Evdeki kötü kokular herkesi rahatsız eder. Ancak bu kötü kokular her zaman çöplerden veya pislikten kaynaklanmayabilir. Evlerde, özellikle de mutfaklardaki en rahatsız edici kokulardan birisi de kızartma kokusudur. Birçok kişi evine kötü koku sinmesini istemediği için, evinde kızartma yapmamayı tercih eder. Hatta kızartmayı evini kokutmamak için balkon veya teras gibi mekanlarda yapanların sayısı da az değildir. Kızartmalar içerisinde ise en rahatsız edici koku kuşkusuz balık kızartmasından kaynaklanmaktadır.
Kızartmalardan kaynaklanan kötü kokunun eve sinmesinin engellenmesi için kızartma yapılırken mutfak çok iyi şekilde havalandırılmalıdır. Bunun için mümkünse mutfağın pencereleri ve varsa balkon kapısı açılmalı ve kokunun mutfağı terk etmesi sağlanmalıdır. Bunun yanında aspiratör kullanımı da kızartma kokusunun eve sinmesinin engellenmesinde oldukça önemlidir. Özellikle pencere ve kapı açılarak mutfağın havalandırılamadığı durumlarda aspiratör mutlaka çalıştırılmalı ve kızartmadan çıkan koku moleküllerinin mutfağı terk etmesi sağlanmalıdır. Bu noktalar dikkat edildiğinde evdeki kızartma kokusu en düşük seviyede olacaktır.
Alınan havalandırma önlemlerinin yanında kızartma kokusunun mutfağa sinmemesi için de bazı önlemler alınmalıdır. Öncelikle kızartma yapılırken kızartma yağı içerisine 1-2 dal kadar maydanoz atılması, kızartmadan kaynaklanan kötü kokuyu büyük ölçüde engelleyecektir.
Kızartma yapılırken kötü kokuların yayılmasının engellenmesi için sirke de kullanılabilir. Bunun için kızarma yapılırken ayrı bir kap içerisine sirke ve su koyulmalıdır. Kaba koyulan sirkeli su ise ocağa alınmalı ve kızartma boyunca kaynatılmalıdır. Bu şekilde buharlaşan sirke, mutfakta oluşacak kötü kızartma kokularını engelleyecektir.
Kızartma yapıldıktan sonra kızartma tavası soğumaya bırakılmamalıdır. Bu durum tavadan kötü kokuların yayılmaya devam etmesini sağlayacağından, kızartma yapılırken alınan önlemlere rağmen mutfakta koku oluşmasına neden olacaktır. Bu yüzden kızartma yapıldıktan sonra öncelikle kızartma tavasının temizlenmesi gerekir. Tava yıkanırken sıcak su yerine soğuk su kullanılmalı, ayrıca tavadaki yağ lavaboya dökülmek yerine kapalı bir kaba alınmalıdır. Son olarak da kızartma tavasının içerisine bir miktar su koyularak, suyun içerisine de defneyaprağı, adaçayı, kekik, tarçın, limon kabuğu veya portakal kabuğu gibi koku verici maddelerden koyulmalı ve hafif ateşte bu karışım kaynatılmalıdır. Bu şekilde mutfakta kızartmadan kaynaklanan kötü kokulardan eser kalmayacaktır.
Kaynak: nasıl kolay