• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Tuvalet Eğitimi Kızım tam öğrenmişti derken altına yapmaya başladı

Bezi bıraktığımız andan başlayıp bugüne dek yaşadığımız sorunlar, altına kaçırma, tuvalet eğitimine dair herşeyin paylaşıldığı alandır.

tunnish

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
26 Mart 2010
44
2
86
Bursa
Merhaba arkadaşlar, kızım 29 aylık, yaklaşık 5 ay önce tuvalet eğitimine başladık, zaman zaman kazalar olsa da epey yol kattettik, gece dahil altını bağlamıyoruz ve pek de sorun yoktu. Yaklaşık 1 aydır azıcık altına kaçırmaya başlamıştı, sonra tutuyordu heralde, külodunun ağı biraz ıslanıyordu. Bugünlerde bu durumu abarttı, ne var ne yok tutup birden altına yapıyor, dolayısıyla yatak, koltuk, halı silmekten bıktık.. Aslında hem çişini uzun süre tutabilen hem de iyi konuşabilen bir çocuk ama nedense bunu söylememeye başladı. Tekrar altını bağlasak rahatsız olur mu dedik ama ben bebek oldum diye tersine hoşuna gidiyor, sesini inceltip bebek taklidi yapıyor. Ne yapacağımı bilmiyorum. Kızsammı, gülsemmi, bişey yokmuş gibimi davransam, bez mi bağlasam? Başa çıkılmaz duruma geldi..Lütfen fikir verinnn..

benim oğlumda 32 aylık yaz boyunca tuvaletini gece dahil tam olarak öğrenmişti hemde 1-2 günde sonra birden bire sizin değiniz gibi 1 ay süreyle kaçırmaya söylememeye başladı birşeylere tepki gösterdi sanırım bize karşı birde kardeşimiz var ondan da gördüğü için biz tekrar beze döndük şimdi hiç yanaşmıyor öğrenmek istemiyor bekliyorum bakalım ödüller teklif ediyorum lazımlığına sevdiği karakterleri yapıştırıyorum yok sizde ya sabredin geriye dönüş yapmayın yada hiç yanaşmıyorsa bekleyin biraz derim

çişini uzun süre tutmak iyi bir şey değil mesane hacmi artıyor çişini uzun süre tutmasının da altını ıslatmaya başlamasınında sebeb idrar yolu enfeksiyonu olabilir. bir doktora götürseniz iyi olur.

izlediği bir şeyden korkmuş olabilir. ya da her hangi bir şeye şahit olmuş olabilir. ya da bunu size karşı tepki olarak kullanıyo olabilir
altına bez bağlamakla yaptığı davranışı ödüllendirmiş olursunuz bence. zaten istediği de bu.
bebek taklidi yaptiğinda ya da bebek gibi konuştuğunda görmezden gelin. ne zaman ayına ya da yaşına uygun davranırsa dinleyin ilgilenin bence.
ve açık olarak konuşun. seninle tuvalete gitmeyi öğrenmiştik. bak baban ve bende çişimizi ve kakamızı tuvalete yapıyoruz. sen de yapıyordun şimde neden yapmıyorsun. yeniden öğretme mi ister mişin? şeklinde belki işe yarar.
ve tam emin olmamakla beraber pepenın tuvalet eğitimi ile ilgili bi bölümü vardı onu beraber seyredebilirsinz.
umarım işe yarar ..
kolay gelsin...

benim kizim da 18 aylik oldugunda kakasini soylemeye basladi, çisi soylese de oyuna daldiginda kaçirdigi oluyordu, ve her kaçirdiginda onemli degil diyip temizledigim için bi yerden sonra yaptigi normalmis gibi kaçirdiginda "anne çis yaptim temizle" demeye basladi ben de normalin bu oldugunu dusunecek diye kizdim, nasil etkilendiyse (18.5 aylikti) o gunden sonra hem gece hem gunduz bir kere bile kaçirmadi...
Su an 24.5 aylik ve son 10 gundur (sadece gunduz) çisini tutabildigi kadar tutuyo ancak bir kaç damla kaçirinca artik tutamayacigini anlayinca soyluyor, çok konustum ama nafile gunde 5 kulot degistiriyor bazen, ayni sekilde "anne kaçirdim kulot degistir" demeye baslayinca kizdim, bu sefer o kadar etkili olmadi, sinirlendim bez bagladim agladi bagirdi çikar diye, babasina kizmasini soyledim babasi kizinca baya duzeldi 2 gundur gayet iyi, her çisini yaptiginda ise "blavoo kaçimadim" diyo :)

bana kalirsa bisey yokmus gibi davranmak olmaz çunku çocuk yaptiginin yanlis oldugunu anlamali, ilk basta konusun, kendiniz sorun çis var mi diye eger bunlara ragmen devam ediyorsa kizin yaptiginin yanlis oldugunu anlasin...

bence çocukta yeni soylemeye basladigi zamanlardaki gibi heyecan kalmiyo eglenceli olmuyo ve kendini tutabildigi kadar tutuyo çok sIkIsincada ya biraz kaçirip soyluyo ya da tamamen kaçiriyo...

Tabi çisini tutmasi da sagligina zarar verebilecegi için tutmamasinda fayda var ;)

29 aylik bir kızım var.yaklaşık 8 aydir tuvalet egitimindeyiz ara ara hiç kaçırmıyor,ara ara dediğiniz gibi gunde 5 kilot değiştiriyoruz..aşırı tepkiler vermiyorum,bunun yanlış oldugunu,benim üzüldüğümu vs söylüyorum.anlıyor ancak yine kaçırıyor.akışına bıraktım ben neticede eskisi gibi koltuk halı silmiyorum,baya yol kateddik..
Kış aylarında olduğumuza yoruyorum ben.yazın böyle degildi.
Kizmanin doğru oldugunu dusunmuyorum,hem ben yipraniyorum hemde kızım yapmamak için kendini sıkıyor aksine daha cok kaçırıyor..
Gecer bu gunlerde..

benim oğlumda 3 yaşında, 9 ay önce başladık tuvalet eğitimine oldukça kolay öğrendi ama hala altına kaçırıyor. Okuldan haftada 2-3 kere baen 4-5 çişli pantolonlar geliyor. ebde olduğumuz günler aklımıza geldikçe o söylemeden biz diyoruz hadi tuvalete diye. Gecede 1 defa kaldırıyoruz son 2 hafta öncesine kadar gece kaldırmamıza rağmen kaçırıyordu. Okulun psikoloğuna sordum 6 yaşına kadar bunun sorun olmayacağını ara ara tepkisel olarak yapabileceğini ama ciddi bir dsurum olmadığını söyledi. 6 yaşından sonra hala devam ederse o zaman sorun var deneblir dedi. Bende çok üstüne düşmüyorum. dışarda söylüyor ama evde yada okulda kaçırı veriyor. Umarım kısa zamanda hepsi normale dönerler.

benim kizim da 18 aylik oldugunda kakasini soylemeye basladi, çisi soylese de oyuna daldiginda kaçirdigi oluyordu, ve her kaçirdiginda onemli degil diyip temizledigim için bi yerden sonra yaptigi normalmis gibi kaçirdiginda "anne çis yaptim temizle" demeye basladi ben de normalin bu oldugunu dusunecek diye kizdim, nasil etkilendiyse (18.5 aylikti) o gunden sonra hem gece hem gunduz bir kere bile kaçirmadi...
Su an 24.5 aylik ve son 10 gundur (sadece gunduz) çisini tutabildigi kadar tutuyo ancak bir kaç damla kaçirinca artik tutamayacigini anlayinca soyluyor, çok konustum ama nafile gunde 5 kulot degistiriyor bazen, ayni sekilde "anne kaçirdim kulot degistir" demeye baslayinca kizdim, bu sefer o kadar etkili olmadi, sinirlendim bez bagladim agladi bagirdi çikar diye, babasina kizmasini soyledim babasi kizinca baya duzeldi 2 gundur gayet iyi, her çisini yaptiginda ise "blavoo kaçimadim" diyo :)

bana kalirsa bisey yokmus gibi davranmak olmaz çunku çocuk yaptiginin yanlis oldugunu anlamali, ilk basta konusun, kendiniz sorun çis var mi diye eger bunlara ragmen devam ediyorsa kizin yaptiginin yanlis oldugunu anlasin...

bence çocukta yeni soylemeye basladigi zamanlardaki gibi heyecan kalmiyo eglenceli olmuyo ve kendini tutabildigi kadar tutuyo çok sIkIsincada ya biraz kaçirip soyluyo ya da tamamen kaçiriyo...

Tabi çisini tutmasi da sagligina zarar verebilecegi için tutmamasinda fayda var ;)

Kızınız 18,5 aylıkta bu sekilde cümle mi kuruyordu, masallah.
Benim de kızım var acaba ne zaman baslasam diyordum tuvalet egitimine. Doktoru 2 yasından once olmaz dedi. Ters tepme olasılıgı cok yuksekmiş. Onların elinde degilmiş o bölgedeki kaslarla ilgiliymiş aslında.

Benim kızım şuan 32 aylık 27 aylıkken tuvalet eğitimini tamamlamıştık kasım ayında şehir değiştirip taşındık ve ne olduysa oldu ozamandır uğraşıyorum..ilk başlarda altına kaçırmaya başladı damlalar halinde.ozaman tuvaletini söylüyordu.sonra bu yavaş yavaş söylememeye kadar gitti.şuan bilinçli altına yapıyor.ben sıksık tuvalete götürüyorum bazen oturmak istemiyor ve 2 dak sonra altına yapıyor kakada çişte..Ne denediysem olmadı..Ara ara normale dönüyo ara ara devam ediyor.sanırım evi sevmedi.kalabalık bir ortamdan yanlızlığa düşmesi onu çok etkiledi çünkü Edirnede kimseyi tanımıyoruz.Bütün gün çocuk beni görüyor ve kızım insanları çok seviyor..yani kalabalık onu mutlu ediyor zaten iletişimide çok iyi.1 hafta önce annaneleri babanneleri ziyarete gittik.dönmemize yakın son günlerde orda başladı yine yapmaya ve şuan önünü alamıyorum.Pedagoga gitmeyi düşündüm sonra görümcemin istanbulda tanıdığı eşinin akrabası bi çocuk psikoloğu var ona telefonla durumu anlattı.Kadın taşınmadan kaynaklandığını bunun bize bir tepki olduğunu şuan bi pedagoga gitmemize gerek olmadığını ( 3 aydır bu durumu yaşıyoruz) daha yeni olduğunu ve unutabileceğini sabretmem gerektiğini daha çok ilgilenmem gerektiğini söylemiş.atlatamazsa ileride daha fazla problem çıkabileceğinide söylemiş.ve onun yanında budurumdan hiç bahsetmememiz gerektiğini şuan bebeklikten çocukluğa geçtiğini ve ona evin bir bireyi gibi davranmamız gerektiğini söylemiş.yani çişini yaparsan seni parka götürücem demek yerine hadi parka gidicez çişimizi yapalımda çıkalım gibi şeyler söylemeliymişiz.ben şimdi kızıma çıkartmalı kitaplar sipariş verdim gelmesini bekliyorum.klozetin yanına renkli bir karton alıcaz ve her gittiğinde hoşuna giden bir stickeri oraya yapıştırıcaz.o kitap sadece banyoda durucak dışarı çıkmıycak..ve eve minik şeyler alıcam yani marketten hoşuna gidebilecek minik çikolatalar yumurtalar ne biliyim renkli minik paketli şekerler fln altına yaptığında vermiycem ama o gün güzel geçtiyse onu ödüllendiricem..Bakalım sonuç nsl olucak bu işi halledersem sonuçlarını ve gelişmeler size haberdar ederim.buarada babayla sistemli davranmakta çok önemli.Çünkü çocuk bize bişey için tepki veriyo ve tepkisini bu şekilde bizi cezalandırarak gösteriyo..Bide bizim babamız 1 sene kadar edirnede kendi kaldı haftasonları geldi yine döndü.şimdi yanımızda benide paylaşamıyo olabilir sonuçta 1 sene ben sadece onunla ilgileniyordum şuan babasıylada ilgileniyorum.şimdi babaya ne yapıyosam onada yapıyorum.mesela :) su mu istedi babası onada getiriyorum..çok zor bir durum allah sabır versin hepimize çünkü çok sabır gerektiren bişey çünkü.babalar bi akşam görüyolar biz bütün gün uğraşıyoruz ve bizi psikolojik olarak çok yıpratıyo böyle şeyler.ben çok üzülüyorum 2 gün önce tükendiğim andı başladım karşısında ağlamaya anne neyin var diyo çocuk.kızım dedim senin için üzülüyorum altına yapıyosun ve bu hiç hoş bişey değil.sanki çocuğun hoşuna gidiyo bu durum tuhaf bir yüz ifadesi takındı sırıtsammı sırıtmasammı gibi..herkese kolay gelsin ve allah sabır versin.

bu topic bizim evde yaşadıklarımla ne kadarda benzer...okudukca rahatladım yoksa sadece benim başımda mı var diye düşünüyordum.yalnız olmadığımı bilmek güzel.

mrb benim kızım 24 aylık iken tuvalet eğitimine başladık 1 hafta içince çişini ve kaksını söyelemeye başladı gecede tuvalete kaldırdım sabah temiz kalkıyodu.3-4 haftaçok iyiydi sonra ne oldu anlamadım çünkü herhangi bir yer değişimi çevremizde olağandışı bi olay olmadığı halde kızım şuanda çişini söylemiyor kakasınıda söylemiyor.gece altına yapıyor.gündüzleri 2 kere çişim var derse 3 kere altına yapıyor.ne yapcağımı bilemiyorum ben çalıştığım için annem bakıyor.bana tepki olsa ilk başlarda yapardı diyorum.yardım istiyorum ne yapmam gerekir.

bu topic bizim evde yaşadıklarımla ne kadarda benzer...okudukca rahatladım yoksa sadece benim başımda mı var diye düşünüyordum.yalnız olmadığımı bilmek güzel.

bende aynı şeyleri düşünüyordum

aynı sorunlar benim kızımda da başladı. eskisi kadar onunla ilgilenemiyorum. ders çalışmaya başladım, sanırım dikkat çekmek için yapıyor

tuvalet eğitiminde oldukça itinalı davranılmalı çocuğunuzun sizin karşınızda kazandığı ilk ve önemli başarı. size kendinden bir parça veriyor. biliyorum komik geliyor ilk başta ama inanın çocuğunuzun ruhsal yapısını ve gelişimini etkileyen önemli bir süreç Anne olabildiğince anlayışlı olmalı sıkıntılı ama başarılı geçirilirse daha az sorunlu bir çocuk yetiştirmiş olacaksınız :34:

Back