ay konudan cikamiuorum:)
cocukta hastalik ararsankz bulursunuz, hic bir supheniz yokken bir davranisi sizi rahatsiz edecek kadar yogun olur, bir arastirayim yahu bunu neden yapiyor dersiniz, karsisina otizm cikar anlarim...
Ne güzel yazmissiniz
ben de kızımdan şüphelenmistim sadece konuşmadığı için.
Arkadaşlarıyla ve kendinden birkaç yaş büyüklerle oynamayi çok sever. Ama biri ona vurursa ağlıyor ve bana şikayete gelince noldu diye sorduğumda bana Ali vurdu demiyor geveliyor. 4 yaşına girecek Şubat'ta. Önceden sadece ağlardı yanıma gelip. Bu davranışları yüzünden çok korktum. Bir de sohbet eder gibi konusamiyoruz . Hala şüphelerim var.. 3.5 yaşında bizle birebir iletişim kurmaya başladı öncesinde az biraz kelimelerle anlatırdı. Gösterir isterdi şimdi güzel cümle kurar ama çok kısa. Anne parka gidelim mi? Şeker istiyorum. Oyun oynayalım mı. Gibi.
oytun erbas in otizm den ogrendiklerimiz videsunu mutlaka izleyin derim. cok aciklayici, akilda kalici, birebir otistik bir bireyin agzindan dinlemek, olayin bilimsel kismina inmek, ve herseye ragmen basariya ulasabilmis bir birey olabilmek...
ayrica yapilan bilimsel arastirmalara gore kiz cocuklari otistik olmuyor. yani istisnalar tabiki vardir ama bu risk en cok erkek cocuklari etkiliyor.
o bideyu izledigimde, tum erkeklerin dogustan otistik oldugunu fark ettim:) sadece bazilari saha agir vaka olup destek almadan hayatina devam edemiyor, bazilari egitimle bir yere gelebiliyor, bazilari ise farkinda bile olmadan yillarca hayat surebiliyor...
zaten yine arastirirken gordum ki otistik cocuklarda egitim sekli soruna odakli oluyor. atiyorum konusamiyorsa konusma terapileri, dili destekleyici egitimler, takintili davranislari varsa bunlari gidermeye yonelik, tekrar eden hareketleri unutturmaya calismak filan. anlama algilama sorunu ceken ve iletisime kapali olanlarin sorunu en zorlarindan. bu yuzden cocugunuz iletisim kuruyorsa tanidan korkmayin, otizm tanisi konsa dahi kolay siyrilabilecegi uyum saglayabolecehi bir seviyededir.
iletisimden kasit ne peki? inanin hersey! goz temasi kurmasi, siz birseyle ilgilenirken sizin ugrastiginiz seyi merak edip incelemesi, dahil olmaya calismasi, yaptiginiz seyleri taklit etmesi, ona ucagi gosterdiginizde, bir sonraki ucak gorusunde size bunu gostermeye calismasi, ilginizi cekmek icin maymunluk yapmasi, size küsmesi, komik bir olaya sahit olup guldugunuzde olayi anlamasa bile sizinle gulmesi, telefon karisirrirken telefonu elinizden almaya calismasi vs vs vs bunlarin hepsi birer iletisim cesidi.
bir de tabiki sizi anlamasi kismi var. basit komutlari bunu odana gotur oyuncak ayin nerde hadi ellerini yika vs seklindeki komutlari anlayabiliyor mu ona dikkat etmek gerekiyor. yapmasi degil anlamasi onemli. oglum mesela suan ne soylersem soyleyeyim
olmaz diyo, sendromu kurusun:) ama biliyorum ki anliyor, konustuklarimi algilayabiliyor. getir sedim
getirmedi eyvah demeden once bu analizleri yapiyorum ben. icim rahat artik.