Kimim Ben

Cikita Muz

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
8 Haziran 2014
1.962
4.967
Öncelikle herkese merhabaa

Sizlere danışmak istediğim 1 konu var

Hani derlerdi ya, ergenler kendine bir kimlik arayışı içindedir diye.. Püff bu nasıl bir cümle, ne alaka ne kimliği derdim. Lakin doğruymuş..

Öncelikle kendimden bahsediyim. Yaş 17, anlayacağınız karşınızda bir adeet ergen kardeşiniz duruyor (karizmam çizildi glb)

Tabir caizse, kimliğimi bulamıyorum. Kimim ben, kim olmak için doğdum, kim olacağım?
Gelecekte beni nasıl bir yaşam bekliyor..

4yol ağzının ortasındaki kaldırımdayım, ne yöne gideceğimi şaşırmış bir halde kalakaldım

Bir tarafta tıp, bir tarafta hukuk, bir tarafta psikoloji, bir tarafta pilotaj. Ciddiyim ne yazık ki. Hayır bir insanın ilgi alanları nasıl böyle birbirinden son derece farklı olabilir? Türümün ilk ve son örneğiyim sanırım.

Millet ygs çalışmaya başlamış,, ben hala ne seçsem derdindeyim. 11. Sınıf derslerimi bile çalışmıyorum şuan.

mf seçtim, tm seçersem tıbba geri dönüş yapamam, ama mfden hukuk-psikoloji kazanabilirim yada bir süre sonra karar değiştirip tmye geçebilirim diye düşündüm. Ama hedefim belli değilken, kafamda binbir soru varken, ders de çalışamıyorum.

Öncelikle hepsini kazanabilecek seviyeye sahibim, onu belirteyim. Yani en köklü hukuk fakültelerini kazanabilirim inşallah, yada psikoloji bölümlerini. Tıbbı da kazanabilirim. İyice çalışırsam tabii. Ama ben oturmuş ne seçsem diye düşünüyorum.

Holland mesleki tercih envanterini, yada bazı meslek testlerini yapınca, en çok psikolojiye , sonra hukuka, sonra tıbba uygun çıkıyorum.
Hepsine uygun diyor ama, sıralama farklı.

Düşünüyorum ki, acaba ben tıbbı gerçekten istiyor muyum? Yoksa alışkanlıklarımdan gelen bir tercih mi? Annem hemşire babam doktor, dolayısıyla hastanelerde büyüdüm, gördüğüm 2 meslek dalı oldu hayatımda, öğretmenler ve sağlıkçılar. Küçükken de doktor olmak istiyorum derdim ama.. Ailem avukat olsaydı, hukuk derdim sanırım. Yani aileden görme, alışkanlıklar, evdeki konular..

Psikolojiye gelirsek, gerçekten baya bir ilgi duyuyorum. Çok seviyorum. Kitapçıya gitsem, illa ki psikoloji yerindeyim. Kitaplar da aldım, ilgimi gerçekten çekiyor. İşin terapi-konuşma kısmı da ilgimi çekiyor.

Sonra diyorum ki, psikiyatrist olsam da terapi eğitimi alsam? Ama hangi hastane olur seni oraya alalım diyecek ki?

Hukuka gelirsek.. Liseye başladığımda araştırmaya başladım.. Zamanla o da ilgimi çekti. Babam da hukuka yeteneğimin olduğunu söylüyor..

Pilotaj mevzusu başlı başına bir mesele zaten. Ben uçaklara bayılıyorum, havalimanlarında beklemeye de. Yani başka bir meslek seçsem de, en azından 1-2 yıl hosteslik yapsam diyorum. Uçarken çok mutlu oluyorum.

Anlıyacağınız durumlar baya karışık.. Benim devreler yandı zaten düşünmekten. Kararsızlıkta zaten 1 numarayım, alışverşte bile karar veremeyen ben, meslek seçmeliyim.
Mfde mi kalsam, yoksa direkt tmye geçiş mi yapsam. Tmye geçersem tıp-pilotaj elenmiş olacak. Ama mfde kalırsam da hiç edb çalışmadan bile iyi bir hukuk kazanabiliyorum puan hesaplamasına göre.

Yorumlarınızı bekliyorum, umarım kör olmamışsınızdır

Öncelikle bu yaşta bu kadar aklı başında kültürlü ve bilgili olduğun için seni tebrik etmek isterim. Bu forumda maalesef senin 2 katın yaşı olup senin kadar olgun ve akıllı olamayanlar var. Neyse...Ben sana direk hukuk tavsiye ederim. Tıp kadın için zor, nöbetler, devamlı çalışmak, uzun eğitim süreci...Hosteslik=garsonluk, niye hostes olmak isterler insanlar çok da anlayamam ya neyse herkesin kendi tercihi...Psikolojiyi hobi olarak da okuyabilirsin. Özetle senin yerinde olsam bu dört seçenekten tercihim "hukuk" olurdu benim...

Ben tıbbı secerdim sanirim, bana en cekici gelen meslek iclerinde saydiklarinin. Pilotajda olabilir aslinda :) rehber ogretmeniniz varsa okulunuzda gorusmende fayda var, ama kendini dinlemen ve ben ne olmak istiyorum? Sorusunu kendine sordugunda aldigin cevap en dogrusudur senin icin :))

Psikiyatri derim.
Hem aileden sağlık sektorune yatkınlık var hem psikoloji ilginizi çekiyor.

Hukuk çok güzel ama avukat olarak kalirsaniz büyük şehirlerde avukatlik burolarinda iş sıkıntısı baş göstermeye başladı diyorlar.mantar gibi çünkü çok fazla.

Pilotaj egitimini disardan da alabiliyorsunuz diye biliyorum.

Selam...
Tıp seçip psikiyatri uzmanlığı yapabilirsin. Psikiyatri zor bölümdür kuzenimden biliyorum ama senin için çok ilgi çekici olabilir çalıştığın yere göre.
Hukuk ve psikoloji de aynı şekilde bana göre imkanları geniş bölümler. Artık birçok seçenek var öğrencilerin önünde, yurtdışı, çift anadal yan dal gibi.
Zaten sevdiğin meslekteysen illa ki başarılı olursun biraz da aklını kullanırsan. Çünkü tutku başarıya götürür kendimde de gördüm bunu biraz.

Senin yapman gereken 10 yıl sonra ne yapmak istediğin sorusuna cevap vermek değil gerçekten 10-15 yıl sonra nasıl bir yaşam tarzı içinde olmak istediğine karar vermek. Mesela yurtdışında mı yaşamak istiyorsun, evlenip çocuklarına bakmak mı yoksa kariyer peşinde koşmak mı, ya da ikisi aynı anda mı. Veya nasıl çalışma saatleri istiyorsun... Bu tür sorularla kendini yönlendir, kendini bulmaya çalış...

Herşeyin en iyisi seninle olsun. 3)

lisede sayısal okuyordum ve tek hedefim tıp fakültesiydi benim üniversite sınavına gireceğim sene ygs lys çıktı ve herkes istedği sınava girebilir hale geldi
edebiyat öğretmenimin yaptığı baskıyla tm sınavına da girdim çünklü ygs den çok iyi dereceler yapmıştım bütün puan türlerinde ve lys de hiç umulmadık bir şekilde tıp fakültesini kıl payı kaçırdım ve tm de derece yapıp lisede hiç aklımda olmayan hukuk fakültesine girdim asla pişman olmadım iyi ki bu bölümü seçmişim dedim
Anladım ki tıp isteğim sadece toplum ve aile baskısıymış asıl istediğim değilmiş ve Allah yardımcım oldu ve ben istedğim okulu bitirdim istediğim mesleği yapabileceğim
Bu senede sınava tekrar girip psişkolji kazanmaya çalışacağım sadece okumuş olmak için kişisel bir zevk olarak
bence siz sağlıkçı bir ailede büyüdüğünüz için tıp istiyor olabilirsiniz
hukuk isteyip istemediğinizi anlamak için de adliyeye gidin duruşma izleyin
çevrenizde bu bölümleri okuyan varsa tek tek sorun dinleyin
pilotaj-uçuş konusu ise hobi olarak devam edebilirsiniz mesleğinizin yanında

Öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim. Ama ben bunun kesinlikle cinsiyetle alakası olduğunu düşünmüyorum. Evet tıp süre olarak da uzunluk olarak da tus açısından da en zor fakülte. Peki fakültelerinin-doktorların yarısı neden kadın o zaman. İnşaatta yük taşımayacağım ki, aklımı kullanacağım. Zaten mantıksal düşünerek, cerrahi asla seçmem çünkü malpraktis-riskler vb sebeplerle. Nöbet-ağırlık sebebiyle değil.

Biyokimya-dermatoloji-psikiyatri düşünüyorum tıp seçersem, biyokimyacıların nöbeti yok, diğerlerinin de hafif zaten. Ki ağır olsa bile cinsiyetim sebebiyle değil de kişiliğimi baz alarak alan seçerdim.

Hostesler evet biz onları çoğunlukla servis yaparken görüyoruz, ama onların birçok sorumluluğu var. Ki ben iş açısından değil uçmayı sevdiğim için hayatımın belli bir kesiti için düşünüyorum..

canım ben bir avukat olarak sana hukuk seçmeni tavsiye etmiyorum..
sadece ilgi alanı olarak bakma burası Türkiye
ilerde diplomalı işsiz olup evde oturmak istiyorsan sen bilirsin tabi
her yıl 40bin hukukçu mezun oluyor ve şehirlerin avukat kapasitesi artk doldu çoğu avukat 1.500 tl maaşla hukuk bürolarında işçi avukat olarak çalışıyor hukukçu sayısı o kadar artıyor ki bence asgari ücrete çalışacaklar yakında
ben devletteyim o yüzden maaşm rahatm iyi ama devlete alınan seneden sadece 100 kişi civarı oluyor

Eğer 11. sınıf isen bu karar için daha erken, 2 senede aklından neler geliyor neler geçiyor. Son sınıfsan tabi iş ciddiye biniyor. Senelerce tıp isteyip şu an tıp okuyan arkadaşım keşke seçmeseydim diyor,komiteler zorluyormuş staj falan. Bahsettiğim arkadaşım tmde 3k ya da 2k idi. En iyi hukuğa bile gidebilirdi ki şu an pişman..tabi olmayanı da vardır ancak aklınızda farklı bölümlerde var,üstelik daha rahat ve iş imkanı da birbirinden iyi..okuyanlar ile iletişimde olman senin için daha faydalı olur, hem zorlukları kolaylıkları hakkında bilgi alırsın sonra kendi kafanda oturur taşlar yerine..

Ayrıca fırsatınız varsa bu meslek sahibi olan biriyle bir gününüzü geçirin

Rehberlikçiyle de görüşeceğim sanırım.. Tıbbı aslında hala seviyorum, ama medyadan da görüyorsunuz, kendim de ailemden dolayı biliyorum, doktorları öldürüyorlar, bazılarının hataları dahi yokken dava açanlar var, saygısız davrananlar var vs vs. Annem nöbetteyken 2 günde bir olay oluyor. Babamı tehtid etmiş birisi daha geçen gün, ihtiyacı olmayan bir ilacı inatla yazdırmaya çalışmış. Bazen diyorum ki ben canıma mı susadım, aklımı mı kaçırdım kendimi niye böyle bir ortama atayım. Sonra da diyorum ki etrafımda doktordan nefret eden kişiler çıkacağına, çalışma çevrem doktor olsun.

Ki bu ülkede hiç bir mesleğin güvenliği yok. Savcıyı da öldürdüler. Geçenlerde psikolog darp etmişler. Ama doktorlara yapılan karalama kampanyaları yüzünden çok tereddütteyim

Yorumunuz için teşekkür ederim

Haklisin, bende senin yasindayken coktan belirlemistim ne istedigimi ingilizceydi tek hayalim, ne zaman sinava girdim ve dedim ki herkes artik ingilizce biliyor ve bu dusuncem beni fransizca gibi bir dile yoneltti, suan hic pisman degilim 2 dil biliyorum ve cok mutluyum. Acikcasi kararsizliginin gececegi donem sinav sonuclarini gordugun an bitecek, o zaman islerin gercekten ciddiye bindigini ve bir tercih yapman gerektigini fark edeceksin :) olumsuz yazilanlara hic bakma bence sen bu meslekle bir omur gecireceksin onemli olanda bu :)

Hani psikoloji okursam kim beni ise alır dedin ya, eğer dediğin gibi puanlarin iyise zaten en iyi universitelerde okursun ve biri ise alinacaksa oncelikle sizi alırlar yani tabi psikoloji alanini cok bildiğim söylenemez

Bence ilgin olan alanlara yonel böylece çalışıp ilerlemek senin için bir sorumluluk değil eğlence olur

Birde kesin mf istemiyorsan tm ye gec yani boşuna onca lys fen konusuyla ugrasmana gerek yok ki tm den derece yapmak cok daha kolay calisirsan kesin mf den daha iyi yaparsin

MF seç, dediğin gibi sayısal bilgin olduktan sonra YGS'de fark atacağın için diğer alanlarda ne istiyorsan zaten kazanıyorsun.
Hukuk da, tıp da, klinik psikoloji de uzun yıllar eğitim isteyen işler. Üç branşın mezunlarını da yakından tanıyorum. Sorularını özelden de cevaplayabilirim.
Ama pilotluk eğitimi nedir nasıl olur bilmiyorum. En kazançlı olanı ve en çok sorumluluk yükleyeni(Gerçi bazı tıp dallarını icra edenler de pilotlar kadar risk alıyor).

Ben hukuk fakütesinde okuyorum bizim de sürekli calışmamız, okumamız gerekiyor ama tıptan farkı 4 sene...
Kuzenim tıpta okuyor keza arkadaslarım da öyle gece gündüz calışıyorlar, hatta bir aile dostumuzun kızı tıp fakültesinde ilk sene sınıfta kaldı; yani tıpta temkinli olmakta fayda var gerci hukukta da öyle
Psikoloji okuyan arkadaslarım da cok var ve dersleri hakikaten cok eğlenceli geliyor ve iş imkanları daha rahat okumak bakımından da cok zor değil.
Kararını ver yol haritanı çiz.
Başarılar.

Yorumunuz için teşekkür ederim öncelikle

Valla sabah kalkıyorum doktor olasım geliyor, akşama ya ben savcı olayım diyorum , ne hallere düştüm..

Sanırım öncelikle bi mfde devam edeceğim. Psikolojiyi sildim kafamdan, psikiyatrist olup terapi eğitimi alırım onun yerine diye düşündüm şuan. Tabi şuan öyle her an değişebilir

Lys edebiyata da girerim, hukuk zaten mf olsam da iyi kötü tuttururum, duruma göre istersem seçerim diye düşünüyorum..

Bide pilotaj baya pahalı bir eğitimmiş, ya ünisine gideceğim yada seçenek silinecek.. Aileme zaten yıllarca kolej parası ödettim, bide ünide köstek olmak istemiyorum

Yorumunuz için teşekkürler öncelikle :))

Evet ben de hayat tarzı açısından hayal ediyorum hep. Yada üniformamı giyip, yürürken falan.. Hepsindeki hayat ilgimi çekiyor ama hepsinin artısı da var eksisi de.. Sanırım tıbbın eksilerini bizzat gözlemlediğim için, biraz soğuk yaklaşıyorum buaralar. Arkadaşlarım maşallah hepsi bulmuş yönünü, hatta ne uzmanı yada ne dalda ilerleyeceklerini de bulmuşlar.. Davulun sesi uzaktan hoş gelir misali sanırım, ben o yüzden tıbba tereddütlüyüm, diğer işler de tozpembe gözüküyor, içlerini bilmediğim için..

Cikita, daha bugun dedim bu kiza ve yorumlarina bayiliyorum diye, ama inan asla 17 yasinda oldugunu dusunmemistim, harikasin, olgunluguna hayranim :)
Sende kendi gencligimi gordum biraz (30um ben de cok yasli sayilmam ama 17 de uzakta kalmis ya :)).
Ben de universite sinavinda derece yaptim ama ben Fen Lisesi cikisli oldugumdan sayisal bolum tercih etmek zorundaydim.. O zaman OSS vardi (yil 2003).
Oncelikle suan MF'den sakin ayrilma, dedigin gibi MF nasil olsa sana tum kapilari aciyor. Onunde 2 yil varken, otur sikica derslerine calis, yapabildiginin en iyisini yap, sonra ne sececegine zaten daha rahat karar vereceksin.
Bu surecta tip fakultesindeki ogrencilerle gorus, aile zaten tipci, gozlem yapmanin zor olacakgini sanmam. Sonra bir tanidik avukat bul, onunla adliyeye git, durusmalara gir, dava konularini incele, ilgini cekiyor mu bak. Mesela benim bir arkadasim avukat, ve o kadar mutsuz ki.. Cunku o hayalindeki savunma yapma mantik yurutme islerini yapamiyor. Mahkemeler o kadar yogun ki hakim dinlemiyor, herseyi yazili vermek zorundasin. Karsinda yazdigin acikladigin detaylandirdigin yazili savunmayi okuyor ve sacmasapan bir karar verebiliyor. Mesela ben 2008 Subat'ta yaralamali bir trafik kazasi yaptim dava 2014 haziranda bitti ve suan hala temyizde. Dusun kim bilir daha kac yil temyizde bekleyecek. Hantal bir sistem yani. Senin gibi idealist birine uymayabilir (bana uymaz mesela).
Pilotaj da sana adrenalini sebebiyle cazip geliyor, cok iyi anliyorum :) Bunun en iyi ornegi lise arkadasim Tila Cinar (internette aratabilirsin). Babasi askeri pilottu, kendisi de universiteyi bitirdi (muhendislik okudu sanirim) ve pilotaj egitimi alip 30 yasindan once THY'de pilot oldu. O yuzden herseye simdiden karar vermek zorunda degilsin, tip fakultesi de hukuk fakultesi de okusan sonrasinda pilot olabilirsin yani
Bana sorarsan mesela, ben suan oldugum yerde olmayi hayal etmemistim ama suan buradayim ve cok mutluyum. Uzun vadeli planlar yapmamak, hayaller kurmamak lazim. Hayat zaten karsina firsatlari cikaracak, sen de istediginin, ilgini cekenin pesinden gideceksin..
Ders konusunda da kendine guven ve yavas yavas duzenli calismaya basla, seneye rahat edersin
Sana guveniyorum..
Sevgiyle..
Not: kafanda baska sorular varsa (ders calisma yontemleri vs) bana ozelden mesaj da yazabilirsin.. elimden geldigince yardimci olmaya calisirim..

En iyisini hedefle ve çok çalış. Belirli bir puan aldıktan sonra tüm kapılar açılır sana.
Okulda veya dershanede meslek günleri filan oluyor mu? Onlara gidip farklı meslekleri yıllardır yapan insanlarla konuşabilirsin.

Maalesef yapılan planların çoğu uygulanamaz. Hayatın neler getireceği hiç belli olmuyor. Mutlu olmasını bilmek lazım, mutlu olduğun yerde başarı da gelir para da sevgi de.
Ben de mesela işletme okudum, hem de nasıl idealist bir şekilde, yüksek ortalamalar sürekli aktif bir üni hayatı falan. İş hayatımın ilk yılları da tam planladığım gibiydi kariyere doğru ama şimdi eşimle çalışıyorum. Mutlu muyum mutluyum, işimden tatmin oluyor muyum oluyorum çünkü ne kattığımı görmek mümkün olabiliyor çalıştığım yere.. Hatta belki böylesi bana daha uygunmuş diye düşünüyorum benim için...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…