• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Tuvalet Eğitimi Kızımla tuvalet imtihanımız :((

Bezi bıraktığımız andan başlayıp bugüne dek yaşadığımız sorunlar, altına kaçırma, tuvalet eğitimine dair herşeyin paylaşıldığı alandır.
Ahh omuzlarımda bir yük sanki. 26 aylık kızım, ara ara klozete oturtuyorum. Geçenlerde artık başlayayım dedim , ünitenin önüne yapmış, " kooşş, geeel.. Kaka yaptım" diye bağırdı. Taktım bezi tekrar. Alıştırmalık külodun bu süreci uzattığını duydum, almıştım aslında. Doktorumuz evde pijamasız gezmesin, lazımlığı odaya kesinlikle getirmeyin demişti. Bunu da paylaşmak istedim.

Aynen lazımlıgı tuvaletten cıkarmıyorum.Yarım saat önce benimki de kapının yanına yapınca elim beze gitmedi degil.Off cok zorlanmayız diye ümit ediyorum

Hazır oldugunun sinyallerini verdi yada ben yanlıs anladım bir hafta sonra gelişmelere göre bakıcam artık..Gece sabaha kadar kuru kalabiliyor sabah kalkınca yapıyor yani (.
Yine yazarsan çok güzel olur,bize de fikir olsun :) Bir yerde okumuştum,evdekiler tuvalete gideceği zaman "Ay çişim geldi ayy kakam geldi" diye tuvalete koşuyormuş.Çocuk da hergün aynı manzarayı göre göre taklit etmeye başlamış.30 aylıkken kendi kendine gidip yapmaya başlamış. Hiçbir zorlama,deneme gibi bir şey olmamış. Açıkçası ben de bu şekilde heveslendirerek öğretmeyi düşünüyorum

Hiç bagırmadım,terslemedim.Tuvalete hevesle gidiyor,egleniyor.By by da diyoruz hiçbir şey yapmadan :-) Kakası geldigini anladım ama gitmek istemedi bende altında bezin yok giysilerin kaka olur dedim istemiyorum dedi zorlamadın vee tabi ki sonuc tahmin ettiginiz gibi.Hemen banyo yaptırdım bide eee diyo kuscak nerdeyse aglasam mı gülsem mi bilemedim o an..

Alıstırma külodu düsündüm ama süreci uzatıyormus.O yuzden sabretmeye devam insallah cok surmez :KK43:

benim oğlum da 2,5 yaşındayken başlamıştık eğitime, 1 hafta 10 gün kadar (tabi ki sıklığı azalarak) etrafa çiş - kaka yaptı, Allah'tan yazlıktaydık :-) eşim hergün, vaz mı geçsek diyordu :-) alıştırma kilodu veya lazımlık da kullanmadık, sadece klozet üzerine koyulan küçük klozet aparatı kullandık.

fakat önce, kızınızın tuvalet tutma kaslarının tam olarak geliştiğinden emin olmanız gerekiyor. eğer kasları tam olarak gelişmediyse istese de tutamaz çişini! ve siz ona tuvalet eğitimi vereyim derken çocuğu olumsuz etkilemiş olursunuz.
(güncelleme: bunu yazmışsınız zaten, pardon)
bunun en önemli belirtisi, yani kaslarının geliştiğinin, kızınızın 3-4 saat kuru kalabilmesi. bu konuyu google'dan okuyabilirsiniz.
eğer fiziksel olarak hazır ise, 10 gün kadar idare etmeniz gerekebilir Hoppa
ve de gece ile gündüzü aynı anda kesmeniz de (bezlemeyi) çok iyi olur tabi, çünkü gündüz bez yok, akşam var, kafa karışıklığı yaratıyor çocukta
yatağa alez alabilirsiniz bu sebeple

hemen temizlemeyin bez koymayın ıslansın ve rahatsız olsun.hatta pişsin altı
bu çok çok çok yanlış bir tutum! hele ki "altı pişsin"!

Hazır olmayabilir kızınız,bunuda bir düşünün derim. Benim kızım 31ayı bitirdi ben daha yeni yeni teşvik ediyorum,şu an pantalonunu kendi çıkarabiliyor,ayakkabisını giyebiliyor yani motor becerileri daha gelişmiş durumda ,daha bir farkında haliyle basladığımızda daha az zorlanacağımı umuyorum. Doktorumuz kendi kendine ayakkabi,esofman giyip çıkarabildiginde baslayın demişti ben sorduğumda.
Siz baslamışsınız çok sakin olmaniz gerek,asla sinirlenme,gülme gibi tepkiler vermemeye gayret edin,oyuna cevirmesin,tuvalete yapmayip altina yapiyorsa hazır olmayabilir diye düşünüyorum hala ben.
Kolaylıklar dilerim.

Aynen lazımlıgı tuvaletten cıkarmıyorum.Yarım saat önce benimki de kapının yanına yapınca elim beze gitmedi degil.Off cok zorlanmayız diye ümit ediyorum
Buldukları yere işiyor bu canavarlar :) birde yaparken anne baak çiş yapıyorum demez mi. Nasıl öğreteceğiz bilmıyorum inanın, zorluklar şimdi başlıyor.

bizde cok zor ogrettık
tam 3 yasında ogrendı
hazır degıl
ara verın 1-2 hafta hıc ama hc konusunu acmayın
ote yandan eger klozet ıse ayaklarının altına tabure klozetete aparat alın

bu donemde mutlaka alistirma kulodu tavsiye ederim cunku cocuk yerlere ,halilara veya yeni silinmis koltuklara saliverince illa ki uzuluyor insan . asla yuzunuzde sinirli ,endiseli veya asagilayici bi ifade gormemeli cunku ilerki yasaminda ciddi skintilara ve bilinc alti problemlerine sebebiyet verebilir. ben oglumda yasadim ayni skintilari ama cok degil bi kac hafta sonra ogrendi sukur...
*ilk olarak bi lazimlik alip tuvalete yerlestirmistim
*wc kapisini balonlarla suslemistim
*ic kapiya en sevdigi karakter calliou yu asmistim
*lazimligin onune ponponlar asma ayiciklar falan asmistim
*kaka veya cisini yaptiktan sonra susledigim minik sekerleme sandigindan birer odul vermistim...

durum boyle olunca bi damla bile gelse sirf o ortama girip sonra odul almak icin tuvalete girmek istiyordu paşam :) kolayliklar diliyrum

Benim kafamı karıştıran bir soru var, konu sahibi kusura bakma konunla alakasız ama.. Kızım altını açtığımda, banyoda vs. altını gösterıp bu ne? diye soruyor , ben bilemedim ne cevap vereceğimi. Ne denir ki buna, nasıl anlatılır ?

Yine yazarsan çok güzel olur,bize de fikir olsun :) Bir yerde okumuştum,evdekiler tuvalete gideceği zaman "Ay çişim geldi ayy kakam geldi" diye tuvalete koşuyormuş.Çocuk da hergün aynı manzarayı göre göre taklit etmeye başlamış.30 aylıkken kendi kendine gidip yapmaya başlamış. Hiçbir zorlama,deneme gibi bir şey olmamış. Açıkçası ben de bu şekilde heveslendirerek öğretmeyi düşünüyorum

Yine bir çiş göleti temizleyip geldim :) Mantıklı denemekte fayda var.18 aylık olunca lazımlık aldım her zaman benimle tuvalete gelir cogu zaman anlatırım yani ön hazırlık yapıyoruz uzun zamandan beri..Hazır oldugunu şöyle anladım belki yanlıs anladım onu zaman göstercek..Bez takmak istemedi,çiş yapıca kaka yapınca söyledi,cişini daha uzun tutmaya basladı,tuvalete girmeye cok hevesliydi,kakasını gizlenip yapıyordu bizi de kovuyordu (. Bezi atcam külot giycem diye söylene söylene dolanıyor evde işte böyle başladık..

Her çocuğun öğrenme süreci farklıdır.İlk 1 hafta bende acaba vazmıgeçsem diye düşünmedim değil hani.
İlk olarak arkadaşların bir çoğu alıştırma külodundan bahsetmişler lakin benim kızım bu kilotu giyince elle bir bakıp altına yapıyordu.Yani bez sanıyordu bu durumu 4. günde farkettim ve normal pamuklu kilotlarla eğitime devam ettim.
Gece ve gündüz eğitimini aynı anda yaptım.Önce gündüz öğreteyim gece bez bağlayayım durumunu yapmamak akıllıca.
Gece için hani satılan hasta bezleri varya onlardan kullandım ama görmesin diye çarşafın altına yerleştirdim.
15 gün boyunca belli aralıklarda gece tuvalete kaldırdım.2,5 -3 saat aralıkla yaptırmaya çalıştım.Sonra kademeli olarak saatleri uzattım.
Şunu baştan söyleyeyimki evde çamaşır eksik olmuyor bu zaman zarfında.
Sabırlı ve kararlı olman gerek.
Altına kaçırmadığı gün bisküvi pastası,ne bileyim tavuk göğsü gibi sevdiği tatlıları yapıp üzerini süsleyip çiş yapmadığın için bunlar sana dedim.Ama belirteceksin yani çiş yapmadığın için demen gerek:)
Yaptığında asla sesimi yükseltmedim.Eminim bilmeden oldu felan deyip hevesini kırmadım.
Bu süreçte sakın kızmayın,bağırmayın hevesini kırmayın.

MERHABA

benim kızım da 30 aylık
ben hiç lazımlık kullanmadım
size tavsiyem ilk 1 hafta her 15 dakikada bir tuvalete götürmeniz
sonra o da yavaş yavaş alışıyor
bir de bezlerini bi poşete koyup "sen abla oldun artık, bu bezleri x e(çevrenizde daha küçük bir çocuk varsa) verelim" ya da kapının önüne koyup "ihtiyacı olan küçük bebekler alsın" şeklinde konuşmak
biz başlayalı 3 hafta oldu ve çok şükür çok iyi gidiyor
ayrıca özendirmek için "hadi gel çiş/kaka sesi duyalım" diye özendirmek
yapınca da alkışlayıp "aaa gördün mü çiş sesi duyduk" tebrik etmek şeklinde davranabilirsiniz
sakin olmanız, altına yapınca her seferinde "annecim biliyorsun altında bezin yok,o yüzden altına yapmaman gerekiyor" diye hatırlatmanız da çok önemli
şöyle söyleyim biz bu 3 hafta içinde toplam 5 kere altımıza yaptık(birinde babası ile parka gitmişti,birinde de tv de köpek bi çocuğa saldırmıştı dizide o yüzden korktuğu için yaptı)
kaka olayına ise biraz daha zor alışıyor çocuklar
ben çalıştığım için bu sayılar akşam ve haftasonları için geçerli
gündüz de kreşte gayet iyi gidiyor
ilk 3 gün kreşte altına kaçırmaları oldu ama çok fazla değil
sonrasında alıştı
size şimdiden kolay gelsin

Benim kafamı karıştıran bir soru var, konu sahibi kusura bakma konunla alakasız ama.. Kızım altını açtığımda, banyoda vs. altını gösterıp bu ne? diye soruyor , ben bilemedim ne cevap vereceğimi. Ne denir ki buna, nasıl anlatılır ?
Ayol benim kız 18. ayında sabah 05:00 da sordu bu soruyu.Yarı uykuluydum valla cin gibi açıldı gözlerim.
Sadece çişimizi yaptığımın bölge dedim.Fazlası akıl karıştırıyor.

benim oğlum da 2,5 yaşındayken başlamıştık eğitime, 1 hafta 10 gün kadar (tabi ki sıklığı azalarak) etrafa çiş - kaka yaptı, Allah'tan yazlıktaydık :-) eşim hergün, vaz mı geçsek diyordu :-) alıştırma kilodu veya lazımlık da kullanmadık, sadece klozet üzerine koyulan küçük klozet aparatı kullandık.

fakat önce, kızınızın tuvalet tutma kaslarının tam olarak geliştiğinden emin olmanız gerekiyor. eğer kasları tam olarak gelişmediyse istese de tutamaz çişini! ve siz ona tuvalet eğitimi vereyim derken çocuğu olumsuz etkilemiş olursunuz.
(güncelleme: bunu yazmışsınız zaten, pardon)
bunun en önemli belirtisi, yani kaslarının geliştiğinin, kızınızın 3-4 saat kuru kalabilmesi. bu konuyu google'dan okuyabilirsiniz.
eğer fiziksel olarak hazır ise, 10 gün kadar idare etmeniz gerekebilir Hoppa
ve de gece ile gündüzü aynı anda kesmeniz de (bezlemeyi) çok iyi olur tabi, çünkü gündüz bez yok, akşam var, kafa karışıklığı yaratıyor çocukta
yatağa alez alabilirsiniz bu sebeple

bu çok çok çok yanlış bir tutum! hele ki "altı pişsin"!

Hazır oldugunu düsünüyorum aylardır okuyorum ne yapmam lazım ne yapmamam lazım tek cözüm sabır sabır dedigin gibi bir hafta 10 gün beklemeye aldım pes etmezsem bi daha ki kakada :) Aynen gece baglamıcam alışırsa bide gece bezini bıraktırmak için ugrasmayalım

Hazır olmayabilir kızınız,bunuda bir düşünün derim. Benim kızım 31ayı bitirdi ben daha yeni yeni teşvik ediyorum,şu an pantalonunu kendi çıkarabiliyor,ayakkabisını giyebiliyor yani motor becerileri daha gelişmiş durumda ,daha bir farkında haliyle basladığımızda daha az zorlanacağımı umuyorum. Doktorumuz kendi kendine ayakkabi,esofman giyip çıkarabildiginde baslayın demişti ben sorduğumda.
Siz baslamışsınız çok sakin olmaniz gerek,asla sinirlenme,gülme gibi tepkiler vermemeye gayret edin,oyuna cevirmesin,tuvalete yapmayip altina yapiyorsa hazır olmayabilir diye düşünüyorum hala ben.
Kolaylıklar dilerim.

Giysilerini giyip cıkarıyor ama cok iyi sayılmaz..hazır oldugunu düsünüyorum yinede gözlemliyorum suan ufacık bi rahatsızlıgını görürsem inancımı yitirirsem erteleyeceğim (:

son derece yalın ve yaşına uygun bir dille gerçeği söyleyeceksiniz
burası mesela "kuku" diyeceksiniz, buradan çişimizi yaparız diyeceksiniz, gayet sıkılmadan utanmadan söyleyeceksiniz, normal birşeymiş gibi, o da normal olduğunu algılayacak
kukumuz bize özeldir diyeceksiniz, anne-varsa anneanne-babaanne- ve doktordan başkası dokunamaz diye de ekleyeceksiniz mutlaka

anlamaz diye düşünmeyin, her sorduğunda düzgün ve yalın bir cevap alırsa zamanla anlarHoppa

bizde cok zor ogrettık
tam 3 yasında ogrendı
hazır degıl
ara verın 1-2 hafta hıc ama hc konusunu acmayın
ote yandan eger klozet ıse ayaklarının altına tabure klozetete aparat alın

Bir hafta denedikten sonra karar vercem simdi geri adım atmak istemiyorum.Belki de hazır degildir ama denemeden bilemem.Aparat aldım tabure koyuyorum lazımlıktan daha cok seviyor (.

korkma bir şey olmaz rahatsız olsun yoksa kızınız sizi çok zorlayacak

ne alakası var?
benim oğlum 1 hafta - 10 gün belki 15 gün alışamadı
gayet de güleryüzle yaklaştım, hiç kızmadım, yap annecim olsun, böyle böyle alışacaksın dedim
hiç de zorlamadı

Back
X