Benim kizim 8-9 yaslarindaydi, birgün babasina " baba benim gögüslerim büyüdügünde, banada anneminkiler gibi güzel sütyenler al olur mu? " dedi.
Tabi esimle ben gülümsedik, esim " olur kizim alirim" dedi.
Simdi gögüsleri belirginlesti ve neredeyse benim yanimda bile utaniyor, SIKILIYOR... Hele hele babasinin, onun sütyenini falan görmesi, kizim icin büyük olay olur, resmen kirli sepetine koyarken bile sakliyor.
Anlatiyorum, konusuyorum ama nafile, konusmak bile istemiyor...
Bu durumda esimin kalkip böyle bir söz söylemesi bilmem nelere yol acar..
Ben yazan ve okunan insanlarin, birseyleri yazarken ikikere düsünmesi tarftariyim.
Ayse hanim, bizim toplumumuzu elestirmis, bir nefi yaftalamis, karalamis, sanki diger ülkelerde tüm babalar böyle yapiyor gibi lanse etmis, bir uzman edasiyla " bir babanin bunu yapmasi peeehhh, büyük bir is, harika bir tavir" tarzinda konusmus. Iste bu noktada kiziyorum.
yok artıkbir çocuğu cinsellik hakkında bilgilendirmek,yol göstermek,değişen anatomisiyle ilgili konuşmak ayrı bişeydir, böyle bodoslama dalmak tamamen farklı birşeydir.penisi belirginleşen bir erkek çocuğuna annesinin "penisini güle güle kullan oğlum"demesi gibi bişey.
çok güzel hareketlerdeki "siz hiç sex and the city izlemiyormusunuz"skeci geldi aklıma :))
Keşke toplum kızınızı böyle komik bir sebepten utandırmasaydı. Ne göğüslerinin büyümesi, ne de göğüslerine taktığı bir giyisi bir çocuğu babasından/annesinden utandırmamalı. Ayşe Arman'ın yer yer kinaye ile, yer yer de abartı ile eleştirdiği konu da bu zaten. Yoksa hiçbir baba elbette çocuğuna bu cümleleri kurmaz(en azından direk bu cümlelerle). Eminim siz de kızınızın böyle sebeplerle anne ve babasından utanmasını ve uzaklaşmasını istemiyorsunuzdur ki elinizden geleni de yaptığınızı söylemişsiniz zaten. Burada anne ve babanın yapabilecekleri de toplum kavramından dolayı sınırlı. Diğer ülkelerden kasıt gelişmiş ülkeler ise bu konularda bizden çok çok ileride oldukları bir gerçek. Belki bu cümleleri onlar da kurmuyor ama kızlarının elleri ayakları sütyenini babasından saklamak için birbirine dolaşmıyor. Eminim siz de bunu isterdiniz.
Tam tersine bunun toplumla hicbir ilgisi yok.
Bunun psikoloji ile ilgisi var.
Bütün cocuklardada psikoloji aynidir.
Benim bircok Avrupa ülkesinden olan tanidigim anneler var ve bu konulari cok SIK konusuyoruz.
Hepsinin gösterdigi tepki ayni!
Bütün cocuklar utaniyor SIKILIYOR, belli olmasin diye elinden geleni yapiyor.
Yani bunun gelismislikle, ülkeyle, toplumla alakasi yok.
Benim kizim yasadiklarida, dünya üzerinde ki tüm kiz cocuklarinin ergenlik döneminde yasadigi seyler!
O yüzden ben kimseyi, özellikle toplumu suclayamam bu konuda.
Psikoloji meselesi sonucta! Yeni duruma alisamama konusu.
ev arkadaşımın eski sevgilisi , kızına "yavrum,göğüslerin senin füzelerin.Onlardan utanma,senin için bir güç olduğunu bil" diyeceğini iddia ediyordu :))
o geldi aklıma...
ben nedense hiç utanmamıştım göğüslerimden,hatta daha misket kadarlarken annemin südyenini takardım,kadında silikonlu südyen alışkanlığı olmadığı için içine mandaline ile falan içini doldurur ayna karşısında hayran hayran kendimi izlerdim :)))
ilk südyenimi aldığımdaki mutluluğum dillere destan(eskiden beri çok severmişim demekki benim kızları )
can yücelin kızına kurduğu cümle de aile yapılarından kaynaklanıyor,demek ki o şekilde rahat yetişmişler ki bu durum kimseye batmamış...bana da mesela şey çok saçma geliyo.
babam geldiğinde zile basar basmaz südyen giymeye koşmamız :)))
ne kadar salakça...
gerçi sadece yaz tatilleri evdeyiz diye çok sorun etmiyordum ama mezun olup temelli eve dönünce dedim , nereye kadar çekeceksin bu zulmü...ilk zamanlar accık rahatsız olsam da zamanla duyarsızlaştım artık göğüsler fora mutlu mutlu yaşıyorum :))
veee sonuç olarak şöyle de bakmak lazım:
toplumsal bilinçlenme amacı taşıyan bir yazı,normal normal yazsa -ben dahil- kimse okumayacaktı bile,ama içine bikaç sansasyonel cümle yerleştirince bissürü internet sitesinde linki paylaşıldı,pek çok kişi haberi okudu etti...Başarılı bir pazarlama taktiği ^^
Weiss Hanım,
Yazıyı ve yazarı aksettriş biçiminiz oldukça hatalı
Ben Ayşe Arman'ı sürekli takip eden biri değilim, denk gelirse okurum
Ve şundan eminim ki Ayşe Arman'ın röportaj olmayan 3 yazısını okuyan herhangi bir onun nasıl bir kadın olduğunu ve toplumumuzun genel yapısından ne kadar farklı bir hayat tarzı olduğunu anlayabilir...
Dolayısıyla zaten toplumumuzun genel yapısından çok farklı bir yaşam tarzı olan bir yazarın yazısını alıntılayıp ''aaa yok böyle bir şey'' tavrı göstermek mantıklı mı sizce?
Sonra Avrupa yada Avrupalılar değil
Can Yücel kızına söylemiş diye yazmış yazar...
Size ya da bana ters gelebilir belki ama herhangi bir baba kızına bunu söyleyebilir buna kimse karışamaz
Ayrıca yazar ''bir babanın kızına güle güle kullan memelerini demesi önemli'' demiş...
''Keşke bütün babalar kızlarına böyle dese'' dememiş. Ki dese ne olur?Kaç kişi dinler?
Birde yine o cümleyi istediğiniz gibi yorumluyorsunuz
Yazar iyice açmış yazısında ne demek istediğini
''O yasak bu günah diye yetiştirildik'' diyor
''Kadın olmaktan utanarak yetiştirildik'' diyor
Bu cümleyi bir erkeğin kızının kadınlığa geçişine saygısı olarak görüyor
Ve bir erkeğin kızının kadın olmasını önemsemesinin güzel bir şey olduğunu söylüyor...
Siz ya da ben böyle düşünmeyebiliriz
Birileri benimle aynı fikirde olmayabilir diye düşünseydi kimse yazar olamazdı değil mi?
Bir de aynı yazıda kendi çocuğuna ''küçük salak şey'' demiş aynı yazar
Kendisini de ''mutlu inek'' olarak nitelendirmiş
Sizin mantığınızla bakarsak bunlara neler demezdik...
İyi Bayramlar...
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?