kızım için yorumlarınızı bekliyorum. lütfen yardım.

Ben 25 yasinda koca insanim, goruyorum da. Ama bebek emanet edilse bisikleti birakirim, bisiklet sureceksem de cocuk sorumlulugu alamam. Hangi biriyle ilgileneyim? O bisikletle ne yapacakti ki cocuklar? Karsilarina koyup oturacak degiller ya, 13 yasindaki kiz binmek icin aliyor bisikletini. O da cocuk nihayetinde. Olan her halukarda kucuk bebege olacakti. Tek sorumlu burada anne diye dusunuyorum. Bu cocuklari basibos biraktigi icin. Neyse ki ufak bir kazayla kurtulmus cocuk. Daha kotusu de olabilirdi.
13 yasindaki cocuk bosuna kendini suclamasin. Konu sahibi hanim, kizinizdan ozur dileyin ve sucu ustunuze alin artik bence. Kim olsa hem bisiklete binip hem bebek bakamazdi.

Yanlış anlamışsınız konuyu. Ortada iki bisiklet yok. Jelibıonun kızı ufaklığı üç tekerlekli bisikletle gezmeye çıkartmış. Ufaklık abisini görünce ona koşmuş.abisinin bisikleti devrilmiş üstüne benim anladığım kadarıyla. Şu cevabında da belirtmiş kıznın bisiklete binmediğini.
bisiklete binen kızım değil. bu 1. kızım bisikleti bilmediği yerlerde sürmüyor bu 2. ayrıca neden engelli biri bisiklet süremesin ?

Merhaba, ben bu spesifik sorununuz için bir şey yazamayacağım ama genel bir yorum yapmak istiyorum.

Benim en yakın arkadaşlarımdan biri görme engelli. Biz üniversitede tanıştık onunla, kendisi şu an ilk aklınıza gelecek özel üniversitelerden birinden sene kaybetmeden mezun olacak bir ay sonra. Hem de hukul fakültesinden % 100 burslu olarak.
önümüzdeki yıl yüksek lisansını yine aynı üniversitede %100 bursla yapacak ve güzel bir tesadüf ki bugün avukatlık stajını yapmak için çok istediği bir bürodan kabul aldı.
Bu arkadaşım 5 senedir istanbulda tek başına yaşıyor, ailesi başka bir şehirde. Tek başına her işini hallettiği gibi evine ziyarete gidiyor beyefendi her ay. =) Emin olun tanıdığınız pek çok insandan daha geniş bir çevresi var ve okulun klüpleriyle yurtdışına bile çıktı geçen sene.
Bundan sonra da Evimi kuracak tek başına evinde yaşamaya devam edecek.

Bunu niye yazdım? Belki düşünüyorsunuzdur acaba ileride nasıl olacak, neleri başarabilecek diye. Emin olun ki başaramayacağı hiçbir şey yok yeterki istesin.

Umarım bu yazdıklarım size ve tüm kuşku içindekilere umut olur ve engellilerin yaşamı hakkında bilgi sahibi olmayanlar belki neler başardıklarını görebilir.

Çünkü benim arkadaşım benim hayatımda tanıdığım en cesur en yetenekli insan. Umarım sizin kızınız ondan da başarılı olur bu hayatta.
evet canım engelliler bile neler yapıyorç bizim tanıdığımız ya da adını duyduğumuz insanlarda var. amerikaya gidenler, şuanda orada yaşayanlar falan.

Ufak tefek kazalar olabilir.Çocuklar yani düşecekler elbette.13 yaş cokta ufak degil bence.Tamamen gozleri gormuyorda degilmis.Bir kaza olmus yani.Ona bunu anlatin.Ben anormal bir sey ya da sorumsuzluk goremedim yani.Siz varken de olabilirdi bu abartilacak bir sey degil.Uzulmeyi, kiziniz ilk baslarda suçlar kendini ama biraz kendini dinlemesine firsat verin.3-4 gün sonra yine disari cikar dersiniz guveni yerine gelir..Gecmis olsun..
canım zaten dün kşam benim gözetimimde dışarı çıktık. emir meteyle kızım dolaştılar, emir meteyi kızım bisikletinde (küçük emirim kendi bisikleti) gezdirdi. yine biraz soğuk davranıyor tabi ama düne göre daha iyi. eskisi gibi yani bu olay olmadan önceki gibi davranamıyor henüz kardeşine karşı.

Gorme engelli bir cocuk, 14 aylik bir bebek ve ugrasilan bisikletler... Bu size guvenli bir kombinasyon gibi geliyor mu acaba?
Bu cocuk kendiyle mi ilgilensin, cocukla mi, bisikletle mi? Her biri ayri dikkat gerektiren seyler. Illa ki birinden biri elinden kacacakti. Cocuk kacmis gitmis. Basina bir sey de gelebilirdi. Ben bu olayi sadece sizin ihmalkarliginiz olarak goruyorum, kusura bakmayin. Tutsun elinden kardesinin, gezdirsin. Veya tek ciksin bisikletine binsin. Ama kendi bisikleti, bebek bisikleti ve bebek hepsi bir arada olmuyor malesef gordugumuz gibi.
merhaba. bu olayda kızımın bisikleti yok. kızım zaten sadece oğlumla ilgileniyordu zaten. kızım kendi ikizinden . benim küçük oğlumun bisikletini getirmesini istemiş. onu gezdirecekmiş. bu sırada oğlum kendi 2 tekerlekli büyük bisikletini bırakınca emir mete de bisikletin yanına gitmiş. kızım arkasından gitmiş ama o gelene kadar bisikleet düşmülş.

bakın bu kız 13 yaşında ve 14 aylık bir bebeği yalnız çıkarmamak lazım.
ben yaşadım biliyorum. benim ağabeyime vermişler beni be
bek arabasıyla. yokuş aşağı bırakmış bebek arabası devriliyormuş.nerdeyse.
ki bu kız görmüyor. orası güvenli diyorsunuz ama siteye herkes girebiliyormu. 1. güvenliği varmı yani. dışardan giren ouyormu.
bu mühim.ayrıca site içinde yol vardır . araba için. otoparkta vardır sanırım. her an siteden birinin arabası çıkabilir önlerine. ve 13 yaşındaki görme engelli bir kıza bebek verilip dışarı çıkartılmaz. ha çıkartırsan her an yanında olacaksın.
tamam yaptım bir yanlış ama kızım oğlumu düşürdü diye kızımı keseyim mi?

Bence kiziniz cok sansli
Hem sizin gibi bir anneye sahip hem de cok guzel becerilere sahipmis harika bu...
sizi tebrik etmek bana dusmez ama gercekten takdir ettim. Kiziniza bir birey olmayi ogretmissiniz. Bunun engelli ya da engelsiz biri olmayla alakasi yok. cogu aile cocuklarina birey olmayi ogretemiyor. Gercekten harikasiniz.

Yerinizde olsam ki evli veya cocuk sahibi degilim, daha cok kizima emanet ederdim bebegimi. Tabi sizim de yaptiginiz gibi guvenlik sinirlari icinde. Zaten engelli veya engelsiz nasil olursa olsun cocuk yastaki insanlar guvenlik sinirlari icerisinde yalniz birakilmali.

Kisaca tebrikler...

Engelini aşması konusunda onu yüreklendirmelisiniz. Bu konuda örnek insanlarla tanıştırabilir ya da hikayelerini anlatabilirsiniz.

Annemin çok yakın bir arkadaşı var, 14 yaşında görme yetisini kaybetmiş. Ailesi evlenmesine karşı çıktığı için kaçarak evlenmiş yine görme engelli bir adamla. Benimle yaşıt bir oğlu var. O çocuğa doğduğu andan itibaren tek başına bakmış, parka da götürmüş, kurslara da. Şu anda da tek başına yaşıyor. Kısa kesiyorum şimdilik ama öyle bir hikayesi var ki ağzımız açık dinliyoruz defalarca anlatmasına rağmen. Keşke imkanımız olsa da sizi onunla tanıştırsam.

Kızınıza tek başına ayakta durabileceğini, normal insanların yapabileceği her şeyi yapabileceğini söyleyin. Kardeşinin sorumluluğunu biraz daha fazla ona verin ki yüreklensin. Bu tip kazaların yanında siz olsanız da olabileceğini, bunun engeliyle alakası olmadığını anlatın. Biraz cesarete ve desteğe ihtiyacı var gibi geldi bana.

merak ettim eşiyle ayrılmışlarmı?

Çocukları biz bile düşürebiliyoruz.Kızım geçen yıl bu zamanları 15 aylıktı ve benim yanımda sokakta yere düşüp gözünün altını morrartmıştı.Yani demek istediğim kızınız görme engelli olsa da olmasa da aynı şey yaşanabilirdi.Bu o durumla alakalı değil.Günlük ne kazalaar oluyor bunu biz gören anneler yürüyen baablar yapabiliyoruz.Gayet doğal bu.Hayatın akışında kazalar hep var.Allah büyük kazalardan korusun.Bu durumu kızınıza anlatın.Kazaları tek engelliler yapmaz.

tamam yaptım bir yanlış ama kızım oğlumu düşürdü diye kızımı keseyim mi?
Kimse kızı suçlamıyor aslında. Siz de farketmişsiniz ki yaptığınız yanlış. Çıktıkları yer ne kadar güvenli de olsa kızınız henüz bir bebek emanet etmek için küçük, üstelik net görememesi dışarıda bir bebeğin sorumluluğunu almasını daha zorlaştırır. Tabi kardeşine baksın dışarıda bisiklete bindirsin ama siz de yanında bulunun.
"Engelli diye bebek bakamaz mı engelliler her şeyi yapabiliyor" diyip örnek verenler olmuş ama konu sahibinin kızı, kendi çocuğu olan görme engelli bir yetişkin değil. Çocuk.

Engelli veya engelsiz lütfen dışarıdalarken çocuklarınızın yanında bulunun.

kızın engelli olmasaydı bile kesinlikle ev dısında 13 yasındakı kıza bebek verılmez. 14 aylık olan bebektir yani...:KK66:
dalgınlıgına gelir bişi olur
o anda bir arkadası lafa falan tutar.. bır daha yapma bence :KK66: kızına da öyle bır cevap bul ki, tatmin olsun
suç sende kusura bakma

Benim de bir dönem yanında çalıştığım görme engelli avukat böyle idi.

Adam ütüden tutun da envai çeşit yemeğe her işini yapardı. Hatta bir ara kardeşinin eşi yalnız diye eve gitmiş bu yokken hani ortalığı vs toplayım diye ev benimkinden iyi durumdaydı diyor.

Bu süreçte çok kişi ile tanıştım görme sıkıntısı olan ve kendimin ne kadar yetersiz olduğunu hissettim; onlar her şeyi en ufak bir çıtırtıdan dahi anlarlardı.

O dönem gören kişiler bilgisayar kullanamıyor iken onların bilgisayarları programları vardı ve müthişlerdi. Hatta sesli okuma programı için bir şey yazıyorum büyük küçük harf hatamı bile sadece dinleyerek anlamışlardı. Büyük harfi daha ince küçük harfi daha kalın okuyormuş.

Günümüzde teknoloji gelişiyor; kızınızı da müthiş bir hayat bekliyor.

Ama biz mi çok pimpirikliyiz bilemeyeceğim ama ben oğlumu o kadarcıkken anneme ya da halasına dahi yalnız bırakmadım. Çünkü onlar ne kadar hızlı bir başka yöne koşabileceğini kestiremiyorlardı. Kızınız her gün kardeşi ile olduğu için belki hızını biliyordur.

Bir de aynı yerde siz de olsanız aynı sonuç olabilirdi; çok bir şey de olmamış geçmiş olsun...
canım o sesli programı kızım kullanıyor. evet işte olucağı varmış ş olmuş.

canım zaten dün kşam benim gözetimimde dışarı çıktık. emir meteyle kızım dolaştılar, emir meteyi kızım bisikletinde (küçük emirim kendi bisikleti) gezdirdi. yine biraz soğuk davranıyor tabi ama düne göre daha iyi. eskisi gibi yani bu olay olmadan önceki gibi davranamıyor henüz kardeşine karşı.

Cok iyi zamanla alisir o zaman.Normalde bile biz mesela kucukken elimizi sobada yaktigimizda nasil bir daha yaklasmazsak onunkide oyle bir sey yani.

Bu arada harika bir annesiniz.Diger cocugu engelli olan anneler cocuklarini resmen eve hapsediyorlar ama siz masallah annelik bilinciyle cok iyi davraniyorsunuz.:KK36::KK9:

Biz görüp duyuyorken çocuğun yaralanmasına engel olamadığımız durumlar oluyor. Biraz sıkıntısını yaşayacaktır ama sonra etkisinden kurtulacaktır yavaş yavaş
Bence çok üstünde durursanız da sıkıntı konuştuktan sonra hiç konuyu açmayın ama ona güvendiğinizi belli eden çocuk bakımında usta olduğunu hissedecek başka görevler verebilirsiniz
Kızınıza maşallah diyorum hem bilinçli hem sorumluluk sahibi hem de azimli

h
Cok iyi zamanla alisir o zaman.Normalde bile biz mesela kucukken elimizi sobada yaktigimizda nasil bir daha yaklasmazsak onunkide oyle bir sey yani.

Bu arada harika bir annesiniz.Diger cocugu engelli olan anneler cocuklarini resmen eve hapsediyorlar ama siz masallah annelik bilinciyle cok iyi davraniyorsunuz.:KK36::KK9:canım e
çok teşekkür ederim canım. evet kızımın gittiği spor kulübünde ne aileler var. çocuğun bu zamana kadar her şey önüne gelmiş, hatta bir kaç tanesi kızım ve başka görme engelli çocukların katıldığı spor salonındaki temel eğitimlere çocuklarını getirmiyor

X