Oncelikle devlette ogretim gorevlisi oldugunda min.12 saat derse girersin. Bunun uzerinde ek ders ucreti alirsin. Genelde sayilar bu aralikta olmaz, 20 saat altini ben hic gormedim. Ikinci ogretim var ise gunduz verdigin dersin 2. Oturumunda aksam 10a kadar calisiyor olabilirsin. Hatta kendi adima bir kismi icin yasal ucret sinirini asarak haftada 54 saat derse girdigimi bilirim. Dersini yaparsan kimsenin neden baska birsey yapmiyorsun demedigi, memur tipli bir kadrodur. Terfi ya da ilerlemesi yoktur, en fazla dokturani da yapip dr.ogr.gor olur oturursun. Yilda 1 yenilemeli idi diye hatirliyorum, her turlu yenilerler. Ilerlemek icin ogretim uyesi kadrosinda olmalisin.
Arastirma gorevliligi hayatimin en igrenc donemiydi, her hocanin her kaprisini cektim. 8 aylik hamileyken İTÜ gibi yerde beni Taskisladan Maslaga unuttuklari cantalarini alip Mackaya getirmem icin defasizca gondermislikleri vardir. Derse girmezsin,ek ders vb. alamazsin. odtu-itu-bogazicinde lab ya da recitation sureclerini yonetirsin. Ayrica tez ve bitirme odevlerinin sekilsel kontrolunu yaparsin, hocalar ile ogrenciler arasindaki surecleri yonetir cogunlukla danisman olursun. Sinav gozetmenligi yaparsin. Tek harici ek gelirin osym ve aof gorevi almak olabilir. Projelerde bedavaya calisman, onun bunun makalesini editleyip ceviri yapman olasi. Kadrolar 50d oldugu icin egitimin bittiginde issiz kalman yuksek bir olasiliktir. Ilk il degisimini bu devre sonunda gorebilmen olasi.
Ogretim uyeligi ayri bir dunya, kendini bi "çok" oldum zanneden meslekdaslarinin kutuplasmalarini izlersin. Dr.ogr.uyesi 3 yillik yenilemeli bir kadrodur, her yenilemede universitendeki yayina dayali yenileme kriterlerini saglaman gerekir. Unvan arttikca zorunlu ders yukun azalir. Dekan-mudur vb. idari gorevli unvanin zorunlu ders yuku yoktur.
Docentlik bir muamma, 3 senede 3 yonetmelik degismis oyle dusun... mevcut durumda yayin yeterliligini Üak jurisine ispat edersen docentsin ve yenilemeli kadro donemi biter. Docent unvanini alip, kadroyu alman arasinda yillar olabilir tabi... neyse bunlar uzak konular.
Akademide tayin imkani yoktur, çakıli kadro olarak adlandirilirlar. Benim gibi tayinli bir isi olan esin varsa, her tayin donemi Allahim bizi koru dersin
) yuksekogretim kanununa tabisin, hukum bulunmayan hallerde 657'ye tabisin, mevzuat da biraz karisik o bakimdan.
Ozelde mi?? Orada ilk kriter sabah9 aksam 17 okul binasinda olman, yeni musteriler icin tanitim etkinliklerinde bulunman... sonrasinda diger kosullar gecerlidir. Kadro icin beklemezsin, daha kolay hallolur. Minimum personelle calisildigi icin asistanin is yuku ve hocalarin angaryasi oldukca fazladir.
Hepsini tattim, gene olsa gene yaparim. Keske hep arastirma calismalarimla biraksalar hatta, uyku takintim yok, seyahatten baska aktiviteleri sevmem, gecemi isime ayiriyorum, bitmeyen ogrencilikten mutluyum. Toplum icinde konusmaktan rahatsiz olmam, en az 2 dilde akademik bilgilerimi yazarak-konusarak aktarabiliyorum. Ozel sektor tecrubelerim ile de isimi zenginlestirip farkliastirdigima inaniyorum. Geldigim her yere/her ile torpilsiz geldim. Bu sartlari memnuniyetle kabul edebilecekseniz durmayin devam edin.
Saygilar.