Karar vermek çok zor lütfen fikir verin

Bende dişhekimiyim. Yukarıda ki arkadaşın yazdığına katılıyorum. Mantar gibi fakülte açtılar. Bir çoğunun akademik kadrosu bomboş ve buradan mezun olacaklar hasta bakacak. Günümüzde artık dişhekimliğinde tutunmak mezun sayısından dolayı çok zor. Ağız diş sağlığı merkezleri açıldı bir dönem çok atama oldu ama şu an doğuya bile atama yok. Atanan para kazanmak yani döner alabilmek için günde en az 45 tane hasta bakmak zorunda. Hasta bakmasa kuru maaş o da şu an 6000 civarı. Okula sadece para ödemekle bitmiyor. Stajlarda preklinikte kullanılan tüm malzemeleri öğrenciler alıyor. 4. Ve 5. Sınıfta staj tamamlamak için baraj var barajı geçmek için hasta gerekiyor. Biz hasta bulmak için huzurevleri, kahvehane dolaşmıştık. Gelsinler diye yol yemek parası karşılamıştık. Okul biter sonra uzmanlık sınavı. Artık uzmanlık şart. Eğer uzmanlık sınavına çalışmayı göze alabiliyorsa gitsin diş hekimliğine. Direk mezun olayım para kazanayım olayı bitti maalesef
 
Ülke şartları o kadar kötü ki...Mimarlık hayaliydi aslında ama iş bulamadıklarını duyunca biraz da araştırınız soğudu işte.Diş olmazsa Ege elektrik elektronik müh. Ya da ODTÜ istatistik gibi aslında hiç düşünmediği bölümleri bile düşünmeye başladı.Bunlara da geçiş yapabiliyor.
 
Ah atanacağıni bilsek ,çok kazansın diye bir derdimiz yok.Kendini geçindirsin bize yeter.O kadar özel okulda okutup bir de muayenehane açacak maddi gücümüz yok.
 
Eczacılar da zor durumda kimse eczane açamıyor.Arkadaşimin kızı yeni mezun İzmir de bir eczaneyi 3 milyon TL hava parasıyla devraldılar.Ülkede eczane açabilecek yer kalmamış.Açilabilecek birkaç yer de 2,3 seneye dolar.
 
Mimarlık değil ama dişçiliği tercih ederdim ben. Mimar kuzenim kendi alanında iş bulamadı. Diş hekimi kuzenim bir kaç sene tecrübe kazandı, bir arkadaşıyla ortak poliklinik açtı. Gerçekten maddi manevi mutlu
 
Okulda burs kesintisi yok bir de iyi yani her sınıfa 1 kere ücret ödeniyor.Mesela 1.sınifı tekrar etmesi gerek diyelim tekrar ettiği yıl ücret almıyorlar.2.sınifa geçince ödeme yapılıyor.
 

biraz ters bir yorum olacak galiba ama hayaller değil de puanlar sistemi ile yönlendirmeyin çocuğunuzu

ne olmak istiyorsa onu olsun, işsiz kaldığında çekeceği cefa da daha az rahatsızlık verir

yani isteyerek mimari kazanıp bırakıp puanım istatistik bölümüne yetti burayı bitireyim deyip orada işsiz kaldığında yaşayacağı yıkım çok daha fazla

bir arkadaşım vardı hep doktor olmak isterdi

yıllarca ne olacaksın sorusuna doktor derdi

sonra lise sonra senin denemelerin iyi mühendis ol dediler ODTÜ okursun dediler vs vs

bizim zamanımızda önce tercih yapılır sonra sınava girer açıklanınca da okulun belli olurdu

sınav açıklandı konuştuk gözde bir Tıp fakültesi kazanmış ve mutsuzdu

çünkü ona tıp okuma daha iyilerine layıksın dendiği için o iyiyi kaçırdığını düşünüyordu, oysa daha küçücük çocukken tıp istiyordu

kızınız evet diş hekimliğine girebilir ama 5 yıl sonrasında muhtemelen diş hekimliği daha da dibe çekilecek zira mezun fazla

arkadaşımın kızı birinci sınıftaydı ve onun dahi ekstra masrafları vardı o devlet üniversitesinde idi arkadaşın durumu iyiydi ama o bile ne çok ekstrası var diye söyleniyordu

bunların dışında kendi yaşadığınız şehri belirtmemişsiniz ama İzmir olduğunu düşündüm

yani iki öğretmen maaşı ile başka çocuğunuz yok ise birini kızınıza ayırabilirsiniz gibi geldi

başka şehirde okuduğunda zaten aşağı yukarı bu kadar harcanıyor maalesef

aileniz ile kalma fikrine kızınızın bakış açısı da ailenin tavrı da önemli

örneğin ben okurken gece 11-12 gibi gelirdim kimse bir şey demezdi, rahatlardır, benim ailem kızıma da demez derim

ama kv demde kalsa çocuğun hayatı zindan olabilir pimpiriklidir, kendi kızları geç gelse de torun bana emanet der, koruma içgüdüsü ile karışır

ben bu denkleme girmezdim sanırım kazanmışsın, istiyorsun da bitir mimarlığı sonra istersen başka şeyler de oku derim

ben arkeoloji okumak istiyordum ama başka bölüm okudum

bir ara ikinci üniversite okumak için sınava girdim arkeoloji yazayım dedim, yaşadığım şehirdekini kazanıyordum da rahatça ama zorunlu hazırlığı vardı çalışırken devam edemezdim gidemedim

yani meslek ayrı sevdiği için okumak ayrı ama mimarlık mezunu olan çok olsa da iş bulabilenler de var

zor karar, ama karar kızınızın
 
Seveceği işi yapsın.
Bana kalırsa maaşlı çalışan olarak kaldığı sürece ne meslek yaptığınının artık önemi yok
Orta direk falan kalmadı.
Bence sevdiği işi seçmesi gerek.
Ayrıca özel üniversite yerine tekrar üniversite sınavına girmek daha mantıklı.
Pandemiden dolayı önümüzdeki yıllarda eski mezunları daha şanslı görüyorum.
Maalesef okullar şuan hiç verimli değil. Mevcut öğrencilerin bireysel çabasına kalmış vaziyette. Tekrar sınava girmeli.
 
Diş hekimligine neden geleceği iyi değil dediniz anlamadım. Birçok seçeneğe göre oldukça iyi bana kalırsa.
Devlet alımı çok az yılda 200 kişi o da kurayla.Başvuru sayısı 7000 lerde.Özel açmak gerek e çevre lazım ki iş olsun.özel muayenehane açmak da çok maliyetli.
 
Mimarlık geleceği daha sıkıntılı bir meslek. Elbette güzel meslek laf yok, ancak çoğunlukla ailede ilgili iş olanlar tercih ediyor, mesela maca zaten mühendis, alıyor yeğenini yanına, birlikte proje yapıyorlar. Yeni başlayan projelerde büyük tabelalar asıyor bazı firmalar, firma adı, mühendis adı, mimar adı, proje bilmem nesi adı gibi bilgiler yazıyor, genelde soyadlar aynı.

Zamanında burada konu açılmıştı, yeni mimarlık mezunu bir arkadaşımız asgari ücretle bir yere başlamıştı ve çok olumsuz şeyler yaşamıştı.

Diş hekimliği hakkında bilgim var, eşimin yeğeni diş hekimi. Yeni mezun oldu, kendi yerini açacak maddi gücü şu an yok. Özelde bir yere başvurdu, anında işe aldılar ve yalan olmasın 4000 tl ile başladı diye biliyorum, 4500 de olabilir, ancak tekrar ediyorum yeğenimiz atıyorum haziranda mezun olduysa yazın dinlendi, gezdi tozdu, eylülde iş aramaya başladı ve hemen iş buldu. Yeni mezun olduğu için başlangıç maaşı bu şekildeymiş, sonrasında şöyle böyle olacak diye anlattı ama bizim bir kulağımızdan çıktı.
Zaten maaş kısmından çok tecrübe kazanma amaçlı bakıyor olaya.

Bir de ikinci bir seçene olarak eczacılığı da düşüreyim aklınıza, belli mi olur.
 
İki alanda da iyi olursa -ki bu onun kişisel yetenek ve yaratıcılığına bağlı çünkü ülkemizde bu sınav sisteminde iyi puan almak bunlara sahip olunduğu anlamına gelmiyor- çok yüksek hayat standartlarına ve gelire sahip olur. Aksi halde tekdüze bi geliri ve hayatı olur. Diş hekimi olursa uzmanlık da ekleyin 6-7-8 yıl civarı bir eğitim. Malzemeleri de oldukça pahalı. Sadece okul masrafıyla bitmiyor. Devlet üniversitesinde okumak bile baya maaliyetli.
Tabi her şeyi düşündüğümüzde bence ülkemizde asla işsiz kalınmayacak tek iş düzgün bir sağlık alanı. O nedenle oyum diş hekimliğinden yana
 
1-2yıl çok çalışıp devlete yatay geçiş yapabilir ama yapamaya da bilir.Biz şu anda elimizde olan mimarlık mi daha iyi yoksa diş hekimliği mi(gelecek açısından)bunun kararını vermeye çalışıyoruz.
 
Eczacilik fakultesindeyim ben. Eczacilik fakulteleri de ayni Dis Hekimligi Fakulteleri gibi oldu. Ihtiyactan fazla fakulte acildi. Bir de mesela her sene ne kadar ogrenci isterseniz isteyin iki kati ogrenci gonderiyorlar. Siniflar kalabalik. Gecen sene 80 kusur kisi geldi bizim fakulteye. Oysa 5 sene once 60 kisi idi birinci siniflar. Mezun sayisi giderek artiyor. Eczane acmak eskisi kadar kolay degil.
 
Çünkü puanı %50burslu olarak oraya yetiyor.Devlet üniversitesine yetmiyor.
Anladim. Tek bildigim mimarlik icin iyi bir cevresi olmasi gerekiyor. Eskiden mimarlik bolumu cok tutuluyordu ama artik mezun olunca is bulmak zorlasmis. Kendi is yerini acip calisabilir ama onda da cevresinin genis olmasi gerekiyor.
Dis hekimliginin durumu su an mimarliktan daha iyi ancak onun da gelecegi nasil olur bilmiyorum. Cunku cok mezun veriyor ve cok fakulte acildi. Bir de dis hekimliginde de malzemeler icin epey para harcandigini duydum.
Eskiden muhendislik cok tercih edilirdi ama birkac bolum haricinde onlarda da benzer sıkıntilar var. Aslina bakilirsa ihtiyactan fazla fakulte acilmasi hem egitimi kalitesizlestirdi, hem de is bulma sıkıntısini da beraberinde getirdi. Iki sene sonra oglum da sinava girecek. Ben de sizin yasadiginiz endiseleri yasiyorum. Artik universiteyi bitirip meslek sahibi olmaktan cok mesleginizle ilgili is bulmak sorun.
 
Sağlık alanı istihdam açısından daha olumlu tabi ki, yalnız diş hekimliğinin eğitim çok ağırdır ve masraflıdır. diş hekimi olmak istemesi de çok önemli bence. Eğer iş bulma arzusuysa sadece motivasyon olarak yetmeyebilir. Eğitimi gerçekten zorlayıcı.
Tabi ki ilgi ve yetenekleri de çok mühim.
asıl arzusu mimarlıksa ve korkutan istihdam şartları ise özel diş hekimliğine aktaracağınız 1-2 yıllık masrafla mimarlık alanına da yatırım yapabilirsiniz.
yok diş daha cazipse, 1 yıllık özel üni parasına özel ders alıp tekrar hazırlanabilir.
yaptığınız büyük masraf, altına gireceğini borç onun da sırtında olacak.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…