Kırmızı Kuşak...

ama bu anlamin yüklendiginide kabul etmek lazim ben hic sanmiyorum davetlilerin güc versin diye takildigini düsündüklerini...:hulya:

Başta da dedim ya benim için başka insanların düşünceleri önemli olsaydı ohooooo daha neler neler yapmazdım ben bu hayatta..:ecrin_bebek:
Seve seve taktım..
Yine olsa yine takarım...
Yeter ki babamdan dualarımı alayım..:1rolleyes:

babamın gönlü olsun diye evden çıkarken takarım o kadar. manasını da sevmiyorum görüntüsünü de.

ne o öyle " al damat paket yaptık kızı, evde açarsın artık" der gibi...tövbe tövbeee

bence pek oyle degil canim;

bu örfün gelini paket yapmakla alakasi yok....

bazi adetlerde de damat koluna kirmizi kurdele bagliyor, o da mi paketlenmis oluyor yani..

bence pek oyle degil canim;

bu örfün gelini paket yapmakla alakasi yok....

bazi adetlerde de damat koluna kirmizi kurdele bagliyor, o da mi paketlenmis oluyor yani..

ben sadece gelinin görüntüsüne ve durumuna atıfta bulundum. hediye paketi gibi oluyor bence. baba bağlıyor damat açıyor. yoksa amaç paket yapmak demiyorum.

öteki adet hakkında da hiçbir fikrim yok :sm_confused:

benzetmen bence biraz kaba olmus,

bu forumda o kusagi baglayan cok bayan var,
ben de onlardan biriyim;

abim bagladi kirmizi kusagi belime, evden cikarken;
herkes cok duygulandi , ben de. ayrica eski orflerimizi devam ettirmekten de gururluydum..

ayrica sunu da soyleyeyim,

bu adet size sacma geliyorsa kiz isteme adeti de sacma gelmeli,
ama eminim evleneceginiz zaman esiniz gelip sizi ailenizden isteyecek.

kiz istemenin mantigi ne o zaman size sorarim???

istemede "kızımız bakire" gibi bir ima olmuyor. belki ondan saçma gelmiyordur.

kalbinizi kırmak istemezdim, kusura bakmayın. ama kaba olduğumu da düşünmüyorum. çünkü günü geldiğinde "sırf babamın gönlü olsun diye" 5 dakika için bile olsa bu kurdeleyi takacağım. ama bu ona olan düşüncemi değiştirmeyecek.

bazilari da kiz istemeyi sacma buluyor, pazardan mal mi aliyorsun , kimi nerden istiyosun, diyorlar.

ama ben ne olursa olsun, geleneklerimize gonulden bagliyim.

benim düğünüm 7 ay sonra. bende takıcam ama arabada çıkarıcam salona kırmızı kurdeleyle girmeyi düşünmüyorum:)
zaten takılma anı çok duygusal oluyo.bide oyüzden istemiyom.

ben simdiye kadar ailemde hic gormedim kırmızı kusak adetini sadece cevreden tvden gordugum kadarıyla soyluyorum ben bunu adet olarak gormuyorum ..yapan yapar herkesin tercihi..hem zaten her adeti uyguluyormuyuz mantıgımıza ters gelen birseyi yapmıyoruz uygun olanları yapıyoruz..demekki size bu uygun gelmis yapıyorsunuz..

Son düzenleyen: Moderatör:

hangi benzetmenin kabaligindan bahsettiniz anlamadim "sacma" degil gereksiz bir adet herkesin düsüncesine saygim var benim sadece dogru bulmuyorumu belirttim takanlarla dalga falanda gecmedim aileden kiz istemekle nasil bir bagdasim kurdugunuzuda hic anlayamadim ailenin rizasini almak dinimizce olan birseydir haksizmiyim?

hangi benzetmenin kabaligindan bahsettiniz anlamadim "sacma" degil gereksiz bir adet herkesin düsüncesine saygim var benim sadece dogru bulmuyorumu belirttim takanlarla dalga falanda gecmedim aileden kiz istemekle nasil bir bagdasim kurdugunuzuda hic anlayamadim ailenin rizasini almak dinimizce olan birseydir haksizmiyim?

o bana dedi canım kaba diye. kırmızı kuşağın paket gibi olduğunu düşündüğümden...

Burda karşı çıkan arkadaşlar kırmızı kuşağı görüntüsünden ve bakirelik anlamı taşıdığından yadırgamızşar ama ben hiç böyle düşünmemiştim..
Kızın evlenmeden önce son kez evden çıkası, babanın o kuşağı bağlaması bana çok duygusal gelmiştir hep.
5 ay sonra Allah nasip ederse düğünüm var ve bende kuşak takmayı düşünüyorum, hemde öyle süslü olanlardan değil, sade kırmızı bir kuşak gelinlikte hiç de fena durmuyor bence. nasılsa bende onu fotoğraflarda ve düğün mekanında çıkartırım

Burda karşı çıkan arkadaşlar kırmızı kuşağı görüntüsünden ve bakirelik anlamı taşıdığından yadırgamızşar ama ben hiç böyle düşünmemiştim..
Kızın evlenmeden önce son kez evden çıkası, babanın o kuşağı bağlaması bana çok duygusal gelmiştir hep.
5 ay sonra Allah nasip ederse düğünüm var ve bende kuşak takmayı düşünüyorum, hemde öyle süslü olanlardan değil, sade kırmızı bir kuşak gelinlikte hiç de fena durmuyor bence. nasılsa bende onu fotoğraflarda ve düğün mekanında çıkartırım

zaten olay bu bütün dügün boyunca neden takmiyorsun demekki bir anlam yüklü bunda yoksa takardin

oaket benzetmesi gayet yerinde olmuş katılıorum aynen..saçmalık ya BANA GÖRE..alakasız örneklerle kıyaslama yapan arkadaşım baz aldığın şeler eşit değil..kız isteme dinsel temellidir bi nevi zorunludur şimdi yok böle yok şöle diip uslübu bozmayın..

biçok kişi paket benzetmesi yapmış belkide yerinde olmuş
takmak istemiyorum çünkü gelinliğin üzerinde hoş durduğunu düşünmüyrm.
kabarık gelinliklerde belki bir derece ama hayalimdeki gelinlik düz sade bişey ve böyle bir gelinliğe kırmızı kurdele hiç yakışmaz bu birinci istememe sebebim.
2. olan ise o an çok duygusal oluyor birde bizde kırmızı kurdele yok ztn annem bile 35 yıl önce takmamış da ben mi takıcam bizde Kuran a beyaz kılıf geçirilir üzerine de kırmızı kurdele bağlanır kız kapıdan çıkarken kuranı ve dualar ile çıkar. o yüzden kırmızı kurdele asla takmam.

kiz isteme dinsel temelli midir? yoksa turk adeti midir? bunu bir arastirin derim ben .. diger musluman toplumlarda var mi kiz isteme?

neyse konuyu dagitmayalim;

ben 2 seyi eslestirmedim; sadece ikisinin de Turk orf ve adeti oldugunu yazdim. isteyen yapar isteyen yapmaz, sadece kimse kimseye hucum etmesin bunun icin yeter.

ben bugune kadar kirmizi kusak takmayanlari hic elestirmemistim, gittim dugunlerde , bakire mi degil mi diye dusunmemistim; ama gordugum kadariyla sizler takanlari bolca elestirmissiniz, " paket gibi, yok damat mi acacak paketi, yok bakireligini ispat ediyor.......vss" diyerekten.
yanlis olan da bu,
herkesin zevkine, inanisina, saygi duyun bence

Back