Kedileri ve Köpekleri Birbirine Alıştırma Konusunda İzlemeniz Gereken 12 Bilgilendirici Adım
Kediler ve köpekler iyi anlaşamaz derler, ki eminim bir çok kişi bir köpeğin kedi kovaladığına ya da bir kedinin köpek patilediğine şahit olmuştur. Bunun aksinin de mümkün olduğunu söylesek? Kedi ve köpeklerin bazen iyi anlaştıklarını hatta aralarından su sızdırmayan iki sıkı dost olabildikleri de bir gerçek. İnanmıyorsanız bu içeriğimize de bir göz atın ve kendi gözlerinizle görün! Peki ben bunu nasıl başaracağım diyorsanız okumaya devam edin. İşte kedileri ve köpekleri birbirine alıştırma konusunda bilmeniz gerekenler…
Köpekler genellikle daha heyecanlıdır, komutlara uymaya ve evdeki bireyleri bir sürü hiyerarşisi mantığında değerlendirip benimsemeye yatkındırlar. Buna karşın kediler meraklı ve hareketli olabilirler. En önemli farkları ise sahiplenilmekten çok sahiplenmeyi, domine etmeyi ve kendi kurallarınca yaşamayı tercih ederler. Kısaca köpekler uyum sağlar ve benimser fakat kediler yaşam alanını sahiplenir ve yönetir.
Öncelikle bu yapacağınızın sizin dikkatinizi ve sabrınızı gerektiren hassas bir konu olduğunu, zaman alabileceğini unutmayın. Ayrıca bir araya getireceğiniz kedi ve köpeğin kişiliğini ve genel davranış biçimini iyi gözlemlemeniz ve uyumlu olabilecek hayvanları bir araya getirmenizde fayda var. Örneğin kovalamaca seven bir köpek ile ürkek ve kaçıp saklanan bir kedi iyi bir ikili olmayabilir, çünkü kedi korkup kaçtığında bu davranışı köpeğin kovalama dürtüsünü harekete geçirecektir. Yine sert oyun oynamaya alışkın bir köpek ile oyuncak olarak algılayabileceği minik ve kırılgan bir kedi yavrusunu bir araya getirmek de iyi bir fikir değil. Öte yandan meraklı ama kendini savunabilecek büyüklükte bir kedi ile sakin huylu bir köpek iyi bir ikili olabilir. Yine bu iki hayvanı küçüklükten itibaren birbirlerine alıştırmak ve beraber büyütmek en işe yarar yöntemlerden biri.
1. Kedileri ve köpekleri birbirine alıştırma işine başlamadan ilk yapacağınız şey durum değerlendirmesi
Evde bir kediniz var ve köpek m getireceksiniz ya da köpeğiniz var ama yeni bir kedi m, sahiplenmek istiyorsunuz, yoksa ikisini de aynı anda mı sahipleneceksiniz? Eğer evde hali hazırda bir evcil hayvanınız varsa, yeni gelecek olanı evdekinin huy ve davranışlarını gözeterek seçmelisiniz. Kedi ve köpekler zaten doğaları gereği farklı davranış, alışkanlık ve vücut diline sahiptirler. Birbiri ile zıt düşecek kişilikte kedileri ve köpekleri birbirine alıştırmak zor olacağı gibi her iki taraf için tehlikeli durumlar yaratabilir. Sahipleneceğiniz hayvanın geçmişinde başka türlerle teması olması, alışkın olması bir artıdır. Fakat önceden sokakta yaşayan ve diğer türü muhtemelen düşman olarak algılamış bir kedi ya da köpek söz konusuysa işiniz zor olabilir, böyle bir durumda bu ikilinin birbirlerine asla tam olarak alışamayabileceklerini aklınızda bulundurun.
2. Doğru kediyi ya da köpeği seçmek
Sakin yapılı yetişkin bir köpek ile meraklı bir yavru kedi, ya da fazla oyuncu olmayan dişi yetişkin bir kedi ile yavru bir köpek güzel birer birleşim olabilir. Fakat genç ve oyuncu bir köpek ile yavru bir kedi ya da çekingen bir kedi ile hareketli yavru bir köpek o kadar da iyi bir ikili olmayabilir. Hayvanların en belirgin kişilik özelliklerini göz önünde bulundurarak eşleştirme yapın. Komutları bilen eğitimli yetişkin bir köpek bir kedi ile bir araya gelmeye daha hazır bir adaydır, çünkü ona kediyi kovalamaması ve sert oynamaması konusunda vereceğiniz uyarılara uyum sağlama olasılığı daha yüksektir.
3. Yeni kediyi ya da köpeği eve ilk getirdiğinizde kapısı kapalı ayrı bir odada tutun
Bu odada mama su kapları ve oyuncak, battaniye gibi hayvanın sürekli temasta olup koku bırakacağı nesneler bulunmalı. Tabii kedi için bir de kum kabı. Köpek henüz tuvalet eğitimi olmayan bir yavru ise onun için de tuvaleti için kullanabileceği emici bir ped olabilir. Yeni gelenin eve alışana kadar sakin birkaç gün geçirmesine izin verin, bu süre içinde sık sık bu odaya uğrayarak onunla vakit geçirin. Kedi ve köpeği bir araya getirme konusunda aceleci davranmayın ilk karşılaşmanın olumlu geçmesi için gerekli hazırlıkları yapın ve önlemleri alın.
4. Kedileri ve köpekleri birbirine alıştırmada kilit nokta: kokulara alışma
Hayvanların tanımlamada kullandıkları başlıca duyu kokudur. Yeni bir şey ile karşılaştıklarında ilk temasları koklama ile olur. Bu sebeple onları bir araya getirmeden birbirlerinin kokusuna alışmalarını sağlamalısınız. Bunun için evdeki kedi ya da köpeğin sürekli oynadığı oyuncaklar, ve yeni gelenin odasına onun için bırakmış olduklarınız işe yarayacak. Köpeğin oyuncağını kedinin mama kabının yanına, kedininkini ise köpeğin mama kabının yanına koyun. Bu birbirlerinin kokularını yemek yemek gibi olumlu duygular uyandıran bir aktivite esnasında tanımalarını sağlar. Bu oyuncaklarla oynamalarına izin verin ve arada sırada değiştirin. Aynı zamanda kedinin üzerinde yattığı bir battaniyeyi köpek yatağına koymak gibi alıştırmalar da işe yarar.
5. Birbirlerini güvenli uzaklıkta tanımalarına izin verin
Bunun en güzel yolu kapalı kapının altından birbirlerinin kokusunu alacakları şekilde bir araya gelmeleridir. Yine mama kaplarını kapının iki tarafına yerleştirerek beraber yemek yemelerini sağlayabilirsiniz.
6. Onları kontrollü bir biçimde bir araya getirin
Bu bir araya gelme esnasında birinden köpeğinizi tasmalı olarak tutmasını isteyin, kediyi ise kucağınıza alın. Eğer kedi kucağınızda durmuyorsa onu taşıma kabında tutabilirsiniz. Bu buluşmayı çok uzun tutmayın, özellikle da taraflardan birinde aşırı heyecan, kaygı ya da agresyon gözlemlerseniz. Böyle bir durumda onları farklı odalarda tutup önceki adımları uygulamaya bir süre daha devam edin. Kedileri ve köpekleri birbirine alıştırma işini yaparken onları asla bir araya gelmek için zorlamayın. Hırlama, tıslama, havlama gibi herhangi bir olumsuz davranış gözlemlemeseniz de bu buluşmayı kısa tutun ve onları ayırın, ertesi gün bir buluşma daha yapın. Bu şekilde onları bir süre bir araya getirmeye devam edin.
7. Kedi ve köpeğin aynı ortamdayken birbirlerini tolere edebildiğinden eminseniz önce kediyi serbest bırakın
Köpeği tasma ile tutmaya devam edin. Kedinin ise serbest bir şekilde etrafta dolanmasına izin verin. Bu esnada onları gözlemleyin. Kedinin sakin duran köpeğe saldırması ya da köpeğin kedinin hareketlerine kitlenip her an onun üzerine atlayacakmış gibi durması iyiye işaret değil. Onları tekrar ayırın, ve bu kontrollü buluşmaları sürdürün.
8. Sonra köpeği serbest bırakın
En kötü ihtimalle aynı ortamda oldukları halde birbirlerini görmezden gelebilecek seviyede olduklarından eminseniz köpeğin tasmasını da çözebilirsiniz. Yine de olası saldırıya geçme durumlarına karşı tetikte olun. Bu aşamaya gelene kadar ve birbirlerine alıştıklarından emin olana kadar onları gözetimsiz bir arada asla bırakmayın.
9. Köpeğiniz otur, yat gibi basit komutları bilmiyorsa bir an önce onu eğitmeye başlayın
Köpeğinizin otur komutunu biliyor ve uyuyor olması olası bir kavga anında onun dikkatini size vermesini sağlayarak kontrol etmenizi kolaylaştıracaktır. Basit komutları öğrenmesi aynı zamanda köpeğinizi kediyi kovalamama ya da onunla çok sert oynamama konusunda eğitmenize de zemin hazırlayacaktır. Bu eğitimler esnasında köpeğinizin olumlu davranışlarını ödüllendirerek pekiştirin.
10. Kedileri ve köpekleri birbirine alıştırma esnasında ikisine de eşit derecede ilgi ve sevgi gösterin
Evcil hayvanlar da tıpkı küçük çocukların yeni doğan kardeşlerini kıskanmaları gibi, eve yeni geleni de kıskanma durumları olabilir. Buna mahal vermeyecek şekilde ikisi ile eşit derecede ilgilenin.
11. İkisi için ayrı mama kapları bulundurun
Köpekler kedi maması ile idare edebilirler ama kediler için aksi söz konusu değil, çünkü köpek maması onlar için yeterli değil. Köpeğinizin kolaylıkla kedinin kabındaki mamayı da mideye indirebileceğini unutmayın, belki kedinin mama kabını köpeğin erişemeyeceği bir yere koymak en doğrusu olabilir. Mama kabı her birine özel olmalı ve birbirinden uzak konumda olmalı.
12. Kedinin kum kabını köpeğin erişemeyeceği bir yere koyun
Eğer kediniz kum kabını kullandığı esnada köpeğiniz tarafından rahatsız edilirse, tuvaletini kum kabı yerine evin başka bir köşesine yapmayı tercih edebilir.
Bonus: Muhtemelen onların iki sıkı dost olmasını umuyorsunuz…
Bonus 2: Ama sadece birbirinin varlığını tolere edebilen iki ev arkadaşı olabilecekleri ve asla tam anlamıyla arkadaş olmayabilecekleri gerçeğine de alışın
Önemli olan birbirlerine karşı tehlike oluşturmamaları.
Patiliyo'dan alıntı..
Kediler ve köpekler iyi anlaşamaz derler, ki eminim bir çok kişi bir köpeğin kedi kovaladığına ya da bir kedinin köpek patilediğine şahit olmuştur. Bunun aksinin de mümkün olduğunu söylesek? Kedi ve köpeklerin bazen iyi anlaştıklarını hatta aralarından su sızdırmayan iki sıkı dost olabildikleri de bir gerçek. İnanmıyorsanız bu içeriğimize de bir göz atın ve kendi gözlerinizle görün! Peki ben bunu nasıl başaracağım diyorsanız okumaya devam edin. İşte kedileri ve köpekleri birbirine alıştırma konusunda bilmeniz gerekenler…
Köpekler genellikle daha heyecanlıdır, komutlara uymaya ve evdeki bireyleri bir sürü hiyerarşisi mantığında değerlendirip benimsemeye yatkındırlar. Buna karşın kediler meraklı ve hareketli olabilirler. En önemli farkları ise sahiplenilmekten çok sahiplenmeyi, domine etmeyi ve kendi kurallarınca yaşamayı tercih ederler. Kısaca köpekler uyum sağlar ve benimser fakat kediler yaşam alanını sahiplenir ve yönetir.
Öncelikle bu yapacağınızın sizin dikkatinizi ve sabrınızı gerektiren hassas bir konu olduğunu, zaman alabileceğini unutmayın. Ayrıca bir araya getireceğiniz kedi ve köpeğin kişiliğini ve genel davranış biçimini iyi gözlemlemeniz ve uyumlu olabilecek hayvanları bir araya getirmenizde fayda var. Örneğin kovalamaca seven bir köpek ile ürkek ve kaçıp saklanan bir kedi iyi bir ikili olmayabilir, çünkü kedi korkup kaçtığında bu davranışı köpeğin kovalama dürtüsünü harekete geçirecektir. Yine sert oyun oynamaya alışkın bir köpek ile oyuncak olarak algılayabileceği minik ve kırılgan bir kedi yavrusunu bir araya getirmek de iyi bir fikir değil. Öte yandan meraklı ama kendini savunabilecek büyüklükte bir kedi ile sakin huylu bir köpek iyi bir ikili olabilir. Yine bu iki hayvanı küçüklükten itibaren birbirlerine alıştırmak ve beraber büyütmek en işe yarar yöntemlerden biri.
1. Kedileri ve köpekleri birbirine alıştırma işine başlamadan ilk yapacağınız şey durum değerlendirmesi
Evde bir kediniz var ve köpek m getireceksiniz ya da köpeğiniz var ama yeni bir kedi m, sahiplenmek istiyorsunuz, yoksa ikisini de aynı anda mı sahipleneceksiniz? Eğer evde hali hazırda bir evcil hayvanınız varsa, yeni gelecek olanı evdekinin huy ve davranışlarını gözeterek seçmelisiniz. Kedi ve köpekler zaten doğaları gereği farklı davranış, alışkanlık ve vücut diline sahiptirler. Birbiri ile zıt düşecek kişilikte kedileri ve köpekleri birbirine alıştırmak zor olacağı gibi her iki taraf için tehlikeli durumlar yaratabilir. Sahipleneceğiniz hayvanın geçmişinde başka türlerle teması olması, alışkın olması bir artıdır. Fakat önceden sokakta yaşayan ve diğer türü muhtemelen düşman olarak algılamış bir kedi ya da köpek söz konusuysa işiniz zor olabilir, böyle bir durumda bu ikilinin birbirlerine asla tam olarak alışamayabileceklerini aklınızda bulundurun.
2. Doğru kediyi ya da köpeği seçmek
Sakin yapılı yetişkin bir köpek ile meraklı bir yavru kedi, ya da fazla oyuncu olmayan dişi yetişkin bir kedi ile yavru bir köpek güzel birer birleşim olabilir. Fakat genç ve oyuncu bir köpek ile yavru bir kedi ya da çekingen bir kedi ile hareketli yavru bir köpek o kadar da iyi bir ikili olmayabilir. Hayvanların en belirgin kişilik özelliklerini göz önünde bulundurarak eşleştirme yapın. Komutları bilen eğitimli yetişkin bir köpek bir kedi ile bir araya gelmeye daha hazır bir adaydır, çünkü ona kediyi kovalamaması ve sert oynamaması konusunda vereceğiniz uyarılara uyum sağlama olasılığı daha yüksektir.
3. Yeni kediyi ya da köpeği eve ilk getirdiğinizde kapısı kapalı ayrı bir odada tutun
Bu odada mama su kapları ve oyuncak, battaniye gibi hayvanın sürekli temasta olup koku bırakacağı nesneler bulunmalı. Tabii kedi için bir de kum kabı. Köpek henüz tuvalet eğitimi olmayan bir yavru ise onun için de tuvaleti için kullanabileceği emici bir ped olabilir. Yeni gelenin eve alışana kadar sakin birkaç gün geçirmesine izin verin, bu süre içinde sık sık bu odaya uğrayarak onunla vakit geçirin. Kedi ve köpeği bir araya getirme konusunda aceleci davranmayın ilk karşılaşmanın olumlu geçmesi için gerekli hazırlıkları yapın ve önlemleri alın.
4. Kedileri ve köpekleri birbirine alıştırmada kilit nokta: kokulara alışma
Hayvanların tanımlamada kullandıkları başlıca duyu kokudur. Yeni bir şey ile karşılaştıklarında ilk temasları koklama ile olur. Bu sebeple onları bir araya getirmeden birbirlerinin kokusuna alışmalarını sağlamalısınız. Bunun için evdeki kedi ya da köpeğin sürekli oynadığı oyuncaklar, ve yeni gelenin odasına onun için bırakmış olduklarınız işe yarayacak. Köpeğin oyuncağını kedinin mama kabının yanına, kedininkini ise köpeğin mama kabının yanına koyun. Bu birbirlerinin kokularını yemek yemek gibi olumlu duygular uyandıran bir aktivite esnasında tanımalarını sağlar. Bu oyuncaklarla oynamalarına izin verin ve arada sırada değiştirin. Aynı zamanda kedinin üzerinde yattığı bir battaniyeyi köpek yatağına koymak gibi alıştırmalar da işe yarar.
5. Birbirlerini güvenli uzaklıkta tanımalarına izin verin
Bunun en güzel yolu kapalı kapının altından birbirlerinin kokusunu alacakları şekilde bir araya gelmeleridir. Yine mama kaplarını kapının iki tarafına yerleştirerek beraber yemek yemelerini sağlayabilirsiniz.
6. Onları kontrollü bir biçimde bir araya getirin
Bu bir araya gelme esnasında birinden köpeğinizi tasmalı olarak tutmasını isteyin, kediyi ise kucağınıza alın. Eğer kedi kucağınızda durmuyorsa onu taşıma kabında tutabilirsiniz. Bu buluşmayı çok uzun tutmayın, özellikle da taraflardan birinde aşırı heyecan, kaygı ya da agresyon gözlemlerseniz. Böyle bir durumda onları farklı odalarda tutup önceki adımları uygulamaya bir süre daha devam edin. Kedileri ve köpekleri birbirine alıştırma işini yaparken onları asla bir araya gelmek için zorlamayın. Hırlama, tıslama, havlama gibi herhangi bir olumsuz davranış gözlemlemeseniz de bu buluşmayı kısa tutun ve onları ayırın, ertesi gün bir buluşma daha yapın. Bu şekilde onları bir süre bir araya getirmeye devam edin.
7. Kedi ve köpeğin aynı ortamdayken birbirlerini tolere edebildiğinden eminseniz önce kediyi serbest bırakın
Köpeği tasma ile tutmaya devam edin. Kedinin ise serbest bir şekilde etrafta dolanmasına izin verin. Bu esnada onları gözlemleyin. Kedinin sakin duran köpeğe saldırması ya da köpeğin kedinin hareketlerine kitlenip her an onun üzerine atlayacakmış gibi durması iyiye işaret değil. Onları tekrar ayırın, ve bu kontrollü buluşmaları sürdürün.
8. Sonra köpeği serbest bırakın
En kötü ihtimalle aynı ortamda oldukları halde birbirlerini görmezden gelebilecek seviyede olduklarından eminseniz köpeğin tasmasını da çözebilirsiniz. Yine de olası saldırıya geçme durumlarına karşı tetikte olun. Bu aşamaya gelene kadar ve birbirlerine alıştıklarından emin olana kadar onları gözetimsiz bir arada asla bırakmayın.
9. Köpeğiniz otur, yat gibi basit komutları bilmiyorsa bir an önce onu eğitmeye başlayın
Köpeğinizin otur komutunu biliyor ve uyuyor olması olası bir kavga anında onun dikkatini size vermesini sağlayarak kontrol etmenizi kolaylaştıracaktır. Basit komutları öğrenmesi aynı zamanda köpeğinizi kediyi kovalamama ya da onunla çok sert oynamama konusunda eğitmenize de zemin hazırlayacaktır. Bu eğitimler esnasında köpeğinizin olumlu davranışlarını ödüllendirerek pekiştirin.
10. Kedileri ve köpekleri birbirine alıştırma esnasında ikisine de eşit derecede ilgi ve sevgi gösterin
Evcil hayvanlar da tıpkı küçük çocukların yeni doğan kardeşlerini kıskanmaları gibi, eve yeni geleni de kıskanma durumları olabilir. Buna mahal vermeyecek şekilde ikisi ile eşit derecede ilgilenin.
11. İkisi için ayrı mama kapları bulundurun
Köpekler kedi maması ile idare edebilirler ama kediler için aksi söz konusu değil, çünkü köpek maması onlar için yeterli değil. Köpeğinizin kolaylıkla kedinin kabındaki mamayı da mideye indirebileceğini unutmayın, belki kedinin mama kabını köpeğin erişemeyeceği bir yere koymak en doğrusu olabilir. Mama kabı her birine özel olmalı ve birbirinden uzak konumda olmalı.
12. Kedinin kum kabını köpeğin erişemeyeceği bir yere koyun
Eğer kediniz kum kabını kullandığı esnada köpeğiniz tarafından rahatsız edilirse, tuvaletini kum kabı yerine evin başka bir köşesine yapmayı tercih edebilir.
Bonus: Muhtemelen onların iki sıkı dost olmasını umuyorsunuz…
Bonus 2: Ama sadece birbirinin varlığını tolere edebilen iki ev arkadaşı olabilecekleri ve asla tam anlamıyla arkadaş olmayabilecekleri gerçeğine de alışın
Önemli olan birbirlerine karşı tehlike oluşturmamaları.
Patiliyo'dan alıntı..