Nişan kararsızlık...

Nişan Adetleri, Nişan Bohçası, Nişan Tepsisi

Cookie_Dough

♥jelibonkokanev.blog spot♥
Kayıtlı Üye
20 Haziran 2011
8.788
16
106
İstanbul
merhaba kızlar
sözlüler,nişanlılar, evliler

sorunum su ki;

ben 1 hafta önce sözlendim..

nişan yapıp yapmıcamız belli degil, acıkcası aileler istiyor ama biz istemiyoruz sözlümle, bizim sozumuz nişan gibi oldu zaten sadece istedigimiz sayıda kişiyi cagıramadık o kadar

hersey buraya kadar iyi hoş...

biz ailemle hiç ole adet gelenek gorenek kıza ne takılır erkege ne alınır konusmadık, ben ailemin ilkiyim karsı tarafında ole evlenen ilk cocuklarız ve kimse bu konuları pek bilmiyo

ama söz gunu kayınvalidem gelin ne istiyo diye sordu,

annemde o şimdi konusulcak mevzu degil sonra olmadı gencler aralarında halleder dedi o gun öle kapandı ama bu aksam kayınvalidem annemi aradı ve bigun oturup konusalım, nişan nezaman nedir adetleriniz ne takılcak vs diye

nişan olup olmıcagı belli degil olsa bile mayıs-haziran gibi olcakken bu acele ne çözemedik... biz de gafil avlandık acıkcası bu konuları dusunmemiştik hiç bilmiyoruz da

böle su takılır bunu isteriz demeyi hiç dusunmuyoduk sevmeyiz oyle seyleri ama annem konuyu kapamaya calıstıkca usteliyolar artık mecbur kaldık..

sözlüme soruyorum bilmem annemler konusmak istedi diyo...

şimdi biz bu adamların durumu nedir nasıldır ne yapabilirler ne edebilirler nerden bilicez ki? dısardan bakınca iyi gibi duruyo ama.. bilemedik simdi yani... sizler bu yollardan gectiniz.. ne yaptınız ne alındı kız tarafı olarak ne istediniz veya neler istenmeli? neler takılmalı?

buarada istencek seyler aileme degil geline yani bana verilcek seyler ailem zaten kendilerine bişey istemez...

sözlüme sorsam o babasının nekadar parası olursa olsun asla onlardan bişey istetmez herseyi kendi yapma derdinde o yuzden bişey istemeyin falan der heralde bilmiyorum

arada kaldım.. millete soruyoruz sunu bunu isteyin deyip duruyolar bilemiyorum gormemiş gibi gorunmek istemem zaten onlar sordugu icin solemeyi dusunuyoruz, gerci onlarında yapacagı hersey bize yani bi yerde kendi ogullarına olmus olacak..

nedir bu işin en mantıklısı, orta yolu bi anlatın bana :44:

walla canım bizde nişanı kız tarafı yapar.her yörede değişebiliyor takıntıda erkek tarafı yapar benim bildiğim çok bişi takılmaz duruma görede değişir tabi..maddiyat iiyse..

canım bizdede nişanı kız yapıyor o kısımda sorun yok ama sanırım erkek tarafının geline takması alması gerekenler varmıs

cunku onlar ısrarla gelin ne istiyo diye soruyolar

ben cok degil hiç anlamam bu işlerden.. aslında kimseden bişey isteme taraftarı da degilim ama sonucta anne babalar yaptıkları hersey dugunden sonra bizii rahat ettirir imkanları varsa yapmalılar

ama kesi kesmek diyolar ya o kısım kafamı kurcalıyo işte :44:

tesekkur ederim yorumun için

Canım nişanda kayınvalıdenlerin takıcagı bılezık sayısını soruyorlar sana açık açık yanı bizim adetlerde şu şekilde kız tarafına sorarlar düğünde de daha ayrıyeten bilezik falan takılmaz yani 8 bılezıkmı taktılar belki duruma göre kayınvalıdenler dugunde ek olarak takmaz yanı ben o sekılde bılıyorum. Bizim ki söz şeklinde olucaktı ufak bi salonda fakat bızden önce tutuldu o yuzden havuz başına döndük nişana çevrildi kayın valıdemlerden her hangı bır sey talep etmedim biz zaten 2 gelınız çifte nişan oldu . Nişanlımın ikiziylede ablam nişanlı=) Ama onların adetde komşulara akrabalar falan yinede ek olarak takarmış. Anlıycagın sadece erkek tarafı töreledi komşuları akrabaları falan. İşte düğünümüzde de kız tarafı erkek tarafı takıcak hepsi bir . Ama ben asla her hangi bişey talep etmem emınımki herşeyin en iyisini yaparlar. Nişandada kayın pederim saolsun ortak oldu kabul etmedıler sadce kız tarfının salon ücretini falan ödemeyi.

iki kardeş iki kardeşle mi nişanlısınız hemde ikiz wuuuu kadere bak yahu ne ilginçç

canım bende bişey isteme taraftarı degilim artı bu konular hassas konular araya bu konular yuzunden kara kedi vs girmesinden sonradan benim ailemden yada karsı taraftan laf gelmesinden cok cekiniyorum

orta yol bulunacak bi durum olsun istiyorum...

dugunde kayınpeder kayınvalide illaki takı takıyo o zaman nişanda taktıklarını takıolar heralde tekrar :44:

seninkiler baya anlayıslıymıs tatlım ya bizimkiler biraz dusuncesiz gibiler sanki bazı konularda ne bilim yada dusuncesiz demek yanlıs olur da ince dusunemiolar pek bu konularda
ya adetleri bilmediklerinden yada bizimkiler gibi ilk evlat saskınlıgından

ne guzel anlasıp halletmişsiniz darısı basıma... hiç böle stresli olcanı sanmazdım bu mevzunun

Evet cnm ablamla elti oluyoruz Sen ve sözlün nişan istemıyosanız eğer açık açık söyleyin yani gereksiz buluyoruz diyin ki sen de dıyosun aynı nişan gb oldu diye fakat söz nerde oldu evdemi? Belki dışarda olsun istıyorlar fakat bu kadar ısrar etdıklerıne göre nişana ortak olcaklar sanırm. Cidden çok hassas konular bu altın töre meselesinde sorun çıkarsa ççıkıyor bi ömürde gidiyor çevremde bi çoğunu gördüm neyseki biz atlatdık sorun olmadan. Ama demekki para yönünden sıkıntıları falan yok nişan olsun dedıklerıne göre çünkü nişanda genelde bilezikler falan takılır dğündede ek olarak yapmak isterlerse yaparlar.

tatlım bende gecenlerde anneme sormuştum annemde biz bişey istemeyiz dedi tıpkı senin ailen gibi.Takacaklarsa sana bilezik alıp takarlar dedi ama bende illa ne istiyorsunuz diye sorarlarsa sayı vermeyi düşünmüyorum şu kadar diye güçlerine göre alsınlar sende öyle de hatta sözlüne söyle o da diyebilir annesine en iyisi bende pek anlamıyorum bu işten ama fikir olsun en azından

cnm ben daha nişanlı değilim ama aile arasında tanışma oldu nişanda kurbana kısmetse ..

benim ailemde bişey istemiyor adet belirtmicek ama adettendir boş olmaz dedi bana ama benim kayınvalideme söyledimi bilmiyorum büyük ihtimal nişanda söylenir hani biz kızımızı size veriyoruz ne kadar isterseniz takın diye..
tanışma için geldiklerinde kuzenim o söylemiş laf arasında adet anlatmış ama bilmiyorum bakalım..sizde adettendir ne kadar istiyorsanız takaın desinler

cnm bizimkilerde konuşmaya gelmişti adettendir, illaki sorar erkek tarafı ayıp olmasın, sormadı demesinler, die. Nişan yapsak mı die konuşurlar nişan yapılacaksa bohça işlerini konuşurlar. Bnm annem demişti siz geline biz damada yaparız öyle ailelere falana yapmaya gerek yok artık eskisi gibi falan demişlerdi bohça için. Takı işi içinde babam sizin hediyenizdir bizde öyle bişey istemek yoktur denmişti o kadar. Stres yapma boşuna cnm.

cok guzel canım Allah ikinizide hep mutlu etsin inşallah

yok canım evde oldu biizim sözümüz, dısarda olması veya evde olması degil dertleri de cagıracakları insanları cagıramadılar ev oldugu ve yer sorunu oldugu icin öle oldugu halde bile 40 kişi olmustuk evde belki daha fazlaydık

para yonunden sıkıntıları var mı yok mu bilemem ama okuyan kardesleri falan var sonucta birikimleri varsa bile hepsini bitek bize verecek halleri bilmiyorum cidden karısık mevzular yaa

cok tesekkur ederim canım yorumun icin
sözlüme sormayı denicem zaten bakalım o ne dicek, bizimde sayı verin ısrar ederlerse diolar etrafdan

hayırlı olsun canım şimdiden nişanınız

bizde ole diyelim dedik de oyle derseniz ucuzuna kacarlar cocuklar rahat etsin dugunden sonra diosanız isteyebildinizi isteyin dediler

o da ayıpmıs gibi gelio kendileri dusunmesi lazım degil mi

tesekkur ederim canım
anladıgım kadarıyla bu adet yani bole konusulmak istenmesi, bizde sizinkiler gibi diyelim dioruz da sonradan tutup da sacmasapan seyler takarlarsa benim ailem biraz bunu mu layık gorduler moduna girer

diyorum ya sözlümün ailesi pek dusunceli degil nedense ogullarına yukleniyolar gibi bi izlenim alınıyorum umarım oyle degildir :44:

3 eylül'de nişanım oldu.. nişan masrafları bize aitti. ikram edilecek şeyler vs.. bohçalar da o gün verildi.. sadece nişanlıma ve bana yapıldı bohçalar.. takıları da o gün taktılar.. 6 bilezik,bir su yolu set,bir saat ve inci takım...... biz bu takı mevzusunu düğüne bırakmak istemedik karşılıklı olarak ama kesinlikle ailesine bana şunu alın bunu alın demedim..biz damada saat taktık.ailelerin zaten kendi istekleri vardır bi düşündükleri kafalarında onlara bıraksan bu durumu rahat edersin bana kalırsa..Zaten mutlaka söylerler şunu bunu yapabilirz diye aklında kalan illa istediğin birşey varsa da söylersin. alınacagı zaman sende gidersin alacakları takıların modelini beğenirsin...

Son düzenleme:
bızde söz yüzüğü takıldıgı aksam nişan günü bohçası gelın altını ne kadar ıster ne ıster herseyın adı konulur hersey bellı olur öyle belirsiz kalınmaz 6 altın 6 bilezikse okadardır mobılya ne gerekırse söylenır öyle sonradan ayak üstü konusulmaz yanı ve benım söz ile nişan arasında sadece 4 gun vardı okdr uzun tarıhlere gerek olmadı ve düğünüm 6 ay sonra oldu fazla nişanlıda kalmadık cunku 5 yıl flört ettık

Cnm beni istemeye geldiklerinde de aileme sordular.Bizde terstir böyle şeyler. Herkes içinden ne geçerse onu takar. Neticede kendi evladına takar. Takı ne istersiniz diye? (Ayrıca eşimin babası ile benim babam, annesi ile de annemin doğum yerleri şans bu ya denk geldi). Babam da; ''O nasıl söz dedi. Biz ne isteyeceğiz. Tek oğlunuz zaten içinizden ne gelirse, durumunuz neye müsaitse onu takarsınız. Ne takarsanız çocukların zaten.Hangi çağda yaşıyoruz. Kızımıza takıyla mı değer biçeceğiz?''. Gülüşmeler... Ailem toplamda 5 bilezik taktı.Bir künye ve de ince bir set. Nişanı ve kına gecesini yaptı. Tüm masraflarıyla. Çeyizimde herşeyim tam ama borcum sıfırdı...
Onlar nişanda bir düğünde iki tane bilezik taktılar. Bir tane de set ama en ucuzundan aldırmıştım ben.Farkıyla bilezik yapıp takacaktı kayınvalidem. Avcumu yaladım. Düğün salonunun parasını takılan paralardan ödedik.Biz ödeyeceğiz dedikleri tüm mobilya taksitlerini eşimle ödedik.Eşimin kiradaki evinin parasını almak mümkün bile olmadı.Takılan altınlarım ertesi gün bozulup kuaför, fotoğrafçı vs. için alınan borçlar ödendi.İlk ve tek torunları dünyaya geldi bir ay sonra kuru bir çeyrek taktı. Sustum ben. Durumları yok diye sustum. Taakkki kayınvalidemin bankada yaptığını gördüğüm kocaman servetine kadar. Bin pişmanım şimdi ki aklım olsaydı neler isterdim neler. Ama iş işten geçti ne yazık ki... Şimdi de bozdurayım bileziklerimi diye uğraşıyor.

hayırlı olsun canım şimdiden nişanınız

bizde ole diyelim dedik de oyle derseniz ucuzuna kacarlar cocuklar rahat etsin dugunden sonra diosanız isteyebildinizi isteyin dediler

o da ayıpmıs gibi gelio kendileri dusunmesi lazım degil mi

canım düşünürler erkek tarafı ama kıyamaz gerek görmez kendini zorlamaz ...bakalım bizimkinler nekadar takıcaklar

hayırlı olsun canım nişanın

benim ailemin bişey yok kafasında istesek mi onlara mı bıraksak diolar

istersek de altını gram olarak mı sayıyla mı diyolar ole herkesin kafası karısmıs durumda akıllarında bişey olsa strese girmezdim şimdi sorun yada tatsızlık cıkmasından korkuyorum

allah mutlu etsin sizide

bizim dugune var daha baya canım 1.5-2 sene kadar

bu donem uzun yani sonrada konusulsa olur bana gore bastan sıkıntı cıksın istemiyorum.. yoksa bu donem baya zor gecer

sıkıntılı konular.. :26:

sizinkiler ne gerektigiini biliyomus solemis bizimkiler bilmiyo... simdi aklımızdakiler karsımızdakilere ters de gelebilir makul olmayabilir o zaman tuhaf duruma dusmek istemioruz :26:

canım ilk önce sana bir evli olarak hayırlı uğurlu olsun demek istiyorum

şunuda anlamış değilim bişey istemediğini görgüzülük olucağını düşünüyorsun daha yolun başındasın bende nişanlanırken hiç bişey istemedim ama geline takılması alınması gerekenler vardır emin ol kaynanan herşeyin farkında sadece sizin ağzınızı yokluyor sizde kız tarafı olarak pek üstelemiyorsunuz ama şurda % 90 evli varsa % 80 i hem fikirdir ne aldırabilirsen aldır madem almak istiyorlar ondan sonra klasik kaynana modellerinden biriyse ilerde zırnık bile koklatmaz sonrada ah çok safmışım diye dert yanarsın kaç tane bilezik isteyeceksn iste en az 6 bilezik derim ben ve küpe saat kolye nişan eksikleri hepsini aldır yüzükleri filan ama erkek yüzüğünü kız alır kızınkinide erkek alır hiçde şunu istemem bunu istemem deme eğer senin durumun çok iyiyse onu bilemem ama yeni nişanlı kız moduna giripte saygılı olucam diyede seni saf yerine koymalarına izin verme

çağlam benim çevremde nişanda pek bişi takan yok belki 1-2 bilezik..düğünde set yine 2 veya daha fazla bilezik..
he bazı aileler var 8 burma 1 set 5 cumhuriyet diyen var..ama ben anneme de diyorum isteme ne yaparlarsa yapsınlar onların şanı derler yapamıcagı bişeyi yapar borc eder sonra 2niz sıkıntı çekip ödemek zorunda kalırsınız bence size kalmıs demek mantıklı zaten durumları ıyıyse yaparlar ben öyle düşüyorum ya adet falan bidirmek saçma bence...:26:
sözlünle konus ben konusuyorum pek bişi yapamam şimdi ama mihirde diyor sana alamadıklarımı alırım diyor tmm dedım ben ama bilmiyorum daha aileler ne der de..

not:ilk mesajı okudum sonrasındaki gelişmeleri bilmiyorum...

cnmm..ben evli değilim ama 2 senede 4 düğün yaptık...bizde sormamaları ayıptır...sorunca bilgili insanlar belli deriz hatta...çünkü herkesin genç kızı ve o genç kızın kurduğu hayalleri vardı...içinde uhte kalmasın derler....malum kızlar takıya meraklıdır....
bizim adetleri anlatayım...
aynı yerde oturanların bile adetleri farklı oluyor diye adettendir mutlaka sorulur...takı meselesine gelince gelin ne ister diye sorarlar...çünkü yuvayı dişi kuş yapar ve onlar sizin gelecekti ki başlangıç birikiminizdir....para erkeğin altın kızın derler yatırım diye ve istenir de (başlık parası olarak algılanmasın ben karadenizliyim bizim orda istenmesi çook normaldir...kızımızın içinde kalmasın denir...hatta olan düğünler teyzemin ve eniştem çok kızar ne takarlarsa taksın huzur eksik olmasın yeter ki kızım der her zaman ama adettendir diye de mutlaka konuşulur çünkü takı konuşulurken sadece takı değil adetiniz nedir nasıl yapalım diye de sorarlar sizde söylersiniz)
ve nişandan önce konusu mutlaka açılır...düğün zamanı yakınlaştığındada kesinleşir...nişan tamam kız tarafına aittir ama takı alışverişi falan filan mutlaka çıkılır vakit yoksa eğer şunu alın biz düğünde geliriz de denilebilir...
yane bence aile en doğrusunu yapmış yanlış anlama sakın onlarında ilkmiş baksana onlarda aksilik çıkmasın istiyorlar....aksilik diyince hemen kavga algılama düğünden sonra bizim adette şuda vardı ama siz şunu yaptığınız için biz bunu yapamadık demeyin

fıstıgım bu şöle oluo biz öle yaptık herkes çocuna takıcak ne takıcaksa dedi annem siz kendinizi daha iii billirsiniz dedi doğru olanı bu ama benim görgüsüz kaynanam hiç ama hiç bişi takmadı bi alyansım vardı onuda kocam almıştı o zamn ailem böle de olabilio bilgin olsun kaynanan görmüş gecirmişse bilir durumu yada teyzen falan yokmu sen n ne istiosan yada adetinz neyse cıtlatsın

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…