Yeşim Çobankent
24.06.2008
Haberler Anında Cebinizde Hürriyet Mobil
Haberler Anında Bilgisayarınızda Haber Alarmı
Haber Kaçırmaya Son Hürriyet Mind
Sitene Haber Ekle Kazan Bumerang
Yakın zamanda memleketimizi şereflendirmesi vesilesiyle Kate Moss’u yeniden dilimize doluyoruz. Etten ve kemikten (onun durumunda sinirden ve kemikten) Kate Moss ile bir kavram olarak Kate Moss arasındaki mesafeyi kapatmaya moda yeter mi?
Ayıptır söylemesi milli takımın Hırvatistan’ı yendiği o gayet şekilli maçı Viyana’da izlemiş bulunuyorum. Meslek büyüklerime yalvardım, bana birkaç tüyo verin ki; Türkiye’ye döndüğümde geniş geniş hava atabileyim diye. Ağızlarından laf almak kolay olmadı ama "Almanya yenilmeyecek takım değil arkadaşlar!" Bir de güzel Hırvat bir kız "Good luck with Germany" diye bağırdı bana, niye şansa ihtiyacımız olduğunu hiç ama hiç anlamadım...
Şimdi bu girişi modaya ve Kate Moss’a nasıl bağlayacağımı düşünüyorsunuzdur. Bağlarım vallahi; futbolun beşiği ıngiltere değil mi? (Viyana seferimizde milletin başının etini yiyerek öğrenmedim, biliyordum zaten). Eee, Kate Moss’un beşiği de ıngiltere. Tamam, futbol artık çok şükür Kate kadar ıngiliz değil ama toprak aynı toprak, zemin top çevirmeye müsait. Bir de futbol, fado ve fiesta vardı galiba ama bunu Kate Moss’a bağlayamadım şimdi. Futbol ve modanın kitle kültürü üzerinde yarattığı benzer etkiyi de anarak, tamamen Kate Moss üzerine odaklanmaya çalışalım şimdi.
SUS VE GÜZEL OL KATE
Kate Moss hakkında ileri geri konuşanı çarpacak kadar dokunulmaz bir kadın. Moda dünyasındaki konumu malum. Uyuşturucu bağımlılığı, zayıflığı, acayip sevgilileri, tartışılan anneliği, imzaladığı kontratlar, biseksüelliği ve kazandığı anormal para üzerinde çenemizi boşuna yormayalım şimdi. Zaten ıngiliz bulvar basını bu işi yaklaşık yirmi yıldır harika bir şekilde yapıyor. Bizim konumuz hatunun stil ikonluğu.
Bu stil ikonu lafı fena halde mundar oldu biliyorum ama söz konusu insan Kate Moss ise bu tanımı yapmaktan başka çaremiz kalmıyor, zira bu laf Moss için icat edilmiş sanki. Bir anlamda parlak kağıtlı dergilerin paralel evreninde yaşayan Moss çok uzun zamandır değil röportaj, demeç bile vermiyor. Kendini bildi bileli kamera karşısında yaşayan ve görüntüsüyle varolan biri için dahiyane bir karar. Greta Garbo ve Salinger’vari enigmatik bir durum da yok ortada, sadece anlatacak bir şeyi olmayan insanların suskunluğu var onda. Neyse ki bu durgunluk ve donukluk da imajına önemli bir katkıda bulunuyor. Kanımca Kate Moss’u Kate Moss yapan en önemli şey az konuşması. Diğerleriyse az gülmesi ve az yemesi. Onun dışındaki her şeyi çok ama çok aşırı. Aşırı, aşırı, aşırı...
HERKES ONA BENZEMEK ıSTıYOR
Kendine zarar vermenin pek moda olduğu 90’lı yılların mahsulü olan Kate Moss’un bu ruhu günümüze taşıması bir tür istikrar. Tavır, dağınıklık ve umursamazlığın karışımı olan tarzına hasta olanların sayısı az değil. Marmaris’te on sekiz bira içip kara yağız garsonla fingirdeyen on beş yaşındaki ıngiliz kız da Fransız Vogue’un heykel gibi seksi müdürü Carine Rotfield da ona hayran. Vaziyet öyle kontrolden çıkmış durumda ki, onu sevmeyenler bile bir parça Kate Moss’a benzemek istiyor. Moss ameliyathane gömleği giyse aynısını isteyecek kadar...
Para kazanmak konusunda gayet becerikli olan Kate Moss’un tuttuğu altın oluyor. Kendisi gibi halis muhlis ıngiliz sokak modası markası Topshop için tasarladığı koleksiyon için millet Oxford Caddesi’nde geceledi! ıçeride de bayram arifesindeki Mahmutpaşa izdihamı yaşandı. Buyrun size 100 pound’luk Kate Moss!
ıçimizdeki Kate Moss’u uyandırmak
Neyse ki Kate Moss ve Topshop işbirliği bu sene de devam ediyor. Koleksiyonu Türkiye’de de bulmak mümkün. Esasında Moss’un formülü çok basit. 60’lar ve 70’lerin rock’n’roll tavrını kendine özgü bir stil duygusuyla ve ıngiliz eksantrikliğiyle günümüze uyarlamak. Sokak modasından da geri kalmamak elbette. Biraz Anita Pallenberg, biraz Marianne Faithfull biraz Jane Birkin ve gerisi Kate Moss tuşesi. Bu formülü biraz daha basite indirgersek; cool bir saç kesimi, minicik şortlar, kocaman kara gözlükler, küçük çiçekli elbiseler, daracık jean’ler, yelekler, incecik atletler, püsküllü deri çantalar ve kemerler, bol bol siyah ve gladyatör sandaletler...
alıntıdır.
hürriyet.