Kedi yavrusu bakımı nasıl olur?

Berf, eşimi ikna edebilirsem bırakmayı düşünmüyorum. Bırakmak zorunda kalsam bile, sokağa bırakmam. Çok sevdim miniğimi.

Kuma alışmadı, balkonda bir köşe belirledi, oraya yapıyor. Odada iken de gazete üzerine yaptı. Kumun üzerine biraz çişinden döktüm, kokusunu alıp praya yapar belki. pati sürme işini denedim ama hemen kaçıyor kumdan.

Şimdilik yıkamayı düşünmüyorum, arada poposunu siliyorum ..
 
ya kıyamam ona ben ya minicik daha bu 1 aylıktan fazla deil, eger ikna edemessende bi şekilde yuvalandırmaya falan calısırız... tuvaletede alısır buyuk bı ıhtımalle
 
1 ay kadar bakacağız inşallah. o konuda ikna oldu :)
 
merhabalar bizde yeni kedi aldık ve tuvalete alıştırmamız zor olmadı.size bir tavsiye mesela kumunu banyoya koyun ve bir gece kediyi o kumun yanında yatırın biraz aglayacaktır fakat hemen alışaçaktır tuvaletini yapmaya biz öle yaptık ve şimdi tuvaletini biliyo şu an 3 aylık oldu aldıgımızda 1 aylık falandı
 
Cevap için teşekkürler. Kedinize kocaman bir maşallah. :)

sadece kum ile mi bırakayım banyoya? Taş üzerinde üşür sanki. Sepetini de koyayım mı?

Şu an odada. sepetin içinde pamuk yatak yaptım, bir de yatağının yanında su termosu var bez ile sarılı. Arada yatakta, arada termosta yatıyor. Sepetin yanında gazeteler serdim yere, yine kedi kumu yanında duruyor.
Balkonda iken köşesine yapıyor, evde yalnız bırakacağımızda ve iş yaparken balkona koyuyorum, orada pek risk yok. (Ayaklarımızın peşinde dolanıyor dışardayken. Yanlışlıkla basmaktan korkuyorum.)

Bir de sürekli dar yerlere girmeye çalışıyor. Koltuk, sehpa altı, dolap arkasası nereyi bulursa... Tuvalet ihtiyacı için mi aranıyor pek anlamadım. bir vukuatı olmadı şimdilik...

Bu arada haşlanmış pirinç yaptım bugün, severek yedi :) sokak kedilerine de sık sık yapacağım.
 


Sakın yıkamayı düşünme. O hayvan zaten kendini yeterli derecede temizleyecektir. Sen ne kadar dikkat edersen et ne kadar sıcak suyla yıkarsan yıka muhakkak üşütür, zaten çok küçük. Veterinere gidip gerekli aşıları yapmaya başlayabilirsin. Bu arada anladığım kadarıyla büyüdükten sonra bırakıcaksın lütfen ama lütfen bunun altını çizerek söylüyorum o hayvanı dışarı tekrar salma. Eğer salmak gibi bir düşüncen varsa o hayvanı daha fazla eve alıştırmadan aldığın yere bırak. Sokaklarda binlerce yavru kedi var onlar bi şekilde sokakta kendi başlarının çaresine bakabiliyorlar ama sen onu büyüttükten sonra o hayvan hiç bilmediği sokağa adapte olabilcek mi? Sana bunu hangi veteriner söylemiş bilemem ama emin ol bi hayvanı yavruluktan çıktıktan sonra dışarı bırakmanın hayvan öldürmekten bi farkı yok ki buna geçen yıl mahallece tanık olduk. Adamın biri geçen yaz sokağımıza bi kedi bırakmış tahminen 1 yaşında. Hayvan tertemzdi belli ki iyi bakılmış 2 gün sonra araba çarptı. Çünkü hayvan yerinden bile kıpırdayamıyordu nasıl karşıdan karşıya geçsin. Dediğim gibi sakın böyle bir şey yapma belli ki iyi niyetlisin ama bu her ne kadar türkiyede böyle kabul edilmesede hayvan hakları ve yaşama saygı çerçevesinde bir suçtur, bu suç için pek çok insan eylem yapıp imza topluyor. Eğer bakamayacak durumdaysan ona bir ev bulmaya çalış derim ya da daha fazla alışmadan onu aldığın yere bırak. Ama lütfen belli bir süre baktıktan sonra onu sokağa salma. Yazık çünkü.
 

Yorum için teşekkürler. Tüm mesajlarımı okumuşsunuzdur umarım. Yazdıklarınız benim de aklımdan geçti sonradan. Kardeşim de sokakta terkedilmiş bulunan bir köpeğe bakıyor 1 yıldır, ailemizin en küçük bireyi olarak benimsedik onu. Terkedilen hayvanlara karşı çok hassasım, aynı hatayı yapmak istemem. Sokağa alışıktır diye olabilir mi diye düşünmüştüm başta ama şimdi fikrim değişti, mesajlarımda belirtmiştim.
Eşimi ikna edebilirsem elbette bırakmayı düşünmüyorum, şansımı sonuna kadar kullanacağım, bırakmak zorunda kalsam da sokağa bırakmayacağım. Şimdiden çok bağlandık birbirimize.
Şimdiye kadar çeşit çeşit hayvanlar besledik ama kedi konusunda çok tecrübesizim.
Bu yüzden aklıma gelen herşeyi sizlere soruyorum, yanlış birşey yapmak istemiyorum.

1,5 aydan önce aşı yapılmıyormuş kedilere. 2-3 haftaya kadar köpeğimizin veterinerine götüreceğim, aşılarını yaptıracağım.

Mesajlarınızda güzel noktalara değinmişsiniz, tüm mesajları okusaydınız gelişmeleri daha iyi anlardınız.
Bilinçli yorumunuz için tekrar teşekkürler.
 

Evet yazdığım mesajdan sonra okudum dışarı bırakmayacağınızı. En azından bi yuva edindirebilirsiniz biraz araştırın bende mümkün olduğu kadar araştırayım. Yanlış anlamanızı istemem sonuçta onlarda can, ne kadar hayvan desek de bazı şeyleri anlayabilecek kadar canlılar. Bende size duyarlılığınızdan dolayı teşekkür ederim.
 
kuzummm cok tatlıymış bu minnoşşş, isim koydunuz muu?? bırakmayın bu kuzuyu ikna et eşini kalsın ne zararı olur ki bu dünya güzelininn boshayallersmile
 
veterınere goturun.iç dış parazıt yaparlar.asıları 1-1bucuk ay baslar.4-5 doz farklı hepsı.losemı falan war 2-3 doz.karne cıkarır.takıp edersın.sakın yıkama.kendını temızler o.nekadar sıcak da olsa usurler cunkı.ve bır kere hasta olursa bobrek yollarını usuturse asla ıyılesmez ölür.ayrıca eve alısan hayvan dısarda yasayamaz.yemek bulamaz kendını koruyamaz.tuvaket ıcın kumuna yaptıgı gazeteden bır parca koy.kokusunu alır alısır.
 
yorumlar için teşekkürler arkadaşlar. hepsini dikkate alıyorum.

yarın veterinere götüreceğim, üstünde parazit var. bit mi pire mi anlamadım. inşallah çabucak temizlenir.
 
kuzummm cok tatlıymış bu minnoşşş, isim koydunuz muu?? bırakmayın bu kuzuyu ikna et eşini kalsın ne zararı olur ki bu dünya güzelininn boshayallersmile

Canım veterinere gidince cinsiyetini öğreniriz. Ben anlayamadım :) Henüz isim koymadım. minik, minnoş diye seviyorum şimdilik.
 


yanına o dediğiniz pamuk yatagını koyabilirsininz maksat burda kumuyla küçük bir yerde kalması ve inanın çok kısa bir sürede alışıyo
bizim bir gecemizi aldı.
 
Edit yine kaybolmuş, ayrıca yazayım.

fragolam, küçük kedim dişi imiş :)
 
Bu adrese bakarsanız çok kaliteli bir forumdan kediler hakkında pekçok bilgi ve deneyim alabilirsiniz.

agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=113

(linki mesaj sayım yetersiz olduğu için tam veremiyorum, siz başına www ekleyerek yazın.)
 
bugün iç ve dış parazit ilaçlarını aldı. aşı karnesini aldık, sürekli bakacağım inş :)
tüm cevaplar için hepinize teşekkür ederim.

bu şirineme hala bir ad bulamadık :) öneriniz varsa sevinirim.
 
Son düzenleme:
arkadaşlar iç paraziti ne kadar sürede döküyorlar, bilginiz var mı? dün sabah ilaç verildi ama hala değişiklik yok, karnı çok şiş duruyor miniğin
 
Bir yavru kedinin annesinden ayrılması için ideal dönem 8 haftalık olduğu zamandır. Anne sütü yavru kedinin gelişimi için hayati önem taşıyan besinlerin yanı sıra, onu ilk haftalarda bulaşıcı hastalıklardan koruyacak olan antikorları da barındırır. Bu nedenle yavruları anneden erken ayırmak, onların pek çok sağlık sorununa karşı savunmasız kalmalarına yol açar. Fakat kimi zaman anne kedi öldüğü, hastalandığı, yavrularını reddettiği ya da bir nedenle onlardan ayrıldığı için yavruların bakımını üstlenmeniz gerekebilir. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda neler yapmalısınız? Eğer yavru kedi 4 haftalıktan büyükse bakımı nispeten daha kolaydır. Daha küçük yavrular için mutlaka öncelikle bir süt anne bulmaya çalışmalısınız. Yaşadığınız yerdeki veteriner kliniklerine, barınaklara, tanıdığınız kedi seven insanlara haber bırakın. Pek çok anne kedi, kendisinin olmayan yavruları da kabul edecektir.
Eğer bir süt anne bulamıyorsanız, anne kedinin yerini siz dolduracaksınız demektir. Her ne kadar gerçek bir annenin yerini tutmak imkansız olsa da, iyi bir bakımla yavruya hayatta kalma şansını vermek sizin elinizdedir.


ISINMA
Annesiz bir yavru kediyi bulduğunuz anda yapmanız gereken ilk şey, onu üşümekten kurtarmaktır. Yavru kediler yaklaşık 5 haftalık oluncaya dek kendi vücut ısılarını korumaktan acizdirler. Bu nedenle onu hemen giysilerinizin içine, sizin vücut ısınızı alabileceği bir şekilde koyun ve imkanınız varsa en yakın veteriner kliniğine götürün. Anneden ayrı kaldığı zaman boyunca meydana gelen olumsuzlukları ancak bir veteriner hekim anlayabileceği ve doğru şekilde müdahale edebileceği için, kedi bakımında ne kadar deneyimli olursanız olun bu adımı atlamayın.
Eve döndüğünüzde yavru için evin sakin, hava akımı olmayan bir köşesinde bir yer hazırlayın. Orta büyüklükte bir karton kutunun içine birkaç kat temiz kumaş serin. Naylon, muşamba gibi malzemeler kullanmaktan kaçının. Evinizde varsa bir sıcak su torbası, yoksa bir su şişesinin içine kaynar olmayan sıcak su doldurarak ve şişeyi havluya sararak kutunun içine koyun. Yavruyu havluya sardığınız bu şişenin yanına yerleştirin. Şişenin ağzının kesinlikle su sızdırmamasına ve yavrunun sıcak şişeye doğrudan temas etmemesine özen gösterin. Şişedeki suyu sık sık kontrol edin ve soğudukça yeniden sıcak suyla doldurun. Kutunun altına ya da içine asla elektrikli battaniye gibi ısıtıcılar koymayın.



BESLENME
Yavru henüz kendi kendine yiyemeyecek kadar küçükse, beslenmesi için biberon (petshoplarda ve veteriner kliniklerinde satılan yavru kedi biberonları ya da eczaneden alabileceğiniz en küçük boy biberon) ve veterinerinizden ya da petshoptan alacağınız anne sütünün yerine geçen bir ürün kullanın. Eğer yaşadığınız yerde bunları bulamıyorsanız eczanelerde satılan, yeni doğan bebekler için üretilmiş TAURİNLİ ve LAKTOZU AZALTILMIŞ bir mamayı en küçük boy bebek biberonuyla verebilirsiniz.
Mamayı küçük miktarlar halinde bir seferlik hazırlayın ve artan kısmını yeniden kullanmayın, atın. Mama ne sıcak ne de soğuk olmalı, oda sıcaklığında olmalıdır. Yavru her 3-4 saatte bir beslenmelidir. Eğer insanlar için yapılmış bir biberon kullanıyorsanız, biberonun memesinin üst kısmına küçük bir delik açın; böylelikle hazırladığınız mama rahatça biberonun ağzından geçecektir.
Yavruyu beslemek için kucağınıza bir havlu serin ve yavruyu bu havlunun üzerine karınüstü duracak şekilde koyun. Sırtüstü ya da yan yatırmayın; ensesinden tutarak havaya ya da arka ayakları üzerinde kaldırmayın çünkü bu pozisyonlardayken mamanın nefes borusuna, akciğerlerine kaçması ve yavrunun boğulması tehlikesi vardır. Biberonu ağzına yaklaştırdığınızda kokuyu alıp kendiliğinden memeye yapışmıyorsa parmağınızı hafifçe ön dişleri arasına sokarak, kesinlikle zorlamadan ağzını açın ve biberonun ucunu ağzına yerleştirin. Bunu yaptığınızda emmeye başlamalıdır. Eğer yavru emmiyorsa zorla içirmeye çalışmayın, derhal veterinerinize başvurun. Biberonu yere 45 derece açı yapacak şekilde tutun; bu sayede yavru emerken hava kabarcıkları oluşmaz ve hava yutmaz. İstediği kadar emmesine izin verin, bıraktığında daha fazla emmesi için onu zorlamayın. Karnı doyduğunda göbeği hafifçe şişkin yuvarlak bir şekil alacak ve emmeyi bırakacaktır. Yavruyu omzunuza yaslanacak şekilde tutarak çok hafif bir şekilde sırtına parmağınızla vurarak gazını çıkarmasını sağlayın.


TUVALET
Anne kedi yavrularını emzirdikten sonra onların karnını ve genital bölgelerini yalayarak tuvaletlerini yaptırır. Siz de her beslenmeden sonra aynı işlemi yapmalısınız. Bu işlem için yavruyu bir kağıt havlu üzerine sırtüstü kucağınıza yatırın. Ilık suyla hafifçe ıslatılmış bir pamukla karnından aşağıya doğru bastırmadan, yumuşak hareketlerle masaj yapın. Yavru tuvaletini yaptığında yine hafifçe ıslatılmış bir pamukla temizleyin ve güzelce kurulayın. Eğer yavruda ishal ya da kabızlık oluştuysa hiç vakit kaybetmeden veterinerinize başvurun.


PİRELER
Annesiz bir yavru kediyi en kısa zamanda bir veterinere götürmenin bir başka önemi de, yavruyu bir an önce pirelerden arındırmak gerekliliğidir. Pireler bir yavru kedi için son derece tehlikeli olan kansızlığa yol açmalarının yanı sıra, yine hayati tehlike anlamına gelen iç parazitleri de taşırlar. Veteriner hekiminize danışmadan yavruya HİÇBİR dış parazit ilacı uygulamayın. Yanlış ürünü kullanmanız, ya da doğru ürünü yanlış doz veya şekilde kullanmanız yavrunun zehirlenmesine yol açabilir.


GELİŞİM EVRELERİ
Yavru kediler birinci haftanın sonunda doğum ağırlığının iki katına ulaşırlar. Doğduklarında kapalı olan gözleri 8-12. günde açılır. Başlangıçta mavi olan gözleri iki hafta sonra renk değiştirmeye başlayacak, esas göz rengi 3. ayda belli olacaktır. İki haftalık olduklarında yapışık olan kulakları açılır ve seslere tepki vermeye başlarlar. Üç haftalık olduklarında yürüme girişimleri başlayacak, 4 haftalık olduklarındaysa süt dişleri çıkmaya ve oyun oynamaya başlayacaklardır. Sağlıklı bir yavru kedi iştahlıdır, uyuduğu saatler dışında hareketlidir ve düzenli olarak tuvaletini yapar. Yavru kedinizin iştahında, hareketliliğinde olağan dışı bir durum gözlemlediğinizde (gözlerde çapaklanma, göz veya burunda akıntı, ishal ya da kabızlık, karnın içeri çökük durması, derisini tutup bıraktığınızda hemen eski haline gelmemesi, halsizlik, soluk alıp vermede güçlük gibi) vakit kaybetmeksizin veterinerinize başvurun.


YARI KATI GIDAYA GEÇİŞ
Yavru 4 haftayı doldurduğunda biberonla beslemenin yanı sıra sulandırılmış konserve yavru kedi mamasını ya da veterinerinizin tavsiyesiyle evde hazırlayacağınız bir mamayı ona verebilirsiniz. Başlangıçta biberonla beslemeye düzenli olarak devam edin fakat gün içinde ona ılık suyla karıştırdığınız mamayı da bir tabakta verin. Mamayla ilgilenmiyorsa zorlamayın. Yavru mamayı yemeye başladığında gitgide biberon öğünlerini azaltın ve bunun yerine mamasını verin. Bu dönemde yavrunun dışkısını dikkatle gözlemleyin. İshal ya da kabızlık şekillenmesi durumunda vakit kaybetmeden veterinerinize başvurun. 5. haftadan itibaren mamadaki su miktarını azaltarak doğrudan konserve mamayı vermeye başlayabilirsiniz. Konserve mamanın yanı sıra ılık yoğurt, haşlanmış ve kemikleri ayıklanmış, küçük parçalar halinde doğranmış ya da blenderdan geçirilmiş et, tuzsuz lor peyniri, haftada bir kez haşlanmış yumurta sarısı gibi gıdalar da verebilirsiniz.



AŞI VE PARAZİT UYGULAMALARI
Yavru kedinin iç ve dış parazit uygulamaları için 3. haftadan itibaren veteriniz en uygun programı belirleyecektir. Genellikle parazit uygulamasını takiben bulaşıcı hastalıklara karşı koruyucu aşı programına geçilir. Kedinizin sağlıklı bir hayat sürebilmesi aşılarını düzenli olarak yaptırmalısınız.


evcilmen.blogcu.com dan alıntıdır.
 
Son düzenleme:
kış geldiği için bu kadar minik bi pisinin hayatını sokakta sürdürebilmesi çok zor..
soğuk ve çok yüksek olan çöp kutularına tırmanamama ve arabalardan kendini koruyamaması sebebiyle..
keşke sizin olabilse temelli olarak...

Miyavlar.Com - Kedi ve Kedi Dostlarının Sitesi
bu kedi sitesi forumda gerekli bilgiler var beslenme ve bakımla ilgili..

sevgiler
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…