Oglum tuvaletten kesinlikle korkmuyor hatta tuvalete gidelimmi diyince koşarak gidiyor. Lazımlıga oturmayı sevmiyor o yüzden klozete özel kapak aldık oraya oturuyor.
Bizim sorunumuz sanırım konuşmayla alakalı. Oğlum iç dil aynı anda öğreniyor , bazı çocuklar çabuk kavrıyor ama bazıları sorun yaşayabiliyor, şimdilik konuşma terapilerinde kavra kısmını geçtik ama cümle kurma kısımlarında takılıyoruz .
Sanırım yapmak istediği şeyleri kelimelerle ifade edemiyor , ama soru şeklinde sorduğumuzda yanıtlıyor o yüzden sürekli tuvalet konusunu hatırlatmamız gerekiyor .
olabilir çok dilli çocuklarda bu sıkıntı var
yukarıda da yazdım ben kendi deneyimimi benimki hiç konuşmuyordu
anne baba es mama gibi birkaç kelime vardı
es su demek
çişini yapınca es dedi
sonra kendi yaptı
yani okulda sıkıntı yaşayacağı kanaati ile bezinden ayrılmıyor olabilir zira kreşte çişi gelen söylüyorsa bu bir sıkıntı hissi yaratabilir
evde gidip kendisi yapabilir kimseye söylemesi gerekmez ki
oğlum kreşte iken çişi gelen gider yapardı ama kakaları geldiğinde yardımcı öğretmene "öğretmenim büyük tuvaletim geldi yardımcı olur musunuz " diyorlardı
öğretmen de sen git başla, ben geleceğim diyordu
sonra gidip temizlemeye yardım ediyordu
benimki bunu söylememek için tuttu ve kakasını akşam yapmaya başladı, aylarca öyle idare etti
sonra evde de kendi silince sorun çözüldü
sizinki kendini bu nedenle ifade etmek istemediği için bezden vazgeçmiyor olabilir
ama tuvalet ile sıkıntısı yoksa evde kimseye söylemesi gerekmediği için alışabilir yine kreş uygulamasını bilmiyorum ama daha bağımsız olursa belki dille ilgili kaygıları da azalabilir
şimdi aklıma geldi bu konuşmayan, henüz tuvalet eğitimi alalı 1 hafta olmuş iki yaşında dahi olmayan çocuk ile tatile gittim
lazımlığı odada ama biz uzak bir yerdeyiz neyse ık pık oradaki tuvalete götürttürdü kendini, kakası gelmiş yaptık
biraz sonra tekrar tutturdu, bende hani tuvalet değişik geldi merak etti o nedenle tutturuyor sandım
bir daha gittik bir daha hem de daha çok gelmiş kakası
konuşamasa da ifade eder o kendini
gelişim süreçleri zor ama ileride çok dilliliğin faydasını görür
kolay gelsin