• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Karabasan Böyle Bir Şey Mi?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Clemencia

Anlıyorum
Kayıtlı Üye
6 Aralık 2018
6.693
15.591
248
Normalde aslında bu tarz şeylere pek inanmam,bildiğim kadarıyla karabasan denilen şeyin bilimsel bir açıklaması da var. Ama benim durumum tam olarak karabasan mı sayılır emin değilim. O yüzden anlatayım.

Olay bu sabah oldu. Sabah 6-7 gibi bizim başka bir şehirden misafirlerimiz geldi uzun yoldan. Kapı çaldı onları karşıladık falan akşamda geç yatmıştım zaten haliyle sersem gibi oldum. Neyse geri yatağa gittim ama hemen uyuyamadım. Sersem gibi oldum. Bir ara uykuya dalmışım sanırım. Uykuya dalmışım diyorum ama bir yandan da uyanık gibiyim yani tam anlayamadım gerçekten. Kafam sol tarafa dönüktü. Sanki böyle odama biri girdi sağımdan doğru bana yanaştı gibi hissediyorum. Hareket etmek istedim ama edemedim. Ve nefes alamadığımı hissettim. İlk kez yaşamıyorum bunu o yüzden sakin ol geçecek diye telkin etmeye çalıştım kendimi. Ama bir ara cidden ölücem sandım. Derken hop geçti. Derin bir nefes aldım.

Bu bana daha önce de bir çok kez oldu. Epeydir olmuyordu ama. Acaba bir rahatsızlığım falan olabilir mi? Yoksa psikolojik bir şey mi? Ya da dün gece çok bölük pörçük uyudum ondan mıdır?

Evet karabasan uyku felci bu. Hep aynı şekilde gelişiyor. Benim de başıma 2 kere geldi. Biri aynen dediğiniz gibi oldu. Diğeri çok farklıydı, boyut değiştirdim ya da gözümdeki perde kalktı. Bilimsel olarak da rüya gördüm diyebiliriz.😊
Küçükken öğretmenimiz kötü insanlarin basina gelir diye bizim korkumuzu gidermeye çalışmıştı. Stresli günlet geçiriyoruz. Rahat uyuyamayıp uyku felci geçirmeniz normal.

Evet karabasan uyku felci bu. Hep aynı şekilde gelişiyor. Benim de başıma 2 kere geldi. Biri aynen dediğiniz gibi oldu. Diğeri çok farklıydı, boyut değiştirdim ya da gözümdeki perde kalktı. Bilimsel olarak da rüya gördüm diyebiliriz.😊
Küçükken öğretmenimiz kötü insanlarin basina gelir diye bizim korkumuzu gidermeye çalışmıştı. Stresli günlet geçiriyoruz. Rahat uyuyamayıp uyku felci geçirmeniz normal.
Nefessizlikten ölücem sandım ya

Uyku felci. Büyük uzuvlarınızı hareket ettirmeye çalışmayın. Kol bacak yerine el ayak parmaklarını deneyin. O hareketi yapınca gevşiyor vücut normale dönüyor.
Kısmi kas felci bilinciniz kaslarınızdan önce aktive oluyor sadece. Stresliyken rahatsızken olur genelde sırt üstü yatarken olur hatta. Birinin yaklaşıyor hissi ise yamamen psikolojik. Beyniniz anlamlandıramıyor bacağa emir gönderip hareket ettirememeyi ve tehdit algılıyor..

Bu ara noluyor millete, yine retro metro falan mı var 🥹

Uyku felci. Büyük uzuvlarınızı hareket ettirmeye çalışmayın. Kol bacak yerine el ayak parmaklarını deneyin. O hareketi yapınca gevşiyor vücut normale dönüyor.
Kısmi kas felci bilinciniz kaslarınızdan önce aktive oluyor sadece. Stresliyken rahatsızken olur genelde sırt üstü yatarken olur hatta. Birinin yaklaşıyor hissi ise yamamen psikolojik. Beyniniz anlamlandıramıyor bacağa emir gönderip hareket ettirememeyi ve tehdit algılıyor..
Sanki birisi dibime kadar girdi,saçıma dokundu gibi hissettim. Ne zaman böyle olsa üstüme bir ağırlık çöküyomuş,yanımda biri varmış gibi hissediyorum.

Son iki paragrafta halk arasnda karabasan oldugunu ve altında yatan sebebin bakılmasına gerektiğini yazmıs. Arkadas sık oldugunu söyleyince paylastm

Sanki birisi dibime kadar girdi,saçıma dokundu gibi hissettim. Ne zaman böyle olsa üstüme bir ağırlık çöküyomuş,yanımda biri varmış gibi hissediyorum.
Hareket etmek isteyip hareket edemeyince, çığlık stmak isteyip atamayınca normal değil mi bu sıkışma daralma hali.. ama sebebini bilirseniz rahatlarsınız. Sebebi tamamen fizyolojik bilimsel açıklaması olan bir durum. Bundan emin olursanız rahatlayacaksınız ki öyle. Sırt üstü yatarken oluyor genelde dediğim gibi. Hiç korkacak bişry yok. Ben çok sık yaşıyordum… sebebini araştırdım bu parmak oynatmayı denedim. Panik yapmadım. Dedim ki bu uyku felci panik yapma sakin ol parmağını oynat… hop çözülüyor. Baya zamandır da yan veya yüz üstü yatıyorum. Sırt üstü yatarsam oluyor genelde..

Hareket etmek isteyip hareket edemeyince, çığlık stmak isteyip atamayınca normal değil mi bu sıkışma daralma hali.. ama sebebini bilirseniz rahatlarsınız. Sebebi tamamen fizyolojik bilimsel açıklaması olan bir durum. Bundan emin olursanız rahatlayacaksınız ki öyle. Sırt üstü yatarken oluyor genelde dediğim gibi. Hiç korkacak bişry yok. Ben çok sık yaşıyordum… sebebini araştırdım bu parmak oynatmayı denedim. Panik yapmadım. Dedim ki bu uyku felci panik yapma sakin ol parmağını oynat… hop çözülüyor. Baya zamandır da yan veya yüz üstü yatıyorum. Sırt üstü yatarsam oluyor genelde..
Yok bende panik yapmadım zaten. Ama dediğim gibi ağırlık çökmesi daralma halinden önce oldu.

Karabasan vb konular yasaktır.
Karabasan halk arasındaki ismidir ama bilimsel adı uyku felcidir, yorgunluk, stres, travmalar, aileden kayıplar yaşamak vb durumlarda yaşanır genelde lakin bizlerde uyku felci öyle olmamasına rağmen cin gibi gözle görülmeyen dini varlıkların korkutmasına da dayandırıldığından, insanlar daha çok korkar.
Uyku felci bedenin uyuduğu beynin tam uykuya geçemediği rem uykusu sırasında gerçekleşir, korkulacak bir şey değildir ama psikolojik sebeplere bağlıysa bu sebepler ortadan kaldırılmalıdır, bunun için de psikolojik destek almak gerekir.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back