Kedi-Köpek Sahiplenmeden Önce Bilinmesi Gerekenler..

M e g

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
27 Kasım 2008
72.780
118.855
Genel Bakım

Hayvaların sağlıklı olarak yaşayabilmeleri için, onların tüm geçmişlerini bilen iyi bir Veteriner Hekimi olması gereklidir. Hayvanınız için yapacağınız en önemli seçim, onun Veteriner Hekiminin seçimidir. Veteriner Hekiminizi seçmeden önce mutlaka hayvan sahiplerinden bilgi ve referans almanız ileride yaşayacağınız muhtemel olumsuzlukları en aza indirecektir.

Tüm hayvanların genel sağlık kontrolleri ve aşılarının düzenli olarak yapılması gereklidir.

Hayvanların sağlıklı ve çevik kalabilmeleri için zaman zaman gezmeleri, koşup oynamaları gerekir. Köpeğinizi günde en az iki kez, yarım saatten kısa olmamak üzere dışarıya çıkartmanız gerekir. Benzer biçimde kedinizle de günde en az bir saat oyun oynayarak vakit geçirmelisiniz. Ona küçük bir top veya oynayabileceği küçük oyuncaklar hediye ederek mutlu olmasını sağlayabilirsiniz. Kısa tüylü kediler haftada bir, orta ve uzun tüylü kediler haftada iki ya da üç defa taranmalıdır, böylece hem kediniz ölü tüylerinden kurtulur hem de evinizde daha az tüy olur.

Kediler, genellikle yıkanmayı sevmezler buna karşılık çok temiz ve titiz hayvanlardır, tamamen herhangi bir pisliğe bulaşmadığı sürece kedinizi yıkamanız gerekmez. Köpeğinizi ise belirli aralıklar ile yıkamanız gereklidir.

Eve zarar vermemesi için, dışarı çıkmayan kedilerin tırnakları kesilebilir, ancak alacağınız önlemlerin, mobilyalarınızı ya da eşyalarınızı tam olarak koruyacağının garantisi yoktur. Kedilerin tırnaklarını söktürmek ise kesinlikle yapılmaması gereken bir tutumdur.

Hayvanlarınıza unlu, şekerli, baharatlı, yağlı, sağlıksız gıdalar vermeyin. Veteriner Hekim tavsiyesinde profesyonel kuru mamalarla besleyin. Eğer kuru mamalar pahalı geliyorsa, Veteriner Hekim bilgisinde, ona özel yemekler de yapabilirsiniz. Ancak bu durumda hayvanınızın alması gereken vitamin ve mineralleri daha yakından izlemeli ve gerektiğinde vitamin takviyesinde bulunmalısınız. Profesyonel olmayan ucuz mamaları ise kullanmamalısınız. Bunlar ileride çok farklı rahatsızlıklara neden olabilir.

Evinize bir canlı getirmeden önce ona uygun donanımları da satın almalısınız. Kedi için ; ona özel bir tuvalet kabı, kedi kumu, sepet veya yatak, ayrı ayrı mama ve su kabı, taşıma kafesi, fırça veya tarak. Oldukça yararlı bir diğer aksesuar ise tırmalama tahtasıdır. Köpek içinse, yatak, uygun bir tasma, yemek kabı, fırça, tarak ve bunun gibi. Tüm bu ürünleri pet marketlerde ya da veteriner kliniklerinde bulmanız mümkün.

Ayrıca küçük toplar, ip, oyuncak kemik de ev hayvanları için iyi birer oyuncak olabilir.


***********************************************************************

Genel Bilgiler

İyi bakılan, sağlıklı ve mutlu bir hayvan (kedi ve köpek) ömrü on beş, yirmi arasında değişir. Onu evlat edinmeden önce uzun vadeli düşünün. Evde büyüyen hayvanlar, yeniden sokaklarda yaşayamaz. Yaşamı boyunca onun yükünü omuzlamaya hazır mısınız?


Ev hayvanlarıyla yaşamak, bir çocuk ile başka bir canlı arasındaki arkadaşlığı izlemek, son derece keyiflidir. Çocuğunuza hayvanlara karşı saygılı davranmayı öğretmelisiniz. Unutmayın; hayvanlar oyuncak değildir ve istenmeden de olsa kötü davranılan her canlı kendini koruma amaçlı karşı tarafa zarar verebilir.


Ev hayvanlarının ailenize katacağı eğlencenin yanı sıra çocuğunuzun gelecekte çevresindeki insanlarla kuracağı iletişime etkisi de olumlu olacaktır. Çocuk, kendi sorumluluğunda olan bir hayvan sayesinde kendisini sorumluluk sahibi bir birey olarak görecek, paylaşmayı, karşılıksız sevgiyi öğrenecektir. Evinize bir hayvan alırken yaşadığınız yere ve çocuğunuzun yaşına uygun olan hayvanı seçmenizde fayda var.


Evde beslenen hayvanlar aile bireylerinin üzerindeki işlere de bir yük getirir. Ayrıca çocuğunun ısrarı sonucu alınan bir hayvanın dökülen tüyleri, tırmalanan koltuklar, oyun oynarken devirebileceği eşyalar, evdeki büyükleri rahatsız edebilir. Fakat bu gibi rahatsızlıkların yanında size vereceği mutluluk çok daha fazladır. Eğer evinize bir hayvan alacaksanız, onun tüm sağlık kontrollerini veterinere düzenli aralıklarla yaptırmalı, küçük de olsa ona bir bütçe ayırmalısınız.


Kendinizi bunlara hazır hissediyorsanız minik dostlarımızdan birini evlat edinmenin zamanı gelmiş demektir.


Alıntı
 
kısaca şöyle diyelim,

1 kedi/köpek sahipleneceğiniz zaman hayatınızın 10-20 yılını onlarla geçireceğinizi bilerek sahiplenin. 1-2 ayda sıkılacaksanız, komşuların kedisini köpeğini sevmekle geçirin hevesinizi.

ihtiyaçları, masrafları, yemeleri gereken mama türleri var ve bunların fiyatları bazen kendinize harcamadığınız miktarı bulabilir.

tüy dökecekler!

düzenli veteriner kontrolüne ihtiyaç duyacaklar, rutin, olmaları gereken aşılar var.

sabah çıkarım gece eve dönerim diyorsanız, yazık etmeyin hayvana, süs değil duyguları var. inanmasanız da üzülüyorlar, küsüyorlar hatta intihar bile ediyorlar.
 
keşke herkes bilinçli olarak hayvan edinseler hayvanları süs gibi pet shoplardan değilde sokaktan alsalar. ben hayvanları çok seviyorum bir hayvan edinmek hayalim ama sürekli seyahet halinde olduğum için maalesef alamıyorum
 
X