• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Anaokulu, okul öncesi, kreş yorumları Kızım 22 aylık ama hala cümle kurmuyor

KAROKIZI

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
3 Nisan 2010
58
0
86
İstanbul
Arkadaşlar 22 aylık bir kızım var.Çok erken ses çıkarmaya başlamasına rağmen hala kelimeleri yarım söylüyor ve cümle kurmuyor.İstediği şeyi ya söyleyerek ya işaret ederek benden istiyor.Her şeyi anlıyor.Ama cevap verip konuşmuyor.Topalasam 40-50 kelime söylüyor.Endişelenmeli miyim?
Lütfen yardım edin.

merhabalar....
benim de 22 aylık bir oğlum var. söyleyebildiği kelimeler anne, gel,kalk,mama. ben de çok endişeleniyorum. ama çevremdeki herkes merak etme konuşur diyor. maş. çok zeki bir bebek. her söylenenei anlıyor ve her istediğini işaret ediyor.
sanırım 4-5 ay daha bekleyip eğer konuşmazsa iyi bir uzman arayışına gireceğim...

Bence çok abartıyorsunuz,beklentileriniz çok fazla.....Ne kendinizi ne de çocuklarınızı strese sokmayın...

çocuğunuz kendıne özel gelişim dönemını yaşıyor..başkasıyla kıyaslamayın..

söyledıklerınızı anlıyorsa ve konuşmaya çabalıyorsa problem yok..

zaman lazım..

Öncelikle gelişimde bireysel ayrılıklar vardır endişelenmeyin:34:
Bunun dışında çocuğunuzun kendini ifadesine siz çok şey katabilirsiniz..
Günümüzde 10 aylık çocuklar için bile eğitsel kitaplar var..
Uygun kitapları alın ve her gün belli sürelerde kitaplardaki cisimleri tek tek gösterin, tanıtın.
Bir süre sonra çocuğunuzu elinde o kitap sayfalarını çeviriyor ve cisimlerin isimlerini söylüyorken
bulabilirsiniz.. Ve istediği şeyi gösterdiğinde hemen vermeyin o ne? ne istiyorsun gibi sorularla biraz zorlayın
birazcık diyorum dikkat :) Çocuğunuzu konuşturmanın tatlı yolları bunlar..
Bunun dışında çocuğunuza pek televizyon izletmeyin. Sevdiği çizgi filmler ve eğitici programlar izleyebilir ama
bunlar bile günde yarım saati geçmesin..
bir öğretmen olarak tavsiyelerim bunlar.. Çocuğunuza zaman tanıyın ama önerilerimi mutlaka dikkate alın.:16:

her çocuğun gelişim farklı.arkadaşımın kızı 12 aylıkken diğer çocukların isimlerini rahatça söylüyordu ama benim oğlum 24 aylıkken tam konuşamıyordu cümle kuramıyordu.ama birkaç ay geçtikten sonra tam konuşmaya başladı ve şimdi susturamıyorum:)birazda yaşadığı ortamdan kaynaklanabilir.örneğin arkadaş ortamı yoksa bundanda olabilir.

benim fikrim ve ögrendiklerim...

cocuga ilk 3 yil televizyon izletmeyin, caillou, pepee v.s v.s v.s HABERLER izlenirken cocugu odada alip ayrilmak.

ev isi yaparken, yemek v.s herneyse cocugu ayri odada degil devamli yaninda tutmak, ne yaptigini ona anlatmaak, "kizim gel yemek yapalim, simdi salca ekledim , simdi sogan dograyalim gibi....

yani cocugun konusmazsa bile onunla sohbet edin....

aksamlari masal okuyun.... bebekken ninni söyleyebilirsin ama en iyisi kitab alip yanina uzanip bir masal okumak... bunu 3 aylikken bile yapabilirsin. ve her aksam rutin halinde devam etmek....

coccugun hayatinda rutinler yassatmak....

duygularinizi cocuga ifade edin.... inatlaasma zamaninda bagirmak, tepinmek, kendini yere atmak yerine, kendini ifade etmeyi ne yasadiklarini söyleyebilmesi icin hazirligini siz yapin daha önceden yapin ögretin....

ben buugün üzgünüm cünkü misal günüm güzel gecmedi yemegin dibi tuttu :)

sarkilar söylemek, dis fircalarken özel sarki .... örnegin....

benim kizim mashallah 17 aylikken 90 kelime haznesi vardi.... burda normal... ama türkiyede hernedens belki asiri televizyon izlemekten dolayimi bilmiyorum ... karsilastigimiz cocuklarin cogu 2 bucuk yasindayken bile dogru düzgün konusasmiyorlarrdi.... kizim 5 yasindaki cocuuklar gibi konusuyor karsilastirinca...

bazen beni düzeltiyor :) Türkce nin iyisini kötüsünü ayiriyor... Baba dan dogru olani kapiyor. benden yabanci dili kapiyor. simdi tam 2 bucuuk yasinda ve iki dil konusuyor..

21 aylikken babasina mutfakdaki maceralari anlatirdi.... "Biraz un ekleyelim, birazcik seker ile tatlandiralim...hamurumuzu yoguralim" :) babasi baya sasiriyordu...

Babasi eve geldiginde ilk yaptigi cocugunu kuccaklayip elini yüzünü yikayip .... onunla oturup oyun oynamaak.... ne yemek der ne de televizyon acar. cocugu kaptigi gibi ya parka veya odada oynarlardi... 1 saat sonra sofraya oturup yemegimizi yerdik... TELEVIZYON KAPALI....

sofrada muhabbete katilirdi kizimiz....

Son düzenleme:
Back