- 4 Mayıs 2017
- 1.195
- 540
- 47
- Konu Sahibi DrMurudeCakartasDagdelen
- #1.281
Kıbrıs’ta Yumurta, Sperm ve Embriyo Dondurma İşlemi
Günümüzde, artık dünyanın sayılı merkezlerinde uygulanan yumurta dondurma programı taze sikluslarla aynı şekilde gerçekleştirilmektedir.
Merkezimizde, yumurta dondurma-çözme programı sayesinde taze yumurta kullanımıyla neredeyse aynı gebelik oranlarımız vardır.
Kariyer planlaması ve yaşam şartları nedeniyle bir çok bayan evlenme yaşını, çocuk planlamasını daha ileri yaşlarda düşünmektedir. Ancak bilindiği gibi gebe kalmada gerek doğal yollardan, gerekse tüp bebek tedavilerinde bayan yaşı çok önemlidir. Bayan yaşı arttıkça gebe kalabilme şansı giderek azalmaktadır.
Artık başarılı bir yumurta dondurma programı sayesinde kısa süreli yumurtalıkların uyarılması sonrası toplanan yumurtalar uzun yıllar saklanabilmekte ve bayan gebelik düşündüğünde bunlar çözülüp tekrarkullanılabilmektedir. Bayanın yaşı kaç olursa olsun, yumurtaların yaşı, dondurulduğu dönemde kalmış olacaktır. Yumurta büyük ve karmaşık bir yapıdır ve düşük ısılara karşı çok hassastır. İlk çalışmalarda olgun olmayan yumurtaların dondurulması önerilirken, günümüzde çalışmalar olgun olan yumurtaların dondurma işlemine daha dayanıklı olduğunu göstermiştir. Toplama işlemi sonrasında yumurtalar etrafındaki hücrelerden arındırılır ve normal olan olgun yumurtalar dondurulur. Dondurma işlemi esnasında ısının hangi hızla azalacağı, hangi koruyucu maddenin kullanılacağının seçilmesi büyük önem taşımaktadır. Yumurta dondurma işleminden sonra, dondurulmuş yumurtalar sıvı nitrojen içerisine (-196°C) yerlştirilirler. Sıvı nitrojen içerisindeki yumurta genetik olarak uzun süre bozulmadan saklanabilir. Yumurta dondurma-çözme sonrası doğan bebeklerde bu güne kadar bu işleme bağlı bir sakatlık görülmedi. İlk zamanlarda çözme işlemi sonrasında yüzde 60 yumurta canlı kalırken günümüzde bu oran yüzde 80-90’lara kadar ulaşmıştır. Yine , yumurta çözme işlemi sonrasında başlangıçta düşük olan döllenme oranları mikroenjeksiyonun kullanılmaya başlamasıyla birlikte daha da artmıştır.
Yumurta dondurma programı kimlerde uygulanabilir ?
– Daha ileri yaşlarda çocuk sahibi olmayı planlayan bayanlar (kariyer dolayısıyla ,henüz evlenmeyi düşünmeyen yada erteleyen bayanlarda…)
– Kemoterapi, radyoterapi gibi kanser teadavilerine maruz kalacak yada yumurtalıkları zorunlu olarak alınması gereken fakat rahimi kalacak bayanlardaa bu işlemlerden önce yumurta dondurma programı uygulanıp ileriki dönemlerde tedavileri tamamlandığında gebelik elde etme şansı doğacaktır.
– Tüp bebek tedavisi sırasında hiperstimülasyon gelişme riski olan hastalarda ( bu yöntem ile yumurtalar dondurulup birkaç ay sonra mikroenjeksiyon yapılıp transfer işlemi gerçekleştirilebilir).
– Erkeğin, yumurtaların toplanması döneminde sperm vermek için zorunlu bir sebepten dolayı merkezde bulunamayacağı durumlarda (örneğin acil bir tıbbi sağlık sebebi yada iş sebebiyle).
Kısacası günümüzde tıbbi yada özel bazı sebeplerden dolayı artık son derece başarılı bu yumurta dondurma programı sayesinde, bayanlar yumurtalarının saklamaklanması şansına sahiptirler.
Embriyo transfer işlemi yapıldıktan sonra artan dondurulabilecek kalitedeki embriyolar kliniğimizde çiftin onayı alındıktan sonra vitrifikasyon tekniği ile dondurulmaktadır. Böylece, daha sonra yumurtalıkları uyarmaya gerek kalmadan dondurulmuş embriyoları transfer edebiliyoruz. Vitrifikasyon tekniği ile çok başarılı sonuçlar alıyoruz. Yavaş veya klasik dondurma teknikleri ile karşılaştırıldığında embriyolar dondurma işleminden daha az zarar görüyor, gebelik oranı dondurulmamış embriyolara benzer sonuçlar veriyor.
Embriyo dondurma işlemi kimlere uygulanabilir;
– Embriyo transferi sonrası dondurulabilecek kalitede embryosu geride kalan hastalarda,
– Tüp bebek tedavileri esnasında hiperstimülasyon( yumurtalıkların normalden fazla yanıt verdiği ,transfer işleminin daha sonraya planlandığı vakalar) riski olan hastalar…
-Herhangi bir sebeple transfer işleminin daha sonraya planlandığı hastalar( örneğin kanser kemoterapi yada rayoterapi gibi ,acil bir sebepten başka bir tıbbi tedavi olması gereken hastalar).
Bu kişlerde transfer işlemi daha sonra,donmuş embriyoların çözülmesi ile gerçekleştirilebilir.