Karar vermek çok zor lütfen fikir verin

Ben de 15 senelik dis hekimiyim. Dis hekimliğinin dersleri en azından devlet universitesinde bayaa zordu. Bursunu kaybetmeyeceğine emin olabilecek misiniz? Çunku bazi derslerin cok subjektif degerlendirme sistemi var. Hastalar eskisi gibi değil. Saygı cok azaldı. Kliniklerin çoğu sizin etik değerlerinize çalıskanlığınıza bakmaz, günde kac parca is cıkıyora bakar. Çok da stresli bir iş. Yurtdisi hastasına protez yaparsınız teknisyen bir seyi yanlis yapar, butun stres sizin uzerinize kalır vs... uzmanlık yapmadan iyi paralar kazanmak da cok zor. Çalısma saatleri özelde haftada 6 gün günde 10 saat gibidir genellikle. Öğle arası diye bir şey genelde yoktur. Dini bayramlar dışında her tatilde çalışılır. Pek cok klinik dis hekimlerine sirket kurdurup fatura kestirme sistemine geciyor. Yani tatiliniz hatta hastalığünız bile kendi cebinizden kayıp olacak, bagkurlu olacaksınız,özlük hakları sıfır olacak. Ama bu sartlar okeyse yeni mezun dönemini atlatınca issiz de kalınmaz. Benim su anki aklım olsa bilgisayar veya teknoloji ile ilgili bir bölüm okurdum. Bu tarz seyler okuyan arkadaslarım su anda benim 2-3 katım kazanıyor.
 
Yani öyle çevresi geniş insanlar değiliz.Mimarlikta da dişte de çevre olmalı diyorlar.Gerçekten öyle çok kazansın derdinde değiliz.Kendini kurtarsın bize yeter.
Eskişehir de bilgisayar muh. ,Ege elektrik elektronik müh.,ODTÜ istatistik ,Medipol diş hekimliği bu dördü arasında gidip geliyor.Ama en çok diş hekimliğini düşünüyor.
 
YTÜ gibi bir okulda mimarlık okulmak, özel bir üniversitede %50 burslu diş hekimliği okumaktan çok daha prestijli. YTÜ Türkiyenin sayılı üniversitelerinden ve mimarlık bölümünde teknik bir üniversite olması dolayısıyla verilebilecek en iyi eğitimi veriyor. Kesinlikle bırakmasın devam etsin, her şeyden önce devlet okulları özel okullardan çok daha fazla değer görüyor.
 

Ben mühendisim, 1 ve 2yi geçin derim. ODTÜ, Boğaziçi stili bir üniversite olmadıktan sonra bu 2 mühendisliği ben okumazdım sanırım.

ODTÜ İstatistik pekala olabilir, şimdi istihdam durumu nedir bilmiyorum ama benim zamanımda istihdam vardı. Bankada iş bulabilir, kamuda çalışabilir. Birazcık programlama öğrenerek Data Science işine girebilir, yeni ve dinamik bir alan kazancı da gayet güzel. Dünyada çok popüler, Türkiyede de iş olanağı var gayet. Diğer mesleklerin yanında mütevazi görünse de bu bölümü yabana atmamanızı öneririm. ODTÜ stajdı projeydi derken pekçok kapı açabilir. ODTÜde okumuş olmaın değeri zaten paha biçilemez

Data Science nasıl bir meslek diye bakmak isterseniz şöyle bir google yaptım sizin için: Data scientist Jobs in Turkey
Analitik ağırlıklı bir meslek, veriyle uğraşılıyor , verilerden çıkarım yapıyorsun ve tahmin yapan programlar yazıyorsun. Bu kariyere Bilgisayar Müh veya istatistik bölümlerinden ulaşılıyor genelde. Dünyadaki yeni ve popüler mesleklerden biri, tavsiye ederim.

Mimarlığı toptan geçin, asgari ücretle paralı kıroların triplerini çekiyorsun maalesef. Mimarlık meslek olarak bitip tükendi maalesef.
 
Yazık vallahi bu çocuklara çocuğum gelecek kaygısı yaşamadan gönlüne göre meslek seçemiyor.Hâle bak...

kızınız hali hazırda bir üniveristeye kayıt olduğu için yetenekkapisi.org dan yararlanabilir. cumhurbaşkanlığına bağlı resmi bir site ve üni öğrencileri online kariyer danışmanlığı desteği alabiliyor.
 
ikisinde de sikinti yasayabilir.dis hekimligini okumak zor bursu yanabilir.disin pratik sinavlari hocanin degerlendirmesine bagli ne kadar calisirsa calissin hocasi disi begenmezse bir yil kaybedebilir ozel okul icin mantikli gelmedi o yuzden
 
Ben universite sinavina girdigimde endustri muhendisliginin puani oldukca yuksekti ve is imkanlari iyi idi. Su an ise o sektorde de is imkani kalmamis. Endustri muhendisliginden eczaciliga yatay gecis yapan ogrencim var.
Karsi komsumun kizi gida muhendisi. Epey is bulamadi. Evdeydi. Cogu basvurdugu yer bizim gida muhendisine ihtiyacimiz yok, diplomaya ihtiyacimiz var diyormus, diplomani ver dusuk ucretle diplomani kiralayalim diyormus. Uzun sure is aradiktan sonra yeni bir ise girdi, Istanbul'da. Bulundugu sehirde is bulamadi malesef.
Temel bilimlerin de durumu malum.
Sanirim en mantiklisi bilgisayar ya da teknoloji ile ilgili bolumler.
Tip mezunu doktorlarimiz bile ozellikle pandeminin de etkisiyle uzmanlik sinavinda cerrahi branslari ya da nobet tutulacak branslari pek tercih etmiyorlarmis. Histoloji, fizyoloji ya da nobeti olmayan dermatoloji gibi branslar tercih ediyormus. Oysa eskiden kadin dogum, pediatri falan cok tercih ediliyordu.
 
Bence tekrar yks ye girsin hemsıre bıle olsa daha kolay atanır bu Ikı meslegın karizması ıyı ama neye yarar hep bostalar ozellıkle mımarlık zor ya bence piyasada cok mımar var bence tekrar yks yaşı kucuk daha nolcak ki
 

Siyasi yorum yapmak istemiyorum ama ekonomi bitmiş, istihdam ölmüş zaten. Ben 33 yaşındayım, endüstri mühendisi ünv arkadaşım en iyi işlerde çalıştı şimdi de İstanbul'da kaymak gibi bir banka işinde çalışıyor. Yazık günah bu çocuklara
 
Kardesim capa dis hekimligi mezunu. Cok masrafli ve yogun calisma gerektiren bir bolum. Surekli malzeme almak zorundalardi ve asla 24 saate hem dersleri, hem uygulamalari sigdiramiyorlardi. Kahve bagimlisi olmustu. Su an ozel bir klinikte calisiyor ama cok fazla issizlik sorunu oldugunu soyluyor. Devlete gecmekte de cok sorun yasiyorlarmis. Ayrica kiziniz ozel universitede bursunu kaybedebilir, cunku gercekten agir bir bolum. O zaman nasil odeme yapacaksınız, onu da planlayin bence.
 
Cherry, aslinda olayin bir suru boyutu var. Ekonominin durumu zaten malum evet. Bir suru sektor birak yeni istihdam yapmayi, ayakta kalmaya calisiyor.
Gencler harıl harıl calisarak once universite kazaniyor. Ancak o kadar cok fakulte acildi ki mezun sayisi cok fazla ama bu kadar mezun ogrenciye is bulacak istihdam alani da yok. Gencler de bu kez harıl harıl KPSS ye calisiyor. Universiteyi bitirmek yetmiyor. Hatta yuksek lisans yapiyorlar.
Egitimin kalitesi de dustu. Sadece universitede degil, liseden bize gelen ogrencilerde de bunu fark ediyoruz.
Is bulabilen bir kac bolum kaldi ama yakinda onlarda da kontenjan dolar.
Bir de universitelerde eskiden temel bilimlerde olup temel bilimler ragbet gormeyince onlarin alt dali olan bazi branslar simdi bolum olarak acilmaya basladi. Ornegin nanoteknoloji, biyoteknoloji gibi.
Hepimiz gelecek konusunda endiseliyiz. Genclerin en uretken yaşı ama en guzel caglarinda mezun oldugu halde cogu is bulamadigi icin evde oturuyor. Cok uzucu gercekten. Eskiden universite diploman varsa is bulabiliyordun artik o da yeterli olmayabiliyor.
 
Son düzenleme:
Bence mimarlığı bıraksın. ODTÜ İTÜ mezunu mimar arkadaşlarım asgari ücretle başladılar. 4-5 yıl tecrübelerine rağmen pek de yükselmedi maaşları. SGK’ları hala asgariden yatıyor. Patron şirketlerinde çalışmak zorunda kaldılar genelde. Cumartesi günleri de çalışıyorlar. Enka’da falan çalışanlar rahat bir tek. Mimarlar için Türkiye’de iyi olan sayılı şirket var. Ben ODTÜ mezunu mühendisim. Ege elektronikten Eskişehir bilgisayardan iyi yerlere giren güzel paralar kazananlar çok var. Ortalaması iyi olursa iş konusunda da rahat edeceğini düşünüyorum. ODTÜ istatistik için yorumum data science alanına yönelirse önü açık olabilir ama sevmezse de seçeneği az olur. Ben olsam tercih etmezdim. Bilgisayar mühendisi olarak da o alana yönelebilir zaten. Diş hekimliği de çok güzel ama iş anlamında benim bilgim yok. Gerçekten istiyorsa da ya bursumu kaybedersem diye vazgeçmesin bence. Sorumluluk sahibi olup çalışırsa kaybetmez. Bu kadar risk hayatın heryerinde var.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…