- 8 Mart 2011
- 10.737
- 18.139
bu son söylediklerin bu ülkede utopya. çünkü amaç kadınları susturmak,amaç kadın haklarına set çekmek. amaç erken evlendirmek kızları.
o saydığıın şeyler yaşandı. ama şimdi bu örneğin bin katı fazlası yaşanacak bu yasayla
15 yaşındaki çocuk gelin yeri geliyor resmi nikah varken bile haklarını savunamıyor. Hayati tehlikeleri bile var. Neydi o yaşı kadar kiloya düşmüş bir gelinin hikayesi vardı. Ne oldu onun nikahına? Boşanmak üzere olup da öldürülenler ve daha nicesi, türkiyede resmi nikah bile kurtarmaz adamı.
Ha tabiki de resmi nikah bazı şeyleri frenliyordu. Şimdi nahoş şeyler olacak. Ama dediğim gibi AIHM kararı var. Demokrasi ve insan hakları tarafından bakınca da öyle görünüyor demek ki. Devlet çok daha temel görevlerinde sınıfta kalıyor. Köylerdeki çocukları çocuk gelin olmaktan koruyacak, okuma yaşama haklarını koruyacak çok daha somut adımlar atılmalı.
ama bunun sonucunda kadın acı çekiyorsa vePeki o zaman 18 yaşını doldurmuş iki insanın birlikte yaşaması sadece onları bağlarsa, 18 yaşını doldurmuş iki insanın imam nikaı yapıp birlikte yaşaması yine sadece onları bağlamaz mı?
Oky kesinlikle haklısın ben de senin gibi düşünüyorum ama bak Sephoraya sorduğum bir soru var:
Peki o zaman 18 yaşını doldurmuş iki insanın birlikte yaşaması sadece onları bağlarsa, 18 yaşını doldurmuş iki insanın imam nikaı yapıp birlikte yaşaması yine sadece onları bağlamaz mı?
ama bunun sonucunda kadın acı çekiyorsa ve toplumda bunun
yüzünden kadınlar buda evlilik diye kandırılıp,sonra ortada dırımdızlak kalıyorsa ve bu toplumun sorunuysa hepimizi ilgilendirir
Deminde yazdım bence ortada din konusu var..
Birisi başkasına hesap vermeden sevişiyor,diğer tarafta aile rızasıyla imam nikahıyla sevişecek.
muta nikahına kadar gidecek bu suç olmazsa. o zaman fuhuş diye bağıranlar parayı basıp bunu resmileştirenleri görünce ne diyecek acaba
ben şunu düşündüm. her evlendirme dairesinde nikah salonunda birde imam olmalı. devletin görevlendirdiği. aynı anda isteyen,önce resmi arkasındanda imam nihahhı yapılmalı.İşte demokrasi ve insan hakları gözönüne alınınca özel hayat diye bir kavram ortaya çıkıyor. Ben demiyorum ki ortada bir sorun yok. Ama çözümü başka olmalı demek ki. Belki bilinçlendirme. Belki koruyucu yasalar. Bilemiyorum.
Tamam peki ortada din konusu var. Dine devlet ne kadar müdahale etmeli ya da edebilir o zaman?
Peki o zaman 18 yaşını doldurmuş iki insanın birlikte yaşaması sadece onları bağlarsa, 18 yaşını doldurmuş iki insanın imam nikaı yapıp birlikte yaşaması yine sadece onları bağlamaz mı?
Bu olayı ortadan kaldıracak,eskisi gibi olacak resmi nikah olmadan hoca nikahı olmayacak..
Gerçi aksini yapan imam yokmu hala var,o zamanda şikayetçi olunacak bundan.
O okypete haberlerde görmüşsündür. Bu sebepten içeri giren adamların eşleri habercilere aglıyordu.ama bunun sonucunda kadın acı çekiyorsa ve
kadınlar buda evlilik diye kandırılıp,sonra ortada dırımdızlak kalıyorsa ve bu toplumun sorunuysa hepimizi ilgilendirir
Bir tarafta bilinçli yapılmış bir eylem var, diğer tarafta evlendiğini sanan getirilerinden çok götürüsü olacağından haberi olmayan çoğunluğu aslında resmi nikah isteyen ama bunu karşısındaki insana kabul ettiremeyen kadınlar var. O yüzden aynı şey değiller. Ama evet 18 yaşını geçmiş bireylerin nasıl yaşayıp yaşamayacakları kendilerini bağlar.
Bu ülkede ne demokratik ki bunun demokratik olup olmadığını tartışıyoruz?Ben de kabul ediyorum aynı şey olmadığını. Ve sebep olacağı sorunları ben de görebiliyorum ama demokratik anlamda bakarsak sonuç bu.
Bu ülkede ne demokratik ki bunun demokratik olup olmadığını tartışıyoruz?
İşte insan hakları diyince her zaman başvurduğumuzu AIHMe göre de bu demokratik değil.
İşte bu cümle bu ülkenin en büyük sorunlarından biri bence.