Bende de dogumsal mitral kapak prolapsusu mevcut.Gecen yaz ögrendim.Doktor beta bloker yazdi ve önemli birseyin yok dedi,kacak yok dedi ,senede bir kontrole gel dedi vs.Benim hastaligimin semptomlarini tetikleyen sey gecen kis gecirdigim agir depresyon oldu.Kalp carpintisi ile basladi.Ilk basta kansizliktanir dendi ve üc paket kan hapi kullandirttilar.Yaza dogru ,tasikardi ve tekleme seklinde aritmiler hissetmeye basladim iyice süphelenmeye basladim derken bir gün yari baygin sekilde siyami ersek hastanesine kaldirilanakadar.Orda iyiyce kontrol ettiler ancak asiri tasikardi deyip bir de beta bloker yutturmaya calisip ( tabi yine yutmadim) eve yolladilar.Benim icim rahat etmedi tekrar bir kardiologa gittim ve nihayet tehsis konuldu.Mitral kapaklarin ikisinde de anomalite varmis yani normal insanda düz sekilde acilip kapanirken benimkiler biraz ice dogru cökük bir sekilde acilip kapaniyorlarmis.
Arastirmalarim sonucu sunlari paylasabilirim.
Toplumumuzda kadinlarda daha SIK rastlanan bu hastalik cok kötü seyreden bir hastalik degil.
Mitral kapak prolapsusu olanlarda önemli olan doktorun belirttigi süre araliklarinda kontrole gitmek.
Zamanla kapaklar daha fazla deformasyoa ugrayip pompalanan kanin geri kacmasina neden olabiliyor.Ilerleyen durumlarda kalp yetmezligine yol aciyor.Kacak denilen durum da yine kapagin yetmezligi gibi doktor tarafindan derecelendiriliyor.
1.dereceden 4 e kadar uzaniyor.Hastaligin semptomlarini ( tasikardi,aritmi) azaltmak icin betablokerler öneriliyor. bu semptomlari hic hissetmeyen hastalar da olabiliyor ,onlara genelde ilac yazmiyor doktorlar.Ileri kapak yetmezliginde ise cerrahi müdahale sart.Burda kapak ya düzeltiliyor ya da tamamen degistiriliyor.
Mitral kapak prolapsusu olanlara sigara,siyah cay,kahve ve stres pek iyi gelmiyor..o yüzden uzak durun
Dis cekimi öncesinde kana mikrop bulasma riski oldugundan antibiyotik kullanilmali ve dis hekimi bilgiglendirilmeli.Anestezi öncesinde de doktorunuzu hastaliginiz hakkinda bilgilendirirseniz süper olur.
Dis cekimi öncesi antibiyotik su yüzden almak zorundasiniz.Cünkü Mitral kapak prolapsusu nedeniyle kapakciklar daha hassas.Kan dolasimina giren mikroplar hassas kapakciklara daha kolay yuvalanabiliyorlar.
Yasam kalitenizi yüksek tutarsaniz,saglikli beslenip,stresten uzak durursaniz ve kontrollerinizi düzenli bir sekilde olursaniz hicte korkulcak bir hastalik degil.
Hastalik ile ilgili konusmak isteyenler bana özel mesaj atabilirler..ayrica burda da paylasirsaniz sevinirim ...
sevgiler