• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Davranış Bozuklukları Kızım parmağını emiyor

Çocuğumuzda karşılaştığımız huysuzluk, saldırı, şiddet, içe dönüklük, korkaklık, hiperaktiflik, pasiflik, dikkatsizlik, çevreye uyum, utangaçlık, hırçınlık vs birçok sorununuzun paylaşıldığı konular.
Uzmanlar cocugun kalici disleri cikmaya basladiginda, yani 5 yas civarinda parmak emmeyi biraktirmaktan yana.. Kimi cocuk bu yasa gelmeden kendiliginden birakabiliyor, birakmayanlarda ise dis ve agiz yapi bozukluklarina yol acabileceginden buyuklerin gayreti gerekiyor. Parmak emme dogal icgudusel bir olay, daha ana rahminde baslayabiliyor. Parmak emme cocugu sakinlestiren, rahatlatan birsey, oyle ki parmak emen cocuklar daha erken uykuya dalabiliyor, uyansalar da tekrar uykuya dalmalari kolay oluyor emmeyen cocuklara nazaran. Bu parmak emmeyi birakma konusunda uzmanlarin ortak gorusu bu karari cocugun almasini saglamak yonunde. Yani ona "emme! yapma!" demek ise yaramiyor. Onun yerine cocuga "Bak ne kadar buyudun, artik bez de baglamiyoruz, altina yapmaktan vazgectin, kendi tuvaletini kendin yapiyorsun, biberonu biraktin, kendi elbiseni cikarabiliyorsun vs. bunun gibi buyuyup olgunlastigini gosteren seyleri ona soyleyerek, bununla da ne kadar iftihar ettiginizi anlatarak, baska neler yapabilecegini veya neleri yapmaktan vazgecebilecegini sorarak; parmak emmeyi birakmak lafini ondan duymakla ise baslanabilir. cocuk parmagini emerken dikkatini dagitmak icin iki elini de kullanmak zorunda oldugu seyler yaptirtabilinir, kitap tutmak, oyuncak ayiya iki elle sarilmak gibi.. Ozellikle de uyku saatlerinde.. Cocuk parmak emmekten vazgecmeye karar verdiginde cocuga kendi aliskanliklarinizdan birinden vazgecerken nasil zorlandiginiz, ama basardiginiz hakkinda ornek verilebilir. Ikinizin arasinda gizli bir sinyal belirlenip ne zaman dalip parmagini agzina goturse diger insanlara caktirmadan o sinyal ile uyari yapilabilir. Bu da isi utandirma boyutundan cikarip eglence haline getirmeye yarar. Cocuk doktoru ve disciniz cocugunuzu uyardiginda, "artik buyudun, birakman gerekiyor" diyerek, bu da etkili oluyor cocuklar uzerinde. Insanlar doktorlari cocukluktan itibaren hayat boyunca bir otorite figuru olarak goruyorlar cunki. Parmagini emmeyen bir arkadasini yatiya cagirmak da ayrica etkili, ozellikle o cocuk bahsettiginde yasitlarin fikirleri de etkili olabiliyor.
 
benim kızımda 4aylıkken başladı parmak emmeye hemde çok ilginçtir.2parmak emmiyodu orta parmak ve yüzük parmağini birlikde emiyordu.2,5 yaş civarında bıraktırdım.biz acı ojeyle kurtulduk.ama kararlı olmak gerekiyor.geçen yıl kurban bayramı tatilinde hazır evde oldugumuz 1haftalık süreçde bıraktı.ilk gün sabah uyanmasına yakın emdiği parmagına sürdüm.uyanırken parmagını agzına götürmüş ve aglayarak güne başladık.birde birkaç gün önceden artık parmagını emme bak parmakların acı acı olur diye uyarmıştım.sabah öyle uyanıncada bak ben sana demiştim parmakların acı olmuş demi dedim.evet dedi bir daha emmicem dedi.ve biz böylece emme işini bitirdik çok şükür.ama ben 2gün daha acı oje sürdüm belki arada dener diye.arada emicem diye mızlandığıda oldu ama bayram boyunca hep onu oyaladık.sevdiği şeyleri yapma çalıştık.parka götürdük.yogun vakit geçirincede unutması daha kolay oldu.bence acı ojeyi deneyin.şeffaf yeşil renkli bir ojeydi.iğrenç bi tadı var.ve kararlı olun.şimdi kıyamazsanız ilerde daha zor olur bence...
 
21 yşındyım hala emiyorum :( yurtda kaldığım dönemler hiç emmedim, annem emzirmemiş o yüzden parmağımı emmişim bende, diş yapım bozuk :( psikoğa gitmeye de utanıyorum.. Annemler parmak emme dedikçe ben emdim :( annemler parmağını kscez filan derlerdi, o yüzdeen çocukluktan beri soğuğum onlara.. mutlaka bi psikoloğa götürün! küçükken aşamadıysa büyüyünce hiç aşamıyor :18:
 
bebekler 2yaşına kadar emme refleksine sahip olduğu için illa bir şey emer.meme emmezse parmak. pedagog adem güneş böyle çocukların önce emzige alistirilmasi gerektiginiparmağı bıraktıktan sonra bir müddet emzigi emmesine izin verilmesini daha sonra da emzikten ayrılması gerektigini söylüyor.

daha detaylı aramak için
www.ademgunes.com
 
Back
X