- 16 Ağustos 2010
- 292.952
- 602.704
- 43
Chenopodioideae familyasına ait kinoa, ıspanak ve pancar bitkilerinin genlerini içinde taşıyan ancak tohumlarının tüketilmesi nedeniyle tahıl grubunda yer alan bir bitkidir. Besin değeri çok yüksek olan kinoa içerisinde yüksek miktarda kalsiyum, protein, demir ve fosfor içerir. Bu özelliklerinin yanı sıra kalorisi de düşüktür. Sağlıklı beslenmek isteyenlerin severek tükettiği yiyecek başlangıçlardan ana yemeklere kadar pek çok yiyeceğin yapımında, alternatif bir malzeme olarak kullanılır.
Kinoanın Yemeklerde Kullanımı
Kahvaltılık Olarak Kullanımı: Kinoa günün farklı öğünlerinden protein almak isteyen kişilerce severek tüketilir. Özellikle güne iyi ve sağlıklı bir öğünle başlangıç yapmak isteyenler kinoayı yumurta ya da peynir ile birleştirir. Kinoalı omlet, peynirli kinoa topları, sosisli kinoalı omlet gibi yiyecekler kinoanın kahvaltıda kullanıldığı tariflerdir.
Salata ve Mezelerde Kullanımı: Kinoanın en çok kullanıldığı tarifler salatalardır. Bulgur ve pirincin verdiği kıvamı doğrudan yakalamanızı sağlayacak kinoa bu özelliğiyle kısır olarak da tüketilir. Bulgur yerine kinoanın kullanıldığı kısırın yanı sıra haşlanmış kinoalı mevsim salatası, ton balıklı kinoa salatası, tavuklu salata gibi arzu edilen sebzelerle birleştirildiği salata tarifleri de bulunur.
Kabak dilimlerinin içerisine doldurularak peynirle servis edilen kinoalı kabak dilimleri, mücvere farklı bir yorum lorlu fırın mücver, peynirli kinoa köftesi gibi tarifler de tahılın kullanıldığı mezeler arasındadır.
Ana Yemeklerde Kullanımı: Kinoanın pirinç yerine kullanımının en güzel örnekleri tahılın kullanıldığı pilav tarifleridir. Şeker oranı düşük tahılla, patlıcanlı, sebzeli ya da tavuklu pilavlar yapılır. Kinoalı meyhane pilavı da çok lezzetlidir. Yiyeceği protein deposu et ile birleştirmek istyenler ise kadınbudu köfte, sulu köfte gibi tariflerin içerisinde pirinç yerine kinoa kullanır.
Tatlı ve Hamur İşlerinde Kullanımı: Daha hafif ve sağlıklı tatlı ya da hamur işleri tüketmek isteyenler, kinoalı diyet sütlaç, diyet kurabiye, kakaolu kinoa topları, elmalı kinoa turtası gibi tarifler ile tahılı değerlendirir. Bu tarifler hem içerilerinde bulunan kinoadan hem de meyve ve ek gıdalardan dolayı hafif, vitamin ve mineral deposu, sağlıklı atıştırmalıklardır. Tatlı krizlerinde zararlı yiyeceklere yönelmek istemeyenler için oldukça uygundur.
Kinoa Salatası Nasıl Yapılır?
Kinoa kolesterol içermeyen, genellikle tohumlarından dolayı tarımcılık faaliyetleri yapılan bir bitki türüdür. Kolesterol sorunu olanların rahatça tüketebileceği kendine has tadı olmadığı için her türlü eklemeyi yaparak bu bitki ile güzel öğünler hazırlayabilirsiniz. Kinoa bitkisinden yapabileceğiniz en basit öğün olan salata için ise gerekli malzemeler şunlardır.
1 çay bardağı kinoa
2 bardak su
1 adet havuç
1 adet salatalık
3-4 adet çeri domatesi
2 adet turp
7 yaprak reyhan
Biraz maydanoz
2 dal taze soğan
6 dal dereotu
Zeytinyağı, nar ekşisi, limon suyu ve tuz
Kinoayı küçük bir tencereye alın ve üzerini 2 parmak geçene kadar su ilave ederek 30 dakika kadar suda yumuşamasını bekleyin. Bekleme süresi bittikten sonra suyunu süzün ve tekrar 2 bardak su ilave ederek ocağa alın ve kapağı kapalı bir şekilde orta ateşte 15 dakika boyunca yumuşayıp patlayıncaya kadar pişirin. Pişme tamamlandıktan sonra kalan fazla suyu süzün ve ardından kinoayı dinlenmeye bırakın. Bu sürede de yeşillikleri yıkayın ve ince ince kıyın. Salatalık, havuç ve turpları da ince ince doğrayın. Çeri domateslerini ise 4 parçaya bölün. Tüm malzemeleri hazırladıktan sonra salata kasesinde toplayın ve karıştırın. Daha sonra üzerine soğumuş kinoayı da ekleyin ve onun da üzerine başka bir kapta zeytiyağı, nar ekşisi, limon suyu ve tuz ile hazırladığınız salata sosunu gezdirin. En son salatanın üst süslemesi için kendi zevklerinize göre labne peyniri, zeytin ve domatesler ile şekiller verebilirsiniz. Afiyet olsun.
Kinoalı Tabule
Protein deposu kinoa ile bol yeşillikli, sağlıklı ve lezzetli bir salata oluyor.
Tek başına öğün olarak veya davet sofralarında salata olarak ikram edilebilir.
Servis: 4 kişilik
Hazırlama süresi: 1 saat
Malzemeler :
1 su bardağı kinoa
5-6 sap taze soğan, ince doğranmış
5 adet çeri domates, herbiri 4 e bölünmüş
2 adet çengelköy salatalık, 2 ye bölünüp ince doğranmış
7-8 adet kuru domates, ılık suda 10 dakika kadar bekletilmiş ve ince doğranmış
Yarım demet maydanoz, ince doğranmış
Yarım demet dereotu, ince doğranmış
Yarım demet taze nane, ince doğranmış
1 tatlı kaşığı pulbiber
15 adet tam ceviziçi
1 limon kabuğu rendesi
2 çorba kaşığı nar tanesi
Sosu :
1 çay bardağı sızma zeytinyağı
3/4 limon suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 tatlı kaşığı tuz
Üzerini süslemek için : 3 çorba kaşığı nar tanesi
Yapılışı :
1 su bardağı kinoayı yıkadıktan sonra tencereye alıp 2 su bardağı su ilave edin.
Kapağı açık olarak kaynatın, ocağın altını kısıp ara sıra karıştırarak yaklaşık 15 dakika pişirin.
Suyu tamamen çekmiş olacaktır. Ocaktan alıp soğumaya bırakın. Çatal ile havalandırarak kinoaları birbirinden ayırın ve geniş bir karıştırma kalıbına alın.
Malzemeleri kinoaya ilave edin ve nazikçe karıştırın. Sosu ilave edin ve hepsini karıştırarak servis tabağına alın. Nar taneleri ile süsleyin.
Afiyet olsun
Püf noktası :
Salatalara kullandığınız sosu önceden hazırlayabilirsiniz. Malzemeleri küçük bir cam kavanozda kapağı kapalı olarak çalkalayarak karıştırın. Servisten hemen önce ilave edin.
Kaynaklar: nasıl kolay-chez maman