Kitap Kardeşlerinin Sohbet Alanı :)

Günaydın kızlarrr :) Hangi kitapları okuyorsunuz bakalım

Günaydın canım;

Malum Yılmaz Özdile devam her gün 2 yıl okuyorum ama haftasonu ara verebilirim bilemiyorum.

Dün Dokunmada Sev diye yeni bir kitaba başladım başı pek sarmadı ama bakalım

günaydın kızlar
bende akşam bitirdim reşat nuriyi.ben beğendim açıkçası.sıkılmadan okudum.

düğümlere üfleyen...okuyorum 60 sf okudum onu da beğendim şimdilik.ECE nin seçtiği kelimeler çok enteresan.muhabbeti tavada çevirelim ,tamir olmayan coğrafya .her cümlesi ilginç.ilerde alıntı paylaşırım.

günaydın,ben dün kitap okuyamadım.acımak ı bitiremedim.isterseniz beni beklemeyin siz,akşamları fena oluyorum çünkü

Tamam o zaman hadi bakalım kızlar okuyanlardan yorumları alalım mı?

Reşat Nuri Güntekin - Acımak

Kitap basit kurgulanmış, neredeyse Türk Filmi kıvamındaydı...

Osmanlıca kelimelere fazlasıyla yer verilmiş ama çoğunda açıklamayı okumadım bile bir şekilde aşina olunan kelimelerdi.

Betimleme bence hiç yok denecek kadar azdı, bu konu aslında biraz göreceli bence çünkü okurun konumuyla da ilgili olduğunu düşünüyorum. Eğer okur edebiyatçı veya kitaplarla fazla haşır neşir değilse betimleme fazlalığı çok yoruyor tam aksi durumda betimleme eksikliği ise kitabın kalitesini/okunabilirliği düşürüyor, hatta sıkıcı olabiliyor...

Kitap bir klasik midir?? bilemiyorum, dünya klasikleri ile karşılaştırıldığından çok yavan kalıyor kanaatindeyim...

Kitabın konu bakımından içeriğini değerlendirmek gerekirse;

Yazıldığı dönem cumhuriyetin ilk yılları dolayısıyla ben bunun etkisinin de görüldüğünü düşünüyorum idealist bir karakter yaratılmış neticede.

Daha birey odaklı bakıldığında ise, insanın özel hayatı ve/veya çocukluğunda yaşadıklarının aslında tüm hayatını, insanlarla ilişkilerini, en önemlisi de iş hayatını (ki bu romanda bu meslek öğretmenlik yani durum çok daha hassas) doğrudan etkiliyor.

Yukarıda bahsettiklerim tamamen bir okur olarak kitabın bende oluşturduğu fikirler canlarım.

Aslında çok daha fazla şey vardı yazmak istediğim okurken aklımda olan ama onları not almadığım için uçtu gitti kalanlarda bunlar.

ben beğendim kitabı yalnız
öğretmen kızdan çok babasının hayatı dikkatimi çekti
adama göre annesinden başka düzgün karakterli kadın yoktu
kendi kvalidesi, karısı , karısının ablası herkes fettan, herkes şeytan
hatta karısının ilişki kurduğu adamın karısı bile olaya göz yuman biri
feminist damarım kabardı
kvalide madem bu kadar kötüydü kendi kocasının sonu neden öyle olmadı
adam paşalar gibi kalp krizinden öldü gitti, kendi gibi hırsız,ayyaş,sarhoş olmadı?

genele baktığımızda insan karakteri üzerinde ailenin rolü, çocuklukta yaşanan olayların etkisi, dış etkenlerle yaşanan değişim ayrıntılarıyla anlatılıyor ama kadın gözüyle yazılmış bir kitap değildi

Reşat Nuri Gültekin - Acımak

İlk başlarda yabancı kelimeler değişik geldi ama 10-20 sayfa okuyunca diline alıştım akıcı ve kolay okunan bir kitaptı evet çok güzel derste veriyordu ama aklımda çok soru işaretleri kaldı Bu kadının annesi anneannesi bu kadar kötüydüde neden kendisi hiç anlamadı birde çok uyanık genç dinamik biri olarak anlatıyorlar ama demek ki o kadar gözü açık değilmiş Hem kız anneannesinin geceleri ağladıgını filan yazmış sonu ile bagdaştıramadıgım şeyler vardı açıkcası. Türk filmi tadında başından sonu belli olan bir eserdi. Ayrıca Aile Düzenini bozan kitaplar oldugunu düşünüyorum Aynı yazarın Yaprak dökümünüde okumuştum baldız enişteye aşık damat evin gelinine aşık evin gelini kocasını aldatıyor. Evin oğlu banka soyuyor filan... Reşat Nuri nasıl bir psikolojiyle yazdıysa bilemiyorum artık :) Ha Birde Sanki Reşat Nuri kk daki Bir derdim var bölümüne uğramış gibi hissettim Diğer kitabımız klasik olsun :)

Çok ince tespitler

Feminist yaklaştım diyorsun yani...

Bir arkadaş vardı yine buradan oda mesela Sinan Akyüz'ü çok kadın düşmanı bir yazar olarak tanımlar...

Belki en iyi taşıdıkları cinsiyeti yansıtıyorlar kitaplarına...

Ama Zülfü Livaneli çok iyi diye düşünüyorum bu konuda, yazarın erkek olduğunu anlamıyorsun bile okurken...

Kızlar e-book olarak Durulmayan Bir Kafa ismindeki kitabı okuyorum. Daha önce okuyan var mı bilemiyorum. Bipolar bir psikiyatri doktorunun kendi hastalık sürecini yazıyor...

Çok merakla ve ilgimi çekerek okumaya başladım. Şu an 90 lı sayfalardayım fakat henüz beni tatmin etmedi... Bittiğinde ne hissedeceğim bakalım :)

Mügücüm beğenmene sevindim. Ben okudumonu ve tarzını çok beğendim Ece'nin. Okuduğum ilk kitabıydı. O yüzden Devir'i de istemiştim. Sayende onu da okuyacağım. Okuduğum e-book biter bitmez..
Çok teşekkürler tekrar:)

mrb bayanlar
gece gece kitap hakkındaki eleştirilerimi sunayım dedim. gündüz belki zamanım olmaz.gerçi bu saatte de ne kadar iyi ifade ederim kendimi bilemiyorum.
kitap çok Türk filmi tadındaydı orasına bende katılıyorum. eleştiri çok olacağı için ben beğendiğin yönleri yazayım.farklılık olsun.
ilk olarak :devlet yapısını eleştirmiş memurların çalışması; devlet kurumlarındaki atamaların nasıl torpil hatır gönülle yürüdüğünü cesaretle yazmış bunu beğendim.
yazar aslında 2 karakterin bakış açısıyla olayları yorumlamış bu da çok enteresan .bir yerdede kimse gerçekten iyi yada kötü değildir diye anlatıyor. Bende insanlara hep bu çerçeveden bakmışımdır.çoğu romanda iyiler melek kalpli kötülerde şeytan gibi anlatılır.öyle bir dünya yokki.herkeste iyilikte var kötülükte.

reşat nuri ne düşünde yazarken bilemem ama bu kitapta aynı olayı 2 farklı insanın nasıl farklı yorumladığını görebiliyoruz.
Örneğin Aynı olay A gazetesinde başka B gazetesinde bambaşka anlatılıyor.hangisi doğru .onun gibi belki baba karakteride kafasında kurdu olayları kızda kafasında kurdu bilemeyiz.belki ikisinin anlattığıda doğru değil.

çok mu derin mevzulara girdim bilemedim.benim aklımda bunlar kaldı kitaptan

Eklentiler

• IMG_3212.JPG
    195,4 KB · Görüntüleme: 66
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…