kızım için yorumlarınızı bekliyorum. lütfen yardım.

Site içinde araç girmeyen bir alan olduğunu söyledi konu sahibi. Sıkıntı yok bence durumda. 13 yaşında bir çocuk kardeşine göz kulak olabilir bence. Gayet aklı başında bir yaş çünkü, sorumluluk alabilir. Yeni nesil çocuklar biraz fazla el üstünde tutuluyor ve sorumluluk verilmiyor. 13 yaşındayken aldığım sorumlulukları duysa burdakiler dudakları uçuklar muhtemelen.

Bu konuda da katılıyorum. Kesinlikle çocuklara yeteri kadar sorumluluk verilmiyor. Çocuklar da birey olamıyor.

Konu sahibinin bahsettiği koşullar için gayet normal bir durum, evin bahçesi benzetmesini bunun için yapmıştım. Sadece aksi durumdaki koşullar için kamu spotu geçmek istedim.

her zaman her şartta kızınızın yanında olamıycksınız ona yalnızda ayakta kalmasını öğretmelisiniz söylemek kadar kolay olmadığını bılıyorum ama kızınız için gerekli olan bu

Merhaba, ben bu spesifik sorununuz için bir şey yazamayacağım ama genel bir yorum yapmak istiyorum.

Benim en yakın arkadaşlarımdan biri görme engelli. Biz üniversitede tanıştık onunla, kendisi şu an ilk aklınıza gelecek özel üniversitelerden birinden sene kaybetmeden mezun olacak bir ay sonra. Hem de hukul fakültesinden % 100 burslu olarak.
önümüzdeki yıl yüksek lisansını yine aynı üniversitede %100 bursla yapacak ve güzel bir tesadüf ki bugün avukatlık stajını yapmak için çok istediği bir bürodan kabul aldı.
Bu arkadaşım 5 senedir istanbulda tek başına yaşıyor, ailesi başka bir şehirde. Tek başına her işini hallettiği gibi evine ziyarete gidiyor beyefendi her ay. =) Emin olun tanıdığınız pek çok insandan daha geniş bir çevresi var ve okulun klüpleriyle yurtdışına bile çıktı geçen sene.
Bundan sonra da Evimi kuracak tek başına evinde yaşamaya devam edecek.

Bunu niye yazdım? Belki düşünüyorsunuzdur acaba ileride nasıl olacak, neleri başarabilecek diye. Emin olun ki başaramayacağı hiçbir şey yok yeterki istesin.

Umarım bu yazdıklarım size ve tüm kuşku içindekilere umut olur ve engellilerin yaşamı hakkında bilgi sahibi olmayanlar belki neler başardıklarını görebilir.

Çünkü benim arkadaşım benim hayatımda tanıdığım en cesur en yetenekli insan. Umarım sizin kızınız ondan da başarılı olur bu hayatta.

Kızınıza düşmenin onun suçu olmadığını sizinde aynı hataları yaptığınızı herkezin başına gelebilir bu kaza durumları ilk olarak kızınıza bunu anlatın. Kızınıza sorumluluklar tabiki vericeksiniz onun kendine olan güvenini arttırmanız lazım yaptığınız yanlış bişey değil ama bu sorumlulukları verirken birazda gözetmen olun. Kızınıza destek olurken onun görme engelini unutun eğer kızınızın görme engeli olmasaydı nasıl davranıcaktınızsa yine aynı şekilde davranıp konuşmalarınızı yapın.

Ben de hata yaptığınızı düşünüyorum bebek emanet ederek ama onun dışında kizinizin hayata bu şekilde alismasi gerek. Bu şekilde hayati sonuçlar doğurmayacak tehlikeli seyler dışında işler verin ona. Elini kesmeyecek bi bicakla size mutfakta yardim edebilsin mesela. Odada kendisi bir seyi arayip bulabilsin. Ve ona ayrıcalık hissettirmeyin, guzel davranin ama sanki bir ayricaligi farkliligi var gibi davranmayin. Buna alismasin. Bir de sanırım bu 13 15 yaslar ergenlik başlangıcı ve durumunu tam olarak kabullenme zamani olduğu icin psikolog yardiminda fayda var.

Aynen yapabileceği sorumlulukları vermeye çalışın simdilik.özgüveni artsın.birde ergenlik durumu var ondan daha duygusal davranıyor olabilir.

Size kesinlikle katılıyorum.

Görme engeli yalnızca görme engelidir. Ve bu küçük engel yüzünden görme engeli olmayan insanlara göre daha dikkatli ve duyarlı olurlar tehlikelere karşı.

Ancak 14 aylık bebeğe kim olduğu fark etmeksizin 13 yaşında birinin de yalnız sahip çıkmaması gerektiğini düşünüyorum. Yani evin bahçesi gibi bir durumsa, elbette olabilir. Ama biraz daha geniş çaplı bir durumsa, çok kısa süreli olmalı veya başka sorumluluklar verilmeli çocuklara.

Bisiklete de binebilir, bisiklete de bindirebilir. Bu gayet normal.
canım site içinde arabaların asla girmediği bir yerdi. zaten evin çevresinde dolaştılar.

Ben de hata yaptığınızı düşünüyorum bebek emanet ederek ama onun dışında kizinizin hayata bu şekilde alismasi gerek. Bu şekilde hayati sonuçlar doğurmayacak tehlikeli seyler dışında işler verin ona. Elini kesmeyecek bi bicakla size mutfakta yardim edebilsin mesela. Odada kendisi bir seyi arayip bulabilsin. Ve ona ayrıcalık hissettirmeyin, guzel davranin ama sanki bir ayricaligi farkliligi var gibi davranmayin. Buna alismasin. Bir de sanırım bu 13 15 yaslar ergenlik başlangıcı ve durumunu tam olarak kabullenme zamani olduğu icin psikolog yardiminda fayda var.
canım zaten bıçak kullanıyor, odasını kendisi düzenliyebiliyor. durumunu kabullendi aslında. görme engellilere özel spor kulübüne katılıyor, çeşitli faliyyetler gösteriyorlar.

bakın bir bebek teslim edilen.
yalnız bıraklımamalı.
dışarsı tehlikeyle dolu
13 yaş yada daha büyük farketmez,,görme sorunu olan birine. .14 aylık bebek teslim edilmemeli.. ve o kızda tek başına dışarda olmamalı.
haberleri okumuyorsanız ben birşey diyemem size..
Haberleri okuyorum. Orda sıkıntı yok ancak zaten Üzgün olan bi anneye bu şekilde kırıcı yorum yapmamalısiniz. Sokakta olmalarini yanlis bulmussunuz ben de okudugum kadariyla guvenli bi sitede olduklarını paylaştım sizinle. Engelli bi kız ne demek! Biz once beynimizdeki engelleri kaldirmaliyiz. Biraz empati.

Gorme engelli bir cocuk, 14 aylik bir bebek ve ugrasilan bisikletler... Bu size guvenli bir kombinasyon gibi geliyor mu acaba?
Bu cocuk kendiyle mi ilgilensin, cocukla mi, bisikletle mi? Her biri ayri dikkat gerektiren seyler. Illa ki birinden biri elinden kacacakti. Cocuk kacmis gitmis. Basina bir sey de gelebilirdi. Ben bu olayi sadece sizin ihmalkarliginiz olarak goruyorum, kusura bakmayin. Tutsun elinden kardesinin, gezdirsin. Veya tek ciksin bisikletine binsin. Ama kendi bisikleti, bebek bisikleti ve bebek hepsi bir arada olmuyor malesef gordugumuz gibi.

Haberleri okuyorum. Orda sıkıntı yok ancak zaten Üzgün olan bi anneye bu şekilde kırıcı yorum yapmamalısiniz. Sokakta olmalarini yanlis bulmussunuz ben de okudugum kadariyla guvenli bi sitede olduklarını paylaştım sizinle. Engelli bi kız ne demek! Biz once beynimizdeki engelleri kaldirmaliyiz. Biraz empati.
bakın bu kız 13 yaşında ve 14 aylık bir bebeği yalnız çıkarmamak lazım.
ben yaşadım biliyorum. benim ağabeyime vermişler beni be
bek arabasıyla. yokuş aşağı bırakmış bebek arabası devriliyormuş.nerdeyse.
ki bu kız görmüyor. orası güvenli diyorsunuz ama siteye herkes girebiliyormu. 1. güvenliği varmı yani. dışardan giren ouyormu.
bu mühim.ayrıca site içinde yol vardır . araba için. otoparkta vardır sanırım. her an siteden birinin arabası çıkabilir önlerine. ve 13 yaşındaki görme engelli bir kıza bebek verilip dışarı çıkartılmaz. ha çıkartırsan her an yanında olacaksın.

deminden beri bunu anlatmaya çalışıyorum,hala empati diyorlar.
zaten empati yaptığım için yazıyorum bunu
Gorme engelli bir cocuk, 14 aylik bir bebek ve ugrasilan bisikletler... Bu size guvenli bir kombinasyon gibi geliyor mu acaba?
Bu cocuk kendiyle mi ilgilensin, cocukla mi, bisikletle mi? Her biri ayri dikkat gerektiren seyler. Illa ki birinden biri elinden kacacakti. Cocuk kacmis gitmis. Basina bir sey de gelebilirdi. Ben bu olayi sadece sizin ihmalkarliginiz olarak goruyorum, kusura bakmayin. Tutsun elinden kardesinin, gezdirsin. Veya tek ciksin bisikletine binsin. Ama kendi bisikleti, bebek bisikleti ve bebek hepsi bir arada olmuyor malesef gordugumuz gibi.

bakın bu kız 13 yaşında ve 14 aylık bir bebeği yalnız çıkarmamak lazım.
ben yaşadım biliyorum. benim ağabeyime vermişler beni be
bek arabasıyla. yokuş aşağı bırakmış bebek arabası devriliyormuş.nerdeyse.
ki bu kız görmüyor. orası güvenli diyorsunuz ama siteye herkes girebiliyormu. 1. güvenliği varmı yani. dışardan giren ouyormu.
bu mühim.ayrıca site içinde yol vardır . araba için. otoparkta vardır sanırım. her an siteden birinin arabası çıkabilir önlerine. ve 13 yaşındaki görme engelli bir kıza bebek verilip dışarı çıkartılmaz. ha çıkartırsan her an yanında olacaksın.
Bakın ben doğru demiyorum anne dikkat etmesin haklı da demiyorum ama siz halen engel de engel tutturmussunuz. Gormeyen kiz engelli kiz... yapmayin. Bi yerde de ben gördüğüm halde arabanın altinddada kalıyordum demissiniz. Aferin size görüyorsunuz madem tebrikler. Biraz daha ince az daha hassas olabilirsiniz. Ben haksizsiniz demiyorum düşüncesizsiniz diyorum ama bunu burda tartışıp hassas insanları daha fazla üzmek istemem. Konu sahibi ayrıca sizden ozur dilerim. Üzmek istemezdim.

Bakın ben doğru demiyorum anne dikkat etmesin haklı da demiyorum ama siz halen engel de engel tutturmussunuz. Gormeyen kiz engelli kiz... yapmayin. Bi yerde de ben gördüğüm halde arabanın altinddada kalıyordum demissiniz. Aferin size görüyorsunuz madem tebrikler. Biraz daha ince az daha hassas olabilirsiniz. Ben haksizsiniz demiyorum düşüncesizsiniz diyorum ama bunu burda tartışıp hassas insanları daha fazla üzmek istemem. Konu sahibi ayrıca sizden ozur dilerim. Üzmek istemezdim.
ne alaka. ben engelli birine engelli dedim diye hassas olmuyor muyum ne diyeyim peki.

aslında yapmaya çalıştığınız şey güzel,kızınıza sorumluluk veriyorsunuz ama yöntem yanlış.14 aylık bir bebeği 14 yaşında olan bir çocukla dışarıda bırakmak çok tehlikeli her ikisi içinde üstelik.sadece görme konusunda sorun yaşadığı içinde biraz daha fazla zor olabilir belki.oğlunuz 4-5 yaşında olup kendisini idare edebilecek durumda olsa elbette ablasıyla gezer ama daha çok küçükmüş.yöntem yanlış olunca sonuçta kötü olmuş ve siz kızınıza güven kazandıracağım derken tam tersi kendine güvenini sarsmış oldunuz bir nevi.ben konuyu baştan okudum ve kızınızı çok takdir ettim, kendine güvenen ne yaptığını bilen hislerini çok güzel yansıtan bir çocuk :)

eğer bu tür sorumluluklar verecekseniz bence bir süre sizin gözetiminizde olsunlar.onun dışında kızınıza şunu vurgulayın; kardeşin çok küçük senin yaşında ki her abla böyle bir durumla karşılaşabilir üzülme.kardeşin seni hala çok seviyor sadece canı yandığı için üzgün vs... diye anlatabilirsiniz.

Son düzenleme:
deminden beri bunu anlatmaya çalışıyorum,hala empati diyorlar.
zaten empati yaptığım için yazıyorum bunu
Ben 25 yasinda koca insanim, goruyorum da. Ama bebek emanet edilse bisikleti birakirim, bisiklet sureceksem de cocuk sorumlulugu alamam. Hangi biriyle ilgileneyim? O bisikletle ne yapacakti ki cocuklar? Karsilarina koyup oturacak degiller ya, 13 yasindaki kiz binmek icin aliyor bisikletini. O da cocuk nihayetinde. Olan her halukarda kucuk bebege olacakti. Tek sorumlu burada anne diye dusunuyorum. Bu cocuklari basibos biraktigi icin. Neyse ki ufak bir kazayla kurtulmus cocuk. Daha kotusu de olabilirdi.
13 yasindaki cocuk bosuna kendini suclamasin. Konu sahibi hanim, kizinizdan ozur dileyin ve sucu ustunuze alin artik bence. Kim olsa hem bisiklete binip hem bebek bakamazdi.

bence boşuna tartışıyorsunuz O okypete sanırım annenin daha dikkatli olması gerektiğine vurgu yapmak istemiş.yoksa görme engelli olması değil daha çocuk ve karşıdakinin de bebek olması önemli burada.

Merhaba, ben bu spesifik sorununuz için bir şey yazamayacağım ama genel bir yorum yapmak istiyorum.

Benim en yakın arkadaşlarımdan biri görme engelli. Biz üniversitede tanıştık onunla, kendisi şu an ilk aklınıza gelecek özel üniversitelerden birinden sene kaybetmeden mezun olacak bir ay sonra. Hem de hukul fakültesinden % 100 burslu olarak.
önümüzdeki yıl yüksek lisansını yine aynı üniversitede %100 bursla yapacak ve güzel bir tesadüf ki bugün avukatlık stajını yapmak için çok istediği bir bürodan kabul aldı.
Bu arkadaşım 5 senedir istanbulda tek başına yaşıyor, ailesi başka bir şehirde. Tek başına her işini hallettiği gibi evine ziyarete gidiyor beyefendi her ay. =) Emin olun tanıdığınız pek çok insandan daha geniş bir çevresi var ve okulun klüpleriyle yurtdışına bile çıktı geçen sene.
Bundan sonra da Evimi kuracak tek başına evinde yaşamaya devam edecek.

Bunu niye yazdım? Belki düşünüyorsunuzdur acaba ileride nasıl olacak, neleri başarabilecek diye. Emin olun ki başaramayacağı hiçbir şey yok yeterki istesin.

Umarım bu yazdıklarım size ve tüm kuşku içindekilere umut olur ve engellilerin yaşamı hakkında bilgi sahibi olmayanlar belki neler başardıklarını görebilir.

Çünkü benim arkadaşım benim hayatımda tanıdığım en cesur en yetenekli insan. Umarım sizin kızınız ondan da başarılı olur bu hayatta.

Benim de bir dönem yanında çalıştığım görme engelli avukat böyle idi.

Adam ütüden tutun da envai çeşit yemeğe her işini yapardı. Hatta bir ara kardeşinin eşi yalnız diye eve gitmiş bu yokken hani ortalığı vs toplayım diye ev benimkinden iyi durumdaydı diyor.

Bu süreçte çok kişi ile tanıştım görme sıkıntısı olan ve kendimin ne kadar yetersiz olduğunu hissettim; onlar her şeyi en ufak bir çıtırtıdan dahi anlarlardı.

O dönem gören kişiler bilgisayar kullanamıyor iken onların bilgisayarları programları vardı ve müthişlerdi. Hatta sesli okuma programı için bir şey yazıyorum büyük küçük harf hatamı bile sadece dinleyerek anlamışlardı. Büyük harfi daha ince küçük harfi daha kalın okuyormuş.

Günümüzde teknoloji gelişiyor; kızınızı da müthiş bir hayat bekliyor.

Ama biz mi çok pimpirikliyiz bilemeyeceğim ama ben oğlumu o kadarcıkken anneme ya da halasına dahi yalnız bırakmadım. Çünkü onlar ne kadar hızlı bir başka yöne koşabileceğini kestiremiyorlardı. Kızınız her gün kardeşi ile olduğu için belki hızını biliyordur.

Bir de aynı yerde siz de olsanız aynı sonuç olabilirdi; çok bir şey de olmamış geçmiş olsun...

Ufak tefek kazalar olabilir.Çocuklar yani düşecekler elbette.13 yaş cokta ufak degil bence.Tamamen gozleri gormuyorda degilmis.Bir kaza olmus yani.Ona bunu anlatin.Ben anormal bir sey ya da sorumsuzluk goremedim yani.Siz varken de olabilirdi bu abartilacak bir sey degil.Uzulmeyi, kiziniz ilk baslarda suçlar kendini ama biraz kendini dinlemesine firsat verin.3-4 gün sonra yine disari cikar dersiniz guveni yerine gelir..Gecmis olsun..

X