benim fikrim ve ögrendiklerim...
cocuga ilk 3 yil televizyon izletmeyin, caillou, pepee v.s v.s v.s HABERLER izlenirken cocugu odada alip ayrilmak.
ev isi yaparken, yemek v.s herneyse cocugu ayri odada degil devamli yaninda tutmak, ne yaptigini ona anlatmaak, "kizim gel yemek yapalim, simdi salca ekledim , simdi sogan dograyalim gibi....
yani cocugun konusmazsa bile onunla sohbet edin....
aksamlari masal okuyun.... bebekken ninni söyleyebilirsin ama en iyisi kitab alip yanina uzanip bir masal okumak... bunu 3 aylikken bile yapabilirsin. ve her aksam rutin halinde devam etmek....
coccugun hayatinda rutinler yassatmak....
duygularinizi cocuga ifade edin.... inatlaasma zamaninda bagirmak, tepinmek, kendini yere atmak yerine, kendini ifade etmeyi ne yasadiklarini söyleyebilmesi icin hazirligini siz yapin daha önceden yapin ögretin....
ben buugün üzgünüm cünkü misal günüm güzel gecmedi yemegin dibi tuttu :)
sarkilar söylemek, dis fircalarken özel sarki .... örnegin....
benim kizim mashallah 17 aylikken 90 kelime haznesi vardi.... burda normal... ama türkiyede hernedens belki asiri televizyon izlemekten dolayimi bilmiyorum ... karsilastigimiz cocuklarin cogu 2 bucuk yasindayken bile dogru düzgün konusasmiyorlarrdi.... kizim 5 yasindaki cocuuklar gibi konusuyor karsilastirinca...
bazen beni düzeltiyor :) Türkce nin iyisini kötüsünü ayiriyor... Baba dan dogru olani kapiyor. benden yabanci dili kapiyor. simdi tam 2 bucuuk yasinda ve iki dil konusuyor..
21 aylikken babasina mutfakdaki maceralari anlatirdi.... "Biraz un ekleyelim, birazcik seker ile tatlandiralim...hamurumuzu yoguralim" :) babasi baya sasiriyordu...
Babasi eve geldiginde ilk yaptigi cocugunu kuccaklayip elini yüzünü yikayip .... onunla oturup oyun oynamaak.... ne yemek der ne de televizyon acar. cocugu kaptigi gibi ya parka veya odada oynarlardi... 1 saat sonra sofraya oturup yemegimizi yerdik... TELEVIZYON KAPALI....
sofrada muhabbete katilirdi kizimiz....