Kış hazırlığı - Buzluğa ne koymalıyım?

Eşim pek sebze yemez. Kasaptan alınma et de yemez. Kayinpederim hep memleketlerinde özel hayvan kestirip buzlugumuza doldurur sağolsun. Ben 3 kilo taze fasulye koydum buzluga diye kendimi nasıl becerikli hissediyorum :D millet neler yapıyor maşallah. Afiyetle yemek nasip olsun hepinize
inşallah size de, yediğiniz en lezzetli fasulyeler olsunlar :)

Biberi soruyorsun değil mi, aslında patlıyor ama o biberin kendi cinsliği tazesi de patlıyor meretin. Ben biberi kızgın yağa atıp tencerenin ağzını kapatıyorum başka türlü baş edemiyorum.

aynen biber canım tabi tazesi de batırıyor ocağı

çözdürmeden mi atıyorsun biberleri yağın içine

ben de kıl biber severim kızartmada en çok onları öyle koyabilirim herhalde saplarını koparıp buzluğa atsam sonra da çıkarıp çıkarıp kızartsam

denedin mi kıl biber hiç ?

Eşim pek sebze yemez. Kasaptan alınma et de yemez. Kayinpederim hep memleketlerinde özel hayvan kestirip buzlugumuza doldurur sağolsun. Ben 3 kilo taze fasulye koydum buzluga diye kendimi nasıl becerikli hissediyorum :KK70: millet neler yapıyor maşallah. Afiyetle yemek nasip olsun hepinize

:KK48: öğrenicez öğrenicez

Konu sahibi, ben ve eşim konserve domatesi pek sevmediğimizden ben domatesleri doğrayıp ve blendr dan geçirip ufak yemeklik olacak şekilde atıyorum dolaba. Tazecik oluyorlar.

Birde şeftali, erik, vişne gibi meyveleri ufak ufak poşetleyip kışın hepsinden bir poşet koyarak koca tencere meyve suyu yapıyorum. İçine kış elması da atıyorum. Meyve suyu şişelerine koyuyorum yemeklerin yanında Çocuklara uzun süre gidiyor.

Sonra yazın tereyağ alıp dolaba dolduruyorum.

Birde olmazsa olmazım çemen yapıyorum :KK53:

tereyağ benimde favorim ekimde erzuruma gidicem köyden alıcam koyucam :KK48:

aynen biber canım tabi tazesi de batırıyor ocağı

çözdürmeden mi atıyorsun biberleri yağın içine

ben de kıl biber severim kızartmada en çok onları öyle koyabilirim herhalde saplarını koparıp buzluğa atsam sonra da çıkarıp çıkarıp kızartsam

denedin mi kıl biber hiç ?

Evet hiç çözdürmeden direkt kızgın yağa atıyorum.

Hayır ben sivri ama acı olmayan koyu yeşil biberlerden attım. Evde varsa koy şimdiden sabah çıkarır kızartırsın oluyorsa koyarsın. Kıl biberi bir ben sevmiyorum sanırım tek tek uğraşmak istemiyor da olabilirşm

bu arada ben ıspanakta koyuyorum

alıyorum onu bir güzel sirkeyle yıkayıp çevirmeli kurutucular varya onda çevirip poşetlere dolduruyorum atıyorum buzluğa elimin altında hazır oluyor

börek yapıyorum yemeğini yapıyorum hiç uğraştırmıyor

bu arada ben ıspanakta koyuyorum

alıyorum onu bir güzel sirkeyle yıkayıp çevirmeli kurutucular varya onda çevirip poşetlere dolduruyorum atıyorum buzluğa elimin altında hazır oluyor

börek yapıyorum yemeğini yapıyorum hiç uğraştırmıyor

Ben de geçtiğimiz kış koymuştum yazın bebeğimin sebze çorbalarına koyarım diye ama burada ıspanak zaten her mevsim yetişiyormuş. :O

Buzluykenmi tepesine sıcak su döküyorsunuz? Buzluğa koymadan önce hangi işlemlerden geçiyor yaprak? Sadece yıkıyormusunuz? ?

Evet sadece yıkıyorum sonra üst üste diziyorum

Yani düzgün dursun diye

Sonra da poşete koyup tepsiyle byzlyğa koyuyorum sonunda tepsiyi alıp üst üste yığıyorum

Çıkarınca da kettle ile kaynatıp suyu boca ediyorum tepesine oldu bitti

Kızlar yarın kayınvalidemlerin yazlığına gidicez. KV her sene menemen, turşu, salça, yemeklik domates yapar. Bana da verir yaptıklarından.

Ama o ordan sebze alıp da İstanbul'a getirmez buzluk için. Ben ordan almak istiyorum hem fiyatı hem lezzeti buraya göre çok çok güzel, orda köylüler kendi yapıp bahçelerinden getirip satıyorlar.

Kırmızı biber yeşil biber alıp doğrayıp yemeklik koyuyorum her sene. Elimin altında oluyor pilavlara tavuk sotelere koyuyorum. Kışın kırmızı biber çok pahalıydı.

Dolmalık biber alıp temizleyip buzluğa atmayı düşünüyorum deneyen var mı?

Geçen sene denemelik patlıcan alıp az yağlayıp fırın tepsisine dizip pişirmiştim. Karnıyarık için ama hiç güzel olmadı yaklaşık 1 saat pişmişlerdi ama tam olmamışlar. Ondan memnun kalmadım acaba normal yağda kızartıp mı koysam öyle yapan var mı?

Yeşil biberleri kırmızı biberleri közleyip koysak nasıl olur?

Fikirlerinizi bekliyorum:hamarat:

Canım bu yıl yapamadım ama geçen yıl
Biber ve patlıcan kozleyip soyup buzluğa attım
Enginarı haşlayıp attım
Patlıcan ı doğrayıp azıcık yağda soteledim biber ve domates ekledim azıcık ve biraz pişirip yine buzluğa attım kışında et ı sarmisak ya da soğanla soteleyip icine bu karışımı buzlu atarak bir bardakta soğuk su koyup yarim saat pişirdim ve bildiğin türlü güveç tarzı birşey oldu harika oluyor
Dolma biberleri koydum yine temizleyip
Köfte yapıp koydum
Kurbanda et kavurup koyuyorum
Bisi kek börek kurabiye koyuyorum
Yeşil fasulye ve bamya yi azıcık yağda soteleyip az biber ve domatesle koyuyorum
Çalıştığım için 1 kilo nohut fasulye ve yeşil mercimeği haşlayıp küçük küçük poşetlere koyuyorum çok pratik oluyor

Tavisye ederim;)

Kızlar yarın kayınvalidemlerin yazlığına gidicez. KV her sene menemen, turşu, salça, yemeklik domates yapar. Bana da verir yaptıklarından.

Ama o ordan sebze alıp da İstanbul'a getirmez buzluk için. Ben ordan almak istiyorum hem fiyatı hem lezzeti buraya göre çok çok güzel, orda köylüler kendi yapıp bahçelerinden getirip satıyorlar.

Kırmızı biber yeşil biber alıp doğrayıp yemeklik koyuyorum her sene. Elimin altında oluyor pilavlara tavuk sotelere koyuyorum. Kışın kırmızı biber çok pahalıydı.

Dolmalık biber alıp temizleyip buzluğa atmayı düşünüyorum deneyen var mı?

Geçen sene denemelik patlıcan alıp az yağlayıp fırın tepsisine dizip pişirmiştim. Karnıyarık için ama hiç güzel olmadı yaklaşık 1 saat pişmişlerdi ama tam olmamışlar. Ondan memnun kalmadım acaba normal yağda kızartıp mı koysam öyle yapan var mı?

Yeşil biberleri kırmızı biberleri közleyip koysak nasıl olur?

Fikirlerinizi bekliyorum:hamarat:
Patlican kizartarak nofrosts atmisligim var ama sağlıksız oldugunu duydum.her ne kadar memnun kalmista olsam.
Buzluktan ziyade konserve yapin bence fasulye yi mesela.bamyayi da kurutun :)
Patlican kurutabilirsiniz biber cigden buzlukta iyi oluyor ayni sekilde.bezelye ve barbunya da iyi oluyor buzlukta.

Ay sana zahmet şu türlü işini bana anlatsana. Onu denemedim hiç yapmak istiyorum bu sene:olamaz:

Bolca domatesi tencereye alıp biraz pişiriyorum arkadan fasulyeleri atıyorum içine bir tatlı kaşığı kadar da tuz, fasulyeler biraz yumuşayınca ( fasulyeleri biraz pişirimek önemli çünkü patlıcan çok çabuk pişiyor) içine çarliston biber ve patlıcanları atıp hafif öldürüyorum sonra genişçe bir tepsiye alıp soğutuyorum, buzluk poşetlerine birer pişirimlik ayırıp donduruyorum. Pişireceğim zaman dolap kısmında çözdürüyorum. Soğanları kavurup kaşığın ucuyla salça ekliyorum sonra patates ilave ediyorum isteğe göre kıymada koyabilirsiniz, en son çözülmüş türlüyü ilave edip 15 dk kadar pişiriyorum mis gibi türlü hazır:) pişerken birazda karabiber ilave ediyorum çok lezzetli oluyor. Türlüye kabakta konabilir ama donup çözüldüğünde lastik gibi oluyor kabaklar koymuyorum o yüzden. Eşim bayılıyor bu yemeğe o yüzden fazlaca yapıyorum buzluk için, yanına bulgur pilavı ve turşu misss:))

Dolmalik biber, barbunya, mısır, dogranmis yesil ve kirmizi biber, bezelye, maydanoz, dogranmis boreklik ispanak, dereotu vs... hepsini denedim hatta sarma da koydum bi ara fazla gelen borek kek hic sıkıntı yasamadim bekar evimdeyken mis gibi yedim calistigim icin nohutu da haslayip atiodum zaman kazandiriyor hepsi

Bolca domatesi tencereye alıp biraz pişiriyorum arkadan fasulyeleri atıyorum içine bir tatlı kaşığı kadar da tuz, fasulyeler biraz yumuşayınca ( fasulyeleri biraz pişirimek önemli çünkü patlıcan çok çabuk pişiyor) içine çarliston biber ve patlıcanları atıp hafif öldürüyorum sonra genişçe bir tepsiye alıp soğutuyorum, buzluk poşetlerine birer pişirimlik ayırıp donduruyorum. Pişireceğim zaman dolap kısmında çözdürüyorum. Soğanları kavurup kaşığın ucuyla salça ekliyorum sonra patates ilave ediyorum isteğe göre kıymada koyabilirsiniz, en son çözülmüş türlüyü ilave edip 15 dk kadar pişiriyorum mis gibi türlü hazır:) pişerken birazda karabiber ilave ediyorum çok lezzetli oluyor. Türlüye kabakta konabilir ama donup çözüldüğünde lastik gibi oluyor kabaklar koymuyorum o yüzden. Eşim bayılıyor bu yemeğe o yüzden fazlaca yapıyorum buzluk için, yanına bulgur pilavı ve turşu misss:))
:KK68:Tşk ederim.
Türlüyü bende çok severim kuşbaşı etle de güzel oluyor.
Bazıları hepsini çiğ doğrayıp atıyor rastladım, ama buzluk kokusu geliyo ağzına sevmemiştim o yüzden ama bu tarifle Harika olur eminim:kk77:

Ellerinize sağlık.

Sebzeleri çözdürmeden pişirirseniz koku olmuyor.
Bamya fasulye barbunya domates börülce kırmızı biber yeşil biber mısır bezelye koydum şimdilik ben de

Back
X