- 22 Kasım 2013
- 1.600
- 326
- 123
- 32
- Konu Sahibi _cankizim_
-
Başkası yedirince yiyorsa,acaba seninle inatlaşma durumu mu var ?
Yemekleri zevkli hale getirip ısrar etmeyi bırakırsan belki inadı kırılır.
Kısa bir süre sadece sevdiği yemekleri yapıp sofra düzeni sağlayabilirsin.
Sürekli tv izliyor demişsin.Hiç dışarı çıkmıyor musunuz ? Veya oyun oynamıyor musunuz ?
Dışarı çıkarırsan hem yorulur hem temiz hava acıktırır.Zaten çocuğun güneş ve hava alması lazım.
Bir de uyku saati biraz geç.Bu yaşta 9.30-10 gibi yatması daha iyi olur.
Bu konuda yazilacak cok sey var aslinda ben de kendimce onemli konulara deginmek istefim. Benim de bir bucuk yasinda bir kizim var. Bir donem buyume geriligi vardi. Istahi hep azdi. Bir donem aa ne kucuk bebek sorulari oyle biktirdi ki disari cikmak istemiyordum. Her ne kadar kizima yansitmamayacalissam da masada geriliyordum. Su an yeniden hamileyim zaten gerilip strese girecek gucum de yok ama eskisinden cok yiyor :)
Neyse size birkac onerim olacak
Cocugunuzun istahsizliginin altinda herhangi bir tibbi nefen yatiyor olabilir (idrar yolu enf, kansizlik vs.) oncelikle bir cherck uptan grfcmeli.
Yemesi icin acikmasi, bunun icin de rfnerji harcamasi sart. Uyanir uyanmaz elbetteki yemez, bias yiyor muyuz. Erken uyaali yedi gibi bence. Kahvaltiya da sekiz bucuk gibi oturmali.
Kahvalti sonrasi bol aktiviteli seyler yapmalisiniz, ozellikle dusari cikmak istàhini àcar. Hic olmadi ben yaptirip uyuturum suyla dà olsà oynasin. Uc yasindàki cocuk surekli hoplayip ziplamali bence.
Gunduz uykusu sart. Iki yasa kadar iki parcà seklinde toplàm uc saat, iki yastan sonra da bur kerede bir bucuk iki saat uyku gerekiyor. Yani yedi sekiz gibi uyandi diyelim bir gibi uyumali bence. Uyumuyorsa banyo falan yaptirikn, yorun, havà aldirin. Tv kolnusunas herkes deginmis. Tv cocugu yormadigi gibi iyice uyarir. Uyumasa bilrf yatagindà yatsin, ya dà sallayin. Uykuyu eglenceli yapin. Brnim kizim birtek uykik aniknda ermzin emebiliyor uyanincà emzik yok, o yuzden uyku saati dedigimde kosarak gelir. Sie de ilgi alanina gore birf formul bulun. Hic olmadi birlikte uyuyun.
Sanirim sizin gerginliginiz onà yansiyir vrf sizi cezalàndiriyor. Yeme konusunda israr veya rica etmeyin. Notmazl dasvrànin. Merak etmeyin àcliktan olmez.
Carlos gonzales cocugum yemek yemiyor kitabi acilen edinin okuyun.
Soln olarak gun icinde yiyecegi toplam miktar sabit bzence. Sabah yemediyse oglrfn yà dà aksam tzelafi edecektirf. Yalniz grfcrf dokuzdan sonrà katiyrfn sut ve veya hicbirsey vermeyin.
Bunlari hayatinin birf yilini bebrfk vze cocuk beslenmesine vermis biri olarak yazfikm. Linkini rfkledigim yerde baskà tàvsiyrflerim de vàr onlar daha kucuk cocuklar icin àma goz geasdirmenizi oneririm. Kolay gelsin.
teşekkür ederim canım.kızım 1 sınıfa gidiyor,hafta içi okul var ama haftasonu mutlaka öğlen uykusuna yatıyor
3 yaşındaki bir çocuğun mutlaka öğlen uykusu uyuması lazım bu bir,
kesinlikle bu kadar çok tv seyretmesi gelişimi için iyi deil bu iki,asla ama asla tv karşısında yemek yedirmeyin yemek mutfakta masada yenir bu üç
öncelikle yapmanız gereken kızınıza tv ile deilde oyun oynayarak yemek yedirmek (bende çok çektim bu konudan zamanında)
misal tv yi fişten devamlı çekip aaaa tv nin elektriği gitti diyebilirsiniz,bir ağlar 2 ağlar elbet susar,
yemek yedirirken hikaye anlatabilirsin ama kitap okur gibi deil onu heyecanlandıracak şekilde
yada uçak geliyor,tren geliyor çuff çuff yapabilirsiniz
aralarda asla bir şeyler atıştırmasına izin vermeyin ( yada en fazla meyve)
evde enerjisini atıcak uğraşlar bulun,havalar güzel sarın sarmalayın sokağa çıkarın,çıkarınki yorulsun acıksın
9 da kalkıyorsa öğlen 1 gibi uykuya dalıp en az 2 saat uyuyup akşamda 9-10 gibi tekrar uyuya kalması lazım,
hiç bir şey için geç kalmış sayılmazsınız,sabıra ve zaman ihtiyacınız var
ben zaten tv hastası değilim olmasada olur yani.İşte 2sinin de kablolarını çıkartın bozuldu kızım diyin babaya söyleyelim tamirci çağırsın diyin
1-2 gün sizde feragat edin tv zevkinizden oyun oynamaya başlar kendi kendine dışarı gezmeye çıkarın
Yok mu çevrede yaşıtı arkadaşı falan hiç ?
Sizin bu kadar saat tv seğrettirmeniz pek doğru değil algıları tv karşısında kapandığı için açlığını bile anlamıyordur. Beyin gelişimi içinde sağlıklı bulmuyorum tv yi. Alıp dışarı çıkarıp hareket sağlarsanız aktivite ve temiz havanın iştahını açacağını umuyorum
kızlar benim martta 3 yaşına girecek kızım var.
fakat çok duzensiz yemek yiyor,
duzensiz uyuyor.
bir günlük örnek vereyim.
mesela sabah 9da kalktı.
kahvalti hazırlıyorum.(öyle bebek gibi tabakta mamalar falan yapmıyorum)
sürekli mızmızalanip birseyleri bahane edip yemek yemiyor.
(bende yemedi diye başka seçenek sunmuyorum)
sonra saat 1 gibi çorba yedirmek istiyorum
onuda reddediyor.bu arada sabah kalktığında belli hiç aralıksız tv izliyor.
saat 3 gibi ıspanak ve yoğurt yedirmek istiyorum.
tabi yine mizmizlik.bende artık dayanamıyorum.
eltime yedittiriyorum.başkasıyla yiyor.aslında benim sonurum
benim çocuğumun bana karşı agresif olması.
neyse akşam 8 oluyor pilav tavuk yada makarna ne varsa onu önüne koyuyorum.
tabi bu arada bizimle beraber sofrada bir iki kasık alıyor.
sonra tekrar bir bahaneyle yemiyorum diyor.
(bu arada hala tv karşısında.)
saat 12-01 gibi salliyorum uyuyor.
gece saat 3 gibi 1 çay bardagi kadar süt veriyorum biberonla.
aslında biberon yaşı değil ama ne yapayim başka türlü içmiyor sütü.
benim sorum şu=kızım öğlen uykusuna yatmıyor.
bazen zorlada yatirsam bu sefer gece 2den aşağı uyumuyor.
3yaşında ki çocuğuk öğlen uyumalimi.
birde kaç saat aralıkla aslında yemek yemesi gerekir.
ne kadar uyumali????
bugün kahvaltıda misafirlerim vardı.fazla ilgilenemedim.
saat 12 gibi yarım poaça yedi.şuan yedirmek istesem yemiycek.
o kadar bunaldim ki .ikinci çocuğu düşünüyorum
ama bu şartlar altında biraz zor gibi.
2 bebeğe bakacak gücüm yok sanırım:26:
2 yaş sendromu.
Yani ilk ergenlik dönemi..
Sabırlı olun geçecek.
Ama taviz vermeyin sabrederken. Sadece sabırla anlatın herşeyi. İnatlaşmayın.
Hiçbirşeye zorlamayın. Yapmak istemediğnde ilgisini başka yere çekip tekrar deneyin..
İnatlaştıkça o davranışları öğrenecek ve kalacak.
Öncelikle merhabalartelevizyonunuzu kapatin eğer düzgünce yemek yemezse acmicanizi söyleyin aglarsada birakin biraz aglasin acmamaya özen gösterin sonrasında dediğiniz gibi farklı seçenekler sunmayin saat basi ayni seçeneği sunun farkli seçenekler sunarsaniz akli karisir yemez yedikten sonra biraz izletip hadi kizim kitap okuyalim resim yapalim oyun oynayalim gibi şeylere dikkatini çekin baktiniz yanasmiyor kizim üzülüyorum ama diyin bu benim nacizane fikrim :13:
Size kendimden bir misal veriyimben ayni o yaslardayken hic yemek yemiyormusum annem beni doktora götürmüs bu yüzden. Doktorda demis ki "x hanim kiziniza yemek vermeyin abur cubur vermeyin. Her insan gibi o da aciktigini hissedecek ve kendiliginden sizden yiyecek biseyler isteyecektir" tabi annem bunu uyguluyor inanirmisiniz 3 gün bisey yememisim 4.gün anneme gidip ekmek istemisim annemin ici gitmis bu cocuk niye bisey yemiyor zorla yediriyim.demis ama verdigi karardan caymamis.
Diger arkadaslarin dedigi gibi bende tv izletmeyin diyorum. Beraber vakit gecirin, disari cikin yürüyün parka gidin cocugunuz yorulsun biraz ki hem aksamlari uyusun hemde yemek yesin..
Çok fazla tv izliyor kızınız bunun çok zararı var,o yüzden televiZyonu açmayın bozuldu diyin,bir süre sizde izlemeyin böylelikle izlemeyi unutur.
tv konusunda haklısınız.Öncelikle belirtmek isterim ki tv yi tabiri caizse ortadan kaldırmalısınız. Benim kızım 1.5 yaşına kadar tv nedir bilmedi, 1.5. yaşından sonra da güne en fazla ama en fazla 1 saat izledi.
Tv yerine çocuğunuzla eğitici oyunlar oynaya bilir, parka vs. götürebilir, yada çevrenizdeki tanıdıklarınızın çocuklarından oyun grubu yapabilirsiniz.
Uyku konusuna gelince benim kızım 6 yaşına kadar gündüzleri mutlaka 45 dakikada olsa uyudu.
Şimdi 1. sınıfa gidiyor ve öğlenci onun için artık uyuyamıyor.
Yemek konusuna da gelince bizim doktorumuz derdi ki kimse açlıktan ölmemiş merak etme senin kızın da ölmez.
Sen kahvaltısını hazırla (tabi kesinlikle tv karşısında vs. değil) birlikte oturun masaya siz yedirmeyin aksine sen artık büyüdün kendi yemeğini kendin yemelisin deyip kendisinin yemesini sağlayın.
Eğer yemeğini yemezse en sevdiği şeylerden vermeyin mesela çikolata gibi.
Öğlende, akşamda aynısını uygulayın derim, illaki acıktım dediğini ve yediği bir öğün olacaktır.
sağol abla.Herkezin dedigi gibi, o tv yasaklanmasi lazim. Bu tv hem gelisimini engelliyor hem 3 yasindaki kizin çok enerjili olmasi lazimken, bu enerjiyi tv izlemek ile yok ediyor. Yazik degilmi? Ayrica agresif ise bundan dolayi agrestiftir, kayebedemedigi enerjiden dolayi.
Kizinizin rutini olmadigindan isyan ediyorsunuz fakat ebeveyn olarak siz bu rutini belirlemek zorundasiniz. Kizinizi sabah 8de kaldirin, yemek yemiyorsa yemesin, israr etmeyen. Kiziniz ile gelisimini ilerletecek olan oyunlar oynayin,parka gidin orda kossun, enerjesini kaybetsin. Eminim kizin parkta eve geldiginde biraz daha aç olacaktir. Bu yemek konusunda bide pedagogtan destek alin.
Ayrica kizinizin uyku rutinide olmasi gerekiyor. Mesela önce banyo edip, pijamalarini giydirip, hikaye anlatmak, nini söylemek ve kizinizi saat 8 gibi öyle uyutun. Ki hergün uyanma saati ve uyku saati belli olsun. Böylecede ögen saatinde yorulacak ve uyumak istiyecek. Cocuk egitimi üzerinde birçok kitab var, onlari bir okuyun ve deneyin.
Ha birde maddi durumunuz iyise kizinizi hafta 2-3 gün kresede yolluyabilirsiniz. Kiziniz böyle daha sosyallesir ve kendi yasitlarini görerek kendiside baze seyleri uygulamak istiyecek.
çok teşekkür ederim iyi varsınız.bu arada benim kızım 4 yaşında 2 buçuk yaşından itibaren öğlen uykusunu bıraktı onu belirteyim.yemek konusunda ser bir örtü koy önüne tabağı döke saça kendi yesin belki daha eğlenceli gelebilir ona balık yağı benim kızımda çok etki etti iştahında, hırçınlığına gelince sanırım yalnız büyüyor tam gün enerjisini atamıyor çünkü 8 ay öncesine kadar benim kızımda yalnızdı baktım çocuk tv bilgisayar tuttum evimi taşıdım kardeşimin yanına 2 yeğenim var kızımla yaşıt şimdi sürekli bir aradalar hopluyor zıplıyor dilediğince oyunlar oynuyorlar haliyle ne tv arıyor nede başka bir şey.yani çocuğunu yaşıtları varsa sürekli bir araya getir olmadı sık sık parka götür hiç bir şey yapamıyorsan kendin kapat tv oyunlar oyna gel beraber yemek hazırlıyalım beraber yiyelim de onada minik görevler ver ne diyebilirim çocuk büyütmek zor iş kolay gelsin canım.
yorumunuz için tesekkurlersize fikir vericek deneyimli anneler vardır ama nacizane görüşüm; çocuk enerjisini tv karşısında boşa enerji harcıyor enerjisini daha verimli kullanırsa yeme isteği de artar yani ne biliyim oyun oynasa top oynasa küçüklüğümüzdeki gibi hoplamalı zıplamalı lastik faan oynasa doğal olarak acıktığını hissedicek ve yemek yemek isteyecek...biz bile tv karşısındayken ne yediğimizi bilmiyoruz acıktığımızı hissetmiyoruz çok fazla...
sanırım kresden bahsediyorsun.Tv den uzak tutmalısın
Bir de oyun grupları oluyor yaşına göre
Yaşıtlarıyla hem oynuyor,hem zekası gelişiyor böylece
Yorulduğu için uyur da,yemek de yer
Ama devamlı tv izlerse hem yemek yemez,yorulmaz,Allah korusun zekası da geri kalır
tesekkurler.Ben anne değilim, çocuk psikolojisi ile ilgili bir eğitimim de yok, ama yeğenim sizin kızınızın yaşlarındayken bir müddet bakmıştım ve kesinlikle şunu söyleyebilirim ki, TV ve bilgisayar çocukları agresifleştiriyor. Çocuk ve bebekler için yayın yaptığını iddia eden kanallar da farketmiyor. Bence çocuğunuzun TV karşısında geçirdiği zamanı azaltıp mümkünse onunla oyunlar oynayın, çeşitli aktiviteler yapmaya çalışın, mümkün olduğu kadar birlikte vakit geçirin. Enerjisini atınca agresifliği de azalacaktır diye düşünüyorum.
haklısınız.Sizin bu kadar saat tv seğrettirmeniz pek doğru değil algıları tv karşısında kapandığı için açlığını bile anlamıyordur. Beyin gelişimi içinde sağlıklı bulmuyorum tv yi. Alıp dışarı çıkarıp hareket sağlarsanız aktivite ve temiz havanın iştahını açacağını umuyorum
teşekkür ederim canım.
zaten ben çok kuralciyim.tabi kurallarim kizima sökmuyor o ayrı.
yani dediğin gibi yemek mutfakta yenir.
yemekten önce eller yıkanır vs.
ama o bunları hep bahane ediyor.
beni yememeyle korkutuyor
ben zaten tv hastası değilim olmasada olur yani.
marmeladcim birde çok asosyal.
etrafda yaşıt arkadaşı yok
ama aynı apartmanda amcasinin erkek çocukları var ikiside 6 yaşında ama genelde anlaşirlar.
tabi benim kızım mizmizlik etmezse.
mesela hadi annecim amcalara gidiyoruz diyorum.(aynı apt. oturuyoruz)
ben gelmiyorum sen git diyor.ama olmaz evde yanlız kalamazsin diyorum.
anne sen kapıyı kitle git ben tv seyredeceğim diyor.
yaa 24 saat evde.
hiç sevmiyor bir yere gitmeyi.
kendisi istemiyor.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?