- 24 Şubat 2019
- 627
- 806
- 53
- Konu Sahibi kimliksizkedi
-
sözleşmeye yazılır verilen para da alınan parada.Kızlar merhaba, ev kucuk oldugu icin ayri bir eve tasinmak istedik tasinacagimiz ev kiralik, bu prosedürleri bilmediğim icin dolandirilmaktan cok korkuyorum, emlak ofisine gidicez, depozito+1 ev kirası+komisyon istiyor toplam 12.800 depozito olarak istenen parayi genelde son 2 ayda kira vermemek kosuluyla alindigini duydum ama kadin oyle bir sey olmayacagini 6000 tlnin geri verilcegini soyledi ben de tl deger kaybediyor bugun ku verilen parayla o gun ayni olmayacak dedim kabul etmedi yine de, ilk defa tasinacagim icin kafam cok karisik kira sozlesmesine ne eklememiz gerekiyor? Verilen depozitoyu yazmamiz gerekir mi? Evin sahibi gelmeyecekmiş telefonda konusacakmisiz emlak ofisinde bu da bana biraz tuhaf geldi, sozlesme imzalanirken evin sahibininde gelmesi gerekmiyor mu parayi alip gitmelerinden korkuyorumkefil olarak beni istiyor ancak daha atama surecim tamamlanmadi, sicil no cikti ancak sgk girisi yapilmadi bu kefil olmamda bir sorun olusturur mu? Bu deneyimleri yasayan lutfen yardimci olabilir mi
siz avukat mısınız bilmiyorum ama şöyle bir durum var bu yıpranma meselesi ile alakalı. normal, hayatın doğal akışına uygun kullanımlar için ev sahibi kiracıyı suçlayamaz. kırık dökük olması başka tabii ama örneğin mutfak dolaplarının eskimesi, duvar boyasının kullanmaktan dolayı eskimesi, evdeki kombi ankastre gibi kiracı kullansın diye konulan eşyaların kullanımdan dolayı eskimesi gibi şeyleri bahane edip depozitoyu vermeme gibi şeyler yapma hakları yok. atıyorum duvarı çizdiysen kalemle evet zarar vermek oluyor bu ama boyasında zaman içinde eskime olmuş misal, bunu kiracıya karşı kullanamaz. genelde boyalı verdik boyalı teslim edin derler ama benim gördüğüm kadarıyla çoğu dairede kiracı gelecek diye boya yapılmıyor, duvarlar temiz gözüküyorsa direkt veriyorlar. duvar örnekti sadece ama daha net anlaşılması için evdeki elektronik demirbaşlar üzerinden de örnek verilebilir. çünkü kullanmak için kirası ödeniyor aslında. ama ben depozitoyu veren hiç görmedim açıkçası.Sözleşmeye iki taraf da imza atmış olacak, hatta sözleşmenin bir nüshası sizde kalacak ispat amaçlı. Kiraya verenin imzası olmazsa olmaz.
Depozito ücreti, komisyon ücreti ve aylık kira ücreti, hatta bu kira ücretinin ayın hangi günleri arasında ödenmesi gerektiği dahi yer almalı sözleşmede.
Depozitoyu çıkarken alırsınız, ev sahibi sözleşme süresi bitiminde eve gelecek bakacak yıpranma-yanlış kullanım gibi bir durum söz konusu mu diye. Eve baktıktan sonra siz anahtar teslim tutanağı hazırlayıp onu imzalatacaksınız, internette örnekleri var. Orada yazıyor evi sağlam teslim ettim şu şu tarihte diye. Ev sahibi de siz de imzalayacaksınız ev sahibi de depozitonuzu verecek.
Uygulamada son 1-2 ayın kirasına sayanlar da var tabii. Ben hukuki prodesürden bahsettim sadece. Her şeyiniz yazılı olsun evden tamamen çıkarken anahtar teslim tutanağını unutmayın.
Hayatın olağan akışına uygun yıpranmalar sayılmıyor zaten, ben kötü/yanlış kullanımdan kaynaklanan yıpranmaları kastettim ve belirttim. Yoksa bu mantıkla kimsenin depozitoyu geri alamaması gerekiyordu ki imkansız olay. Emsal yargıtay kararları da olağan kullanımlardan kaynaklı yıpranma durumlarında depozito ev sahibince geri ödenir diyor. Ve evet avukatım.siz avukat mısınız bilmiyorum ama şöyle bir durum var bu yıpranma meselesi ile alakalı. normal, hayatın doğal akışına uygun kullanımlar için ev sahibi kiracıyı suçlayamaz. kırık dökük olması başka tabii ama örneğin mutfak dolaplarının eskimesi, duvar boyasının kullanmaktan dolayı eskimesi, evdeki kombi ankastre gibi kiracı kullansın diye konulan eşyaların kullanımdan dolayı eskimesi gibi şeyleri bahane edip depozitoyu vermeme gibi şeyler yapma hakları yok. atıyorum duvarı çizdiysen kalemle evet zarar vermek oluyor bu ama boyasında zaman içinde eskime olmuş misal, bunu kiracıya karşı kullanamaz. genelde boyalı verdik boyalı teslim edin derler ama benim gördüğüm kadarıyla çoğu dairede kiracı gelecek diye boya yapılmıyor, duvarlar temiz gözüküyorsa direkt veriyorlar. duvar örnekti sadece ama daha net anlaşılması için evdeki elektronik demirbaşlar üzerinden de örnek verilebilir. çünkü kullanmak için kirası ödeniyor aslında. ama ben depozitoyu veren hiç görmedim açıkçası.
bence evin fotoğraflarını çekerse iyi olur, saklasın.
tamam aynı şeyi söylüyoruz aslında, ondan sordum avukat mısınız diye. çünkü ben değilim, bir hukuk sitesinde böyle okumuştum. okumadan önce normal kullanımları da yıpranmadan sayıp depozitoyu vermemek için bahane olarak kullandıklarına şahit oldum. iyi ev sahibine ben de hiç denk gelmedim. uğraşmamak için yanlarına bırakıyoruz ama uğraşmak lazım aslında.Hayatın olağan akışına uygun yıpranmalar sayılmıyor zaten, ben kötü/yanlış kullanımdan kaynaklanan yıpranmaları kastettim ve belirttim. Yoksa bu mantıkla kimsenin depozitoyu geri alamaması gerekiyordu ki imkansız olay. Emsal yargıtay kararları da olağan kullanımlardan kaynaklı yıpranma durumlarında depozito ev sahibince geri ödenir diyor. Ve evet avukatım.
İyi ev sahibine denk gelinirse depozitoyu gayet de veriyor, benim hukukçu olduğumu bildiklerinden söke söke aldım hep çıktığım evlerden depozitomu. İşte sorun genelde iyi ev sahibinine denk gelinmemesi, veya insanların para tahsili için icra ile, dava ile uğraşmak istememeleri vesaire. Bunun için de uygulamada son 1-2 ayın kirasının kiracı tarafından verilmemesi yani depozito ile mahsup edilmesi uygulaması olduğunu da belirttim günlük hayatta.
Evet kızlar haklisiniz vekaletnamenizi gormeliyim demeliyim ben de ona sasirdim nereden bilicem telefonda aradigi kisinin kardesi olmadigini, simdi gittigimizde 12.800 para vericez bu parayi elden mi vermek daha iyi olur yoksa banka hesabindan yollamak mi elden versek kanit olmaz elimizde de dimi. adliyede memurum dedim ( ama pazartesi baslayacagim) ne güzel dedi kefil olarak seni yaparız dedi sicil no cikti ama sgk girisim yapilmadi bu kefil olmada bir engel mi
Kadin kimlik fotokopisi istememisti bizdenHer ne yolluyorsanız depozito, emlakçı komisyonu, kira vs. mutlaka iban alıp yollayın, elinizde dekont olsun. Ve ücreti yollarken açıklama kısmına detaylı olarak yazın; "....caddesi ... mah. no.. daire.. ev kirası/ ev depozitosu /emlakçı komisyonu" gibi..
Ha ille de emlakçı ücretini elden verecekseniz, size makbuz vermek zorunda. Ev sahibine kira ve depozito için elden ödeme yapacaksanız bunu kira sözleşmesine yazdırın.
Kira sözleşmeniz 3 nüsha olmak zorunda. Biri mal sahibinde, biri sizde, biri de emlakçıda kalıyor. Ve her iki tarafın da kimlik fotokopisi emlakçıdaki nüshada bulunur.
Kira sözleşmenizin bilgisayarda yazılmasına da dikkat edin. Tarafların ad soyad, tc, tel, iban vb. bilgileri de mutlaka bilgisayarda yazılmalı. Aklınızda bulunsun =)
Kadin kimlik fotokopisi istememisti bizdenev sahibinin banka hesap numarasini vermezse de ( kendisiyle gorusturmedigi gibi) cikar giderim kira+depozito falan ev sahibinin hesap numarasini atilir kesin dimi ya da ona verilir emlakçı bana elden verin derse yasal olmaz veya kendisine banka yoluyla gonderilmesini soylerse yasal olmaz dimi?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?