ışte beyni dinlendirmenin ve vücudu güçlendirmenin kolay ve ucuz yolu: KARANFıL
Karanfil ağacı, latince adıyla ‘szygium aromaticum’ mersingiller familyasındandır. Anayurdu Endonezya’daki, adı yerli dilinde baharat anlamına gelen Moluk takım adalarıdır. Ama, günümüzde daha çok Afrika kıtasının doğusundaki Zengibar ile Hint Okyanusundaki diğer adalarda yetiştirilmektedir, iklimi uygun olmadığından ülkemizde yetişmeyen karanfil ağacı, 15 m’ye kadar boylanabilen ve kışın yapraklarını dökmeyen duyarlı bir bitkidir. Derimsi dokulu, parlak ve iri yaprakları dallarda karşılıklı çiftler halinde dizilmiş olup üzerlerinde salgı bezi benekleri bulunur.
Çan biçimindeki pembe renkli çiçeklerinin tomurcukları kurutulduğunda kırmızımsı kahverengine döner. Hoş kokulu olan bu tomurcuklara kısaca ‘karanfil’ adı verilir. Kısmen gölgeli, soğuk ve rüzgâra karşı korunmalı yerleri seven karanfil ağacı, suyu iyi akıntılı ve asitli toprakları sever. Tohumuyla ya da gövde çelikleriyle çoğaltılır.
Karanfil tomurcuğu, baharat olarak et ve balık yemeklerinde, hamur işlerinde, infüzyon (sıcak demleme çay) olarak hastalıklardan korunma ve hastalıkları tedavide kullanılır.
Karanfil yağı masajda ve uçucu yağ lambalarında, diş ağrılarında, el ve ayak bakımında ve çeşitli kompreslerde etkilidir.
Karanfil tomurcuklarının ve karanfilyağının sağlığa yararlı etkileri ve bunlardan yararlanma yöntemleri şöyle özetlenebilir:
Karanfil çok kuvvetli bir antiseptiktir. Dolayısıyla vücuttaki mikroplarla savaşır.
Antioksidan etkisi bulunur.
ıdrar söktür. Toksinlerin atılmasını sağlar.
Serbest radikalleri temizler, hastalıklara karşı koruyucu etkisi bulunur. Özellikle hasta yakınlarına bakanlar kişiler için, mikroplara karşı koruyucu etkisinden dolayı bulunmaz bir nimettir!
Zihin yorgunluğuna karşı etkilidir, zihni rahatlatır, güçlendirir, unutkanlığı engeller.
Sinirleri kuvvetlendirir. Sinirsel baş ağrılarına karşı etkilidir.
Spazm giderici özelliği vardır. Mide ve bağırsakta gaz oluşumunu engeller. Sindirimi kolaylaştırır. Kurt düşürücü özelliği vardır. Kalp, mide, karaciğer ve gözü kuvvetlendirir, basuru giderir.
Afrodizyak etkisi vardır.
Solunum sistemini olumlu etkiler, sinüsleri açar.
Karanfil yağının ve içerdiği temel bileşen olan öjenol sebebiyle dermatofit enfeksiyonlarına yol açan mantarlar (Trichophyton, Epidermophyton, Microsporum) üzerinde kuvvetli etkisi bulunur.
Karanfılyağı romatizma ve nevralji ağrılarının hafifletilmesinde de yararlı olur. Bunun için karanfilyağı ağrılı yerlere dıştan hafif hareketlerle ovuşturularak uygulanır.
Karanfilyağı diş ağrılarını keser.
Karanfil koklanırsa uyku getirir, çiğnenirse ağız ve vücudun kokusunu güzelleştirir, ağız yaralarına dişeti hastalıklarına ve iltihaba iyi gelir.
Soğana daldırılan birkaç diş karanfil söğüşe, çorbaya, av ve kümes etlerine, toz halinde köfteye, keklere, meyva salatasına, aşureye, zerdeye, helvaya, baharatlı ekmeğe katılır.
Böyle muhteşem bir doğa harikası evden eksik edilir mi?
Karanfil yağı alırken doğal ve ekolojik olanları tercih edin.
Karanfilin etken maddelerinde faydalanabilmek için alırken taze olmasına dikkat edin, tanesinin tepeleri dolu ve elinize alıp hafif ufalayınca kokusu keskinse taze demektir.
Karanfil ile hazırlanan bitki çayı diğer bitki çayları gibi çabuk bozulmaz, buzdolabında 2 gün kadar dayanır ve diş temizliğinde kullanılabilir.
6 diş karanfil 2 bardak suda, yaklaşık 20 dakika, üstü kapalı, hafif ateşte, sıvı yarıya ininceye kadar kaynatılır, süzülür. Hazımsızlık, ishal, şişkinlik ve karın ağrısı için, yemeklerden sonra bu çaydan 1 çorba kaşığı içilir. Aynı çaya bal katılırsa nefes darlığına, bronşite ve sinüzite iyi gelir. Yemekten sonra çiğnenen bir diş karanfil ağız kokusunu giderir.
Çin’de bedeni kuvvetlendirmek, özellikle bayanların regl problemlerini önlemek için belli bir süre (ortalama 7-10 gün) her gün 1 rafadan yumurta(özgür tavuk yumurtası tavsiye edilir),
1 tatlı kaşığı toz karanfil ve 1 çorba kaşığı bal karıştırılarak yenir.
Zihin yorgunluğuna karşı; cezveye 1 su bardağı su konur, kaynamakta olan suyun içine 7 – 8 tane karanfil atılır, kısık ateşte 4 dakika daha kaynatılır ve ateşten alınır. Süzüldükten sonra, soğutmadan sıcak olarak yudum yudum içilir. Genelde akşam yemeklerinden sonra 20 gün kadar kür halinde uygulanması tavsiye edilir. 10 günlük bir aradan sonra tekrar uygulanabilir