kızlar size bugünlerde okuduğum ve bana mantıklı gelen bir yorumu aktarmak istiyorum:
teori şöyle, Amerikalıların (burada kasıt john ve bob değil tabi ABD kökenli şirket fon vsler) şu anda türkiyeye dolar getirdiği ve yüksek fiyattan sattığı. MB müdahale etmiş olsa da sata sata elinde dolar da kalmadı deniyor. bu dakikadan sonra pek indiremeyecekler galiba biz 1.90 2 civari bir dolar kuru görecez böyle de bir süre gidecek. ancak bu bir süre çook uzun bir süre değil. çünkü adamlar dolardan tl ye geçip (yani bize doları pahalı satıp) bu paralarla borsaya gireceklermiş. ben borsayı takip etmem pek ama bu ara oldukça düşük gidiyor 50 binden aşağıda. bu teoriye göre; 2012 yılında özellikle ilk çeyreğinde dolar ve ons yükselmese bile dolarla birlikte altın gramı yükselmesi öngörülüyor. ancak dediğim gibi sonra istikamet borsa ve çok yükseltecekleri konuşuluyor -hatırlarsanız AKP iktidarinin ilk yıllarında da borsa coşmuş 60 70 binler olmuştu şimdi tüm o verdiğini geri aldı-tabi yükseltince borsadan çıkılır- düşük olan dolar kurundan tekrar dolarlar toplanır (bu teoriye göre 2ye katlamış olarak) ve ülkeden de çıkılır. güya ABDlilerin stratejisi buymuş.daha önce de yapmışlar.
şu sıra altın ise ne yapacağını nere gideceğini bilmez halde aşağı yukarı aynı bantta günlerdir. eğer yukarıdaki teori gerçekleşir dolar yüksek seyredip sonra birden çakılırsa büyük dalgalanmalar olabilir.(tabi bu arada dünyada ons çıkar giderse altın yine yükselir bu teori ons fiyatını dikkate almıyor sadece türkiyedeki bu manipülasyonu öne sürüyor) ben anımsıyorum 2002 de filan dolar 170 180 leri görmüştü sonra 1.20 lere kadar indi borsa da tam tersi :galiba o zaman da yukarıdaki yazdığım senaryo uygulandı.
ben ekonomi proseförü değilim tabi
sadece okudum düşündüm tutarlı buldum. 2002lerde yine hatırlıyorum ülkeye büyük oranda dolar giriyor kaynak bilinmiyor vs diyorlardı (hatta ABD Iraka girmişti ya oradan kamyonlarla kaçırıyorlarmış filan gibi zihnisinir teoriler vardı)
tabi ülkenin parametrelerinden bağımsız bir ekonomi öngörmek biraz desteksiz olabilir. ama bizim cari açığımız korkunç malum Merkez bankası yeterli olamayabilir gibi geliyor bana kuru istediği seviyede tutmak için-onlar ne düşsün ne çıksın istiyorlar- e bu da biraz zor bence