• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Nişan kararsızlık...

Nişan Adetleri, Nişan Bohçası, Nişan Tepsisi
Cnm beni istemeye geldiklerinde de aileme sordular.Bizde terstir böyle şeyler. Herkes içinden ne geçerse onu takar. Neticede kendi evladına takar. Takı ne istersiniz diye? (Ayrıca eşimin babası ile benim babam, annesi ile de annemin doğum yerleri şans bu ya denk geldi). Babam da; ''O nasıl söz dedi. Biz ne isteyeceğiz. Tek oğlunuz zaten içinizden ne gelirse, durumunuz neye müsaitse onu takarsınız. Ne takarsanız çocukların zaten.Hangi çağda yaşıyoruz. Kızımıza takıyla mı değer biçeceğiz?''. Gülüşmeler... Ailem toplamda 5 bilezik taktı.Bir künye ve de ince bir set. Nişanı ve kına gecesini yaptı. Tüm masraflarıyla. Çeyizimde herşeyim tam ama borcum sıfırdı...
Onlar nişanda bir düğünde iki tane bilezik taktılar. Bir tane de set ama en ucuzundan aldırmıştım ben.Farkıyla bilezik yapıp takacaktı kayınvalidem. Avcumu yaladım. Düğün salonunun parasını takılan paralardan ödedik.Biz ödeyeceğiz dedikleri tüm mobilya taksitlerini eşimle ödedik.Eşimin kiradaki evinin parasını almak mümkün bile olmadı.Takılan altınlarım ertesi gün bozulup kuaför, fotoğrafçı vs. için alınan borçlar ödendi.İlk ve tek torunları dünyaya geldi bir ay sonra kuru bir çeyrek taktı. Sustum ben. Durumları yok diye sustum. Taakkki kayınvalidemin bankada yaptığını gördüğüm kocaman servetine kadar. Bin pişmanım şimdi ki aklım olsaydı neler isterdim neler. Ama iş işten geçti ne yazık ki... Şimdi de bozdurayım bileziklerimi diye uğraşıyor.

aynı durum canım işte bizimkilerde pazarlık mevzusuna donusmus gibi hissetiler

ve cok duyuyorum bole senin gibi kendi ailesi herseyi yapıp karsı tarafdan bişey cıkmamasını...

sözde sözlüm herseyiyle yapması gerekeni en ince ayrıntısna dek en guzeliyle yaptı.. ama herseyi kendi cebinden tek kurus yardımları olmadı..

cocuk ev aldı kendi parasıyla.. bide ustune yıllarca o baktı ailesine... dugun icin de onlardan teklif gelmesse asla agzını acıp bana yardım edin demez ben yaparım der biliorum

şimdi bizde isteyelim ne varsa ailesinden diyoruz cunku istemezsek bunlar bişey yapmaz gibimize geliyo aynı senin durumunda oldugu gibi.. benim sözlümde ailesinin hiçbişeyine dokunmak istemeyen hatta onlara yardımcı olmaya calısan bi tip..

bunlar cok muhim meseleler degil benim mutlulugum onemli elbette ama dugunden sonra onun ailesinin yapacak durumu oldugu halde sıkıntı cekmek istemiyorum

canım düşünürler erkek tarafı ama kıyamaz gerek görmez kendini zorlamaz ...bakalım bizimkinler nekadar takıcaklar

evet canım malesef oyle.. kimse kendini zorlamaz bişeylerin adını koymazsan gibime gelio benimde

canım ilk önce sana bir evli olarak hayırlı uğurlu olsun demek istiyorum

şunuda anlamış değilim bişey istemediğini görgüzülük olucağını düşünüyorsun daha yolun başındasın bende nişanlanırken hiç bişey istemedim ama geline takılması alınması gerekenler vardır emin ol kaynanan herşeyin farkında sadece sizin ağzınızı yokluyor sizde kız tarafı olarak pek üstelemiyorsunuz ama şurda % 90 evli varsa % 80 i hem fikirdir ne aldırabilirsen aldır madem almak istiyorlar ondan sonra klasik kaynana modellerinden biriyse ilerde zırnık bile koklatmaz sonrada ah çok safmışım diye dert yanarsın kaç tane bilezik isteyeceksn iste en az 6 bilezik derim ben ve küpe saat kolye nişan eksikleri hepsini aldır yüzükleri filan ama erkek yüzüğünü kız alır kızınkinide erkek alır hiçde şunu istemem bunu istemem deme eğer senin durumun çok iyiyse onu bilemem ama yeni nişanlı kız moduna giripte saygılı olucam diyede seni saf yerine koymalarına izin verme

cok teşekkür ederim canım güzel dileklerin için :71:

dedigin durum aklımıza geldiginden dolayı kafamız karısıyor zaten, kadının bide geride 2 tane daha oglu var malesef o yuzden bazı seylerde eli titreyecektir mutlaka geridekileri de dusunup

ama o ailenin suandaki konumunda olmasınında da tek sebebi benim sözlüm... ailesini ev köy sahibi edip bu gunlere gelmelerine yıllarca o yardımcı olmus, şimdide sıra onlarda yapmaları gerekiyor yani inşallah istediklerimizi de sözlüme aldırmak gibi bi sacmalık yapmazlar

çağlam benim çevremde nişanda pek bişi takan yok belki 1-2 bilezik..düğünde set yine 2 veya daha fazla bilezik..
he bazı aileler var 8 burma 1 set 5 cumhuriyet diyen var..ama ben anneme de diyorum isteme ne yaparlarsa yapsınlar onların şanı derler yapamıcagı bişeyi yapar borc eder sonra 2niz sıkıntı çekip ödemek zorunda kalırsınız bence size kalmıs demek mantıklı zaten durumları ıyıyse yaparlar ben öyle düşüyorum ya adet falan bidirmek saçma bence...:26:
sözlünle konus ben konusuyorum pek bişi yapamam şimdi ama mihirde diyor sana alamadıklarımı alırım diyor tmm dedım ben ama bilmiyorum daha aileler ne der de..

çağlam daha 1hafta oldu sözleneli yani kaynanan da hemen sormuş anlayamadım doğrusu ilginçç:26:

bende senin dediiginden cekiniyorum yagmurcum... sözlüme aldırıp borcunu bize yıkarlarmıs bide :33::33:

annesini pek tutmam babasını severim ama o da bole konularda nası davranır bilmem onun icinde bu konular hakkında suphelerim var :37:

acelesi ne bizde cozemedik.. ama adetmiş heralde sorulması :44:

not:ilk mesajı okudum sonrasındaki gelişmeleri bilmiyorum...

cnmm..ben evli değilim ama 2 senede 4 düğün yaptık...bizde sormamaları ayıptır...sorunca bilgili insanlar belli deriz hatta...çünkü herkesin genç kızı ve o genç kızın kurduğu hayalleri vardı...içinde uhte kalmasın derler....malum kızlar takıya meraklıdır....
bizim adetleri anlatayım...
aynı yerde oturanların bile adetleri farklı oluyor diye adettendir mutlaka sorulur...takı meselesine gelince gelin ne ister diye sorarlar...çünkü yuvayı dişi kuş yapar ve onlar sizin gelecekti ki başlangıç birikiminizdir....para erkeğin altın kızın derler yatırım diye ve istenir de (başlık parası olarak algılanmasın ben karadenizliyim bizim orda istenmesi çook normaldir...kızımızın içinde kalmasın denir...hatta olan düğünler teyzemin ve eniştem çok kızar ne takarlarsa taksın huzur eksik olmasın yeter ki kızım der her zaman ama adettendir diye de mutlaka konuşulur çünkü takı konuşulurken sadece takı değil adetiniz nedir nasıl yapalım diye de sorarlar sizde söylersiniz)
ve nişandan önce konusu mutlaka açılır...düğün zamanı yakınlaştığındada kesinleşir...nişan tamam kız tarafına aittir ama takı alışverişi falan filan mutlaka çıkılır vakit yoksa eğer şunu alın biz düğünde geliriz de denilebilir...
yane bence aile en doğrusunu yapmış yanlış anlama sakın onlarında ilkmiş baksana onlarda aksilik çıkmasın istiyorlar....aksilik diyince hemen kavga algılama düğünden sonra bizim adette şuda vardı ama siz şunu yaptığınız için biz bunu yapamadık demeyin

anladım canım.. onlar sorduguna gore adet olduguna gore bizde istedigimizi soyleyebilioruz o zaman :44:

adet konuları cok sorun olmaz bizde ole belli adetlerimiz yok pek ama takı mevzsu etraftan laf olabilir

fıstıgım bu şöle oluo biz öle yaptık herkes çocuna takıcak ne takıcaksa dedi annem siz kendinizi daha iii billirsiniz dedi doğru olanı bu ama benim görgüsüz kaynanam hiç ama hiç bişi takmadı bi alyansım vardı onuda kocam almıştı o zamn ailem böle de olabilio bilgin olsun kaynanan görmüş gecirmişse bilir durumu yada teyzen falan yokmu sen n ne istiosan yada adetinz neyse cıtlatsın

yok canım yaa kayınvalidemin de bişeyden haberi yok ablası var kayınvalidemin o bilir belki bilirse, benimde bi teyzem var zaten kayınvalidem teyzemin arkadası ama onla gorusemiyoruz suara telefondada konusulmaz zaten

napıcaz bakalım :44:

iki tarafta farklı şehirdenseniz adetleriniz farklıdır oturulup konuşulması gerekir.Ayrıca ilkmiş tecrübesizlikte var daha sonra yapmadınız etmediniz deyip gönül koymaktansa bu konuların konuşulması daha iyi olur

canım konusulması konusulmaması konusunu gectim ben asıl derdim kız tarafının ne istemesi gerektigi

adetler degişir biliyorum da sizlerin tecrubelerini merak ediyorum

usul erkan nedir, kız tarafı en makul, evlendikten sonra bizi de onlarıda madur etmicek sekilde neyi nasıl ıstemeli gibi

yorumun icin tesekkurler..:71:

Biz öle abuk sabuk isteklerde bulunmamıştık altın takıyı herkesin dediği gibi ne takılırsa sizin şanınızdan denilip karşı tarafa ileti olarak gönderilir zaten :) sonra bizde amcalar teyzeler vs çok olduğundan ayrı ayrı bohça yapmayın demiştik, elinden ne geliosa okadarını yaparsın falan dendi.Ancak bizde damat köyümüzden değilse eğer köylüye koç almak zorundadır ( çift burgulu olacak boynuzları :) öle işte sizde adetlerinizi söyleyiverin.He şu bohça işinde kayınvaliden benimki gibi sonradan kardeşlerine vs sine bohça yapma merakı duyarda çeyizine göz dikerse die iki kez düşn :69:

Biz öle abuk sabuk isteklerde bulunmamıştık altın takıyı herkesin dediği gibi ne takılırsa sizin şanınızdan denilip karşı tarafa ileti olarak gönderilir zaten :) sonra bizde amcalar teyzeler vs çok olduğundan ayrı ayrı bohça yapmayın demiştik, elinden ne geliosa okadarını yaparsın falan dendi.Ancak bizde damat köyümüzden değilse eğer köylüye koç almak zorundadır ( çift burgulu olacak boynuzları :) öle işte sizde adetlerinizi söyleyiverin.He şu bohça işinde kayınvaliden benimki gibi sonradan kardeşlerine vs sine bohça yapma merakı duyarda çeyizine göz dikerse die iki kez düşn :69:

tesekkur edrim canım yorum icin

ceyizine goz dikti demek :1: hadi yaa

benimkinin ole bişey yapcagını sanmıyorum bastan ne konusulursa ona uyar bende bastan solersem sonradan kimseye bişe vermek zorunda degilim

bohca olaylarına girmek istemiyorum zaten ben kaynanamı falan alıp da alısverişe gidemem.. sözlümle alıcam herseyimi sözdede oyle yaptık karıstırmadım kimseyi yine oyle olur buyuk ihtimal

tatlım bence kayınvalidenlere gücünüze göre içinizden ne geliyorsa onu alın demek daha uygun olur. Ben hiç şunu isterim bunu isterim demedim, kendisi gönlünden geçenleri söyledi, nişanda set ve söz bileziği, düğünde beşi birlik ve bileziklerini takacakmış bana, ben hiç yorum yapmadım, gönlünden ne geçirdiyse, gücüne göre kesesine göre onu taksın.
Belki kayınvalidenler altın düşmüşken alalım, sonra çok çıkacak diye düşünmüşlerdir, o yüzden acele ediyorlardır.

tatlım bence kayınvalidenlere gücünüze göre içinizden ne geliyorsa onu alın demek daha uygun olur. Ben hiç şunu isterim bunu isterim demedim, kendisi gönlünden geçenleri söyledi, nişanda set ve söz bileziği, düğünde beşi birlik ve bileziklerini takacakmış bana, ben hiç yorum yapmadım, gönlünden ne geçirdiyse, gücüne göre kesesine göre onu taksın.
Belki kayınvalidenler altın düşmüşken alalım, sonra çok çıkacak diye düşünmüşlerdir, o yüzden acele ediyorlardır.

canım bende demeyi dusunmuyodum ama bizde durumlar o kadar karıstı ki

oyle dersek okuyan 2 cocuklarını bahane edip bişey yapmayabilirler :37: sözde makas kesmiyo dediklerin de bile onların taraftan kimse elini cebine atmadı

oyle ilginç insan bunlar

şimdiden sıkıldım ve bunaldım zaten bu muhabbetler gerer beni bir suru derdim varken bide bunları dusunuyorum seytan vazgec diyo :47:

:59:

oyle dersek okuyan 2 cocuklarını bahane edip bişey yapmayabilirler :37: sözde makas kesmiyo dediklerin de bile onların taraftan kimse elini cebine atmadı

oyle ilginç insan bunlar

şimdiden sıkıldım ve bunaldım zaten bu muhabbetler gerer beni bir suru derdim varken bide bunları dusunuyorum seytan vazgec diyo :47:

ayy yok demesin şeytan öyle şeyler yaa, şimdi bu zamanlar gerginlikler olur haklısın.. ama sakinnnn ol:20: ama eğer böyle sizi enayi yerine koymaya çalışacaklarsa o zaman ne istediğini söyle canım, yani ailen söylesin o zaman.. sizin dünür başı aracı fln öyle biri varmı, daha olmadı o söylesin, bak bunların adeti böyle böyle, şunları bunları takmanız gerekiyor fln die.. anlaşılan senin kaynanayı azcık dürtüklemek gerekiyor canım:1:

oyle ilginç insan bunlar

yok artık ne :53: makas olayı ki bilmeyen yokk demezsen öyle birşey istemiyorum böyle olur...şimdiden iste diyorum bak içinde uhte kalmasın adettendir ayrıca ayıp mayıpda olmass sen istemezsen onlar birşey yapmazz...öyle görünüyor:6:...iste bu bu olacak de sen müstakbel damada ayrı annen kaynanaya ayrı söylesin ayrıca okulu bahane etmezler çünkü bizim oralarda düğüne giden kişi masrafları göze almış demektir...geçen sene 2 düğün ardarda yaptık hem kız aldık hem kız verdik....ve kız alırkende ardarda düğün yaptık şunu marka almayalım demişte(çünkü kız sadece dantelleriyle geldi başka birşey yapmadı da getirmedide ve bizimkilerde bunu alın diyemedi ki maddi açıdanda öyle iyideğildi yane durumları) bizimkiler kız tarafı ne diye gelin almaya yola çıktınız demiş:53: (sakın kız istemiyor olarak algılamayın kız çocuğun peşini bırakmadı resmen:90: çok seviyorum diyordu başkada birşey demedi) ve bizimkiler de birşey demedi hatta eniştem bnm 2tane daha kızım var banada böyle birşey teklif etseler böyle direkt demem ama bir kızda o gelinliği giymeden önce aman herşeyim olsun diyor kursağında kalmasın dedi ne istedilerse yaptı...:46: ki üstelik eniştem çok ters sevilmeyen biridir...odundan beter yeminle öyle diyim ben sana yane eğer şimdiden birşey demezseniz önünü alamazsınız sakın ama sakın bunu adet dışı yane ne biliyim gözgüsüzlük olarak algılamayın 2 tane çocuk okuturlarsada okutsunlar banane ne de sonuçta ben kendim için istemiyorum oğlunuzun yuvasını yapıyorsunuz....

bence sen sozlunle konus bunları ıstıorum dıe orta hallı bıse sec bence zaten dugune kadar asagı yukarı maddı durumlarını ogrenırsın ona gore bıse de dugunde ıstersın.
ıstemezsen hıcbıse yapmazlar solıım. sımdıkı moda bu. ogullarını bedava evlendırmek ıstıolar kımse alınmasın ama bole. kız alıolar o kdr ellerını ceplerıne atacaklar. sen sozlune sole bızde bunlar bunlar takılır dıe. ama annen annesıne solemesın. bızde genelde kız annelerı takı erkegın nısanesıdır sız aılenıze neyı uygun goruyorsanız onu zaten takarsınız dıe soylerler. bu sekılde yaparsan hem ıstedıgını alırsın hem de aılen yuz goz olmaz sonra annesı zaten bunları ıstemıstı bıdı bıdı yapmazlar. :)

ayy yok demesin şeytan öyle şeyler yaa, şimdi bu zamanlar gerginlikler olur haklısın.. ama sakinnnn ol:20: ama eğer böyle sizi enayi yerine koymaya çalışacaklarsa o zaman ne istediğini söyle canım, yani ailen söylesin o zaman.. sizin dünür başı aracı fln öyle biri varmı, daha olmadı o söylesin, bak bunların adeti böyle böyle, şunları bunları takmanız gerekiyor fln die.. anlaşılan senin kaynanayı azcık dürtüklemek gerekiyor canım:1:

yok canım ole aracı kimseler..
benim kaynanamı her konuda durtuklemek gerekiyo zaten sadece bu konuda degil.. :61:

bugun aradı bizimkiler musait zamanda gelicez diye kadın kadına konuscaklar bakalım ne olcak hala karar veremedik arama dedim anneme ama ayıp olur dedi aradı :26:

yok artık ne :53: makas olayı ki bilmeyen yokk demezsen öyle birşey istemiyorum böyle olur...şimdiden iste diyorum bak içinde uhte kalmasın adettendir ayrıca ayıp mayıpda olmass sen istemezsen onlar birşey yapmazz...öyle görünüyor:6:...iste bu bu olacak de sen müstakbel damada ayrı annen kaynanaya ayrı söylesin ayrıca okulu bahane etmezler çünkü bizim oralarda düğüne giden kişi masrafları göze almış demektir...geçen sene 2 düğün ardarda yaptık hem kız aldık hem kız verdik....ve kız alırkende ardarda düğün yaptık şunu marka almayalım demişte(çünkü kız sadece dantelleriyle geldi başka birşey yapmadı da getirmedide ve bizimkilerde bunu alın diyemedi ki maddi açıdanda öyle iyideğildi yane durumları) bizimkiler kız tarafı ne diye gelin almaya yola çıktınız demiş:53: (sakın kız istemiyor olarak algılamayın kız çocuğun peşini bırakmadı resmen:90: çok seviyorum diyordu başkada birşey demedi) ve bizimkiler de birşey demedi hatta eniştem bnm 2tane daha kızım var banada böyle birşey teklif etseler böyle direkt demem ama bir kızda o gelinliği giymeden önce aman herşeyim olsun diyor kursağında kalmasın dedi ne istedilerse yaptı...:46: ki üstelik eniştem çok ters sevilmeyen biridir...odundan beter yeminle öyle diyim ben sana yane eğer şimdiden birşey demezseniz önünü alamazsınız sakın ama sakın bunu adet dışı yane ne biliyim gözgüsüzlük olarak algılamayın 2 tane çocuk okuturlarsada okutsunlar banane ne de sonuçta ben kendim için istemiyorum oğlunuzun yuvasını yapıyorsunuz....

dimi canımm cocuklara sorsan onlar bile bilir :26:

ama sonradan bilmiyoduk dediler bide yeminler ettiler... ne bilim cok da durmadım ustunde sonucta onlar rezil oldu

bende ne istiosak biyerde ogullları icin diyorum ama benim sözlüm herseyi kendi yapma derdinde beni deli ediyo bazen :47:

bence sen sozlunle konus bunları ıstıorum dıe orta hallı bıse sec bence zaten dugune kadar asagı yukarı maddı durumlarını ogrenırsın ona gore bıse de dugunde ıstersın.
ıstemezsen hıcbıse yapmazlar solıım. sımdıkı moda bu. ogullarını bedava evlendırmek ıstıolar kımse alınmasın ama bole. kız alıolar o kdr ellerını ceplerıne atacaklar. sen sozlune sole bızde bunlar bunlar takılır dıe. ama annen annesıne solemesın. bızde genelde kız annelerı takı erkegın nısanesıdır sız aılenıze neyı uygun goruyorsanız onu zaten takarsınız dıe soylerler. bu sekılde yaparsan hem ıstedıgını alırsın hem de aılen yuz goz olmaz sonra annesı zaten bunları ıstemıstı bıdı bıdı yapmazlar. :)

canım durumları kötü degil.. etraftan aldıgımız duyumlar da oyle

babası cok buyuk bi firma da müdür yıllardır ne kadar kötü olabilir durumları sen dusun

ama varyemez tipler gibi geliyolar bana acıkcası, ogulları surekli dısarda zaten onların mali durumlarından nerde ne kdr paraları oldugundan pek haberdar degil olsa da kardeşlerimde var kimseyi zora sokmıyım mantıgında...

herkese acıyan herkese uzulen eli haddinden acık bi tip... bakalım bi konussun anneler ne cıkıcak merak ediorum az cok anlarız nşyetlerini belki :26:

canım onun akıbetinde hatırlarsan biz neredeyse ayrılıyorduk :26:

baya yanlış anlasılmalar oldu ya da bilmiyorum ne oldugunu ama karıstı biraz ortalık

kayınvalidem dugunde 5 bilezik takacakmıs sanırım, set alınacak bir de düğünlerini yaparım demiş orada ilk konusmalarda acılmıs güya evin tadilatına kredisine vs de yardım edeceklerdi cunku benimkinin parası onlarda biliyosun ama bunların adı gecmeyince annemler kızdı baya

şimdilik iyiyiz bir sorunumuz yok o paranın da adını etmiyoruz, sorun etsem edecek cok sey var da aman agzımın tadı kacmasın modundayım, sonucta ben ondan kendi imkanıyla bişey yapmasını istemiyorum

he benim yerimde baskası olsa onu da ister eminim cunku durumları da kötü değil tamam okuyan erkek cocukları var iki tane ama baslarında 3 katlı evleri var kayınbabam da cok bilindik bir firmanın teknik müdürü, işi, konumu ve kazandıgı para çok iyi

ama bana ne, ne Allah onları bana ne de beni onlara muhtac etsin inşallah....

inan dedigini CAYMADAN yaparsa o zaman bile öper basıma koyarım, ben o solediklerinden de vazgecmesinden korkuyorum malum planlarımızı ona gore yapıyoruz bizde

bakalım kısmet :26:

baya yanlış anlasılmalar oldu ya da bilmiyorum ne oldugunu ama karıstı biraz ortalık

kayınvalidem dugunde 5 bilezik takacakmıs sanırım, set alınacak bir de düğünlerini yaparım demiş orada ilk konusmalarda acılmıs güya evin tadilatına kredisine vs de yardım edeceklerdi cunku benimkinin parası onlarda biliyosun ama bunların adı gecmeyince annemler kızdı baya

şimdilik iyiyiz bir sorunumuz yok o paranın da adını etmiyoruz, sorun etsem edecek cok sey var da aman agzımın tadı kacmasın modundayım, sonucta ben ondan kendi imkanıyla bişey yapmasını istemiyorum

he benim yerimde baskası olsa onu da ister eminim cunku durumları da kötü değil tamam okuyan erkek cocukları var iki tane ama baslarında 3 katlı evleri var kayınbabam da cok bilindik bir firmanın teknik müdürü, işi, konumu ve kazandıgı para çok iyi

inan dedigini CAYMADAN yaparsa o zaman bile öper basıma koyarım, ben o solediklerinden de vazgecmesinden korkuyorum malum planlarımızı ona gore yapıyoruz bizde

Evettt bebiiiiim konunun oralara geldiğini biliorm, ayrılık muhabbeti vardıı:(
İnşallah sölediklernnden caymazz kurabiyemm... :31:
Hakkınızda hayırlısı olsunn inşallahhhh:16::16:

Hakkınızda hayırlısı olsun canım, inşallah kayınvaliden kayınpederin dediklerinden dönmezler...

Back