Gebeyken oruç tutmak ya da tutmamak kişinin kendi kararı ile ilgili bir durum. Daha evvel de bu konuyla ilgili bir başlık açıldı, orada da yazmıştım, hamile bayanlar; gebelikleri riskli olsun olmasın, herşey normal olsa da mutlaka doktorlarına danışarak oruç tutmalılar diye düşünüyorum. Çünkü bu dinsel bir konudan çok sağlıkla ilgili bir konu, durum sadece anne adayının ne kadar dayanıklı olduğu değil, içinde taşıdığı bebeğiyle de ilgili. Konu sağlık olunca da en bilirkişisi doktor oluyor elbette, bazı doktorlar hamilelerin oruç tutmasında bir sakınca görmezken bazıları da şiddetle karşı çıkıyor.
Asıl önemli olan nokta şu; oruç tutarken anne adayının açlık ya da susuzluğa dayanıklı olabilmesi değil tek problem. Doktorların endişe ettikleri başka bir sürü konu var. Vücutta yağ dokularının yıkılmasıyla keton adı verilen zehir maddesinin salgılanması ve bebekte beyin problemleri oluşmasından tutun, anne adayının gün içerisinde kan şekerinin düşmesi nedeniyle bebekte bir takım kusurların oluşabilmesi en başta geliyor. Bunlar elbette annenin belirli bir süre aç ve susuz kalmasıyla meydana gelen rahatsızlıklar. Ancak bazı arkadaşların düşündüğü gibi "bulantı yoksa, açlığa dayanıyorsam ya da susuzluğa dayanıyorsam" gibi sadece anne adayının kendine güveniyle ilgili bir durum değil. Siz dayandığınızı düşünüyorsunuz, ama içerde bebeğimizin ne durumda olduğunu hiçbirimiz bilemiyoruz...
Yukarıda bahsettiğim olumsuzluklar mutlaka bizim bebeklerimizin başına gelecek diye birşey sözkonusu değil. Ancak, annelerimiz, teyzelerimiz bizlere hamileyken oruç tuttukları ve sağlıklı gebelikler geçirdikleri gibi iyi ihtimalleri gözönünde bulunduruyorsak, başımıza gelebilecek kötü ihtimalleri de gözardı etmemeliyiz gibi geliyor bana. Biz çevremizde rastlamamış olsak bile, tıp literatürüne giren bu olumsuz ihtimalleri yaşayanlar da mutlaka vardır...
İslam dini gerçekten zorlayıcı bir din değil, tutan arkadaşlar kendilerini ne kadar huzurlu hissediyorlarsa, tutmayan arkadaşlar da kendilerini rahatsız hissetmesinler. Çünkü ne kadar normal bir hamilelik geçirirseniz geçirin, tutmamak gerçekten kolayına kaçmak değil. Sadece kişiler önceliklerini kendileri belirlerler. Şahsi fikrimi sorarsanız, bugüne kadar Allaha şükür bir problem yaşamadığım halde hamileliğimde, oruç tutmayı hiç düşünmedim. Biraz evhamlı yapımdan, biraz da araştırıp okuduklarımdan ötürü...
Biraz uzun oldu, ancak önemli bir konu olduğunu düşündüğüm için beni mazur göreceğinizi umut ediyorum. Son olarak, ibadet elbette çok kutsal, ancak oruç kararını verirken kendinize, ailenize ve tabii ki bebeğinize karşı sorumlu olduğunuzu unutmayın lütfen...