27 aylik oglum var, kizinizin yaptiklarini o da yapiyor, otizm e cok takilmis bir zamanlar gunlerini zehir etmis bir anne olarak sahsi dusuncem bu ihtimalden siyrilmaniz.
ben hic bu konu yuzunden uzmana goturmedim basta ya var derse diye cesaretimi toplayamadigimdan/korktum yani, sonra da gereksiz oldugunu dusunup xocugu hirpalamak istedigimden.
fakat cok fazla okudum okudum, bir donem otistik cocuklar uzerine calismis bir psikolog arkadasim bir tane de cocuk psikologu olan kuzenimi darladim.
ikisinden de duydugum ortak cumle suydu, "belirtilere takilma, otizm belirtilerine sahip olmayan cocuk yoktur en az 1-2 tane tum cocuklar yapabilir. bizim icin onemli olan iletisim, eger cocugunla iletisim kurabiliyorsan asla korkma. otistik bir cocugu anlamamak imkansizdir, herseyden once uyaranlara tepkisizdir, size ve yasasiginiz hayata ilgisizdir. "
cevremde en az 10 tane oglumla ayni haftalarda dogmus arkadas cocuklar var, dogduklari gunden beri hepsini takip ediyorum, her biri bazen baska bir belirtisini yapabiliyor. ama hepsi iletisim kurulabilen uyaranlara kayitsiz kalmayan cocuklar. bu 10 cocugun 10 u da otistik olamaz herhalde degil mi?
farkli bir sebepten norolojiye gorunmemiz gerekmisti, doktor muayene ettikten sonra cok huzurlu bir bebegin var demis, bende israrla kaygi diydugum seylerden soz etmistim,ya fark etmezsem gec kalirsam diye.. norologun dedigi cumle aynen su, "cocuk bu herseyi yapabilir, ama emin olun bir sorun varsa acaba diye dusunmezsiniz sizi bangir bangir rahatsiz eder, o yuzden kaygilanmayin, akisina birakin"
bana cocugunuz oyun yapiyor gibi geldi. yani ben arastirirken belirtileri degil, hastaligin kendisinj ve tepkilerknin neden oyle oldugunu anlamaya calismistim. ornegin tekrarlayan davranislar kisinin fark etmeden yaptigi davranislar oldugunu gordum. takintili dediginiz davranis benim oglumda da var, yerde buldugu biseyi mutlaka cope atar, legolarla oynadik hadi kaldiralim dedigimde onu yerine koyar, mamasini hep yataginda icmek ister, baska yatakta baska yerde asla uyumaz. bunlar olagan seyler.
bahsi gecen takintilar normal hayati olumsuz derecede etkileyebilen takintilar. cizgilere basmadan yurumeye calismak, atiyorum boya yapacak resim yapacak hep ayni boya kalemlerini kullanmakta diretmek, hep ve sadece ayni oyuncaklarla anlamsiz sekilde oynamak (atiyorum oyun hamurunu oklavayla acmak yerine o oklavayi havada aallamak kemirmek)
ayrica bahsi gecen seyi yaparken size tepki vermeye devam etmesi, kikirdemesi bile cocugun yeni kesfettigi seyden oyun cikartmis oldugunun gostergesi
ben uzman degilim,sadece bir anneyim cok uzun ve yorumsal bir bilgi paylastim okuduysaniz hakkinizi helal edin, boylesi onemli bir konuda kimseyi yanlis yonlendirmek istemem, ama iciniz sonuna kadar eahat olsun demeden gecemedim ve aciklama ihtiyaci duydum.
daha cok sey yazardim, ama gevezeligin anlami yok, otizm de hangi belirtileri yapiyor diye degil de hangi belirtileri neden yapiyor diye mantigini kavramaya calisirsani kizinizin normal oldugunu zaten kendiniz gorursunuz.
her insan arada bacaklarini sallayabilir, ama huzursuz bacak sendromu olan insanlar gece uykularinda bile sallarlar, bundan yorulsalar bile alikoyamazlar, artik yakinlari bu davranistan rahatsiz olmaya baslamistir, bunun gibi dusunun. ben bacagimi salliyorum gidip muayene olayim huzursuz bacak problemi mi var acaba degilde, bacagimi sallamak artik beni ve cevremdekileri rahatsiz ediyo dikkat cekiyo bunu gidip tedavi ettireyim seklinde, belirtiden dogan rahatsizlik hissi onemli acikcasi