle istigal buluyorum.

Evet, bir anne babanin, cocuklari büyürken, izlemeleri gereken yol hakinda kitap okumasi gerektigi, uzmanlarla görüsmesi gerektigi ve cocugun daha iyi atlatmasi icin izlemesi gereken yol hakkinda bilgilenmesi tarftariyim.

Kaldiki uzmanlar, annenin erkek cocukla, babanin kiz cocukla ergenlik döneminde biraz mesafeli olmasini ve zaten kendine yabancilasan ve utanan ergeni iyice germemek icin dikkatli davranmasini söyler.

Benim kizim 8-9 yaslarindaydi, birgün babasina " baba benim gögüslerim büyüdügünde, banada anneminkiler gibi güzel sütyenler al olur mu? " dedi.
Tabi esimle ben gülümsedik, esim " olur kizim alirim" dedi.

Simdi gögüsleri belirginlesti ve neredeyse benim yanimda bile utaniyor, SIKILIYOR... Hele hele babasinin, onun sütyenini falan görmesi, kizim icin büyük olay olur, resmen kirli sepetine koyarken bile sakliyor.

Anlatiyorum, konusuyorum ama nafile, konusmak bile istemiyor...

Bu durumda esimin kalkip böyle bir söz söylemesi bilmem nelere yol acar..

Ben yazan ve okunan insanlarin, birseyleri yazarken ikikere düsünmesi tarftariyim.
Ayse hanim, bizim toplumumuzu elestirmis, bir nefi yaftalamis, karalamis, sanki diger ülkelerde tüm babalar böyle yapiyor gibi lanse etmis, bir uzman edasiyla " bir babanin bunu yapmasi peeehhh, büyük bir is, harika bir tavir" tarzinda konusmus. Iste bu noktada kiziyorum.

Son düzenleme:
Valla bizde baba kızına böyle bişey dese (genelde)kimse normal karşılamaz ve taciz algılanır gibi geliyor ,bana görede anormal bir durum ,toplumumuzun yaşam tarzına uygun değil (inancımızı karıştırmıyorum bile )sevgiler.

yok artık bir çocuğu cinsellik hakkında bilgilendirmek,yol göstermek,değişen anatomisiyle ilgili konuşmak ayrı bişeydir, böyle bodoslama dalmak tamamen farklı birşeydir.penisi belirginleşen bir erkek çocuğuna annesinin "penisini güle güle kullan oğlum"demesi gibi bişey.

çok güzel hareketlerdeki "siz hiç sex and the city izlemiyormusunuz"skeci geldi aklıma :))

Weiss Hanım,

Yazıyı ve yazarı aksettriş biçiminiz oldukça hatalı

Ben Ayşe Arman'ı sürekli takip eden biri değilim, denk gelirse okurum
Ve şundan eminim ki Ayşe Arman'ın röportaj olmayan 3 yazısını okuyan herhangi bir onun nasıl bir kadın olduğunu ve toplumumuzun genel yapısından ne kadar farklı bir hayat tarzı olduğunu anlayabilir...
Dolayısıyla zaten toplumumuzun genel yapısından çok farklı bir yaşam tarzı olan bir yazarın yazısını alıntılayıp ''aaa yok böyle bir şey'' tavrı göstermek mantıklı mı sizce?

Sonra Avrupa yada Avrupalılar değil
Can Yücel kızına söylemiş diye yazmış yazar...
Size ya da bana ters gelebilir belki ama herhangi bir baba kızına bunu söyleyebilir buna kimse karışamaz
Ayrıca yazar ''bir babanın kızına güle güle kullan memelerini demesi önemli'' demiş...
''Keşke bütün babalar kızlarına böyle dese'' dememiş. Ki dese ne olur?Kaç kişi dinler?

Birde yine o cümleyi istediğiniz gibi yorumluyorsunuz
Yazar iyice açmış yazısında ne demek istediğini
''O yasak bu günah diye yetiştirildik'' diyor
''Kadın olmaktan utanarak yetiştirildik'' diyor
Bu cümleyi bir erkeğin kızının kadınlığa geçişine saygısı olarak görüyor
Ve bir erkeğin kızının kadın olmasını önemsemesinin güzel bir şey olduğunu söylüyor...
Siz ya da ben böyle düşünmeyebiliriz
Birileri benimle aynı fikirde olmayabilir diye düşünseydi kimse yazar olamazdı değil mi?

Bir de aynı yazıda kendi çocuğuna ''küçük salak şey'' demiş aynı yazar
Kendisini de ''mutlu inek'' olarak nitelendirmiş
Sizin mantığınızla bakarsak bunlara neler demezdik...

İyi Bayramlar...

Keşke toplum kızınızı böyle komik bir sebepten utandırmasaydı. Ne göğüslerinin büyümesi, ne de göğüslerine taktığı bir giyisi bir çocuğu babasından/annesinden utandırmamalı. Ayşe Arman'ın yer yer kinaye ile, yer yer de abartı ile eleştirdiği konu da bu zaten. Yoksa hiçbir baba elbette çocuğuna bu cümleleri kurmaz(en azından direk bu cümlelerle). Eminim siz de kızınızın böyle sebeplerle anne ve babasından utanmasını ve uzaklaşmasını istemiyorsunuzdur ki elinizden geleni de yaptığınızı söylemişsiniz zaten. Burada anne ve babanın yapabilecekleri de toplum kavramından dolayı sınırlı. Diğer ülkelerden kasıt gelişmiş ülkeler ise bu konularda bizden çok çok ileride oldukları bir gerçek. Belki bu cümleleri onlar da kurmuyor ama kızlarının elleri ayakları sütyenini babasından saklamak için birbirine dolaşmıyor. Eminim siz de bunu isterdiniz.

Son düzenleme:

Ahahha:)))
Genciza, biliyor musun? Bende yaziyi ilk okudugumda aklima o skec geldi:))

Hatta sonunda Sahin Irmak in " kardesim sanada batili ol diyoruz, g.dos oluyorsun, dogulu ol diyoruz maganda oluyorsun ya" dedigi bölüm geldi:))

Ayse hanim seviyor sanirim absürt yazilar yazmayi:)

"bir babanin yapacagi en güzel temenni bu, bir babanin bunu yapabilmesi fevkalade önemli birsey " deyince, sanirsin ki asli görev:))

Aynen, annelerin de gidip ogullarina " penisini güle güle kullan" dedigini düsünsenize

Tam tersine bunun toplumla hicbir ilgisi yok.
Bunun psikoloji ile ilgisi var.
Bütün cocuklardada psikoloji aynidir.
Benim bircok Avrupa ülkesinden olan tanidigim anneler var ve bu konulari cok SIK konusuyoruz.
Hepsinin gösterdigi tepki ayni!
Bütün cocuklar utaniyor SIKILIYOR, belli olmasin diye elinden geleni yapiyor.

Yani bunun gelismislikle, ülkeyle, toplumla alakasi yok.
Benim kizim yasadiklarida, dünya üzerinde ki tüm kiz cocuklarinin ergenlik döneminde yasadigi seyler!
O yüzden ben kimseyi, özellikle toplumu suclayamam bu konuda.
Psikoloji meselesi sonucta! Yeni duruma alisamama konusu.

Toplumla ilgisi yok psikolojiyle ilgisi var gibi bir cümle zaten psikoloji kavramını bilmediğinizi gösteriyor. Bütün çocukların psikolojisi aynıdır tamamen yanlış bir cümle. Çocukların utanma ve sıkılmasının en büyük nedeni yetiştiği toplum ve aile ortamıdır; bütün çocuklar böyle değil sadece sizin gözlemleyebildikleriniz böyledir. Kızınızın yaşadığı şeyi yaşamamasını tercih ederken "kimsenin suçu yok, bütün çocuklar böyle" diyorsanız çocuklar böyle yetişmeye devam eder.

Merak etmeyin 3. cocugumu yetistiriyorum ve psikolojik etkiyi ve toplumun etkisini cok iyi biliyorum:)
Ayrica kizimin icinde bulundugu ortam zaten yabanci bir ülke.
Toplumun üzerinde etkisi, aileninkinden fazla olacak olsa, yabancilarin etkisi olmali üzerinde.
Böyle bir durumdada, sizin deyimizine göre gelismis! bir ülkede oldugum icin kizim hic böyle seyler yasamamali.
Ama kizimin alman arkadasida ayni seyleri yasiyor, Rus arkadasida, italyan arkadasida, fransiz arkadasida.
Yani cocuklar o durumu sizin söylediginiz gibi güle oynaya karsilayamiyor.

Ayrica evet sorun psikoloji durumu.
Hormanlarin degismesi, farklilasma ve yeni duruma alisma konusu, yardim istememe, yardim alirsa " beceremeyen, ana kuzusu" olma düsüncesi gibi seyler yasadiklari.

Hatta benim Alman arkadasimin kizi gögüsleri cikmaya baslayinca, sargi bezi ile SIKI SIKI sariyordu gögüslerini belli olmasin diye.
Cok büyük zorluklar cektiler atlatana kadar.

Cocuklar böyle yetismesin diye yapmamiz gereken, babalarin gidip " kizim hadi memelerin cikmis, güle güle kullan" demeleri ise, ben almayayim kaldsin:))

Son düzenleme:
ev arkadaşımın eski sevgilisi , kızına "yavrum,göğüslerin senin füzelerin.Onlardan utanma,senin için bir güç olduğunu bil" diyeceğini iddia ediyordu :))
o geldi aklıma...
ben nedense hiç utanmamıştım göğüslerimden,hatta daha misket kadarlarken annemin südyenini takardım,kadında silikonlu südyen alışkanlığı olmadığı için içine mandaline ile falan içini doldurur ayna karşısında hayran hayran kendimi izlerdim :)))
ilk südyenimi aldığımdaki mutluluğum dillere destan (eskiden beri çok severmişim demekki benim kızları )
can yücelin kızına kurduğu cümle de aile yapılarından kaynaklanıyor,demek ki o şekilde rahat yetişmişler ki bu durum kimseye batmamış...bana da mesela şey çok saçma geliyo.
babam geldiğinde zile basar basmaz südyen giymeye koşmamız :)))
ne kadar salakça...
gerçi sadece yaz tatilleri evdeyiz diye çok sorun etmiyordum ama mezun olup temelli eve dönünce dedim , nereye kadar çekeceksin bu zulmü...ilk zamanlar accık rahatsız olsam da zamanla duyarsızlaştım artık göğüsler fora mutlu mutlu yaşıyorum :))
veee sonuç olarak şöyle de bakmak lazım:
toplumsal bilinçlenme amacı taşıyan bir yazı,normal normal yazsa -ben dahil- kimse okumayacaktı bile,ama içine bikaç sansasyonel cümle yerleştirince bissürü internet sitesinde linki paylaşıldı,pek çok kişi haberi okudu etti...Başarılı bir pazarlama taktiği ^^

Benim yorumuma neden cevap vermediğinizi çok merak etmeye başladım

O açıdan bakmak çok hoşunuza gidiyor değil mi?

Herkes sizinle aynı düşünmeli yoksa gülersiniz değil mi ?

Gülün o zaman Weiss

Gülmek güzeldir

Mandalina koyma, kendisine sahte meme yapma durumlari daha erken oluyor yengec.
Utanma olayi gögüsler tamamen olustuktan sonra oluyor.
Siz yine iyi atlatmissiniz ama yinede sizdede bir utanma duygusu olmus.
Babaniza karsi bir cekinme durumu.
Yani nasil bir ailede, nasil bir ortamda olursaniz olun, o utanma, SIKILMA, yadirgama durumu azda olsa oluyor demek ki.
Aile ve cevre ile alakali oldugunu düsünmüyorum bu yüzden.

Ayrica evet, daha öncede dedigim gibi yazar seviyor cinsellikle ilgili absürt yazilar yazmayi, dediginiz gibi sanirim reyting, pazarlama, okunma durumu icin:)

Hangi toplumda veya nasıl bir çevrede yaşanırsa yaşansın, bir babanın hayatında asla kızını başka bir erkekle sevişirken düşünebileceğini sanmam. O nedenle bir babanın "memelerinle güzel seviş" anlamına gelen bir söz söyleyebileceğini sanmıyorum.

Ama gençlere çocuk yaşta cinsel bilinci aşılamak lazım, ayşe arman'ın yazısında dediği gibi, saklamak gizlemek yerine, kadınlıklarıyla gurur duyabilmeleri gerektiğini de anlatabilmek lazım.

Ben göğüslerim büyümeye başlayınca çok mutlu olmuştum :) gidip içi dolgulu daha da büyük gösteren sutyenler aldırmıştım zorla anneme :)) Yani herkes utanmıyor, kişiden kişiye veya toplumdan topluma değişen bir şey bu.

Basit bi kadın. Tek amacı ayrıksı hareket ederek dikkat cekmek.
Ne demek göğüsleri çıkan bi kıza güle güle kullan demek. Bi kere anne, baba, çocuk ilişkisi seviyesizleşir.
Her zaman ince bi çizgi olmalı. Rahatça konuşabilmelisin ama durman gereken yeri unutmamalısın.
Aileler çocukları bilinçlendirmeli çocuk yaşta ilgilenmesi gereken düşünmesi gereken bambaşka şeyler var.
Fakat babanın annenin aklı fikri.. Neyse iğrenç geliyo bana bu tür hareketler.

Sevgili weiss,

Yorumunu alıntıladığım arkadaşa tamamen katılıyorum çünkü anlaşılabilecek en uç noktadan anlamışşsınız olayı.Yazınızı okuduktan sonra açtım röportajı,ön yargıyla açmıştım yani ama yok beni rahatsız eden bir cümleye rastlamadım. Elbette hiçbirimizin babası ''güle güle kullan,hadi yine iyisin ikizler çıkmış.''tarzı söylemlerde bulunmadı.İnce bir ironiyle toplumdaki cinsel eğitim eksikliğinden bahsedilmiş.

Son düzenleme:
Yukarda bir arkadasin dedigi gibi Ayse Arman siradisidir, buna kesinlikle katiliyorum iki ay oncesine kadar yazilarini okuyan biriydim bende.Yazdigi butun gayri ahlaki yasanti sekli ozlemini cektigi Turkiyenin gelecekdeki umdugu halidir.Hicbir baba kizinin cinselligini evlilikdisi yasamasini istemez eger gercek anadolu insaniysa tabi.

Ayse Armanin ozlemini cektigi tablo, cinselligi erken yasa ama dogum kontrolu bil, bebek falan yapma bu zevkleri yasarken, eger kazara bebek olursa kurtaj ol, gayri ahlaki erkek-erkege, kadin-kadina birliktelikler normal olsun, herkes ozgurce birlikte olsun birbiriyle, bedene ozgurluk falan filan derken aslinda nekadar da kotu bir ornek teskil ettigini, onu okuyan biliyor zaten neleri one cikardigini.Amerikada Kanada da aileler 12 yasinda erken cinsellik yasayan ve hamile kalip okula gidemeyen ve devlete-aileye kulfet olan genc kizlarin haline care bulamiyorlar.Cocugu olmus, babasini bile bilmiyor, boyle vakalari cok fazla, babalik testi yaptirmak cok siradan bisey burda.Herkes ozurlugunu sonuna kadar yasadi ve sonuclari budur.Bunun sonu nereye gidiyor bilmek bilincli olmak lagzim.Onlar bu hale nasil mi geldi?

Sonuna kadar ozgur cinsellik diye sloganlar ata ata bu hale geldiler, simdi de sonuclarini yasiyorlar.Ahlaki cokuntunun tavan yaptigi toplumlar kolay duzelmez.Ayse armanin hayali olan bu haller, umarim ulkemizde de mesruluk kazanmaz.Gelismis ulkeler bu problemle yuzlesemezken bizim gibi gelismekde olan ulkeler nasip basetsin.

Uc yil kesintisiz hergun takip ettigim Hurriyetin belalti yazari olarak nam salmis Ayse Arman.
Hayatini bulup okursaniz, onun neden Turk-Anadolu gelenek ve gorenegiyle bu denli catistigini daha rahat anlarsiniz.Neden bukadar nefret ediyor bizim oz degerlerimizden?
Bizim degerlerimizle oynamak icin canhiras calisan biridir, hakkini yememek lagzim.Bu konuda gayet basarilidir, ulkede nerde belalti bir konu hemen orada bitiverir, yazilarini takip eden iyi bilir bunu.

Ulkemizdeki sebatisler listelerinde adi gecenleri mutlaka arastirin daha cok bizdenmis gibi gorunup Yahudilere calisan adam oldugunu gorunce cok sasiracaksiniz.Dünyada kendilerini Yahudi olarak tanıtıyorlar ama Türkiye'de 'Türk'üz!' diyorlar. Sabetayistler Türklere ve Türkiye'ye ihanet ediyorlar.

Nette arastirsaniz bu bilgilere ulasirsiniz.Onun aykiri kisiligini bu yazidan sonra cok daha iyi analiz etme imkanim oldu.

(Gerçek Ayşe ArMAN DorMEN'i tanıyın! Bu baslikda nette aratirsaniz bu linkler cikiyor.

1969 Adana doğumludur. Annesi Alman Yahudisi bir balerin, babası Türkiye'li bir Sabetayisttir. Hürriyet Gazetesi'nde yazardır. Tipik bir Sabetayist misyoneri denilebilir. Onlar için "Yahudi olunmaz, Yahudi doğulur." kuralı geçerli olduğu için kimseyi Yahudileştirme gayreti içinde değillerdir. Lakin Yahudi olmayan herkesi güçsüz düşürme ve her yönden perişan etme hedefi, en önemli gayretleridir. Yıllarca evlilik karşıtı yazılar yazdıktan sonra, sevgilisi ile beraber Dubai'de ikamet etmek zorunda kalınca, kendi ifadesi ile "mecburen" evlenmiştir. Mecburen evlendiği sevgilisi de yine Sabetayistlerden Haldun DorMEN'in oğludur. Bu tarihten sonra Ayşe ArMAN DorMEN olmuştur.

Hürriyet/özgürlük, Musavat/Eşitlik ve Adalet kelimeleri ile toplumu büyüleyip Osmanlı'nın son zamanında da düzeni bozan, ahlaksızlığı, fuhuşu, zinayı, alkolü, cinayetleri artırmanın gayreti içinde olan ve bu şekilde yıkılışı hızlandıran Sabetayistler, davalarında gerçekten samimiler. Gerçekten kendilerinden başka hiçbir milleti insan olarak görmüyorlar. Onlara hayvan muamelesi yapmayı, onların huzurlarını bozmayı, hayatlarını cehenneme çevirmeyi, her türlü sorunlara sebep olmayı, namussuzluğu, ahlaksızlığı yaymayı, daha yeni ergen olmuş genç kızlara nikah dışı ilişkiyi önermeyi, evlilik karşıtlığı ile meydana çıkmayı ibadet görüyorlar. Ve, bize son darbeyi vurmak azmindeler.

Basında Sabetayist olduğuna dair yazılar çıkınca da "Hristiyan oldum" diyerek hedef saptırması yapmak istemiştir. Bir süre yazarlığı bırakmak zorunda kaldıktan sonra yeniden "görevinin başına" dönmüştür. )

alinti

Turkiyedeki sebatislr icin link;TÜRKİYEDE Kİ SABATAİST YAHUDİLER - barisaykul - Blogcu.com

Ozgur cinsellige karsi olanlar bu dediklerime katilir, katilamayanlar lutfen alintilmasin yazimi cevap hakkim dogacak, ceza almak istemiyorum.Varsa fikriniz konuya yazin, bana degil.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…