kızlar oruç tutabilecekmisiniz..

1 hafta sonra doğum yapıcam tutmıycam doğal olarak,tutamam zaten sabahları bişey yemessem tansiyon mansiyon dibe vuruyo.ama 30 hafta sonra doğum yapıcak olsaydımda tutmazdım yani..zaten hamilelikte dinen muafız oruçtan..kaza yapabiliyoruz.ne anlasın el kadar şey oruçtan..hayatta riske atmam..suyu eksik kalır vitamini eksik kalır..iftarda yüklenince bişey olur...bana bişey olur ,tansiyonum düşer bende düşerim belki..insan taşıyorum içimde..bundan daha kutsal ne var ki?

Bazı arkadaşların yazdıklarını okurken şok oldum..ne demek allah besler onu nedemek allah korur..tedbir ve tevekkül diye bişey duymadınız mı hiç..allah onu besler diye hiçbişey yemeyelim o zaman,allah onu korur diye elimize kaç kilo verlrlerse kaldıralım,halı çırpalım,içimizde yokmuş gibi devam edelim..bu kadar düşük ve sakat doğum yapan kadınlara da allah seninkini korumamış,beslememiş,önemsememiş diyelim..insan tedbirini alıcak akıl yoluyla,,sonra allaha tevekkül edicek..her tedbire rağmen olumsuz bi sonuç aldıysan onada rıza göstericeksin artık..Allah herşeyi bi sistem içinde yaratmış..o sistem tıkır tıkır işliyo..yeterki sen tedbirli ol

Son düzenleyen: Moderatör:
Bende tüp bebek tedavisi ile 16 haftalık hamileyim ,
ikiz bekliyorduk bebeklerden birinin kalbi durdu 8. haftada,
şimdi biraz korku ve endişe yaşadığım için oruç tutmuyorum,
dr a sormadım,
İnşallah kazasını yaparım,
tabi benim hamileliğim riskli, 3,5 aydır işe gitmiyorum
sürekli raporluyum,
ama normal bir hamileliğim olsa idi tutardım diye düşünüyorum
Hepinize hayırlı Ramazanlar

oruç tutmayı hiç bir şey yememekle veya halı silkmekle aynı yere koyan arkadaşları üzüntüyle okuyorum.benim annem bana hamileyken oruç tutmuş ve sapasağlamım.eğer hamilikte sorun yoksa( ben hiç yaşamadım bir kere bile midem bulanmadı.bebeğim çok normal seyrinde..demir ilacı vermeye bile grek görmedi doktor) tedbir tabiki olacak. ben hamile kalmadan 6 ay önceden folik asitimi aldım beslenmeme dikkat ettim.ve hala devam ediyorum. hiç bir sorun yokken oruç tutmamak bence biraz kolaycılığa kaçmak gibi geliyo.sadece bu kadar. kimse zorla oruç tutturamazsınız ama oruç tutanları da sanki bebeklerine ihanet ediyormuş gibi lansetmeyi biraz garipsiyorum.bazı arkadaşlarımı Allah sabrını veriyor diyerek belirtirken tavrını kimi arkadaşlarımız onları sabrını veriyor ne demek siz bebeklerinizi aç susuz bırakıyorsunuz diye ihanet ediyormuşuz gibi davranıyor.herksin bir doktoru var ve eğer sorun yoksa ve doktorları izin verdiyse kimse onları ihanet ediyormuş gibi lanse edemez ve ben bebeğimi kesinlikle Allah ın koruması altında olduğuna inanıyorum.sahurda ve iftarda en sağlıklı şekilde besleniyorum bununlşa elimden geleni yapmış oluyorum. sonrada Allah a emanet edip onun koruması altında olduğuna inanıyorum.ayrıca annesi sağlıklı bşr hamilelik geçirirken oruç tutup sakat doğan bir bebekle hiç karşılaşmadım.

Son düzenleme:
bende etrafimdaa hamile olup coook oruc tutan gordum
ama hepside sapasaglamm
bebeklerini kucaklarina aldilar cok sukurr
bi engel degil gebelik oruc tutmamaya nihayetindee sahurumuzu yapiyoruzz aksamda yemegimizi yiyoruzz daha nee
eskiden ninelerimizz sabahin korunde tarlaya cikip o halleriylee calisip cabalayim ac susuz kalip
ne evlatlar dunyaya getirmiss
hic iste simdikilerin nazlarii (herkes icin gecerli degil)
isteyen tutar istemeyn tutmazz
tartisma yaratmaya gerek yokkkk

Gebeyken oruç tutmak ya da tutmamak kişinin kendi kararı ile ilgili bir durum. Daha evvel de bu konuyla ilgili bir başlık açıldı, orada da yazmıştım, hamile bayanlar; gebelikleri riskli olsun olmasın, herşey normal olsa da mutlaka doktorlarına danışarak oruç tutmalılar diye düşünüyorum. Çünkü bu dinsel bir konudan çok sağlıkla ilgili bir konu, durum sadece anne adayının ne kadar dayanıklı olduğu değil, içinde taşıdığı bebeğiyle de ilgili. Konu sağlık olunca da en bilirkişisi doktor oluyor elbette, bazı doktorlar hamilelerin oruç tutmasında bir sakınca görmezken bazıları da şiddetle karşı çıkıyor.

Asıl önemli olan nokta şu; oruç tutarken anne adayının açlık ya da susuzluğa dayanıklı olabilmesi değil tek problem. Doktorların endişe ettikleri başka bir sürü konu var. Vücutta yağ dokularının yıkılmasıyla keton adı verilen zehir maddesinin salgılanması ve bebekte beyin problemleri oluşmasından tutun, anne adayının gün içerisinde kan şekerinin düşmesi nedeniyle bebekte bir takım kusurların oluşabilmesi en başta geliyor. Bunlar elbette annenin belirli bir süre aç ve susuz kalmasıyla meydana gelen rahatsızlıklar. Ancak bazı arkadaşların düşündüğü gibi "bulantı yoksa, açlığa dayanıyorsam ya da susuzluğa dayanıyorsam" gibi sadece anne adayının kendine güveniyle ilgili bir durum değil. Siz dayandığınızı düşünüyorsunuz, ama içerde bebeğimizin ne durumda olduğunu hiçbirimiz bilemiyoruz...

Yukarıda bahsettiğim olumsuzluklar mutlaka bizim bebeklerimizin başına gelecek diye birşey sözkonusu değil. Ancak, annelerimiz, teyzelerimiz bizlere hamileyken oruç tuttukları ve sağlıklı gebelikler geçirdikleri gibi iyi ihtimalleri gözönünde bulunduruyorsak, başımıza gelebilecek kötü ihtimalleri de gözardı etmemeliyiz gibi geliyor bana. Biz çevremizde rastlamamış olsak bile, tıp literatürüne giren bu olumsuz ihtimalleri yaşayanlar da mutlaka vardır...

İslam dini gerçekten zorlayıcı bir din değil, tutan arkadaşlar kendilerini ne kadar huzurlu hissediyorlarsa, tutmayan arkadaşlar da kendilerini rahatsız hissetmesinler. Çünkü ne kadar normal bir hamilelik geçirirseniz geçirin, tutmamak gerçekten kolayına kaçmak değil. Sadece kişiler önceliklerini kendileri belirlerler. Şahsi fikrimi sorarsanız, bugüne kadar Allaha şükür bir problem yaşamadığım halde hamileliğimde, oruç tutmayı hiç düşünmedim. Biraz evhamlı yapımdan, biraz da araştırıp okuduklarımdan ötürü...

Biraz uzun oldu, ancak önemli bir konu olduğunu düşündüğüm için beni mazur göreceğinizi umut ediyorum. Son olarak, ibadet elbette çok kutsal, ancak oruç kararını verirken kendinize, ailenize ve tabii ki bebeğinize karşı sorumlu olduğunuzu unutmayın lütfen...

canim guzel bilgiler vermissin cook sagoll
zatenn risk grubuna girenler kesinlikle tutmasinn yazik degilmi o minnacik cana
ama dedigin gibi hic bi problem yok ise
dr uda ongormusse
tamam tutabilirsin sekerin yok tansiyon normal bebek gayet iyi dediysee
sencede tutmamak icin bi neden varmii
yok ben hamileyimm can tasiyorumm yemem icmemm lazimm diyenlere diyorum ben
bizde yiyoruz sahurda iftardaa dr da izin verdiysee tutmamak icin bi neden yok gibime geliyorr
dr u izin vermeyneler dayanamayanlar elleri titreyenler tansiyonu dusenler tutmasinn
yazik herseyden once bebege yazik tutanlara allah kolaylik versin tutmayanlarada rabbim tutmus kadar sevap versinn
ne diyimm

mutlaka herkes bu konuyu araştırp duruyordur.belki bütün araştırdıklarımızda aynı şeyler yazıyor.herkes ne yapıp ne yapmayacagını ve kendisine neyin zarar neyin faydalı olacağını daha iyi biliyordur.kimse kimseyi yargılamasın lütfen.biz oruç tutuyoruz Allah kabul ederse,bazı arkadaşlar da tutma taraftarı değil.sonuçta herkes kendine göre hareket ediyor.zararında faydasınıda herkes kendi görüyor.herkes yorum yapsın ama kimse birbirini incitmesin.ben bugün oruçluydum ve bir problem yaşamadım.oruç tutmakla kahramanlık ypmıyoruz.kendimize göre ibadetimizi yapmaya çalışıyoruz.kimse kimseyi yargılamasın.herkes kendi hayatına baksın.

bence de cok fazl uzatmaya gerek yok tutan tutsun,tutmayan da tutmasin.
yoksa bu böyle gider........

canım bu arada göbeğin ve bebeğin çookk tatlı maşallahh allaha emanet:1hug:

arkadaslar bende hic tutmayacagim diyordum cunku cok acikiyordum
ama son anda kararimi degistirip oruca basladim
inanin umdugumdan kolay oldu Allahasukur
insallah hep boyle gider

ya kızlar günler uzun tabiiki tutamazsınız...............
bende tutmuyorum ben 1 saat aç kalsam kalkınca şekerim düşüyor bebeklerimizin beslenmesi lazım sonra kaza yapacağız artık............

arkadaslar kesınlıkle tutmak sakıncalı hele 5. aydan sonra bebek dırek sızden beslenmeye başladıgı için zararı var. içtiğimiz su bılıyosunuz coıkm önemlı bebeğin oksıjen iht. karsılıyoruz susuz kalırsak bebeğimizin bebynıne oksijen cok az mıktarda gıdıyo ve budsa beyin gelişimini etkılıyor. en önemlı nedenlerden bırı bu. bıde bir cogumuz kan demır vs. hap kullanıyoruz bunları aksatmak da yanlış. bebeğimiz herseyden önce gelıyo ne olursa olsun tutmamak lagzım daha farklı ıbadetlerle hayır işleyebılırız.
sevgıler.........

merhaba kızlar ramazandan sonra doktora gittim.ramazandan önce bebeğim 8 gün gerideydi.ama ben orucumu tuttum ve çok rahattım.doktor bebeğimizin çok sağlıklı ve gelişiminin önde olduğunu 3 cm uzun ve 40 gram fazla olduğunu. 8 günlük açığı bu ayda kapattığımızı söyledi..gördüğünğüz gibi bırakın bebeğimin beslenememsini açıklarımızı kapatıp öen bile geçtik.sadece paylaşmak istedimmm....

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…