Bebek Beslenmesi Kızlar Bebişlere Ek Gıda Neler Veriyorsunuz????

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.
evet yazdı saolsun da o tezi de çürütmüşler ya temmuz annelerinde.
neyse isteyen verir isteyen vermez
 
ertuğu uyuttum devam tarife ben hepsini hazır alıyorum ama yanına ek bişe katıpta yapmak çokda güzel olur herhalde tabi sıpam yerse bu arada tariflari başka yere taşımasınlar diye yazıyorum bunları ne alaka demeyin başlıyorum muhallebi.200ml suyu 2 tatlı kaşığı pirinç unu ile pişiriniz.ılınınca 6 ölçekm.devam sütü ilave ederek(kullandığınız mamadan koyun illaki milupa olması şart degil hee)karıştrınız ve hazır arzu ederseniz bebeginizin ayına uygun meyveler ilave edebilirsiniz 4-6 aylık

Kızım 5 ayını doldurdu şuanda emdiriyorum ara arada meyve püresi veriyorum ben şunu anlamadım muhallebi tarifi vermişsin ya devam sütü dediğin şeyi koymasak olmuyormu? hazır muhallebi alıp hazırlasakta onların içine dediğin mamadanmı koymamız gerekiyor..beni bilgilendirisen sevinirim canım.
 
hayır canım hazırlar su ile yapılıyor bildiğim kadarıyla mama konmuyor onlara bu tarif evde yapmak isteyenler için
 
ya kızlar sabah kahvaltısında değişik ne verebiliriz ya tıkandım ben valla.(hazır deil)

wallahi kahvaltı kısır döngü

ben pirinç unu ile muhallebi yapıyorum
bazen de cici bebe

içine değişimli olarak
çeyrek dövülmüş ceviz ya da
1 çay kaşığı tuzu alınmış peynir yada
çeyrekten az yumurta sarısı koyuyorum
 
ohh maşalah hidennisko yarasın kuzuya.sen temmuz annelerindesin di mi cnm?ben de ağustos derken size katıldım :) erken geldi zillim :)biz sanırım bu aydan itibaren başlayacağız kahvaltıya 6.ayını dolduracak.
 
başlamadın mı nihan sen? eee ben veriyorum 2 haftadır. yumurta sarısı peynir filan
çok mu erken ama bişiy olmadı şükür öle alerji filan.
hidennisko aynı şeyi yapıyorum ben de ya. ama bıktı yemek istemiyo. yoğurt koyuyorum bazen karışıma. ama dediğin gibi dön babam dön aynı şey.
nihancım şu kavanoz mamaları yüksek ısıdan birden soğutularak saklanıyomuş ya o ısıtma ve soğutma işlemi sırasında pekçok bakteri ürediğini yazmış bi arkadaş onu kastettim.
 
bende de drun verdiği şöyle bir beslenme listesi var
4-6 ay
anne sütü
devam maması
muhallebi
yoğurt(mümkünse evde hazırlanması)
sebze püreleri(havuç,patates,kabak bezelye domates gibi)
sebzeler taze ve çürüksüz olmalıdır.soğan lahana karnıbahar pırasa pancar ve ıspanak gibi sebzelerden kaçınmalıdır.
meyva püreleri(elma muz şeftali portakal gibi)
hazırlanma sırasında vitaminlerin kaybına neden olabilecek ısı ve ışığa uzun süre maruz bırakma ve mikser kullanma gibi işlemlerden kaçınmalıdır.
 
6 AY
anne sütü ve yukarıdakilere ek olarak
umurta sarısı(yumurta çok iyi kaynatılmalıdır)
Nohut büyüklüğünde başlanıp yavaş yavaş artırılır.Haftada 2-3 yumurta sarısından fazla verilmez.
Beyaz peynir(kibrit kutusu büyüklüğünde)
ekmek bisküvi
iyi çekilmiş kıyma,inceltilmiş tavuk eti.baalık eti
sebze püreleri içerisine az miktarda katılabilir veya baharatsız ızgara köfte şeklinde verilebilir.
bitkisel yağlar
pekmez
 
8.AY
anne sütü ve yukarıdakilere ek olarak
uygun şekilde hazırlanmış sofra yemekleri
etli dolma,tarhana çorbası,şehriye çorbası,makarna,pilav,etli sebze yemekleri
baklagiller(fasulye,mercimek,nohut)
sofra yemekleri ile birlikte sularında ezilmiş ekmek içinde verebilirsiniz.yemek vermeden yalnız yemek sularının verilmesi sakıncalıdır.
 
9.AY
anne sütü ve yukarıdakilere ek olarak
hayvansal yağlar(tereyağ)
9-10 .AYLAR
yukarıdakilere ek olarak
haşlanmış yağsız beyaz etli balıklar
haşlanmış karaciğer dana eti
10-12. AYLAR
yukarıdakilere ek olarak
acısız ve baharatsız erişkin yemekler
 
yaw kızlar konuyu açan ben hiç yazmayan gene ben :roflol::roflol:

ya ne sorcam size bu hazır kutularda satılan sütlü prinçli muhallebi verenler 1 kase yediği zaman ortalama ne kadar saat tok tutar??? eylül 5 saat acıkmıyorda normalmi??
 
[
B]Ek Gıdalara Geçiyoruz:
• Bebeğinize ilk vereceğiniz gıdanın onun tarafından kabul edilmesini kolaylaştırmak istiyorsanız bu ilk adımı o açken atmalısınız. Vereceğiniz yiyeceği küçük bir çay kaşığına ya da parmağınızın ucuna yerleştirerek bebeğinizin dudaklarına değdirin. Bu yeni tattan hoşlanıp hoşlanmadığını kolayca anlayabilirsiniz. Eğer yiyeceği diliyle iter ve bu tavrını ikinci denemeden sonra halen devam ettirirse onu daha fazla zorlamamanızı ve bu yeni yiyeceği bir daha denemeden önce 3-4 gün beklemenizi tavsiye ederiz.
• Yutma işlevinin gelişmemiş olması kaşıkla beslenmeyi güçleştirir. Bazı bebekler bu geçişi kolay yapamazlar ve kaşıkla beslenmeyi redderler. Geçiş döneminde çok sabırlı olmak gereklidir. • Yeni ve farklı gıdalara teker teker ve en az 3-5 gün ara ile başlanmalıdır. Yeni verilmeye başlanan gıdaların bebekte allerji ya da sindirim güçlüğü yaratmadığının anlaşılabilmesi için aynı anda birden fazla gıda başlanmamalıdır.
• Yeni besinler önce az miktarda verilmeli zamanla miktar bir öğün oluşturacak şekilde artırılmalıdır.• Her yeni gıdada bebeğinizin kakasında bazı değişiklikler olabileceğini bilerek fazla telaşlanmamalısınız.
• 12. ay sonuna kadar bebek için hazırlanan gıdalara tuz ve şeker ilave edilmemelidir.• Bebeğe verilecek bütün yiyecekler taze ve katkısız olmalıdır. Kimyasal koruyucu madde içeren konserve ve katkı maddeli hazır yiyecekleri bebeğinizin beslenmesinde kullanmamalısınız. • Bebek için her öğün taze besin hazırlamalı ve bu besinleri oda sıcaklığında uzun süre bekletmemelisiniz.• Diş çıkarma dönemi bebeğin iştahsız ve huzursuz olduğu zamanlardır. Bu dönemlerde bebek anne sütü veya biberon mamasını daha fazla almak isteyebilir. Kaşığı reddetme, bu dönemde karşılaşılabilen bir problemdir, ısrarcı olmamak gerekir. Doktorunuzla görüşerek bebeğinizin günlük besin ihtiyacını karşılayacak kadar beslenip beslenmediğini öğrenebilirsiniz.
Ek Gıdalara Geçiş aşamasında başlangıç olarak pirinçli bir mama başlanmalıdır. Bu amaçla hazır pirinçli mama alabilir veya kendiniz evde kullandığınız biberon maması ile muhallebi yapabilirsiniz: 100 ml.(1 çay bardağı ) su ile bir tatlı kaşığı pirinç unu pişirilir. Ocaktan indirdikten sonra içine 3 ölçek devam maması ilave edilir. Muhallebiniz hazırdır. Muhallebinizi mısır unu ile de pişirebilirsiniz. Diğer tahılların (buğday, çavdar, yulaf vb.) kullanımına 6. ay sonunda başlanmalıdır. Pirinçli mamadan sonra bebeğinize sebze çorbası vermeye başlayabilirsiniz:
Öncelikle patates havuç ve az miktarda pirinç haşlanarak tel süzgeçten geçirilir, salça ve tuz ilave etmeden (çok az miktarda sıvı yağ ilave edilebilir)bebeğe verilir. Yaklaşık 1 hafta sonra sebze çorbasına kabak, taze fasulye, bezelye ve enginar ilavesine başlayabilirsiniz. Yerelması, kereviz, ıspanak ve patlıcan gibi gıdaları fazla nitrat içerikleri sebebiyle bu aylarda kullanmamanızı öneririz. Meyve suyu ve meyve püresi de bu aylarda vermeye başlayacağınız ek gıdalardandır ve genelde ara öğünlerde tercih edilir. İlk olarak elma veya havuç denenmelidir.
Meyveler cam rendeden rendelenir ve ince bir tülbentten geçirilerek suyu bebeğe verilir. 6.aydan sonra muz,portakal ve kivi de başlanabilir. Fakat bu meyveler alerji yapabileceği için kontrollü bir şekilde verilmelidir.
Bu gıdalardan sonra yoğurt verilmeye başlanabilir. Bebek için evde kendi yaptığınız yoğurdu kullanmalısınız. Devam mamaları ile yoğurt yapımı ise şöyledir:100 ml hazırlanmış devam maması içine ılık iken 1 tatlı kaşığı yoğurt koyularak mayalanmaya bırakılır. Daha sonra buzdolabında dinlendirilmelidir. Bebeğin alabileceği sıcaklığa getirilip bebeğe verilir.isteğe göre içersine meyve püresi de ilave edilebilir.
Yine bu dönem için hazırlanmış sütlü kaşık mamaları, tahıllı kaşık mamaları ve kavanoz mamaları bebeğin beslenmesinde evde hazırlanan besinlere iyi bir alternatiftir.Tamamen bebeğinizin spesifik ihtiyaçlarına göre hazırlanmış olan bu ürünler hijyenik doğal ve katkısızdır.Hazırlanmaları son derece pratik olan bu ürünler komple bir öğün yerine kullanılabilir. Ayrıca bebeğin katı gıdalara ve pütürlü besinlere geçişini kolaylaştırır.
Anneye Önemli Not: Sütlü kaşık mamalarının kullanımında inek sütü tozu yerine devam mamaları içeren ürünler tercih edilmelidir. Tahıllı kaşık mamaları hazırlanırken de ilk 1 yıl inek sütü yerine mutlaka devam mamaları kullanılmalıdır.6.ay sonunda ; bebeğinize sebzeleri püre halinde verebilirsiniz ve ince çekilmiş kıyma ilavesine başlayabilirsiniz. Yine 6.ay sonunda sabah kahvaltılarına başlanmalıdır. İyi haşlanmış yumurtanın sarısını 1 çay kaşığından başlayarak yavaş yavaş artırarak gün aşırı verebilirsiniz. Yumurta proteininin biyolojik değeri yüksektir. Yumurtanın beyazı 12.ay sonuna kadar kullanılmamalıdır.Yumurta ile birlikte akşamdan suda bekleterek tuzu alınmış peynir verilebilir. Tahıl mamaları da bebeğin kahvaltısına ilave edilmelidir.
7-8.aylarda ; tarhana şehriye gibi unlu çorbaları et, tavuk ve kıyma ilavesiyle vermeye başlayabilirsiniz. Sıvı besinleri (meyve suyu, biberon maması) sulukta veya bardakta verebilirsiniz.
9-12.aylarda ; artık bebeğinize verebileceğiniz gıdalar oldukça çeşitlenmiştir. Beslenme programına ek olarak haftada 1 kez ciğer ve 1-2 kez haşlanmış veya ızgara taze balık verilmeye başlanabilir. Ayrıca baharatsız ve soğansız ızgara köfte verilebilir. Baklagiller besin değeri yüksek gıdalar olduğu için tercih edilmelidir,haşlayıp tel süzgeçten geçirilerek bebeğin çorbalarına ilave edilebilir. 11-12.aylarda bebeğe çok yağlı ve tuzlu olmamak şartıyla ev yemeklerinden iyice ezerek vermeye başlayabilirsiniz.[/
COLOR][/B]
 
kızlar arı mama hakkında ne düşünüyossunuz ben her ihtimale karşı alıp evde bulundurayım demiştim
muhallebi onunla yapsam nolur??
4.aydan sonra verilebilir sonuçta arı mama,,,,beni emdiği için mamamız yok o yüzden yoksa normal mama alırız milupa falan
 
verme canım bence. kof şişmanlık yaptığını söledi benim dr.um. hiç faydası yok onun yerine formül mamalrın gece için olanlarını tavsiye etti.
bi de emiyormuş zaten. çocuğu şişirmenin ne gereği var. tabiiiiii naçizane fikrimdir.
 
tabe halısın hanie sırf muhallebi yapsam onunla die sorayım dedim,,ama o bile boşuboşuna kofluk yapar belki,,,hiç gerek yok öylesine muhallebi denemek istedim ama bilmiyorum ki versem mi 5 ay 1 haftalık benimki ama...?
 
Yaa kızlar bu devam sütü nedir biri bana bunu anlatabilirmi.benim bebeiş 5 ayını doldurdu emdiriyorum bu devam sütü emmeyen bebekler için falanmı ben anlamadımda.cahilliğimi maruz görün :bbo:
 
canım devam sütü denilen şey mama aslında.drlar kendiniz mayalayın diyor ama bazı arkadaşlar sütaşın babymix yoğurdunu veriyorlar.
 
Back