• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kızım ve çekingenliği

İkiz kızlarım var biri aynen tarif ettiğiniz gibi (9yaş olacak)
Biraz daha açıldı sanki son zamanlarda ama hala çekingenlik var. Tanıdığı ve sevdiği insanlardan çekiniyor hatta.

Geçenlerde bir yerde kızımla birlikte, bize kapıyı açan bir adama teşekkür ettim.
Adam cevap bile vermedi.
Ben de kendi kendime rica ederim dedim hatta😄
Kızımın çok dikkatini çekti adamın cevap vermemesine çok bozuldu 😄
Ve ona "nasılsın, hoşgeldin" diyenlere cevap vermeyince o insanların da böyle üzülebileceğini konuştuk, empati yapmış.
Epey değişim gözlüyorum son zamanlarda...
Ben onun mizacının öyle olduğunu kabullendim zaten.
Tek korkum hakkını savunamayan ezik bir kişi olmasın. Varsın utansın ne diyeyim.
Utanılacak şeyler olmadığını bir gün anlayacaktır.
Sizinki de küçük daha.
Çok da müdahil olmayın, baskılamayın. Çocuklar gördüğünü yapıyor eninde sonunda, söyleneni değil.
Karakter diye birşey var, zorlasan da değişmiyor ama esneyebilir zamanla.
Benim şu anki korkum ilkokula başladığında nasıl olur. Su an özel okula gidiyor ama ilkokula devlette başlayabilir daha kalabalık sınıfta nasıl olur özelde mi devam etmeli çok ezilir mi onları düşünüyorum

O zmn normal yani.. Okulda da cekıngen kalsa ki öğretmeni farkeder, o zmn sızın içinizi huzursuz ederdi onu anlarm.. Ama okulda sosyal Bi cocukmuş demek ki.. Bizimkiler sevilmeyi, tanımadıklarıyla konusmayı sevmiyor anacım🤷‍♀️ kabul etcez Baska yolu yok☹️
Bilmiyorum valla bazen benim yanımda da öğretmenine soru sorduğunda çok sessiz cevap veriyor ben de ikna olamıyorum bi türlü kendini ifade edebildiğine. Başka bi arkadaşa da yazdım şu an özelde ilkokula devlette baslayabilir o zaman nasıl olur kalabalık sınıfta vs bi sürü şey düşünüyorum

Seçici konuşmazlığı var, genelde konuşma dışında iletişim yolu buluyor bu çocuklar.
Hiç mantığı yok da işte.
Çocuklarda çekingenlik çok oluyor zaten ya, belli yaş aralığında normaldir belki de.
Terapi ile birlikte yol alıyorsunuz inşallah kısa zamanda cozulur, bir öğrencimde de selektif mutizm vardı . Bir sene sonrasında çok güzel iletisim kurmaya başlamıştı

Benim şu anki korkum ilkokula başladığında nasıl olur. Su an özel okula gidiyor ama ilkokula devlette başlayabilir daha kalabalık sınıfta nasıl olur özelde mi devam etmeli çok ezilir mi onları düşünüyorum

Benım gözlemim tamamen kişiseldir.. Devlet okulunda okuyan cocuklar bıraz daha yırtık oluyolar, özel okuldaki cocuklar daha narin.. Devlet okuluna giderse ilk sene zorlar sizi, kibar muameleye alışmış cocugunuz devlet okulunda cesıtlı cocuklarla karsılascagı için zorlanabılır... Özel okulda bu sıkıntı olmaz.. Ama bence ben sizin yerinizde olsam devlete veririm.. Cunku ılk 1 sene zor gecsede cocugunuzun kabuğunu kırması lazım bence.. Bunu en iyi hayattan öğrenir.. Sonraki senelerde rahat olur gıbıme gelıo cekıngenlik konusu devlet okulunda... Özel okulda da muamele en iyi olcagı için, zorbalık vsvs olmaz ama cekıngen kalmaya devam edebilir... Tabi bunlar benım varsayımlarm.. Tam tersi de mumkun 😄

Bilemiyorum.
Benim kızım okulda eğlenceli bir çocuk. Az sayıda öğrenci var sınıfında(devlette)
Kalabalıkta nasıl olurdu bilemiyorum ama okulda çok eğlenceli, sevilen arkadaş canlısı bir çocuk onu iyi biliyorum.
Mutlu bir çocuktur aslında. Ama özellikle yanında biz varsak diğer insanlardan daha çok utanıyor,bunu keşfettik.
Sanırım zamanında bazı davranışlarım onda baskı yaratmış olmalı. Kendimi törpülüyorum bu konuda.

Endişelerinizi anlıyorum, çok yaşadım/yaşıyorum.
Üstelik benim kızımın ikizi var ve daha dışa dönük. Onun da üzerinde yarattığı bir baskı var mı vs diye çok üstünde durduğumuz bir konu bu.
İnsan ebeveyn olunca evladının zayıf yönlerini veya kusurlarını değiştirmek istiyor 😊
Ama o ayrı bir kişi.
Onun da kendine has yönleri /yanları olacak.
Kabul etmek lazım.
Ben çok çekingen biriydim, aynı bana benziyor.
Zaten bu yüzden böyle olmasını istemiyorum mesela 😉
Zamanla daha açık olacaklarını düşünüyorum.
Küçük sizinki.
4 buçuk yaş benim gözümde bebeklikten yeni çıkmış ilk çocukluk dönemi. Kendini nasıl hissediyorsa öyle davransın.
Ama kafanıza çok takıyorsanız oyun terapisi öneririm ben de
Zira bize faydası oldu.

4.5 yaşındaki kızım çok çekingen arkadaşlar hep hayalimde girişken çocuğumun olması ama olmadı. Ben aşırı girişkenimdir konuskanımdır (ona rol model oluyorumdur diye düşünüyorum) kızım nasılsın diyene cevap vermez onu sevmeye gelen tanıdık olunca ağlar. Zaten her şeye ağlayan bi çocuk o konuda beni çok zorluyor. Yeni yeni aşmaya çalışıyoruz kreşe gidiyor gören ne zamandır okula da gidiyor insan yüzü görmüyor mu bu çocuk vs diyor çok üzülüyorum. Evde aşırı konuşkan cıvıl cıvıl bir kız. Okulda da kendini ifade edemediğini düşünüyorum ama öğretmeni ediyor diyor. Benim yanımda okulda da asla konuşkan değil bana bile uzaktan gülümsemez. Ne yapmalıyım nasıl açılır
Bunu iade edin, yenisini alın. Bilmiyor musunuz çocukta bile Müşteri memnuniyeti var. Hayallerimize uymuyorsa iade ediyoruz

4.5 yaşındaki kızım çok çekingen arkadaşlar hep hayalimde girişken çocuğumun olması ama olmadı. Ben aşırı girişkenimdir konuskanımdır (ona rol model oluyorumdur diye düşünüyorum) kızım nasılsın diyene cevap vermez onu sevmeye gelen tanıdık olunca ağlar. Zaten her şeye ağlayan bi çocuk o konuda beni çok zorluyor. Yeni yeni aşmaya çalışıyoruz kreşe gidiyor gören ne zamandır okula da gidiyor insan yüzü görmüyor mu bu çocuk vs diyor çok üzülüyorum. Evde aşırı konuşkan cıvıl cıvıl bir kız. Okulda da kendini ifade edemediğini düşünüyorum ama öğretmeni ediyor diyor. Benim yanımda okulda da asla konuşkan değil bana bile uzaktan gülümsemez. Ne yapmalıyım nasıl açılır

Bir pedagog ile görüşseniz iyi olur. Bu şekilde çok çekingen olması pekte normal değil. Zaten uzmanlarda diyorlar yaramaz, kendini belli eden çocuk, sessiz uslu çocuktan daha iyi haldedir diye. Şuan anaokulunda öğretmenleri fazla bir şey beklemiyor, çocuklarda henüz çocuk ama ilkokulda zorlanabilir. Çünkü kendisini tanıtması, arkadaş edinmesi, öğretmene kendisini ifade edişi zorlaşacak. Pedagog ile görüşerek kendisini ifade etmeyi daha iyi öğrenip, açılabilir. Siz annesi olarak onun için güvenli limanısınız, sizle elbette konuşur ama çevresi her zaman onun için güvenli liman olmayacak. Bir sosyal korkusu varsa, bunun şimdiden ortaya çıkması, aşılması daha iyi olur.

Hiçbir şey olmaz. Çocuğunuzun üzerine gitmeyin. Gayette devlet okuluna gidebilir.

Cocuklarin iç dünyası çok karışık suan ki zamane cocuklari daha bi farklı benim de 2017 doğum lu bi oglum var , oda çok konuşkan, çok girişken, anaokulun da bu sorun oldu hatta ogretmeni çok konuşuyor dedi herseye atılıyor kimseye sıra vermiyor, tabi ilk eğitim alaniydi bir de evdeki gibi rahat rahat konuşacağını sandı:) simdi baya iyi sırasını bekliyor söz alıp konuşuyor falan , bence sizde önemseyin , etkinlikler de nasıl acaba yapa biliyor mu bunlar da önemli etken, olmadı rehberlik ile görüşün, ne kadar çekingen olsa dahi nasılsın diye sorulduğunda da en azından iyim demeli, tabi işin uzmanı değilim ama şahsi fikrim bu yön de belkide yanlıştır bilemiyorum :)

Evet valla bende şaşkınım aslnda cunku kabullendim ama uzuluodum ilkokulda nası olcak dıye.. Bıde oglum konussa daha ılerleme olcak cekıngenliği konusunda.. Konusamadgı içinde biri sevince fılan tepki verıo, böğrüyo.🤦‍♀️ Kımsenın onu sevmesini ıstemıo.. Her okul cıkısında markete ugrayıp bişiler alırız, ıcımden dıyorum ıns kımse sevmez de böğürmez😅 yabani gibi böğrüyo ☹️😅

Kreş niye etkilemedi acaba.. Arkadas durumu nasıl.. Bahsedio mu hiç size arkadaşlarndan? Grup olmus lar mı?

Tanimadigimiz insanlar gelip durduk yere bizimle konuşmaya calissa, sevme amacli gelip dokunsa, ya da ustumuzde begendigi bir şeye dokunsalar bu normal olmaz tepki veririz degil mi? Cocuk olunca neden tanimadigi amca, teyze kasiyere vs şirinlik yapmasi ve kendini sevdirmesi bekleniyor?
Burada coğu kişinin yabanilik dedigi şey bana gore normal geldi hatta cocugum olsa ve millet sevmek istese ben sevdirmezdim cocugu ne alaka sevecekler. 🤔🤔

Herkesle konuşmamak ozguvensizlik ve cekingenlikten kaynaklanmiyor her zaman. Ben de her yolda buldugumda konuşmam, her ortamda milleti eglendirmem, az konuşurum bazen ama bu birilerinden cekinme, eziklenme kaynakli değil. Mizaç boyle şeyler.
Az konusuyor olmasi ileride gerektiginde konuşamayacagi ve kendini savunmayacagi, yetesiz olacagi anlamina gelmez konu sahibi. Daha cok kucuk bu kadar baski oluşturmayin insanlarin "dilini evde mi yuttun" gibi sacma konuşmalarina maruz birakmayin bence. 🙄

İnsan kucukken nasilsa oyle kalmiyor her zaman. Değisiyor.

Son düzenleme:
Merhaba konu sahibi değilim ama Bu analiz nedir acaba bana da söyler misiniz ? Nerden nasıl yapılıyor ? hazır bilgiye konmak gibi algilanmasin ,araştıracagim ama merak ettim bilen biri tarafından yönlendirilirsem doğru bilgiye kısa zamanda ulaşırım.
Enneagram mizaç sistemi eski bir sistem aslında ama son yıllarda popüler olmaya başladı. Detaylı bir eğitim alırsanız tabi ki sizin için çok daha faydalı olur ama ben özetleyeyim.

Bu sisteme göre 9 mizaç tipi var: tip1 tip 2 tip3... Ve en son tip9. Bu mizaçların bir de kanatları var ama detaylı yazıp burada aklınızı karıştırmak istemem.

Mizacınızı tespit etmek için test yapıyorsunuz ben çalıştığım kurumda almıştım bu eğitimi ve sonunda normalde ücretli olan bu test yapılmıştı test sonunda rapor da gönderiliyor en güçlü yanlarım, en zayıf yanlarım, beni nasıl durumlar geriyor, nasıl durumlarda mutlu ve başarılı hissederim vs. hepsi yazıyordu. Raporun ürkütücü bir doğruluğu var yeter ki testi sakin ve dürüstlükle cevaplayın.

Bize eğitimi Enneagram Eğitim ve Danışmanlık merkezinden Muammer Küçükyazıcı vermişti. 12 saatlik temel kurstan sonra ileri seviye kursları da alabilirsiniz. Bizim kurum özel okul olduğu için öğrenci temelli olarak ele aldık ve çok faydası olmuştu çocuklara yaklaşımımızda. Onlara da veli izni ile test yapıldı diye hatırlıyorum, ama mesela bir tanıdığıma iş mülakatında bu test yapıldı. Keşke bütün ülkede yapılsa en azından bazı sektörlerde zorunlu olmalı diye düşünüyorum ben.

Biraz araştırma yaparsanız bu konuda uzman olan farklı isimlerle de karşılaşırsınız; Özgü Güler, Mehmet Özdemir, İsmail Acarkan bu konuda önemli isimler mesela.

Mehmet Özdemir ve ekibi çok güzel bir online uygulama hazırlamış isterseniz oradan bu testi ücretsiz olarak yapabilirsiniz linkini paylaşayım hemen:

Özgü Güler'in de videoları var youtubeda, her tipi anlatıyor.

Ben bu konuya öyle çok takıldım ki izlediğim her filmde, her dizide karakterin mizacını anında söyleyebiliyorum kendi tahminimi en azından. Umarım siz de bu eğitimi alır ve faydasını görürsünüz.

Faydalı olabilecek linkleri paylaşayım, siz bakarsınız.

Konu sahibi kelebek_gibi kelebek_gibi , bu konuda İsmail Acarkan'ın "Enneagram ile çocuğunu tanı" ve "Çocuklar neden farklı" kitaplarını öneriyorum. Fotoğraflarını paylaşayım bulmanız kolay olur.

Eklentiler

• images (4).jpeg
    images (4).jpeg
    27,3 KB · Görüntüleme: 43
  • images (3).jpeg
    images (3).jpeg
    12,3 KB · Görüntüleme: 53
Babamı gördüm… hayatımı mahfetti bir süre beni çekingenlikle suçlayarak. Özgüven sorunu yaşadım, hep girişken olmak zorunda hissediyordum. Yapamazsam utanç duyuyordum. Neyse ki kendimi oldupum gibi kabullendim ve özgüvenim yerine geldi. Her çocuk özel, bazısı utangaç bazısı girişken…
Onun dışında açılmasını sosyalleşmesini istemeniz çok normal tabi ki❤️ sadece baskı kurmadığınızdan emin olun. Kendinden küçük çocuklarla vakit geçirmesini sağlarsanız da açılır biraz, çünkü büyüklerin ve yaşıtlarının yanında sönük kalıyor olabilir. Bol bol da parka çıkarım. Sadece kreş arkadaşları ve çevresini görmesin. Siz müdahale etmeyin, parkta gerekirse tek başına otursun. Olumlama yapın, bugün ne çok çocukla konuştun vs. emir öneri vermeyin( kızım git konuş, kızım korkma utanma vs)
Bir de zamana bırakın…

Terapi ile birlikte yol alıyorsunuz inşallah kısa zamanda cozulur, bir öğrencimde de selektif mutizm vardı . Bir sene sonrasında çok güzel iletisim kurmaya başlamıştı
Bizim daha uzun süre oldu, daha da uzayacak sanırım ama gelişmeler var.
Darısı başımıza.
Teşekkür ederim 😊

Bence biri sana nasılsın dediğinde iyiyim diyebilirsin dedim. Tutamıyorum çenemi çünkü insanlar da benim üzerimde baskı kuruyorlar yabani yetiştirdin kime çekti bu çocuk diyorlar kimi dilini evde mi unuttun diyor

Birisi bana çocuklarımla ilgili bu cümleyi kursa " insan sevmiyor" der, gülerim. Endişe duymakta haklı olabilirsiniz, ama bazı çocuklar karakter olarak sessiz ve sakin olurlar. Ben çocukların olumsuz etiketlenmesinden rahatsız oluyorum. Yabani gibi.

Benim çocuklarım sosyal çocuklar öyleside kolay değil. Mesela benim çocuklarım kaçırılmaya çok yatkın. Birisi şeker ve çikolata ile kaçırabilir.

Benim kuzenimde çocukken kimseyle konuşmazdı. Yolda görse tanımazlıktan geldiği akrabarı var. Şu an başarılı bir avukat oldu.

2017 doğumlu kızımda aynı şekilde aşırı utangaç asla iletişim başlatmaz hep karşı taraftan bir yaklamış bekler girişken değildir . Biz Cihan Çelik'e gittik oyun terapisine bizi sadece bir kez terapiye aldı bunun mizaç olduğunu ama drama ile bir tık ileriye taşıyabileceğimizi söyledi , bana değil dramaya gidin artık dedi. Biz 4 aydır dramaya gidiyoruz drama öğretmeni ve bir pedagog eşiliğinde ders yapılıyor . Çok memnunuz ben kızımı kapıdaki camdan izliyorum bazen artık parmak kaldırıp söz alıyor kendi isteğiyle konuşuyor , evde okulda olan şeyleri anlatıyor , bir sürü çocuk olduğu için onlarla iletişim birebir kurduruyor drama öğretmeni. Tek sıkıntımız sesinin fazla çıkmaması herkesle utandığı için düşük volümle konuşuyor onu da aşarız umarım.Bence siz de bir dramayı araştırın isterseniz terapi aldığınız yere danışın dramayı .

Bende konuşkan girişken insanlarla ilişkisi iyi olan biriyim ama mesela kimseden de bişey isteyemem, benim çocuklarda benim de üstüme koymuşlar, birinin elinde gevrek görse kızım gider ister, bana da ver der, oğlum yolda bişey dagitilsa hemen gider alır, kızım dahası geçen birinden para istedi, ben şok 🙈😁😁
Daha 2.5 yaşında bu arada.
Kızım saçmalama bizim paramız var, dur dememe kalmadı bozuk para atılan oyuncaklar var ya, parayı bozduruyodum o sıra da, beklemedi gitti bana payaa vey dedi 😄
Bende azicik geri dursun isterdim ama çocuklar neyse o oluyorlar.
Zamanla degiseceklerdir de, daha çok küçükler.
Mesela on yaşına gelip de kimseden yiyecek ve para istemez ama hep bir girişken olabilir..
Çocuklarımız uzerinde isterdim diye bir cümle kurmamız doğru değil bence.
Elimizden gelen yönlendirmeyi yapicaz, gerisi onların mizacı.
Sizde çevreden kimseyi konuşturmayin, bırakın çocuğunuz nasıl istiyorsa öyle davransın.

ben karakter meselesi olduğunu düşünüyorum mizacı bu sanırsam benim oğlum da çekingen bende bu durumdan hoşlanmıyorum kendimde çekingen bi çocuktum zamanla değişir mi bilemiyorum çocukken çok girişken olan yeğenim şu an genç kız ve çekingen zamanla da değişebiliyor heraldw

Cocuklarin iç dünyası çok karışık suan ki zamane cocuklari daha bi farklı benim de 2017 doğum lu bi oglum var , oda çok konuşkan, çok girişken, anaokulun da bu sorun oldu hatta ogretmeni çok konuşuyor dedi herseye atılıyor kimseye sıra vermiyor, tabi ilk eğitim alaniydi bir de evdeki gibi rahat rahat konuşacağını sandı:) simdi baya iyi sırasını bekliyor söz alıp konuşuyor falan , bence sizde önemseyin , etkinlikler de nasıl acaba yapa biliyor mu bunlar da önemli etken, olmadı rehberlik ile görüşün, ne kadar çekingen olsa dahi nasılsın diye sorulduğunda da en azından iyim demeli, tabi işin uzmanı değilim ama şahsi fikrim bu yön de belkide yanlıştır bilemiyorum :)
Etkinliklere çok güzel katılıyormuş rehberlik öğr ile de görüştüm evet sessiz ama istediği bir şey olduğunda söyleyebiliyor dedi özellikle yemek yerken falan çekinmeden 2. Ye istiyormuş bazı şeyleri. Ama gösteri tarzı şeylerde oldukça sessiz konuşuyor gösteri yapmak istemiyor mesela

Back