Kedi ve Köpeklerde Tüy Dökülmesi

M e g

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
27 Kasım 2008
72.780
118.855
698
Kedi ve Köpeklerde Tüy Dökülmesi

Çok sevdiğiniz minik dostunuzun aşırı tüy dökmesi canınızı sıkmasın. Çözümü çoğu zaman çok basit olan bu problemi veteriner hekiminizle birlikte kolayca aşabilirsiniz. "Onu çok seviyorum ama tüy dökülmesine dayanamıyorum."

Bu yazıda çok sevdiğimiz ve beraber yaşadığımız minik dostlarımız olan kedi ve köpeklerin tüy dökme problemlerinin nedenlerini paylaşmak istiyorum. Ne kadar düşkün olursak olalım, kedi ya da köpeğimizin zaman zaman aşırı tüy dökmesi problem yaratır. Ve her tarafı tüy kapladığı zaman onlara olan sevgimize rağmen ‘yeter artık’ diye düşünebiliriz. Bu yüzden maalesef bazen ayrılık bile gündeme gelir. Sevimli dostlarımız ya sokağa atılır ya da başka bir yere bırakılır. Bunlar olmasa bile karşılıklı şikâyetlerle mutsuz bir hayat sürdürülür evde. Oysa çözüm çoğu zaman çok basittir, yeter ki sorunun kaynağına inelim. Bu arada hemen belirtmeliyim, hayvanlarda az oranlarda tüy dökülmesi normaldir. Yani her tüy dökülmesi sorun olarak algılanmamalıdır. Bunu belirttikten sonra gelelim aşırı tüy dökülmesinin nedenlerine. Bunun başlıca iki nedeni vardır:

Fizyolojik nedenler

İlki ‘fizyolojik nedenler’dir. Doğal nedenlerden kaynaklanan bu çeşit tüy dökülmeleri engellenemeyen ve kabul edilebilir tüy dökülmeleridir.

Mevsime bağlı olarak gerçekleşebilir. Bahar ayları kedi ve köpeklerin tüy değiştirme zamanlarıdır ve doğal bir olaydır.

Diğer fizyolojik neden büyümedir. Anne karnından tüylü olarak doğan yavrular gelişmeleri sırasında tüylerini de değiştirirler. Bazen renkte de değişme yaşanabilir. Bu çeşit dökülme daha az dikkat çeker ve bireyler arasında farklılık gösterir.

Son olarak stres yaşanmasının da tüy dökülmesine neden olduğunu söylemeliyim. Tıpkı bizler gibi minik dostlarımız da yolculuk, ani korkular, tıbbi müdahaleler gibi nedenlerle stres yaşarlar ve bunun sonunda tüy dökebilirler.

Patolojik nedenler

İkinci olarak ise ‘patolojik nedenler’i gösterebiliriz. Bunlar veteriner hekimle hayvan sahibinin beraberce müdahale etmesi gereken ve gerçekten ciddiye alınması gereken konudur.

Veteriner dermatolojinin alanına giren bu nedenleri kısaca saymak gerekirse;

* Dış ve iç parazitler; Pire, kene ve bitlerin neden olduğu irritasyonlar ve allerjiler.
İç parazitler olan nemetot ve sestotların (mide, bağırsak kurtları ve şeritler) sistemik etkileri. Uyuz etkenleri, özellikle köpekler için.

* Bulaşıcı viral hastalıklar, sistemik etkilerinin yanı sıra ciddi tüy dökülmesine de neden olurlar. Köpeklerin gençlik hastalığı, kedilerin FIP’i gibi.

* Mikrobik enfeksiyonlar, genel bir hastalık oluşturmalarının yanı sıra sadece deride de bakteriyel enfeksiyonlar oluşturabilirler.

* Mantar enfeksiyonları; Sık karşılaşılan dermatolojik problemlerdendir. Sadece deride olabileceği gibi sistemik de olabilirler. Deride yuvarlak temiz açılmalar yapan formlarının yanı sıra teşhisi zor, tedavisi güç ve uzun süren çeşitleri de bulunmaktadır.
* Otomimun (bağışıklık sistemi) hastalıklar bireye özgüdür,

* Hormonal hastalıklar.

* Yeterli gıda alamama.

* Gıda alerjileri; En sık rastlanan tüy dökümü nedenlerindendir. Hayvanların da insanlar gibi dönemsel beslenme rejimleri olduğu çoğu zaman sahiplerinin gözünden kaçmaktadır. Oysa yavruluk, erişkinlik, dişiler için gebelik ve sonrası, yaşlılık, obezite vb. gibi dönemler için ayrı diyetler uygulanmalıdır. Yıllarca ciğer, tavuk ve balıkla beslenen hayvanlarda alerjik dermatitisten siroza kadar giden bir hastalık tablosu oluşabilmektedir. Ev beslenmesi dediğimiz, hayvan sahibinin yaptığı yemekler verilecekse mutlaka veteriner hekimin önerileri uygulanmalıdır.

Hazır mamalarda ise sorun yetersiz ve yanlış beslenmeden kaynaklanmaktadır. Ucuz olma iddiasıyla açık olarak satılan bu mamalar yetersiz ve kalitesiz protein kaynakları, düşük tuarin miktarı vb. nedenlerle gıda alerjilerine neden olabilmektedir. Hekim tavsiyesiyle yapılan mama seçimi ileride oluşabilecek maliyeti yüksek ve kronik hastalıkları engelleyecektir.

* Deri kanseri; Daha çok yaşlı ve beyaz tüylü hayvanlarda görülmektedir.

* Genetik idiopati; Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte ırk özelliği olabileceği gibi aynı ırk içindeki ailelerde de farklı olabilmektedir.

* Pisikojenik nedenler; Kediniz ya da köpeğiniz süreli kendini yalıyor, ısırarak kaşınıyor, kuyruğunu kovalıyor, sahibinden gizleniyor, saldırganlaşıyor, tırnaklarını kemiriyor, tuvalet alışkanlığını sebepsiz yere değiştiriyorsa psikolojik bir problemi var demektir.

Düzenli ve huzurlu yaşam

Kediler ve köpekler düzenli yaşamayı seven hassas canlılardır, sahiplerinin fark edemediği pek çok değişiklik onları derinden etkiler. Eve yeni birinin gelişi ya da gidişi gibi bariz değişiklerden tutun, sahibinin parfüm değişikliğine kadar pek çok şeyden etkilenirler.

Türkiye’de yeni yeni gelişen veteriner psikoloji, gelişmekte olan tanı ve tedavi metotları, kullanıma giren yeni ilaçlar bu alandaki başarıyı artırmaktadır.

Toparlamak gerekirse pek çok nedenden kaynaklanan tüy dökülmesinin önlenebilmesi için sorunun kaynağına inilmesi gerekir.

alıntıdır..

canım sırf bu tüy meselesi yüzünden 6 yıldır baktığım sibirya kurdu cinsi oğluşumu başka birine vermek ile yüz yüze kalacağım alt komşum vanlı ( kesinlikle doğu batı ayrımı yapmıyorum lakin bdp liler kendileri ) hafta da bir sürekli rahatsız olduklarından ki alakası yok evimizi basıp tehdit ediyorlar ve gerçekten elimden birşey gelmiyor son kapımıza astıkları yazı ile açıkça tehdit ettiler bizi rahatsız edeni biz de rahatsız ederiz diye... 3 kez balkona fare zehirli et attılar allahtan oğluşum benim vermediğim hiçbir şeyi yemez... çok üzülüyorum bu duruma şikayetçi olsam biliyorum apartmanda beslemenin yasak olduğunu ne yapacağımı bilemedim ya biz katil olucaz ya onlar bu gidişle

apartmanda hayvan beslemek yasak değil ki...

malesef doğu tarafı (genelde)evde köpek beslenmesine şiddetle karşı. sesini çıkarmayan ama onaylamayanlar var onlar zararsızda sizinki gibi olanda çok.
evimde iki tane köpeğim var. ve bir apartmanın 4.katında yaşıyorum.
apartmanda imza topladılar geçen ay sözde büyük köpeğim için. ama kimse beni mahkemeye vermeden köpeğimle ilgili karara varamaz.
çünkü ,
eğer bu köpek saatlerce havlamıyorsa,
apartmana pislemiyorsa,
tüyleri tüm katlara,balkonlara gitmiyorsa,
eğitimli ise,
evinizden apartmana kötü kokular yayılmıyorsa,
ve apartman kaç senelikse artık oturma izni alınıp yapılan ilk toplantıda maddeler halinde yazılıp notere onaylatılmış bir evcil hayvan kararı yoksa.... herkes kapatır çenesini!

bpd'li olsun nereli olursa olsun. sizinde haklarınız olduğunu bilin.
6 yaşına gelmiş bir hayvan ki sibirya kurtlarının da ömürleri 11-13 yıldır. köpeğiniz yolu yarılamış artık. onu başka bir yere verdiğinizde üzüntüden ölebilir. ona kıymayın.
neyinden rahatsız oluyorsa bu şahıslar bu durumu ortadan kaldırmaya çalışın.

Tüy dökülmesi için kesinlikle FURMİNATÖR öneriyorum. Ben yeni aldım ciddi anlamda neredeyse %90 azaldı tüy dökülmesi. Böyle bir şeyi geç keşfettim, şu ana kadar neden almamışım diye düşünüyorum. Orijinal Furminatör markası pahalı fakat petshoplarda başka marka taklitleri var uygun fiyata, kesinlikle öneriyorum. Baya reklamını yaptım burada ben de sanki Furminatör'den para kazanıyor gibi

Siz de kadını sanki barışmak istermiş gibi eve çağırın, kahve verin içine de fare zehri atın sonra da aaa ben şeker sanmıştım onu karşmış dersiniz...

Şaka bir yana ben olsam o zehirli eti alıp münasip bir bölgelerine monte ederdim siz de biraz hakkını arayın yaa böyle şerefizlere prim verdikçe bir tarafları kalkıyor böcek gibi ezeceksin hepsini (yanlış anlaşılmasın doğulu diye demiyorum doğusu batısı aynı şerefsz heryerde şerefsiz).... Ben olsam şikayet ederdim sırf o et için!!!!!

Er_ca haklı köpeğiniz artık yaşlı sayılır siz olmadan ne kadar sağlıklı yaşar bilemiyorum iki tane o.ç. için değer mi......

Son düzenleme:
ya nedir bunlarin alip veremedigi.. Kücük bir canlidan ne isterler.. Kendi cocuklarinin ortaya yaydigi zarar o kadar fazla ki.. Benim köpisimde var, biraz komik bir köpek yani birisinin korktugunu görünce üstüne gidiyor.. Isirma falan yok sadece havliyor..Mini boyda (en kücüklerden) ama havladigi zaman sesi büyük bir köpegin sesi geliyor.. Aparmandaki herkes alisti.. Yoldan gecen birine havlayinca gülüyorlar, onunla konusunca susuyor zaten... Birde eve biri gelince havliyor.. Bahcemizin bekcisi oldu kimse bahcemize giremiyor.. Ilk oturdugum apartmanda da kapimin önüne zehirli ekmek kirintilari koyuyorlardi. Benim köpisim öyle her seyi ve ya tanimadigi kisiden alip yemez.. Yinede insan tedirgin oluyor..

Ben daha pazartesi aldım köpeğimi, normalde nasıl tüy döküyorlar bilmiyorum ama bu iki günde de ev süpürdüğüm halde evin içinde tüy uçuşturacak kadar döküyor maşallah.

Ama eve yeni geldi, barınaktan. Stresten olabilir diye düşünüyorum.

İç parazit için iki tane hap verdi veterineri(yani sanırım iç parazit içindi, yanlış hatırlamıyorsam...), yutturamadım henüz onları da. Belki onları yutturunca azalır dökülmesi. Azalmazsa aşı için gittiğimde sorarım artık, vücudunda seyrelme falan yok ama etrafta uçuşuyor koştukça

Bizimki de apartmandan geçen insanlara çok havlıyor, bi' de giriş kattayız. 30 tane daire var gece yarısına kadar gelene geçene hav. ama kimse şikayete gelmedi şimdiye kadar. Gelseler de canlarına okurum, ben milletin cıyak cıyak çocuğunu dinliyorum, onlar da benim köpeğimi dinleyecekler paşa paşa. zaten çok da sesi çıkmıyor, amerikan cocker spaniel, sakin.

bu araalar benim goldenimde aşırı döküyor. ve pincherimde.. onların dökümü durunca da rott da başlıyor döküm. her ırk ayrı zamanlarda tüy döküm dönemine girebiliyor.
iç parazit hapını rott için sucuğun arasına koyup atıyorum havada kapıp yutuyor. goldenin ağzını elimle açıp dilinin arka kısmına koyup çenesini iki elimle kapatıyorum ancak öyle yutuyor. pincher yoğurt gibi birşeyle karıştırıyoruz.
her köpeğin huyu farklı farklı. sucuk arasına koyunca eğer reddetmez yutarsa sizin için kolay olur yoksa benim gibi diğer yönteleri deneyin.
birde birisi geldiğinde havlama eğiliminde bulunmadan önce onu oyalayın. yada hayır komutunu öğretin. şimdi kimse birşey demeyebilir. ama ilerleyen günlerde de sorun yaşamamak için eğitime başlayın. ben 4. katta yaşıyorum. rott ve pincher var evde ilk zamanlar asansör tık dediği an havlarlardı. katda 3 daireyiz sürekli gelene gidene hav diyorlardı. bir 'hayır' ve 'yerine' dedikçe artık apartman yıkılsa gidip havlamıyorlar.
birde köpeğinizin evde muhakkak bir yeri alanı olsun. kulubesi,kutusu,minderi ne olursa artık. 'yerine' yada kaybol dediğim an hepsi yatağına gider oturur. yada misafir geldiğinde gidip kendi yerlerinde otururlar. bu onlara kendilerini güvende hissettirir.
bn de FURMASTER isimli markanınkini 6 senedir kullanıyorum. çok memnunum. o zamanlar yeni çıkmışlardı furminatör türkiye de bulunmuyordu e-bay dan getirtiliyordu. bizde furmasteri aldık çok memnunuz. ama dökecek ırk yinede çok döküyor. brewer yeast sarımsaklı vitamin tabletleri alırdık tüy dökümünü azaltsın diye onlarında faydası olmadı.tüy döküm dönemi dışında gerçekten epeyce işe yarıyor.

tüylü dostlarımızı korumak adına sevmeyen insanlara karşı koruyacağım deyip daha fazla dikine gitmemeli arkadaşlar. insanlar antipati duydukça daha da bilenirler. örnek hayvanseverler olmalıyız.
köpeğimizin sesiyle,dışkısıyla,tüyüyle kimseyi rahatsız etmesine izin vermemeliyiz. üzerimize düşeni yapmalı insanlara söylenecek söz bırakmamalıyız. yoksa acısını aciz tüylü dostlarımız çeker.:26:

arkadaşlar desteğiniz için çok teşekkür ederim dün sabah eşim köpeği izmir inciraltında birine vermiş sabah aradı verdim diye eşim ile kavga ettim o mal deil ki gidip birine verilsin hemen karnesini alıp yola koyuldum ve 7 saat boyunca inciraltında oğlumu aradım bulamadım eve döndüm ve eşimle kavga ettim eşim köpek benden değerli mi diyince kendime engel olamadan EVET! diye bağırdım aslında bize sormadan böyle bir şeye kalkışması beni derinden yaraladı sonuçta birine verilecek se bile( ki bu en son ihtimal) ona çok iyi bakabilecek yakın arkadaşlarımdan birisi olmalıydı sonra zorla da olsa gidip aldırdım oğlumu .... malesef gün içinde hiç mama vermemişler su bile koymamışlar önüne oğlum geldiğinde halsiz biçimdeydi üstelik ne kadar duyarlı olduklarını da bana küsmesinden anlayabilirsiniz... yüzüme bile bakmıyor gerçi mamasını verdiğimde hafiften gülümseme vardı yüzünde :)) yakın bir arkadaşım hayvan hakları koruma derneğinde üstdüzey bir görevdeymiş bütün hayvanseverleri yığarım o komşunun başına dedi ben de kabul ettim tehtit yazdığı kağıdı da en kısa sürede savcılığa vereceğim... demem o ki öyle bir hale bürünüyor ki evcil hayvan demek bile hakaret gibi geliyor sonuçta o benim oğlum oldu artık insanlara demesi çok garip gelir ama insan oğlunu başkasına verir mi ki...hepinizi çok seviyorum iyi ki varsınız

Ya arkadaş.. Senelerdir buraya üyeyim. En çok bulunuğum yerlerden biri de evcil hayvanlar bölümüydü. Sonra okudukça sinirlendim, üzüldüm.. ve ne yalan söyleyeyim ruh sağlığımı korumak adına bu bölüme fazla girmemeye karar verdim.
Ne yazık ki bugün bi'şeyler dürttü girdim ve pişman oldum..

Burada neler oluyor?
Dünya nasıl bir yer?
İnsanları yaratan kim? Yöneten kim?

Ben sakinleyeyim.. dönersem cevap yazacam inşallah size.. Bu sinirle yazmasam daha iyi..

canım inan eşime olan sinirim beni paarçalamıştı fakat durum da ortadaymış alt komşu evde 10 kişi yaşayan ve akrabaları dağda olan bdp ye oy veren insanlar ve gerçekten eşimin bu insanlarla uğraşmamak bizi korumak adına böyle birşeye kalkıştığına inanıyorum yoksa o bizim oğlumuz

Ben gittim, oğluşumu sevdim, kokladım, sakinledim, geldim..

Savcılığa başvurmaktan lütfen vazgeçmeyin, arkadaşınızın da yardım edecek olması güzel..

Anladığım kadarı ile uzlaşma sağlanacak insanlara benzemiyor tavır olarak.. Özellikle tavır olarak diye belirtiyorum çünkü ben insanların ırkı/milliyeti/dini vs. ile hiç ama hiç ilgilenmiyorum. Elimden gelse insanlarla komple ilgilenmeyecem de şimdilik bunun bir yolunu bulamadım.

Patinin psikolojisi sizin duruma el koymanızla eminim düzelmiştir. Zaten çok güçlü bir travma olmadıkça, bizler gibi hafızalarına kaydedip, kin gütmüyorlar. İntikam peşinde koşmak gibi (insani!) bir tutumları da yok.. Ama yeter ki siz elinizi ondan çekmeyin ki çekmez/çekmeyecek gibi görünüyorsunuz.

Eşinizle işbirliği içinde olmanız en önemli şey gibi geliyor bana.. Mahalle karakolunuzdan da fikir alabilirsiniz ya da zabıtadan. Ben bazı ufak pürüzleri buralara telefon ederek aldığım yardımlarla çözüyorum çünkü.. Elbette her konuda yardımcı olamazlar, neticede sadece telefon açacaksınız.

Bilgiyle ve sakinlikle ilerlemek lazım.. Ne olur ne olmaz, balkona da yalnız çıkartmamaya özen gösterin paticiği..

canım benim bunun ne kadar güzel bir duygu olduğunu ancak bizler anlayabiliriz dışardıdan çok anlamsız gelir... yazdığın her yorum için teşekkür ediyorum ve inan onlarda bir sakinleştirme etkisi kesinlikle var... babamın kanser olduğu haberi ilk geldiği anda koşarak oğluşuma sarılmıştım onlar her derdimizi anlıyorlar ve o kadar saflar ki... eşimi de yanıma aldım girdik bir yola ve bu yolda sonuna kadar hakkımızı arayacağız sonuçta kendi evimde kiracı gibi dışlanmak çok garip... herşey için hayırlısı hepiizi çok seviyorum iyiki varsınız

Onlarda minik olmalarina ragmen her söylediklerimizi anliyorlar... Bir ortam degismesinde bile cok üzülüyorlar.. Benimkide cok bagli . Günde 2-3 saat yanliz kaliyor. Eve geldigimde bacagima sarilip ses cikariyor.. Bir süre evimde saglik acisindan tutmadim ve arkadasima söyledim o bakti.. Her 3 günde bir onu görmeye gidiyordum . Eve gidecegimi anladiginda cantamin icine giriyordu. Zorla cantadan cikariyordum .3 hafta sonra alabildim yanima..

Köpeğiniz bir günde bile neler yaşamış halinden belli sizi gerçekten çok takdir ettim tekrar bulup aldığınız için Mücadeleniz bni çok mutlu etti boyun eğmeyin ama asla da mahalle karıları gibi kavga etmeyin hep sakin konuşun ki haklıyken haksız olmayın... Ve köpeğinizi de asla brakmayın

Ha bu arada ilahi adalet, o komşu olacak şerefzilerinn başına birşey geldiğinde lütfen bize bildirin hayvanlara zarar verenlerin ACISIYLA MUTLU OLUYORUM DA huyum kurusun

Yaa bu arada cinsi sibirya kurdu ya birşey sormak istiyorum, acaba çok havlıyor mu ben de rott ve sibirya kurduna yıllardır hayranım yolda görünce ağzım açık arkasından bakıyorum ama apartmanda beslemek istiyorum tabii her gün deli gibi antreman yaptıracağım o açıdan sorun yok da havlama sıklığını merak ediyorum sonra ben de komşularla papaz olmayayım sizin gibi:) Gerçi s. kurtları pek havlamaz arada ulur diye okumuştm nette ama size de sorayım dedim..

Son düzenleme:

canım benim sibirya kurtlarının havlamadığı doğru ama o kadar candan o kadar söyledikleirni anlıyorlar ki ... özellikle tek bir havlama sesini bile duyamazsın uluması da eğitim ile alakalı ki benimkinin ses sorunu yok sadece alt kattakilerin oğluşu kabullenememeleri o kadar rot bilmem ama huskyler evde bakmaya uygun hayvanlar tabi tüy sorununu sürekli tarayarak ve traş ettirerek giderebilirseniz... ha bir de dünyada konuşmaya en yatkın köpekler huskyler miş benim elimde anne , ı love you, ve adımı söylediği 3 video var en yakın zamanda koyacağım şaka deil internetten araştırabilirsin bu paticikleri ) herşey gönlünce olsun bi tanem

Yaa çok sağol verdiğin cevap için, benim köpeklerle çok farklı bir ilişkim vardır çocukluğumdan beri... Çocukken yavru bir köpeği kucağımda uyutup uykusu bozulmasın diye de öyle beklemiştim:))) Bir bakışından anlarım köpeğin ne hissettiğini:) Yaa çok taktım kafaya kesin alacağım ya rott ya husky tüy falan sorun değil ben yerim onun tüylerini yazın traş hem onun için de iyi olur kışın da ona sarılırım o beni ısıtır:)))) sizin köpeğiniz için çok sevindim videoları da bekliyorum Şu apartmanda köpek besleme kurallarını iyice bir okuyayım da hazırlıklı olurum uyuz tiplere

Yaa bir de bir albüm yapsan onun resimlerini koysan Er_ca yapmıştı rott, golden ve pincher için uzun uzun bakmıştım sen de yaaaappp

Son düzenleme:
yarın ilk işim aresimin albümünü paylaşmak olacak )

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…