Kızımla ilgili bi durum lütfen bakarmısınız(otizm)

işte 1 haftadir kelimelere takiliyor bazilarina.
tekrar ediyor tek belirti o.
mesela pembe emzik.disinda emzik takmiyor.
suyu ictik diyelim bardagi salonda tutamam anne mutfaga gotur gibi takintilari var
Ama bunlar çoğu çocukta oluyor zaten
Belli bir dönem bir nesneye bir eşyaya takılıp sadece onunla oynamak istemesi normal

En önemlisi ismine tepki veriyor mu
Göz teması kuruyor mu
Dönen nesneleri saatlerce oturup izleyebiliyor mu bu gibi sorular

Ama bunlar çoğu çocukta oluyor zaten
Belli bir dönem bir nesneye bir eşyaya takılıp sadece onunla oynamak istemesi normal

En önemlisi ismine tepki veriyor mu
Göz teması kuruyor mu
Dönen nesneleri saatlerce oturup izleyebiliyor mu bu gibi sorular
sanirim kuruntu yaptim:)) bugün gayet normaldi.
son sordugunuz sorulara ise donen nesneleri hic izlemez.
ismine tepki verir cevap verir.goz temasi tabiki kuruyor:)

Gelişim yaşanırken konuşmada bazen böyle dönemlerin olduğunu okumuştum. Korkulacak bir şey değil aslında. Yani çok güzel konuşurken birden tekrarlar teklemeler vs. yaşaması normal gelişim çağı bakımından. Gelişim dönemlerini araştırırsanız daha kapsamlı bilgi edinebilirsiniz.
cok yardimci oldunuz cidden sagolun

iletisimden kasit ne peki? inanin hersey! goz temasi kurmasi, siz birseyle ilgilenirken sizin ugrastiginiz seyi merak edip incelemesi, dahil olmaya calismasi, yaptiginiz seyleri taklit etmesi, ona ucagi gosterdiginizde, bir sonraki ucak gorusunde size bunu gostermeye calismasi, ilginizi cekmek icin maymunluk yapmasi, size küsmesi, komik bir olaya sahit olup guldugunuzde olayi anlamasa bile sizinle gulmesi, telefon karisirrirken telefonu elinizden almaya calismasi vs vs vs bunlarin hepsi birer iletisim cesidi.

bir de tabiki sizi anlamasi kismi var. basit komutlari bunu odana gotur oyuncak ayin nerde hadi ellerini yika vs seklindeki komutlari anlayabiliyor mu ona dikkat etmek gerekiyor. yapmasi degil anlamasi onemli. oglum mesela suan ne soylersem soyleyeyim
olmaz diyo, sendromu kurusun:) ama biliyorum ki anliyor, konustuklarimi algilayabiliyor. getir sedim
getirmedi eyvah demeden once bu analizleri yapiyorum ben. icim rahat artik.
Bunların hepsi var anlar bize anlatır ama kısıtlı kelimelerle. Maynunluk yapar dikkat cekmek ister. Ama işte şu akıcı sohbet edasında konuşmaması beni düşündürüyor 🙄

27 aylik oglum var, kizinizin yaptiklarini o da yapiyor, otizm e cok takilmis bir zamanlar gunlerini zehir etmis bir anne olarak sahsi dusuncem bu ihtimalden siyrilmaniz.

ben hic bu konu yuzunden uzmana goturmedim basta ya var derse diye cesaretimi toplayamadigimdan/korktum yani, sonra da gereksiz oldugunu dusunup xocugu hirpalamak istedigimden.

fakat cok fazla okudum okudum, bir donem otistik cocuklar uzerine calismis bir psikolog arkadasim bir tane de cocuk psikologu olan kuzenimi darladim.

ikisinden de duydugum ortak cumle suydu, "belirtilere takilma, otizm belirtilerine sahip olmayan cocuk yoktur en az 1-2 tane tum cocuklar yapabilir. bizim icin onemli olan iletisim, eger cocugunla iletisim kurabiliyorsan asla korkma. otistik bir cocugu anlamamak imkansizdir, herseyden once uyaranlara tepkisizdir, size ve yasasiginiz hayata ilgisizdir. "

cevremde en az 10 tane oglumla ayni haftalarda dogmus arkadas cocuklar var, dogduklari gunden beri hepsini takip ediyorum, her biri bazen baska bir belirtisini yapabiliyor. ama hepsi iletisim kurulabilen uyaranlara kayitsiz kalmayan cocuklar. bu 10 cocugun 10 u da otistik olamaz herhalde degil mi?

farkli bir sebepten norolojiye gorunmemiz gerekmisti, doktor muayene ettikten sonra cok huzurlu bir bebegin var demis, bende israrla kaygi diydugum seylerden soz etmistim,ya fark etmezsem gec kalirsam diye.. norologun dedigi cumle aynen su, "cocuk bu herseyi yapabilir, ama emin olun bir sorun varsa acaba diye dusunmezsiniz sizi bangir bangir rahatsiz eder, o yuzden kaygilanmayin, akisina birakin"

bana cocugunuz oyun yapiyor gibi geldi. yani ben arastirirken belirtileri degil, hastaligin kendisinj ve tepkilerknin neden oyle oldugunu anlamaya calismistim. ornegin tekrarlayan davranislar kisinin fark etmeden yaptigi davranislar oldugunu gordum. takintili dediginiz davranis benim oglumda da var, yerde buldugu biseyi mutlaka cope atar, legolarla oynadik hadi kaldiralim dedigimde onu yerine koyar, mamasini hep yataginda icmek ister, baska yatakta baska yerde asla uyumaz. bunlar olagan seyler.

bahsi gecen takintilar normal hayati olumsuz derecede etkileyebilen takintilar. cizgilere basmadan yurumeye calismak, atiyorum boya yapacak resim yapacak hep ayni boya kalemlerini kullanmakta diretmek, hep ve sadece ayni oyuncaklarla anlamsiz sekilde oynamak (atiyorum oyun hamurunu oklavayla acmak yerine o oklavayi havada aallamak kemirmek)

ayrica bahsi gecen seyi yaparken size tepki vermeye devam etmesi, kikirdemesi bile cocugun yeni kesfettigi seyden oyun cikartmis oldugunun gostergesi

ben uzman degilim,sadece bir anneyim cok uzun ve yorumsal bir bilgi paylastim okuduysaniz hakkinizi helal edin, boylesi onemli bir konuda kimseyi yanlis yonlendirmek istemem, ama iciniz sonuna kadar eahat olsun demeden gecemedim ve aciklama ihtiyaci duydum.

daha cok sey yazardim, ama gevezeligin anlami yok, otizm de hangi belirtileri yapiyor diye degil de hangi belirtileri neden yapiyor diye mantigini kavramaya calisirsani kizinizin normal oldugunu zaten kendiniz gorursunuz.

her insan arada bacaklarini sallayabilir, ama huzursuz bacak sendromu olan insanlar gece uykularinda bile sallarlar, bundan yorulsalar bile alikoyamazlar, artik yakinlari bu davranistan rahatsiz olmaya baslamistir, bunun gibi dusunun. ben bacagimi salliyorum gidip muayene olayim huzursuz bacak problemi mi var acaba degilde, bacagimi sallamak artik beni ve cevremdekileri rahatsiz ediyo dikkat cekiyo bunu gidip tedavi ettireyim seklinde, belirtiden dogan rahatsizlik hissi onemli acikcasi
hepsini okudum cok cok tesekkur ederim vakit ayirip yazmisiniz.cok dogru.sanirim ben kuruntu yapiyorum.
seslere karsi korkup kucagimkza atliyor anne kapat diyor o yok diyor acma diyor.
ama kurutma makinasina artik alisti.
rahatca kurutuyorum.
sadece elektrik supurgesi kaldi

bu arada, cok bilmis gorunmek istemem, tekrar soyluyorum uzman degilim sadece olayi didikleyen bir anneyim.

supurgeden korkma olayini arastirirsaniz gorursunuz ki otistik cocuklardaki korkudan cok eahatsiz olma hissidir. otizmliler seslere, kokulara, dokulara bizlerden cok daha hassas olabilirler. siz sivali bir duvari ellediginizde elinizin altinda putur putur hissedersiniz ama onlar bunu civi batiyormuscasina hissedebilir.
herhangi bir elektrikli alet calisirken siz sadece gurultu duyuyorken onlar o gurultunun icindeki tum mekanik sesleri algiliyor olabilirler. nasil tirnaginiz bir yere surttugunde girc sesi icinizi giciklarsa, masum bir supurge sesi onlarda bu hissi yaratiyor olabilir. o yuzden seslerden korkmasindan cok verdigi tepkilere dikkat edin, rahatsiz mi oluyor, kulagini mi kapatiyor, sakinlestiremiyor musunuz, yoksa sadece gurultulu ve yabanci oldugu bir cihazdan korkuyor ve yakinliginiza mi ihtiyac duyuyor gibi...

Cocuk konusuyor, ismine bakiyor yani gerisi tamamen teferruat.
Sesten korkar, biseyi 50 kere tekrar eder, etrafinda doner, parmak ucunda balerin gibi yurur.
Tensel temas, goz temasi kuruyor ve konusuyorsa otizmli olma ihtimali sifir zaten.

Bana tuhaf gelmedi bebeginizin hareketleri.
Otizmle calismis biriyim ve ayni yasta yigenim var. Davranislar ayni.
Kuruntu yapmayin üzmeyin kendinizi :)

Ben hâlâ bu yaşta bi kelimeye takılıyorum söylemiyorum ama düşünüyorum yani. O da yeni bir şey öğrenmiş ve düşündüğünü söylüyor annesi. Göz teması kuruyor ve ismine bakıyorsa yoktur muhtemelen. Ama bi uzmana götürün içiniz rahat olsun.

Canım kesınlıkle otızm degl. 2yas sendromu. Test yaptır bak gorursun yok cıkacak. Ogretmenken 4tane otızmlı ogrencı vardı okulumuzda. Inan senın kızında onlar yok anlattıkların kadarıyla. Kendıne vesvese verme:dua::KK200:

insallah.
yok kuruyor kurmazmi:))
hatta bana bak dedigimde korkunc bakis atiyor bazen anne kork diyor:)
az evvel yeni tasinan komsuma gittim hayirli olsuna.
hepsine tek tek sarildi optu.
nenede varnis anne dedi.
yasli kadinin kucagindan inmedi.
ilk kez goruyor.
inanilmaz eglenmeyi sever.
ama takintilari cok.
ayni emzik,ayni mont,ayni ayakkabi,
degisiklige cok direnc gosteriyor.
bide son zamanlarda hep benim yemek yedirmemi istiyor kendi yemeyi birakti
Anlattıklarınıza göre otizm değil. Otizmliler insanlarla ilişki kurmazlar, eşya ve çevresi ile ilişki kurarlar.
Ama başka bir sorunu olabilir, dr. Gitmek en doğrusu.. çözersiniz merak etmeyin, daha ne sorunlar var sizinki çözülmez bişiy değil..

X