Hep derler kız evi şunu erkek evi bunu yapar diye.
Bazı yerlerde adettir.
Ben Manisa-İzmir ortak yapımıyım.Sözlümse Ankaralı.
Adetler nelerdir?
Daha doğrusu kız evi olarak biz neler yapmalıyız?
Onlardan ne istemeliyim?
Kafam çok karışık
hayırlısı olsun canım
bende Manisalıyım..nışanlım Adanalı..
SÖZde kız ıstendıkten sonra mendıl ya da havlu erkek tarafına verilir..bu sözun sembolüdür..şerbet verilir sürahide..erkek o sürahıye bayramda çerez doldurup kız evıne hedıyelerle gönderır..annem göçmen aynı zamanda bu nedenle sizde bu adet olmayabılır..not etmiş olayım..
NİŞAN da kız evı ve erkek evı bohça denen sepetlerden yapıyor.kıza hazırlananın içinde çorap çamaşır terlik havlu vb şeyler..erkek için olanında ıse çorap çamaşır terlik ve havlunun erkek versiyonu var..
bazı yerlerde damadın ailesine gelinin ailesınede hazırlanırmış ama bızım orda bu yaygın değildir adet olarak..ankarada boylemıdır bılemem..
ben nişanı evde yaptım aile arası..o nedenle bır bılezık takıldı babası tarafından..ama salonda olacaksa ya da evdede olsa akrabalar gelecekse bır bılezık ve bır set al derim..
nişan kıyafetlerını erkek ve kız birbirine alıyor..sözdekınden daha büyük nişan sepetı hazırlanıyor..kız için gecelik takım makyaj malzemelerı ayakkabı,elbise çanta çorap bırsürü hedıye alınır..erkek için gecelik,takım elbise,traş makınesı,bakım ürünlerı vb şeyler madı ımkan bunyesınde alınır.. amaç hedıyeleşmektır..
nişanda bız damada bırşey takmadık..nedenı kunye kolye tarzı şeyler takmaması..o nedenle düğünde saat takılacak ona.. siz nasıl tercıh edersenız oyle bır nişan olacak yanı
KINA da ise bızde damat nişanda ne gıyerse onu gıyıyor..kıza kına için elbıse alınıyor..gelin ve yakınlarının kuaför masrafı damada aittir..kına mekanını kız tutar ve öder..kınada takı merasimi olmaz..
kınayı kim yakacaksa yaksın ama elde altını görmeden avcunu açma
Manısada 7 camı gezıp ayağındakı elindekı kınaları damada yıkatırız bız göçmenler..bu da bır dipnot olsun..
DÜĞÜN de ise masraflar damada aittir.. takı törenı bu gece var.gerisi malum oyna zıpla
mobılya alınırken masrafları ya eşit bölecek aileler ya da sen şu odayı bn bu odayı öderım dıye konuşulacak..
OFF AMMA KONUŞTUM..HAYIRLISI OLSUN
eğer aklına takılan başka detay varsa örf ve adetlerimiz bölümüne bakarsın canım
Bizde adet böyle de bakalım orda nasıl
ben bizimkinden bahsedeyim eşim istanbul menşeili bende ankara :))
nikah ankarada düğün istanbulda oldu. 25 gün nişanlı kaldık söz falan olmadı, kına gecesi bile istememiştim ben ama arkadaşlar ve ailemin ısrarı sonucu bizim evde bir kına organizasyonu yaptık. kına sepetim annemin arkadaşı tarafından alındı kınaları elleriyle hazırladı küçük paketlerde, yapılan yemekti şuydu buydu herşeyi biz yaptık ama erkek tarafından kimse gelmediği için mi biz yaptık adet mi böyledir inan hala bilmiyorum :) (bildiğin karambole geldi herşey)
nikahı biz karşıladık, davul zurna erkek tarafı.
düğünü erkek tarafı yaptı evide onlar düzdü ama altınlarımızın hepsi erkek tarafına borç ödesinler diye verildi.
balayına gitmedik.
ertesi sene kendi imkanlarımızla gittik (gecikmelide olsa güzeldi)
nişanda takılan takı giderken geri alındı ve nikahta tekrar takıldı. (bir kolye vardı o bende kaldı ama bilezik falan alınmıştı diye hatırlıyorum)
arabayı erkek tarafı süsletti, kuaför masrafı falan.
ama dediğim gibi adet gelenek görenek iki tarafta çok önemsemedi kim ne kadar ne yapabiliyorsa o dedik ve sadece keyfimize baktık. evet hala borçlarımız var maddi olarak dardayız ama bin şükür maddi kaynaklı aileler birbiriyle atışmadı darılmadı...
kimisi şu kadar altın kiloyla bilmem ne diye tutturur çünkü. biz azıcık aşım belasız başım yöntemi bodoslama evlendik :))
Bizimde öyle olacak sanırım.Herşeyi ikimiz yapmaya çabalıyoruz
Sağlık olsun.Allah geçim versin yeter ki herşey olur zamanla zaten.
İlgin için çok teşekkür ederim
hayırlısı olsun canım
Bende manisalıyım..nışanlım adanalı..
Sözde kız ıstendıkten sonra mendıl ya da havlu erkek tarafına verilir..bu sözun sembolüdür..şerbet verilir sürahide..erkek o sürahıye bayramda çerez doldurup kız evıne hedıyelerle gönderır..annem göçmen aynı zamanda bu nedenle sizde bu adet olmayabılır..not etmiş olayım..
Nişan da kız evı ve erkek evı bohça denen sepetlerden yapıyor.kıza hazırlananın içinde çorap çamaşır terlik havlu vb şeyler..erkek için olanında ıse çorap çamaşır terlik ve havlunun erkek versiyonu var..
Bazı yerlerde damadın ailesine gelinin ailesınede hazırlanırmış ama bızım orda bu yaygın değildir adet olarak..ankarada boylemıdır bılemem..
Ben nişanı evde yaptım aile arası..o nedenle bır bılezık takıldı babası tarafından..ama salonda olacaksa ya da evdede olsa akrabalar gelecekse bır bılezık ve bır set al derim..
Nişan kıyafetlerını erkek ve kız birbirine alıyor..sözdekınden daha büyük nişan sepetı hazırlanıyor..kız için gecelik takım makyaj malzemelerı ayakkabı,elbise çanta çorap bırsürü hedıye alınır..erkek için gecelik,takım elbise,traş makınesı,bakım ürünlerı vb şeyler madı ımkan bunyesınde alınır.. Amaç hedıyeleşmektır..
Nişanda bız damada bırşey takmadık..nedenı kunye kolye tarzı şeyler takmaması..o nedenle düğünde saat takılacak ona.. Siz nasıl tercıh edersenız oyle bır nişan olacak yanı
Kına da ise bızde damat nişanda ne gıyerse onu gıyıyor..kıza kına için elbıse alınıyor..gelin ve yakınlarının kuaför masrafı damada aittir..kına mekanını kız tutar ve öder..kınada takı merasimi olmaz..
Kınayı kim yakacaksa yaksın ama elde altını görmeden avcunu açma
Manısada 7 camı gezıp ayağındakı elindekı kınaları damada yıkatırız bız göçmenler..bu da bır dipnot olsun..
Düğün de ise masraflar damada aittir.. Takı törenı bu gece var.gerisi malum oyna zıpla
Mobılya alınırken masrafları ya eşit bölecek aileler ya da sen şu odayı bn bu odayı öderım dıye konuşulacak..
Off amma konuştum..hayırlısı olsun
Eğer aklına takılan başka detay varsa örf ve adetlerimiz bölümüne bakarsın canım
çok güzel anlatmışsın bu arada bende manisallıyım ama nişanlım sinoplu
ama ben doğma büyüme istanbullyum yani adetlerimizi pek bilmiyorum açıkçası
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?