Ketojenik Beslenme ile Sürekli Zayıf ve Sağlıklı

denizaslim

Şahsına münhasır ironik insançağız..
Kayıtlı Üye
13 Ağustos 2009
3.609
15.027
Merhaba arkadaşlar. konuya girmeden belirteyim 2017 yılında yoğun strese bağlı yeme bozukluğu ile 10 kg aldım. ancak 5 ay boyunca hem diyet hem spor yaptığım halde 1 gram veremedim. Sonrasında beslenmenin vücutta neden olduğu biyokimyasal değişikliklerle ilgili ne kadar kitap varsa okudum.

Ve ketojenik beslenmeye geçtim. Tam 2 ayda aldığım 10 kilo yerine 12 kilo verdim ve inanılmaz inceldim. O gün bugündür de kilom Max 1-3 kilo oynar o da tatillerde.

Ketojenik beslenme nedir diyenler için;
Vücuda günlük %75 yağ %20 protein ve %5 şeker aldığınız beslenme ketojenik beslenmedir. İşin özeti şudur. Vücut iki tür enerji kullanabilecek şekilde programlanmıştır. Glikoz ve keton. Keton yağ asididir. Vücut şeker bulamadığı zamanlar ketonları kullanır. Ve ketonlar tam anlamıyla enerji canavarı olmanızı sağlar. Sık sık acıkmazsınız gün içinde insülininiz dalgalanmaz zayıflarsınız ama daha önemlisi tedavi edicidir.
Kalp damar hastalığınız , diyabetiniz, karaciğer yağlanması ve kolestrol sorununuz varsa çözüm şekeri bırakmaktır. Günde aldığınız iki tane hapla sadece semptomları bastırırsınız. Yanlış olan beslenme düzeninizi doğrusuyla değiştirin.

Ama herşeyden önce bu beslenmeye geçmeden tahlil yaptırın. D vitamini ,karaciğer enzimleri, HDL,ldl ve trigliseridinize baktırın ve tahlil sonuçlarınızı kenarda tutun.

Ketojenik beslenmede tahıl, ekmek, un, şeker ve meyve yoktur. İlk 3 ayda bakliyatta yenmez. Süt içilmez. Zor gibi görünüyor ama korkmayın çok kolay.

Bolca yağ tüketmeniz gerekir ancak bunlar zeytinyağı, avokado, hindistan cevizi yağı ve tereyağıdır. Ayçiçek , kanola, margarin gibi sağlıksız yağlar kullanılmaz.
Yoğurt, salça, biber,domates aşırı abartmadan yenilebilir.
Kök sebzeler yenmez. Örneğin havuç, patates, pancar. Ancak ilk üç aydan sonra havucu pişirmeden az miktarda salatalarınızı ekleyebilirsiniz.
Ev yapımı soslar yapabilirsiniz ev yapımı mayonez bu beslenmenin olmazsa olmazıdır.
Protein kaynağı olarak istediğiniz eti tercih edebilirsiniz. Yumurta tamamen serbest. Gün içinde bol bol da yeşillik tüketiyoruz.

Ve paketli gıdalar da tükerilmez. Çünkü hepsi tam bir şeker bombasıdır.

Yani hayatımızdan sadece sağlıksız şekeri çıkartıyoruz. Göreceksiniz ki yukarıda belirttiğim hastalıklardan ve kilolarınızdan çok kısa sürede kurtulacaksınız. Örnek menü isteyenler yorum yazabilir. Ben 3 yıldır bu şekilde besleniyorum boyum 163 cm kilom 47
 
If seklinde mi yapiyorsunuz?
En cok bunu merak ediyorum
Zahmet olmazsa menü ornegi de yazar misiniz?
İf şekilde yapmadım 2.5 yıl boyunca. Son dönem yapıyorum ancak kilo verdiğim için bırakacağım çünkü 47 kg altı artık iskelet gibi oluyor. Giyecek kıyafet bulamıyorum.

eğer ketojenik diyete yeni başladıysanız if zorlayabilir.

Örnek menü verecek olursam,

Sabah bir dilim tereyağına yumurta kırın altı kızarınca ters yüz edip öbür tarafı da kızartın üzerine karabiber ekin. Yanına dereotu, maydanoz ve ince kesilmiş lahana ile zeytinyağlı ve limonlu bir salata yapın. Ancak bunun nirvanası ev yapımı mayonez koymaktır bu salataya tadından yenmez.

Öğlen ise zeytinyağlı ve bol kıymalı taze fasulye yanına ince doğanmış marul üzerine 1 çorba kaşığı yoğurt ve zeytinyağı içeren bir salata üstüne de kuru nane çok yakışır bu salatanın

Akşam yine taze fasulye yenebilir. Ya da güzel bir sarımsaklı zeytinyağlı patlıcan salatası ya da kızarması yanına dereotlu yoğurtlu salata yapılabilir.

Gün içinde açlık atakları olursa ceviz badem fındık ya da yer fıstığı yenebilir
 
Tesekkur ederim uzun uzun yazdiginiz icin.
Aslinda ketojenik deneyip basarisiz oldum.
Sade menuer yerine farkli farkli yapayim derken mi oldu bu basarisizlik bilmiyorum.
IF denedim, su orucuda yapmis biriyim.
Ama 3 ogun olarak Sade menuer ile Makrolarimi doldurmaya bakmaya baslasam daha kolay olur benim icin surdure bilmek.
47 kilo olsam keske. Belki Boyunuz benden uzun
Spor yaptiniz mi peki?
 
Hayır bu süreçte spor yapmadım.

Ketojenik diyette başarısızlığın sebebi yanlış makro hesabıdır. Aslında neyin yenip yenmeyeceğini bilince öyle makro hesabıyla da uğraşmıyorsunuz.

İf te kilo verdirir ancak unu şekeri bırakmazsanız istediğinizi yapın yine kilo alırsınız daha kötüsü bir sürü hastalıkla uğraşırsınız ve maalesef Türkiye diyabet konusunda Avrupa birincisi. Yaşam tarzımızı değiştirmezsek ne kilo sorunumuz biter ne de hastalıklarımız.

İlla ketojenik yapmak zorunda değilsiniz ancak hazır gıdaları meyve suyu unlu ve şekerli gıdaları çıkarıp if yaparsanız özellikle 18 saat yine kilo verirsiniz bu da bir seçenek

Bu arada 10 günlük su orucu bende yaptım. Ancak kilo vermek için değil vücudumu temizlemek eskiden kalan artıklardan kurtulmak için. Kilo vermek için tavsiye edemem su orucunu çünkü bu orucun amacı otofaji.
 
Merhaba,
Keto ile ilgili uzun zamandır okumadayım. Ancak hayatıma sokmuş değilim henüz. Makroları hesaplamayı anladım. Ancak besin tüketimi kısmını kafamda oturtamadım.
Mesela günlük 60 gr alınması gereken proteini 1 güne nasıl bölüyorsunuz?
Sabah 1 yumurta yediğinizde ne kadarı gidiyor?
Kıymalı yemek yediniz ne kadatı gidiyor?
Ve üstüne akşam köfte yiyecekseniz kaç adet yeme hakkınız kaldığını gramaj olarak nasıl hesaplıyorsunuz?
Kıymayı, yumurtayı, köfteyi tartıyor musunuz pişirmeden önce?
İşin bu kısmını paylaşırsanız çok sevinirim.
Ayrıca çok tebrik ederim. Müthiş azim, müthiş başarı.
Ben de vücudumda ki bana zarar veren kalıntılardan arınmak istiyorum ancak net herşey kafamda oturmadan başlayamıyorum.
10 gün su orucu inanılmaz sabır sebat ister...
Çok tebrikler, vücudunuzu eğitmiş, beyninize hükmetmişsiniz.
Umarım ben de yapabilirim...
 

Protein konusunda ki durum şu. Gün içinde her kilo için 1-1.5 Gr protein alabilirsiniz yani 60 kilo iseniz 60*1.5= 90 grama kadar protein alabilirsiniz.

Peki tartıya ihtiyaç var mı hayır yok. O kadar gramı gramına hesap yapmayacağız
100 gram bir yumurtada 13 Gr protein vardır. Bir yumurta ise ortalama 60 gramdır. Yani bir yumurtada 10 gram bile protein yok. O yüzden o kadar bol yumurta yenebiliyor ketojenik beslenmede.

Et konusunda ise yağlı bir ette %20-40 yağ bulunur yani günde ortalama büyüklükte 3 köfte yiyebilirsiniz.

O kadar gramlara takılmayın. 1 grama takılayım derken insanın gözü korkup vazgeçiyor yapmaktan. Burada önemli olan şu çok yağ, kararında protein ve yok denecek kadar az şeker alabilmek, işlenmiş gıdalardan uzak durabilmek. Yoksa vücut her türlü ketosise geçiyor ortamda şeker yok çünkü. Proteini de abartmazsanız ortama şeker bırakacak bir şey kalmıyor.

Tavsiyem rahat olun ve başlayın
 
Çok teşekkür ederim. Ne kadar da güzel açıklamışsınız. 1 Ocak itibari ile diyetisyenimle ketojenik başlayacağım. 2 hafta alışmam için ketojenik yaptıracak bana. Kendisi daha uzun süreli tavsiye etmiyorum diyor ama çok iyi adapte olabilirsem ısrarcı olacağım devam etme konusunda.
 
İki haftada ketosise ancak girersiniz zaten. Ketosis için en az 4-7 gün gerekir. Yine de diyetisyeniniz en doğru kararı verecektir diye düşünüyorum
 
Merhaba,

bir kaç gündür araştırıyorum ketoyu. Ne yenilşr ne yenilmez biraz anladım, azıcık kafamda oturttum. Ama porsiyonlamayı anlamadım sanırım.

mesela ben sabah kahvaltısında zaten 2 adet haşlanmış yumurta yerim zaten. Çok az ekmek tüketiriz o yüzden ekmeği kesmek sorun olmayacak. Normalde akşam yemeğinde patates, makarna, pilav yeriz onu keseceğim. Normal bir akşam yemeğimizin yarısı et, kalan yarısı sebze ve karbonhidrattı.

şimdi mesela akşam yemeğine kremalı mantarlı tavuk yapsam besini yine tavuktan almıyor muyum? Bu %75 yağdan alma olayını kavrayamadım.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…