babam var annem onunla beraber ınanınkı herseyı denedım sadece konusmadım konusamıyorum kendımı ıfade edemıyorum ben esımı kırmamak onu uzmemek ıcın herseyı yaptım ha benım hatalarım olmadımı oldu tabıkıde ama hep cıkıs aramak ıcındı kayınvalıdemlerde bısey yapmıyorum tembel oluyorum yapıyorum begenmıyorlar en son esım 6 aydır ıs ıcın yurt dısındaydı ve ben doguda tek cocugumla yanlız kaldım esım gelmedn 1 ay once gıttım kayınvalıdemlere yanlız kaldıgım sure zarfında cok zorlandıgımı benı yanlız bıraktıkları ıcın uzuldugumu soyledım esım geldıkten sonra yanlızken doldurmuslar esımı dondugumuzde bosanmadan donduk sırf cocugum ıcın onun goz yasları ıcın tekrar deneyelım dedım ama gercekten ıstemeden yaptım bunu oncedenonun sevgısyle herseye katlanıyordum ama sımdı oda yetmıyor yada sevıyormuyum sevmıyormuyum bılmıyorum belkı bı ısım olsa daha farklı olurdu o yuzden kppss ye gırmeyı dusunuyorum ıns olur dua edın lutfen cok ıhtıyacım var
Bazen insan kendini ifade edemeyince ne kadar çaresiz kalır bilirim,bu gerek sosyal gerekse evlilik hayatımda ve en önemlisi ailemle ilişkilerimde başıma gelmiş bir olaydır
Zamanla aşıyorsun ama yıpranarak,bunun için heyecan yapmaman lazım,karşımdaki kırılacak üzülecek diye sen ezilip büzülürsen son hep aynı oluyor degişmiyor yani
Bu yüzden eşinle konuşmalısın,bunun içinde kendine güvenmen lazım,dedim ya sen degerlisin ve hayatına ortak ettigin biri bunu bilmiyorsa ögretmen gerekli çünkü seni anlamayan,sana deger vermeyen bir insanla ömür sürüp gitmez
Konuşmaya başlamadan evvel,neler konuşacagını düşün taşın ona göre cümleler kurmaya özen göster canım,
Karşı tarafı yargılayıp hüküm bildiren cümlelerden özellikle kaçının
-Sen
hep böylesin!..
-Bir kere de şu çocuklarla ilgilenmedin!
-Şu evde bir kere de yemek zamanında hazır olmadı
Bu cümlelere ilk baktığımızda bir eşin, çocuklarla hiç ilgilenmediğini, öbürünün de hiç yemek yapmadığını anlıyoruz.
Bu davranışlar, âile içinde sık sık görülebilir. Fakat cümle içinde genelleme ifadeleri olan hep, hiç, asla gibi kelimeler kullanınca iş çığırından çıkıyor. Çünkü bu ifadeler, artık işin yapılma sıklığını ifade etmekten çok, yıkıcı bir hâl alıyor ve iletişimi kesip atıyor.
Bu yüzden konuşmalarınızda genelleme yapmamaya dikkat edin.
Meselâ eve geç gelen erkeğe, kadın kapıyı açar açmaz:
-Bir kere de erken gel! diyebilir, bu bir genellemedir.
Ya da:
-Bir kere de gönlümü almayı bil
-Hiç bana özen göstermiyorsun
Genelleme ilişkide ki yapıcılığı ortadan kaldırır. Bu konuşma şekli, bazen erkek tarafından da dile getirilir:
-Bir kere de bu evde sıcak yemek olsun canım
-Bu ev, hep böyle dağınık
gibi iki tarafın da birbirine kullandığı hepya da hiç ile başlayan cümlelerin çoğu, yapıcı ve onarıcı olmaktan uzaktır.
Bu ifadeyi duyan kişi, kendisini tamamen beceriksiz düşünür, artık yapılacak bir şey kalmadı diyerek, daha önce göstermiş olduğu gayret ve itinayı da terk eder. Ya da Ben zaten hiçbir şeyi düzgün ve tam yapamıyorum. diyerek, başka bir alanda karşılaştığı olumsuzluk ya da yetersizlik duygusu ile hepsini harmanlar. Neticede:
-Ben işe yaramaz adamın/kadının biriyim!.. diyerek kendini tamamen her şeye kapar ve hiçbir şey yapmak istemez. Bir çeşit depresyon hâline bürünür.
Genelleme yapmak; kişinin değişebilme ihtimalinin kalmadığı mesajını verir. Genelleme yapmak; kişiye sen artık umutsuz vakasın. demektir Oysa insanın, değişime olan inancı, kendisini değiştirme fırsatı verir ve ilişkiyi yapıcı kılar.
İnsan ilgi odaklıdır.
İstenmeyen bir davranışı görmezden gelmek, önemsememek, üzerinde durmayıp konuşmamak, o kötü davranışın tekrarını önleyecektir. Oysa olumlu davranışları vurgulasak, güzel olan şeyleri söyleme cesareti göstersek, ilişkilerimizi daha verimli olacaktır. Çünkü Sevgi ve ilgi her kapıyı açar. İlgi mahrumluğu, sevgi eksikliği, modern psikolojide vurgulanan en şiddetli cezadır. Eşler birbirlerine, birbirlerinin beğendiği yanlarını cömertçe söyleyebilmelidir.
Eksiklikleri genelleme yapmak yerine, Ben bu davranışın karşısında kendimi değersiz, kötü hissediyorum, beğenilmediğimi düşünüyorum gibi kendi duygularımızla hadiseyi aktarmalıyız. Böylece karşı taraf, gerçeğin böyle olmadığını ispat etme meyliyle davranış değişikliğini bilerek ve isteyerek yapacaktır. İstenmeyen olumsuz davranışı, sürekli tartışma konusu yapmak yerine yeni bir şey yapın; olumsuz davranışı görmezden gelin. Sabredin. İyi, güzel davranışları ise fark edip teşvik edin. Böylece gitgide olumsuz davranışlar azalıp olumlu davranışlar artacaktır.