Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Not: This feature may not be available in some browsers.
Yoğurt,ekmek,peynir,meyve,meyve suları,şıra,pekmez vb. bir çok besin kefirdeki kadar alkol içerir.Haram olan ''içki'' tüketmektir,nedenleri de dinimizde açıkça anlatılmıştır.Kefir bir çok üniversitenin Ziraat Fakültelerinde satılmaktadır.Alıp üretebilirsiniz.
Kımız, kefir ve kombu çayı
Sual: İnek sütü, kefir mayası ile mayalanıyor ve bu esnada alkol az da olsa teşekkül ediyor. Buna kefir deniyor. Bir de Kombucha mantarı’nın üremesi ile elde edilen ve az da olsa içinde alkol bulunan kombu çayı vardır. Kefir de, kombu çayı da birçok hastalıklara iyi geldiği söyleniyor. İlaç olarak kullanmakta mahzur var mıdır?
CEVAP
Bugün kefir ve kombu çayının yerini tutan ilaç çoktur. Bunları kullanmaya zaruret de yoktur. Eğer, salih bir doktor, (Kefir veya kombu çayı şu hastalığa iyi gelir. Bu hastalık için mubah başka ilaç yoktur) derse, o zaman bunları kullanmak caiz olur.
Bir hadis-i şerif meali şöyledir:
(İhtimar [mayalanarak alkol teşekkül] etmiş her içki haramdır.) [Ebu Davud]
Bu hadis-i şerifin fıkıh kitaplarında nasıl açıklandığına bakalım:
Bal, incir, arpa, buğday, mısır, darı, erik, kayısı, elma ve benzerlerinden biri soğuk suda durup ısıtılmasa da, alkol teşekkül ederek bira gibi olur. Bira, tadı acı ve keskin olduğu [alkol bulunduğu] için azı da çoğu da, her ne maksatla içilirse içilsin, imam-ı Muhammede göre haramdır, fetva da böyledir. Diğer üç mezhepte de haramdır. Yapıları, bileşimleri aynıdır demek değildir. Çünkü Muhammed aleyhisselam, maddelerin hakikatlerini, fen bilgilerini öğretmek için değil, bunların hükümlerini bildirmek için gönderilmiştir. Kısrak, inek sütleri, mayalanıp, tadı keskin olunca, bira gibi alkollü olur. Kısrak sütünden yapılana Kımız, inek sütünden yapılana Kefir denir. İçilmesi haramdır.
Portakal ve diğer meyvelerdeki alkol oranı kefirdekinden çok diyerek kefir içmeyi caiz görmek yanlıştır. Çünkü dinimizde alkolün azlığı çokluğu önemli değildir. Bir damla şarap da haramdır. Ama dinimiz, içinde alkol bulunsa da, sirke içmeyi ve meyve yemeyi, haram kılmamıştır. Ama alkol teşekkül eden içeceklerin damlasını haram etmiştir. Demek ki, kımızda, birada, kefirde, bir damla alkol olsa da haramdır. Fakat hamurda, meyvede ve sirkede 10 damla alkol olsa haram değildir. Çünkü birinde alkol tabii olarak bulunuyor, ötekinin alkolleşmesine biz sebep oluyoruz.
kefirin mayayı naıl çoğaltabiliriz ben de maya aldım ve ilk defa yapacağım için yanlış birşey yapmak istemiyorum bir sürü yerden araştırdım ama acayip bir bilgi kirliliği var.
Kimi yerde inek sütüyle yapın kimi yerde günlük süt kullanın uzun ömürlülerle tutmaz demiş kimi yerde Türkler keçi sütüyle yaparlardı eskiden keçi sütü kullanın denmiş,
kimi sitelerde kefiri klorsuz suyla yıkayın diyorlar ama siz burada suyla yıkamayın demişsiniz, bir de saf suyla yıkayın denmiş ki saf su nedir eczanelerde satılan su mu?
vallahi tek anladığım şey metal kaşık değmeyecek..fizik problemi mübarek kaydirigubbakcemile3
Bir de tatlı kefir ekşi kefir olayı var. Tatlı olsun istemiyorum ekşi seviyorum daha mı uzun mayalamam gerek?
Elimde 1 tatlı kaşığı kadar kefir mayası var, yarım litre keçi sütünü 20-25 dereceye ısıtıp içine atsam yıkamadan ne olur? Ankara ziraat fakültesinden aldım suyun içinde duruyor.
Bu maya kendi kendine mi çoağalacak durduk yerde bira mayası gibi yoksa sütün içinden çılardığım zaman mı büyümüş olacak?
Yardım edebilirseniz çoook sevinicem :)