- 9 Ocak 2018
- 5.242
- 12.998
- 248
Benim kiziminda dikkat eksigi coooookkk fazlaİnşallah güzel sonuçlar alırsınız. Tüm kalbimle diliyorum bunu. Çok teşekkür ederim.
Bu arada kuzumla ilgili olumlu özellikleri yazarken doktoru rahatsız edenleri yazmayı atlamışım. Son derece oral bir çocuk. Hala vazgeçemedi takıntıdan herşeyi önce inceleyip sonra ağzına atıyor. Çok huysuz, sık sık ağlayan, aşırı hareketli ve dikkat süresi kısa bir çocuk.
Kizim ilk cocugum maalesef cevrede kimse yok ara sira koye gideriz de oyle cevre edinir bir de parktan arkadas yaparBenimki küçük ablanın müptelası. Ablasının elini tutmadan yürümez ama bize elini vermez. İlla o tutacak diye ağlar. Kovalamaca, saklambaç, evcilik hepsini ablaları öğretti. Ablası dışardaysa o gün gelir gelmez sarılır sıkı sıkı bırakmaz. Allahım çok şükür ki ablaları var. Ben odaklamakta yetersiz kalıyorum çoğu zaman onlar saniyesinde halledip bir şekilde dikkatini çekmeyi başarıyorlar. Ama maalesef yaşıt yok etrafımızda. Kreş bu kadar hareketli bir çocuk için güvenli olmaz diye düşünüyorum.
cocuk gelisimci olarak yaziyorum, hic konusmayan ogrencim de var goz temasi kurmayan da deli gibi etrafi dagitan da. cunku bunlar farkli bireyler ve farkli karakter ozellikleri var... Ayrica ogrencilerim ilk okula geldikleri ay normalden hep farkli davranir, aglar anneden ayrilamaz bazisi hic bag kuramaz. Ama biliriz ki bu farkli ortama girdigi icin boyle, bu yuzden ev ziyaretleri yapar cocugu kendi ortaminda fark ettirmeden izleyip degerlendiririz. Yine cok abes bir sey olmadikca ( Kendine zarar verme, kekemelik vs.) cocugu normal goruruz.
Ozellikle bir velim cocugunun normal olmadigindan bahsetttiginde yaninda cocuk varsa hemen uyaririm. Cocuga normal olmadigi hissettirilmemeli ve zaten buyuk ihtimalle de o cocuk normal.
Ama doktorlara gitmek vs. cocugun bunu hissetmesine ve hicbir seyi yokken farkli hissetmesine sebep olabilir. 3 dk da da cocuk fln degerlendirilemez.
Bence kitaplardaki ideal cocuk hareketlerine ulasmayi beklemeyin veya cevredeki cocuklara. Cocugunuz ozel:)
Sadece işaret parmağını mı kullanmadı diye böyle paniklediniz? Her çocuk dağınık olan oyuncakların içinde afalanır ben bile. Oğlum 16 aylık parmakla göstermiyor ama ne istiyorsa gözlerime bakıp anlatmaya çalışıyor. Basit isimleri söylüyor süt düt diyor ama parmağını kullanmıyor. Git gel aç kapa apla gibi bugün ilk kez işaret parmağıyla bu dedi sadece. O da ilk kez. Bu pandemi süreci gerçekten çocukları olumsuz yönde etkiledi. Ve 2 kızın daha var o konu da şanlı. Rol model olarak..Arkadaşlar 23 aylık kızımla ilgili kalbimi sıkıştıran bir derdim var. Kısaca anlatacak olursam 14 aylıkken işaret parmağını kullanmamasından şüphe edip bir süre takip ettik. Yine de içimiz rahatlasın uzman görüşü alalım diye 18 ayllıkken çocuk psikiyatrına götürdük.
Psikiyatr takip etmek istedi ve 2 ay sonra yeniden gördüğünde kızımızın son derece normal olduğunu artık takibe gerek kalmadığını söyledi.
Biz yine de 3 yaşında kreşe başlayıncaya kadar düzenli aralıklarla götürüp fikir almak istedik. En son randevudan 3 ay sonra doktorumuz “gerileme olmamış ama içine kapanmış kızınız’ dedi. Bu arada kızımı sadece 3 dk değerlendirebildi çünkü ancak ütü odası büyüklüğündeki bir oda oyuncak kalabalığı ile doluydu ve doktorun yardımcısı bir kaza geçirip koltuk değneği ile yürüyebildiğinden oyuncak odası dağınık bırakılmıştı. Kızım o dağınıklığın içine girdi ve normalde oynayacağı oyuncaklara bakmadı bile.
Şimdi doktorumuz iki ay sonraya tekrar randevu verdi. Sizce aynı doktora tekrar götürmeli miyim? Yoksa başka bir doktordan fikir almam daha doğru mu olur?
Bize kesinlikle tekrar gelmenize gerek yok çocuğunuz Sağlıklı bir çocuk dediği için aldığımız bireysel eğitimi de bırakmıştık. Doktorumuz kesmemizi istemişti. Bu nedenle hem üzgünüm hem de kızgınım. Aylarca bir cendere içindeydim ve bana rahat olmamı, eskisi gibi üstüne düşmemizin gerekmediğini, diğer kızlarımla eskisi gibi ilgilenebileceğim söylemişti doktorumuz. Şimdi ise bambaşka birşey. Ne yapmalıyız sizce?
Son cümleleriniz şey değil mi? Benim kızımİnşallah güzel sonuçlar alırsınız. Tüm kalbimle diliyorum bunu. Çok teşekkür ederim.
Bu arada kuzumla ilgili olumlu özellikleri yazarken doktoru rahatsız edenleri yazmayı atlamışım. Son derece oral bir çocuk. Hala vazgeçemedi takıntıdan herşeyi önce inceleyip sonra ağzına atıyor. Çok huysuz, sık sık ağlayan, aşırı hareketli ve dikkat süresi kısa bir çocuk.
Sizin yerinizde olsam 3 farklı bundan başka uzmanda danışırimArkadaşlar 23 aylık kızımla ilgili kalbimi sıkıştıran bir derdim var. Kısaca anlatacak olursam 14 aylıkken işaret parmağını kullanmamasından şüphe edip bir süre takip ettik. Yine de içimiz rahatlasın uzman görüşü alalım diye 18 ayllıkken çocuk psikiyatrına götürdük.
Psikiyatr takip etmek istedi ve 2 ay sonra yeniden gördüğünde kızımızın son derece normal olduğunu artık takibe gerek kalmadığını söyledi.
Biz yine de 3 yaşında kreşe başlayıncaya kadar düzenli aralıklarla götürüp fikir almak istedik. En son randevudan 3 ay sonra doktorumuz “gerileme olmamış ama içine kapanmış kızınız’ dedi. Bu arada kızımı sadece 3 dk değerlendirebildi çünkü ancak ütü odası büyüklüğündeki bir oda oyuncak kalabalığı ile doluydu ve doktorun yardımcısı bir kaza geçirip koltuk değneği ile yürüyebildiğinden oyuncak odası dağınık bırakılmıştı. Kızım o dağınıklığın içine girdi ve normalde oynayacağı oyuncaklara bakmadı bile.
Şimdi doktorumuz iki ay sonraya tekrar randevu verdi. Sizce aynı doktora tekrar götürmeli miyim? Yoksa başka bir doktordan fikir almam daha doğru mu olur?
Bize kesinlikle tekrar gelmenize gerek yok çocuğunuz Sağlıklı bir çocuk dediği için aldığımız bireysel eğitimi de bırakmıştık. Doktorumuz kesmemizi istemişti. Bu nedenle hem üzgünüm hem de kızgınım. Aylarca bir cendere içindeydim ve bana rahat olmamı, eskisi gibi üstüne düşmemizin gerekmediğini, diğer kızlarımla eskisi gibi ilgilenebileceğim söylemişti doktorumuz. Şimdi ise bambaşka birşey. Ne yapmalıyız sizce?
Haklısınız şu an paniklemiş durumdayım. EEG konusunu danışacağım doktorumuza. Açıkçası ben otistik olduğunu düşünmüyorum. Hiperaktivite dese ya da dikkat eksikliği kabul ederim ama içine kapanmış olduğunu düşünmüyorum ama değerlendirme esnasında kendisi gibi dAvranmadığıniçin doktor da şüpheleniyor haklı olarak.Ikinci bir doktor demek tüm sürece sıfırdan başlamak demek. Ben aynı doktor tarafından takip edilmesi taraftarıyım. Doktorun muallakta kalmasi bence çok normal. Evde en çok ilgilenen kişi annesidir. Annesi sürekli çocuk normal değil diyorsa doktor annenin beyanını esas alır. Çünkü 10 dakikada bir çocuğu dış ortamda değerlendirmek çok zor.
EEG ile bunlar anlaşılır mi diye sormuşsunuz. Ona da cevabım hayır. Eeg ortada organik bir patoloji varsa tespit eder. Yani çocukta beyinde bir odakta belli bir aktivite artısı varsa anlar diyim.
Insallah çocuğunuzda bir sorun yoktur.
Doğduğu an ağlamaya başladı kızım ve ilk bir yıl hiç susmadı diyebilirim. Ama böyle normal ağlama değil kolu bacağı kopuyormuş gibi göreni dehşet içerisinde bırakan bir ağlama. 1 yaşından sonrada sürekli bir huzursuzluk hali vardı ve aşırı hareketlilik. Mesela akşamları dışarı çıkarıyoruz ve gören kişiler sürekli sağa sola koşuşturan kızımı görüp bize acıyan gözlerle bakıyorlar. Engelleyince de uzun süreli ağlama krizine giriyor.Ben neden cocugunuzun normal olmadigini dusundugunuzu anlamadim. Benim kucuk oglum da 2 yasini doldurmak uzere, sizin cocugunuzun yaptiklarinin bazilarini yapmiyordur belki de, saklambac falan oynamiyor ama insanlarla kaynasir, gun icinde surekli gider gelir sarilir, sevilmek ister, konusmaya henuz baslamadi ama kendince birseyler konusur, anne, baba, dede, mama, ac, giy.. gibi kelimeler soyler. Daha ne yapmasi gerekiyor bilmiyorum. Her cocuk farkli. Onunla ayni yasta bi komsu cocugu var, catir catir konuşuyor ama ben hic bizimki niye konusmuyor diye dert edinmedim. Abisi de 2,5 yasinda falan baslamisti konusmaya.
Neden böyle düşündüğünüzü de yazar mısınız?Sizin yerinizde olsam 3 farklı bundan başka uzmanda danışırim
Ya inşallah öyledir, inanın çok panikliyorum. Yani bu durumu biliyor doktorumuz bulunduğumuz yerde akraba vs yok. 2 yoldur hiç ev gezmesi yapmadık, eve misafir kabul etmedik. Ayrıca kendisi tüm oyuncakları kapalı dolaplarda tutmamızı tek tek vermemizi istedi biz de bu şekilde yaptık. Ama değerlendirme odası karman çorman. Çocuk uzun süredir öyle bir karmaşa görmediğinden sapıtıyor.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?