Kızımla ilgili bi durum lütfen bakarmısınız(otizm)

Anlattıklarınıza bakarak bana 2 yaş sendromu gibi geldi, bence birşey çıkmayacak rahat olun.
Ben kızımda otizm olmadığına eminim, en azından şu an için 16 aylık olmasına rağmen çok güzel iletişim kuruyoruz. Konuşuyor artık baya, ne istediğini anlatabiliyor. Seslendiğimde dönüp bakıyor sıkıntı olduğunu düşünmüyorum hiç.
Ama bu elektronik cihazlardan korkma olayı aklıma takılıyor.
Kızımın olduğu odada asla elektrik süpürgesi, saç kurutma makinasi çalıştıramıyoruz çok korkuyor. Eşim evi süpürüyorsa mesela koşarak kucağıma atlıyor sıkı sıkı sarılıyor bana. VUU VUU diye korkusunu ifade ediyor süpürgeyi vs göstererek.
Süpürgeyi çalışmazken gördüğünde bile vuu vuu diye bana gösteriyor.
Bir de kucağıma alıp döndürmek istediğimde aşırı korkuyor. Sıkı sıkı sarılıyor bana çok tedirgin oluyor.
Bunlar nedendir ki acaba, sizin kızınız da Süpürgeden korkuyormuş ya o yüzden sormak istedim. Doktor birşey derse bize de yazın olur mu?

Süpürgeden çoğu çocuk korkuyor kontrolsüz yüksek ses

Çalışmazken oynayın oyuncak süpürge alın

Benim oğlumjn oyuncak süpürgesi vardı kendi beğenip aldırdı

Bir de sesten rahatsız olma çoğu çocukta var ev sessiz ise başka çıcık vs yoksa sürekli tv müzik vs açık değilse o ortama alışıyorlar ani ses tedirgin ediyor

Oğlum 10 yaşında tablette oyun oynarken bile sesi kapalı desem küçükken de sesli oyuncakların sesini hiç açmazdık hatta pilini çıkarırdık susmayanların

Ateşi çıkmadı ama bir buçuk aydır sürekli sabah öksürük ses kısıklıgı ve hapsırıgı oluyor sonra geçiyor
Benim oglum adeno virusu kapmisti bir yerden ve alt ast degerleri neredeyse nakil gerektirecek kadar yukselmisti. O sebeple sordum, belki atesi yukselmeden viral bir sey geciriyordur. Bazi viral enfeksiyonlar cocuklarda alt ast yukseltiyor

Benim oglum adeno virusu kapmisti bir yerden ve alt ast degerleri neredeyse nakil gerektirecek kadar yukselmisti. O sebeple sordum, belki atesi yukselmeden viral bir sey geciriyordur. Bazi viral enfeksiyonlar cocuklarda alt ast yukseltiyor
Çok gecmıs olsun şimdi iyi mi oğlunuz
Evet doktor da dedi belki de biz fark etmedik
Diye
Ama en çok ck korkutuyor beni

Otizm bir anda ortaya çıkan nezle grip gibi bir şey değil. Genelde doğduğu andan itibaren çevre/aile tarafından anlaşılabiliyor lakin çoğu aile kondurmak istemiyor/anlayamıyor. Temel belirtiler göz kontağı kurmama/anlamlı bakmama, iletişimde yetersizlik. Ama bir bebek için sürekli sallanma, kelimeleri tekrar etme gibi belirtileri biz tanıda kullanmıyoruz (en azından ben bir özel eğitim öğretmeni olarak 2 yaş altında bunlara takılmıyorum zira 2 yaş altı çocuklar kelime/hece tekrarı, sallanma gibi şeyleri genel olarak yapıyorlar. Sırf bunları yapıyor diye otizmli olabilir denilemez). Temel alacağınız şu olsun ilgisiz mi, göz kontağı kurmuyor mu, adına tepki vermiyor mu? Ayrıca lütfen burada yazanlardan çocuğunuza tanı koymayın. Bir doktora danışmanız en iyi. Şahsen ben böyle bir çocukla karşılaşsam şüphelenmem, zira otizm doğuştan itibaren varolan bir durum.

Çocuk doktoru değilim ama %99 takıntı olduğunu düşünüyorum.
Bu zamana kadar normalse 1 haftadır varsa sadece takıntı yapmıştır. İsmini söylediğinizde bakıyorsa eğer sorun yok.

Süpürgeden çoğu çocuk korkuyor kontrolsüz yüksek ses

Çalışmazken oynayın oyuncak süpürge alın

Benim oğlumjn oyuncak süpürgesi vardı kendi beğenip aldırdı

Bir de sesten rahatsız olma çoğu çocukta var ev sessiz ise başka çıcık vs yoksa sürekli tv müzik vs açık değilse o ortama alışıyorlar ani ses tedirgin ediyor

Oğlum 10 yaşında tablette oyun oynarken bile sesi kapalı desem küçükken de sesli oyuncakların sesini hiç açmazdık hatta pilini çıkarırdık susmayanların

Evet aslında ev baya sessizdir, dediğiniz gibi televizyon pek açılmaz telefon, video izlenmez
Sürekli gidip gelen çocuk da yok, ben de öyle düşündüm yani ama çevremde kimi görsem süpürge sesiyle uyutuyoruz çocuğu, fön sesiyle uyutuyoruz diyorlar. Anormal birşey mi acaba diye tedirgin oldum
Nasıl birşey aldığınız süpürge fotoğrafı var mı :)

Çocuk doktoru değilim ama %99 takıntı olduğunu düşünüyorum.
Bu zamana kadar normalse 1 haftadır varsa sadece takıntı yapmıştır. İsmini söylediğinizde bakıyorsa eğer sorun yok.
bakiyor tabi.
annem niye ayni seyi tekrarliyosun diyorum gülüyor duraksiyor bakiyor tekrar yapiyor:) 15_20 dakka sonra birakiyor.
ama mesela su saat oldu bugün hiç tekrar yapmadi

insallah.
yok kuruyor kurmazmi:))
hatta bana bak dedigimde korkunc bakis atiyor bazen anne kork diyor:)
az evvel yeni tasinan komsuma gittim hayirli olsuna.
hepsine tek tek sarildi optu.
nenede varnis anne dedi.
yasli kadinin kucagindan inmedi.
ilk kez goruyor.
inanilmaz eglenmeyi sever.
ama takintilari cok.
ayni emzik,ayni mont,ayni ayakkabi,
degisiklige cok direnc gosteriyor.
bide son zamanlarda hep benim yemek yedirmemi istiyor kendi yemeyi birakti

Canım benim oğlumda o yaşlarda öyleydi halada çok takıntılı bı çocuktur bence karakteriyle alakalı yinede götür ama çocuğun gayet sağlıklı bence maşallah

Otizm bir anda ortaya çıkan nezle grip gibi bir şey değil. Genelde doğduğu andan itibaren çevre/aile tarafından anlaşılabiliyor lakin çoğu aile kondurmak istemiyor/anlayamıyor. Temel belirtiler göz kontağı kurmama/anlamlı bakmama, iletişimde yetersizlik. Ama bir bebek için sürekli sallanma, kelimeleri tekrar etme gibi belirtileri biz tanıda kullanmıyoruz (en azından ben bir özel eğitim öğretmeni olarak 2 yaş altında bunlara takılmıyorum zira 2 yaş altı çocuklar kelime/hece tekrarı, sallanma gibi şeyleri genel olarak yapıyorlar. Sırf bunları yapıyor diye otizmli olabilir denilemez). Temel alacağınız şu olsun ilgisiz mi, göz kontağı kurmuyor mu, adına tepki vermiyor mu? Ayrıca lütfen burada yazanlardan çocuğunuza tanı koymayın. Bir doktora danışmanız en iyi. Şahsen ben böyle bir çocukla karşılaşsam şüphelenmem, zira otizm doğuştan itibaren varolan bir durum.
Peki bu 2 yaşında tepki vermeyen adı seslenilince bakmayan çocuk 4 yaşına geldiğinde de yine bakmaz mi? Özel eğitim vs almayan evde duran çocuk? Umarım anlatabilmisimdir

27 aylik oglum var, kizinizin yaptiklarini o da yapiyor, otizm e cok takilmis bir zamanlar gunlerini zehir etmis bir anne olarak sahsi dusuncem bu ihtimalden siyrilmaniz.

ben hic bu konu yuzunden uzmana goturmedim basta ya var derse diye cesaretimi toplayamadigimdan/korktum yani, sonra da gereksiz oldugunu dusunup xocugu hirpalamak istedigimden.

fakat cok fazla okudum okudum, bir donem otistik cocuklar uzerine calismis bir psikolog arkadasim bir tane de cocuk psikologu olan kuzenimi darladim.

ikisinden de duydugum ortak cumle suydu, "belirtilere takilma, otizm belirtilerine sahip olmayan cocuk yoktur en az 1-2 tane tum cocuklar yapabilir. bizim icin onemli olan iletisim, eger cocugunla iletisim kurabiliyorsan asla korkma. otistik bir cocugu anlamamak imkansizdir, herseyden once uyaranlara tepkisizdir, size ve yasasiginiz hayata ilgisizdir. "

cevremde en az 10 tane oglumla ayni haftalarda dogmus arkadas cocuklar var, dogduklari gunden beri hepsini takip ediyorum, her biri bazen baska bir belirtisini yapabiliyor. ama hepsi iletisim kurulabilen uyaranlara kayitsiz kalmayan cocuklar. bu 10 cocugun 10 u da otistik olamaz herhalde degil mi?

farkli bir sebepten norolojiye gorunmemiz gerekmisti, doktor muayene ettikten sonra cok huzurlu bir bebegin var demis, bende israrla kaygi diydugum seylerden soz etmistim,ya fark etmezsem gec kalirsam diye.. norologun dedigi cumle aynen su, "cocuk bu herseyi yapabilir, ama emin olun bir sorun varsa acaba diye dusunmezsiniz sizi bangir bangir rahatsiz eder, o yuzden kaygilanmayin, akisina birakin"

bana cocugunuz oyun yapiyor gibi geldi. yani ben arastirirken belirtileri degil, hastaligin kendisinj ve tepkilerknin neden oyle oldugunu anlamaya calismistim. ornegin tekrarlayan davranislar kisinin fark etmeden yaptigi davranislar oldugunu gordum. takintili dediginiz davranis benim oglumda da var, yerde buldugu biseyi mutlaka cope atar, legolarla oynadik hadi kaldiralim dedigimde onu yerine koyar, mamasini hep yataginda icmek ister, baska yatakta baska yerde asla uyumaz. bunlar olagan seyler.

bahsi gecen takintilar normal hayati olumsuz derecede etkileyebilen takintilar. cizgilere basmadan yurumeye calismak, atiyorum boya yapacak resim yapacak hep ayni boya kalemlerini kullanmakta diretmek, hep ve sadece ayni oyuncaklarla anlamsiz sekilde oynamak (atiyorum oyun hamurunu oklavayla acmak yerine o oklavayi havada aallamak kemirmek)

ayrica bahsi gecen seyi yaparken size tepki vermeye devam etmesi, kikirdemesi bile cocugun yeni kesfettigi seyden oyun cikartmis oldugunun gostergesi

ben uzman degilim,sadece bir anneyim cok uzun ve yorumsal bir bilgi paylastim okuduysaniz hakkinizi helal edin, boylesi onemli bir konuda kimseyi yanlis yonlendirmek istemem, ama iciniz sonuna kadar eahat olsun demeden gecemedim ve aciklama ihtiyaci duydum.

daha cok sey yazardim, ama gevezeligin anlami yok, otizm de hangi belirtileri yapiyor diye degil de hangi belirtileri neden yapiyor diye mantigini kavramaya calisirsani kizinizin normal oldugunu zaten kendiniz gorursunuz.

her insan arada bacaklarini sallayabilir, ama huzursuz bacak sendromu olan insanlar gece uykularinda bile sallarlar, bundan yorulsalar bile alikoyamazlar, artik yakinlari bu davranistan rahatsiz olmaya baslamistir, bunun gibi dusunun. ben bacagimi salliyorum gidip muayene olayim huzursuz bacak problemi mi var acaba degilde, bacagimi sallamak artik beni ve cevremdekileri rahatsiz ediyo dikkat cekiyo bunu gidip tedavi ettireyim seklinde, belirtiden dogan rahatsizlik hissi onemli acikcasi
Ne güzel yazmissiniz 💞 ben de kızımdan şüphelenmistim sadece konuşmadığı için.
Arkadaşlarıyla ve kendinden birkaç yaş büyüklerle oynamayi çok sever. Ama biri ona vurursa ağlıyor ve bana şikayete gelince noldu diye sorduğumda bana Ali vurdu demiyor geveliyor. 4 yaşına girecek Şubat'ta. Önceden sadece ağlardı yanıma gelip. Bu davranışları yüzünden çok korktum. Bir de sohbet eder gibi konusamiyoruz . Hala şüphelerim var.. 3.5 yaşında bizle birebir iletişim kurmaya başladı öncesinde az biraz kelimelerle anlatırdı. Gösterir isterdi şimdi güzel cümle kurar ama çok kısa. Anne parka gidelim mi? Şeker istiyorum. Oyun oynayalım mı. Gibi.

Evet aslında ev baya sessizdir, dediğiniz gibi televizyon pek açılmaz telefon, video izlenmez
Sürekli gidip gelen çocuk da yok, ben de öyle düşündüm yani ama çevremde kimi görsem süpürge sesiyle uyutuyoruz çocuğu, fön sesiyle uyutuyoruz diyorlar. Anormal birşey mi acaba diye tedirgin oldum
Nasıl birşey aldığınız süpürge fotoğrafı var mı :)

Şimdi nerede bilemedim

Konuşan süpürge diye geçiyordu sarı mavi

Tabii bizimki konuşmadı yıllarca kapalı idi

Piyasada şimdi daha çok çeşit vardır

X