• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kiracıdan Tefe tüfe zammı istemek adaletsizlik mi?

Şu an 8 bin ₺ kira alıyorum. Benim kiracı esnaf. Döner dükkanı var. Evleri var. Kiracımla aramda iyi. 6 sene olacak Mart'ta. Ben tefe Tüfe ye göre de zam yapsam kurtarmıyor o denli. Evin konumuna gelince çok merkezi yerde. Giriş kat. 2+1 100 Mt kare. Okul,sağlık,ocağı ,Marmaray,metro,hastane,kaymakamlık,belediye evin dibinde. 5.dk her yere. Ben bu adama %200 e yakın bir zam yapmam lazım ki şu an ki uçuk kiraları yakalayayim. Haliyle bu da olmuyor. Aklımdaki rakam bu sene 17 bin TL yapmak. Normalinin bu olduğunu düşünüyorum. Altına düşmek istese razı geleceğimi düşünmüyorum. Çünkü geçen sene bana daha iyi bir rakama anlaşırız falan demişti.
Size gelince söylediğiniz rakam bana çok fazla geldi. Asgari ücret belli. Asgari ücret ile gıdalara anında zam geliyor. İnsanlar ahir gibi evlerde sırf kirası daha uygun diye oturmak zorunda kalıyor.
Kiracim zengin olmasına rağmen adama çık demiyorum. Çünkü hiç aksatmiyor. Başımı ağrıtmiyor. Evle ilgili sorun oldu mu kendi ilgileniyor. Ben hiçbir şey yapmıyorum. Bunlar da önemli şeyler.
Milletin kirasını görünce aglayasim geldi. Bence millet tutturabildigine tutturdugu rakamı söylüyor . İstanbul un orta yerinde esnaf adam bu rakamı veriyor . Bence kesinlikle 17 bin makul . Hatta az bile

Milletin kirasını görünce aglayasim geldi. Bence millet tutturabildigine tutturdugu rakamı söylüyor . İstanbul un orta yerinde esnaf adam bu rakamı veriyor . Bence kesinlikle 17 bin makul . Hatta az bile
Katılıyorum. Daha fazlasını söylesem kabul etmeyecek. Yeni bir kiracı ile de uğraşmak istemiyorum. Ödeyecek mi vs vs .

Atom bu işin şehiri köyü kalmamış artık.
istanbul'un adı çıkmış.
Cogu sehir buradan beter
Valla bizim ev İstanbul ' da güzel lokasyonlu Şubat ayında 5 senesi dolacak kiracının , bu seneye kadar biz hiç zam yapmadık kiracıda zam için aramadı ,hersene zam ayı geldiği zaman kendince zam yapıp yatırmış .. evde 3+1 balkonlu

Sizin asgarî ücretten haberiniz yok galiba üstüne koyacakları Maksimum 10 bin ₺ daha hadi olsun 30 bin ₺ maas olsun 25 ini zaten siz istiyorsunuz bu insanlar taş mi yesin ? Birde adaletsizlik mi diye yazıyorsunuz utanmadan şu son 3-5 sene haricinde nezaman nerde gördünüz 35 bin ₺ kira? İnsanlar deniz kenarinda 700₺ oturuyordu!
rayiç bedeller diyorsunuz kim bilir kaç yaşında koca insanlarsiniz Birazcık el merhamet insanların size boyun eymesinin sebebi çıkacaklar yeni ev arayacaklar bi emlakciya bı ev sahibine bı taşıyan arabaya altından kalkamıcaz diye ses edemiyorlar . İnsanlar asgari ücrete zam alıyor sagolsun aç gözlü ev sahipleri hemen zamma konma derdinde öbür tarafa götürceniz orda doyasıya yerseniz tefe tufenizi 👍🏻
İyi de tüm bunlar ev sahibinin problemi değil. Hayır işi yapmıyor, evini kiraya veriyor. Fiyatların bu seviyeye gelmesi, paranın değerinin kalmaması da ev sahibinin suçu değil.

Ev fiyatlarının artması ev sahiplerinin suçu değil deniliyor. Tam da emlakçıların ve ev sahiplerinin suçu. Birbirlerini gazlayarak kiraları iyice şişirdiler.
4 yıl önce 1000 lira olan kiram şu anda 15 bin lira. 4 yılda neyin fiyatı 14 kat arttı. Maaşlar o kadar arttı mı?
Bir de evi yatırım aracı olarak aldıysanız hiçbir yatırım aracı bu kadar artmadı. Böyle bir kar marjı hiçbir yatırım aracında yok.

Ev fiyatlarının artması ev sahiplerinin suçu değil deniliyor. Tam da emlakçıların ve ev sahiplerinin suçu. Birbirlerini gazlayarak kiraları iyice şişirdiler.
4 yıl önce 1000 lira olan kiram şu anda 15 bin lira. 4 yılda neyin fiyatı 14 kat arttı. Maaşlar o kadar arttı mı?
Bir de evi yatırım aracı olarak aldıysanız hiçbir yatırım aracı bu kadar artmadı. Böyle bir kar marjı hiçbir yatırım aracında yok.
Kesinlikle böyle yapa yapa şimdi sisirdiler şimdide gidin muhattabinizi bulun suçlusu biz degiliz diyorlar.

Ben oran üzerinden konuşmayı mantıklı bulmuyorum kira işlerinde.
5 bin kirayı 10 bin yapmak doğal geliyor ama 10'u 20 yapmak doğru gelmiyor zam oranı aynı olmasına rağmen.
15'de bence 22 23 falan olmalı. Ama 17 olan 25 olur gibi.
40 bin kira veren birinin kirası da 64 bin olmamalı yani benim kafamda.

2020 öncesi 500 600 tl idi saymıyorum.

2020'de 1000 tl idi kiram.
2021 1400
2022 5500(ev değiştirdim)
2023 7500 (emsal 9-10 du)
2024 15000 (emsal 17 18di)
2025te 23000 yapacağım (emsalin kaç olduğu umrumda değil, ev sahibi ile yüzgöz olmam, zammı ben belirledim bugüne kadar hep ev sahibini mağdur etmediğim için negatif yorum yapmadı muhtemelen. )

Ha bu arada kiracının yaptığı iş/ev alma durumu vs ev sahibini ilgilendirmez. Benim ev sahibim de bana satmıyor evini ne diyeyim "30 tane evi var moruk satmıyor mezara götürecek sanki" mi diyeyim. Hoş olmaz. Sonuçta mecburiyet yok teklif var.

Sorma gercekten bız sadece bım ce sok marketin oldugu baska bırsryın olmadıgı yerde 50 yıllık apartmana ki yerde parke bıle yok 15 verıyorken saka gıbı

400 tl ıle gırdım kı ozmn genelde 200 tlye falan oturuyorlardı. Yenı eblerde 700 cıvarı ıdı. Sonra 1000 oldu hemn sonra 5000
10000 sımdıde 15 bıne cıktı. Ocakta bakalıö ne yapacaklar. Yuzde 25 ı takmadıkları gıbı yuzde yuze dayandık

5 bin kirayı 10 bin yapmak doğal geliyor ama 10'u 20 yapmak doğru gelmiyor zam oranı aynı olmasına rağmen.

2021 1400
2025te 23000 yapacağım (emsalin kaç olduğu umrumda değil, ev sahibi ile yüzgöz olmam, zammı ben belirledim bugüne kadar hep ev sahibini mağdur etmediğim için negatif yorum yapmadı muhtemelen. )

Ha bu arada kiracının yaptığı iş/ev alma durumu vs ev sahibini ilgilendirmez. Benim ev sahibim de bana satmıyor evini ne diyeyim "30 tane evi var moruk satmıyor mezara götürecek sanki" mi diyeyim. Hoş olmaz. Sonuçta mecburiyet yok teklif var.
ben de sizin gibi düşünüyorum. oranlara takılmıyorum. eski kiracı ile yeni kiracının arasında 2-3 kat fiyat farkı olmaması gerekiyor. ama tabi eski kiracıdan da yeni kiracının verdiği tutarları beklememek gerekiyor. Burada babamın metronun dibindeki kiracısının 4 binden 9 bine çıkmasını çok fazla buldu bazı üyeler mesela. Halbuki o kiracı çıksa o minvalde bir evi 15ten aşağı bulamayacaktı. Ama 5 bin yapılması gerekiyormuş. İşte bu yüzden orta noktada buluşulmuyor. Kiracı kendini düşünüyor sadece, ev sahibi kendini düşünüyor. İki tarafın da adım atması gerekli. Ben değerinin 3te biri bir yerde otursam içim rahat etmez mesela, zamanında da ev sahibimizi arayıp ara zam yapalım diye biz teklif etmiştik. Ama diğer taraftan da kiracıyı emsallerle karşılaştırmak da doğru değil. Onun da sonu yok çünkü.

2021 1400

8 bınlıra gıbı bır zammı normal buluyorsunuz da acaba maaslara aynı oranda zm yapılıyor mu
Verılen 5,10 luk zammı da ev sahıplerı alsın ama maas zammı yapıldı dıye faturalara, gıdaya, gıyıme gelen zammı da fotosentez yaparak yanı almayarak oder kıracılar.
10 bınlık eve 16 dan fazla verılmez
5 bınlıl eve de 8den fazla olmaz ne anlamı kaldı eskı kıracılıgın

Evinize zam yaparken piyasa böyle bende bunu alayım mantığı ile yapmayın.
Kiracınızın maddi durumu nedir?
Evinizin 2 yıl önceki kira geliri ile bu gün istediğiniz kira geliri arasında asgari ücrete oranlayarak ne kadar bir artış olmuş.
Ayrıca evet serbest piyasa ama bu serbest piyasada ki fiyatların bu şekilde fahiş oranda artışının sebebi sürekli birilerinin ama ne yapalım ortam böyle deyip hak olandan fazlasını istemeleri.
Aaa o yeni kiralayacağı eve 2+1 e 20 istiyor ben mevcut kiracımdan 3+1 olduğu için 25 isteyeyim mantığı ile malının değerini belki de emsali olmayacak bir başkasıyla kıyaslayıp kafasına göre değer biçmesi ile piyasa bu hale geldi.
Evet zaten ekonomi kötü ama maşaALLAH halkımızda serbest piyasa adı altında enflasyonu ölesiye körüklüyor.
Ben hiç bir ev sahibinin ve ya araç, taşınmaz gibi bir malın sahibinin ya onun malı benimkinden güzel ama benden ucuza satıyor/kiralıyor deyip kendi malı için istediği fiyatı sorguladığını ve adalet duygusu ile malının fiyatını yeniden belirlediğini hiç görmedim.
Hep daha fazlası, hep daha fazlası..
Ama şunu unutmayalım biz kendi elimizdeki malın fiyatın yükseltirken bu yükseltiş bizimde sahibi olmak isteyeceğimiz başka bir malın ederinin yükselmesine sebep oluyor.
Siz evinizin olduğu semtteki düşük fiyatlı bir ev gösterdiklerinde kiranızı düşürecek misiniz?
Zaten sürekli kira artışı uygulamışsınız ve ciddi oranlarda artırmışsınız.
Bence zammı yaparken önceki senelerde yaptığınız artışları da göz önüne alın ve ortada buluşun.
Ya da sonra bu ülkede ekonomi neden düzelmiyor diye ağlamayalım.

Herkes ne yapayım benim suçum mu diyor, evet bu birazda hepimizin suçu.

8 bınlıra gıbı bır zammı normal buluyorsunuz da acaba maaslara aynı oranda zm yapılıyor mu
Verılen 5,10 luk zammı da ev sahıplerı alsın ama maas zammı yapıldı dıye faturalara, gıdaya, gıyıme gelen zammı da fotosentez yaparak yanı almayarak oder kıracılar.
10 bınlık eve 16 dan fazla verılmez
5 bınlıl eve de 8den fazla olmaz ne anlamı kaldı eskı kıracılıgın

Maaşlara da az zam yapılmıyor ki?
Alıntı

*2021 yılında enflasyon yüzde 36 iken 2022 başında asgari ücrete yüzde 50, temmuz ayında da yüzde 30 zam yapıldı. 2022 enflasyonu yüzde 64 iken 2023’ün başında asgari ücret yüzde 54, temmuz ayında da yüzde 34 arttı. 2023 yılında yıllık yüzde 64’lük enflasyona karşın asgari ücrete yüzde 49 zam yapıldı. *

Ülkemizde de yarısı asgari ücretli muhabbeti şöyle, işverenler herkesi asgari ücretli gösterip kalanı elden veriyor. Hepimiz yaşadık bunları çalışırken. Herkes 17 bin maaş alıp 15bin kira veriyor gibi bir durum yok.

Benim kendi işim. Dolarla iş yaptığım için müşterime zam bile yapamıyorum. Enflasyonu anlatamıyorsun çünkü elin ingilizine elin çinlisine. Geçen sene 5 dolara yaptığımı bu sene 5.20 dolar isteyince kıyamet kopuyor, vermiyorlar o farkı.

2023 aralık dolar 28 bugün 34. O hesap hiçbirimizde tutmuyor yani. Ama bunun sorumlusu ev sahibi değil.

Hak da yedirmemek gerek hak da yememek gerek.

Kimse kusura bakmasın kayınvalidem dava açtı biz oturalım diye kendi kiracısına 3+1 eşyalı teraslı deniz manzaralı eve 5000₺ kira ödüyor biz sırf ev sahibinin ac gözlülüğü yüzünden huzursuz ediliyoruz ve cıkarmak istiyor bizi davayıda kaybettik ortada kaldık niye taşınayım ben şimdi ev sahibini tatmin edemiyorum diye kapı kapı ev mi dileneyim yoksa kiracıya mobbing mi uygulayayım karakolluk mu olayım ??? Yeter artık bıktık kiracı ev sahibi saçmalıklarından bi doymadınız aç gözlü ev sshipleri bi yetemedik size yeter ya yeter

Ne ev sahibi ne kiracı olacaksın. Dağı taşı oyup yaşamak lazım, nerden çıkmış bu evler, mülkiyet hakkı. Gerçi o zamanda hazine arazisi derler baya sağlam ceza yersin. Bilmiyorum herkes kendince haklı.

Back
X