Düşük kan şekeri, göz kararması, bayılma, halsizlik, baş dönmesi ve titreme yapar. ŞEKER içeren içeceklerin ve fast food tüketiminin artmasıyla obezite ve Tip 2 diyabet oranı yükseliyor. Diyabet gelişmeden önce oluşan aşırı insülin salgısı sonucunda da "hipoglisemi", bir başka deyişle kan şekeri düzeyinin 70 mg/dl veya altına düşmesi tablosu gelişiyor. Glikoz düzeyinin çok düşük olması tehlikeli bir durum. Çünkü beyin tek enerji kaynağı olarak sürekli glikoza, yani 'kan şekerine' bağımlı oluyor.
Beslenme ve Diyet Uzmanı kan şekerinin düşmesine yol açan beslenme hatalarını ve yapılması gerekeleri anlattı: / Şok diyetler yapmak Çok düşük kalorili diyet yapmak baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik ve açlık ataklarına sebep olabiliyor.
DOĞRUSU: Diyet kişiye özel olmalı. / Öğün atlamak Öğünlerin atlanması halsizlik, baş ağrısı ve çarpıntı yapabiliyor.
DOĞRUSU: Açlık hissine göre değil, saate göre beslenin. 3 ana öğün, 3 de ara öğün yapın. / Abur cubur yemek Abur cubur ve fast food içerisindeki basit şeker ile yağ, kan şekerini hızla yükseltip bir anda düşürüyor.
DOĞRUSU: Izgara, haşlama ya da fırında hazırlanan yiyecekler tercih edilmeli. / Açken spor yapmak Egzersiz aç karnına yapıldığında göz kararması ve baş dönmesi yapar.
DOĞRUSU: Egzersizden bir saat önce atıştırın. / Kafein tüketmek Kafein, kan şekerini önce yükseltip sonra düşürdüğü için tüketmekten kaçının.
DOĞRUSU: Kahve, çay ve çikolatalı içeceklerden kaçının veya bunları sınırlı tüketin. MS tanısını hasta öyküsü koyuyor MULTİPLE Skleroz (MS) hastalığı; beynin görme, konuşma, yürüme gibi fonksiyonlar üzerindeki kontrol kabiliyetini bozar. Hastalığın genellikle 20 ile 40 yaşları arasında görüldüğünü belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Melek Ertan, "Belirtiler; aniden yüze vuran ağrı, kaslarda beliren ani kasılmalar, görme bulanıklığıdır. Tanı için hastanın öyküsü dinlenmeli, herkesin MS'i kendine özeldir" diyor. Alerji, okul başarısını bile etkiler POLENLERE karşı gelişen alerji çocuk ve erişkinlerde hayat kalitesini bozacak boyutta sorun doğurabilir.
"Okulda devamlı burun tıkanıklığı, hapşırık, burun akıntısı yaşayan çocuk konsantre olamaz. Okul başarısı düşer. Özellikle ülkemizde sınavların ve sınav hazırlıklarının yoğun olduğu ilkbahar mevsimi bu öğrenciler için gerçek bir sorundur" şeklinde uyarıyor.